Paha sanoa. Tuo on mulle ihan hebreaa.Hmmm. Ajattelin, että kyse olisi näistä ja ajattelen edelleen. Meillä todennäköisesti arvostetaan nopeaa saatavuutta tässä tilanteessa, jonka vuoksi ylijäämän luulisi houkuttavan. Saatan kyllä olla väärässä.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Paha sanoa. Tuo on mulle ihan hebreaa.Hmmm. Ajattelin, että kyse olisi näistä ja ajattelen edelleen. Meillä todennäköisesti arvostetaan nopeaa saatavuutta tässä tilanteessa, jonka vuoksi ylijäämän luulisi houkuttavan. Saatan kyllä olla väärässä.
Hyviä huomioita, tiedotteessa kerrotaan että sopimus toteutetaan kolmen vuoden aikana. Tämähän voi tarkoittaa myös ylijäämävarastoitujen puikkojen läpikäynnin ja kunnostuksen, ei automaattisesti tarkoita uusien valmistusta, ei kyllä päinvastaistakaan. Voi olla myös yhdistelmä varastoitua ja uutta. Eli edelleenkään emme tiedä kaupan sisältöä. No oli mikä oli, niin pätevältä puikolta vaikuttaa.Israelin ylijäämän toimittamiseen tuskin kestäisi Elbitilta 3 vuotta. Ennen tuota niiden tiedotetta oli oletus, että kyse olisi tuosta ylijäämästä. Mutta miksi Elbit tiedottaisi siitä?
Niin minullekin, linkki kuitenkin löytyi tuon takaa. Säästetään porukan hermoja ja klikkisormea, tuossa suora linkki.Paha sanoa. Tuo on mulle ihan hebreaa.
Ainakin kaupan suuruusluokka sopii suomen tapaukseen. Ostaja on vain "eurooppalainen valtio". Muita 122mm rakettikauppoja en yhtiön sivuilta bongannut viime kesään saakka ainakaan.Tästä kaupasta ei luultavasti tiedetä niin paljon kuin luullaan. Esim. Accular ei ole minusta tieto, vaan esim. Corporal Friskiltä lähtöisin oleva oletus.
Virallista on lähinnä toteamus, että kerrottiin sillä parannettavan kevyiden rakh suorituskykyä. Eli sen osalta voisi varovaisesti sulkea pois ajatuksen M270:ssa käyttämisestä.
Vanheneeko tuollainen ase? Alusta tietenkin kuluu mutta aseena tuo on jokseenkin ikuinen niin kuin kranaatinheitin.
Ei kai sentään veivillä mutta patarautaa tuo on joka tapauksessa. Tämä on varmaan keskusteluna samaa tyyppiä kuin miettisi kannattaako säilyttää vedettävän kranaatinheittimen kaltaista reliikkiä kun voi ostaa Nemoja. Voi se silti olla järkevää ja raketinheitintäkin kannattaa ehdottomasti hillota ainakin alustan elinkaaren ajan. Sen jälkeen kannattaa miettiä uusia kaluja. Onko oikea hetki viime vuonna vai 2037 jää arvoitukseksi. Mitään erityistä modernisaatiopakettia nuo tuskin vaativat jo tehtyjen parannusten lisäksi. Joku viisaampi kertokoon saako Tatraan varaosia.Ampumatarvikkeet vanhenee ja eiköhän alustakin? Pitkälti yli 30 vuotta vanhat itäperäiset kuorma-autot - mikä lie luotettavuus, huoltorasite ja komponenttien saatavuus?
Jos ainoa jatkokäyttökelpoinen osakokonaisuus järjestelmästä on aseosa, niin se ei liene rahallisesti paljon arvoinen. Mikä sitten on tuollaisen veivisuunnattavan systeemin relevanttius modernilla taistelukentällä? Kannattaako sen ympärille hankkia kattavaa modernisaatiopakettia ja varikollista ampumatarvikkeita vai olisiko parempi siirtyä kokonaan uuteen järjestelmään... Äänestäisin uuden puolesta, mutta en toki tiedä mistään mitään.
Ei kai sentään veivillä mutta patarautaa tuo on joka tapauksessa. Tämä on varmaan keskusteluna samaa tyyppiä kuin miettisi kannattaako säilyttää vedettävän kranaatinheittimen kaltaista reliikkiä kun voi ostaa Nemoja. Voi se silti olla järkevää ja raketinheitintäkin kannattaa ehdottomasti hillota ainakin alustan elinkaaren ajan. Sen jälkeen kannattaa miettiä uusia kaluja. Onko oikea hetki viime vuonna vai 2037 jää arvoitukseksi. Mitään erityistä modernisaatiopakettia nuo tuskin vaativat jo tehtyjen parannusten lisäksi. Joku viisaampi kertokoon saako Tatraan varaosia.
En ole kyseistä laitetta koskaan käpistellyt tai tuliasematoimintaa vierestä seurannut mutta muistan jossain mainitun että meillä olisi alkuperäinen sähköinen suuntaus muutettu hydrauliseksi. Veivin ja täysautomaatin välimaastossa on vivahteita. Tämän enempää en tiedä.Kyllä tuossa jotakin ainakin veivataan. Ei lähtenyt vielä tuohon maailmanaikaan itäkalustossa raketit syöttämällä koordinaatit ammunnanhallintatietokoneeseen ohjaamossa ja painamalla nappia.
Rakh on siitä kiitollisempi muinaismuisto säilytettäväksi, että se on jo luonnostaan hyvin liikkuva, nopeasti ampuva asejärjestelmä, toisin kuin vaikka vedettävä tykki. Ei siis tarvitse murehtia että millainen vetäjä ja tulidrilli pitää olla että tämän saa tarpeeksi nopeasti pois asemista vastatulen alta...itse aseen ja alustan teknisten ominaisuuksien sijasta siis tulee murehtia lähinnä sitä, onko tuliyksikkö riittävän verkotettu niin että sitä voi käyttää osana joustavaa ja nopeasti reagoivaa tulenkäyttöä. Tämä tietysti vaatii jonkunverran investointia varusteluun.Ei kai sentään veivillä mutta patarautaa tuo on joka tapauksessa. Tämä on varmaan keskusteluna samaa tyyppiä kuin miettisi kannattaako säilyttää vedettävän kranaatinheittimen kaltaista reliikkiä kun voi ostaa Nemoja. Voi se silti olla järkevää ja raketinheitintäkin kannattaa ehdottomasti hillota ainakin alustan elinkaaren ajan. Sen jälkeen kannattaa miettiä uusia kaluja. Onko oikea hetki viime vuonna vai 2037 jää arvoitukseksi. Mitään erityistä modernisaatiopakettia nuo tuskin vaativat jo tehtyjen parannusten lisäksi. Joku viisaampi kertokoon saako Tatraan varaosia.
Juurihan ilmoitettiin ukrainalle lähetettävistä GLSDB Pommipuikoista, kantamaa niillä on 150km ja osumatarkkuus 1m. Voidaan ilmeisesti ampua myös liikkuvaan maaliin.Venäjä on lisännyt Tornado-S raketinheitinten ja 2S7 Malka- telakanuunoiden käyttöä Ukrainassa. Tornado-S kykenee ampumaan pidemmälle kuin M142 HIMARS / M270 MLRS, joten huutaa pian GMLRS ER-versioita tai M57 T2KU ATACMS - ohjuksia.
Russia to increase deployment in Ukraine of Tornado-S MLRS and 2S7M Malka howitzers
https://www.armyrecognition.com/ukr..._tornado-s_mlrs_and_2s7m_malka_howitzers.html
Tämä on hyvä ja syy tuohon lienee se, että GBU-39 pommia on tuotettu useille maille ja tuotanto on käynnissä. GMLRS ER on uusi tuote ja sen tuotanto on vasta käynnistymässä.Juurihan ilmoitettiin ukrainalle lähetettävistä GLSDB Pommipuikoista, kantamaa niillä on 150km ja osumatarkkuus 1m. Voidaan ilmeisesti ampua myös liikkuvaan maaliin.
Wiki lainaus ”In a 2017 demonstration, the GLSDB engaged a moving target at a distance of 62 mi (100 km). The SDB and rocket motor separated at altitude and the bomb used a semi-active laser (SAL) seeker to track and engage the target.”
Hyvää pohdintaaTämä on hyvä ja syy tuohon lienee se, että GBU-39 pommia on tuotettu useille maille ja tuotanto on käynnissä. GMLRS ER on uusi tuote ja sen tuotanto on vasta käynnistymässä.
GLSDB-versioon liittyy kuitenkin useita kysymyksiä, joita emme tiedä:
- onko soveltuvuutta testattu kunnolla M142 ja M270 heitinten kanssa (lataaminen paketeissa, valmistelu, maalittaminen ja laukaisu ryöpyssä)?
- vaatiiko Ukrainalle toimitetut lavetit päivitystä?
- GLSDB vaatii lisäkoulutusta asejärjestelmäupseereilta ja teknikoilta ym.
- paljonko on laser-SDB pommeja suhteessa saatavilla? SDB-I on varmasti yleisin ja siinä ei ole SAL-hakupäätä, vaan GPS /INS haku ainoastaan. Liikkuvaan maaliin osuminen vaatii tietysti myös lennokin tai tulenjohtajan maasta, joka valaisee kohdetta. Pienellä dronella tuo ei onnistu, mutta TB-2 toimii siinä kyllä. Ne ovat ainakin medioista kadonneet tyystin sodan alun jälkeen.
Saab sanoo M26 raketin ja SDB-pommin olevan itsenäinen järjestelmä, joka ei tarvitse muutoksia, mutta mitä se tarkoittaa teknisesti? Pitääkö SDB aktivoida jokainen ohjus erikseen ennen laukaisua? Miten nopeaa on kasettien vaihto ja lataaminen taistelussa? GMLRS-ammukset voidaan ladata pakettina ja M142 ja M270A1 laukaisinten tulenhallinta kykenee maalit noille määrittämään keskitetysti ja ilmeisen nopeasti. Näillä asioilla on merkitystä kun toimitaan sotatoimialueella, eikä syvän rauhan testialueella.
En kritisoi, vaan pohdin. Varmasti nopeampi tie kuitenkin kuin odottaa GMLRS ER ohjusten valmistumista ja niissäkin on pitkät tilauslistat, eikä reserviä vielä ole.
Tuohon saisi myös parempia / pidemmän kantaman raketteja. Esim. Serbiassa valmistetaan 40 km ja 52 km raketteja alkuperäisen 20 km tilalle. Kreikka on niitä ostanut:Rakh on siitä kiitollisempi muinaismuisto säilytettäväksi, että se on jo luonnostaan hyvin liikkuva, nopeasti ampuva asejärjestelmä, toisin kuin vaikka vedettävä tykki. Ei siis tarvitse murehtia että millainen vetäjä ja tulidrilli pitää olla että tämän saa tarpeeksi nopeasti pois asemista vastatulen alta...itse aseen ja alustan teknisten ominaisuuksien sijasta siis tulee murehtia lähinnä sitä, onko tuliyksikkö riittävän verkotettu niin että sitä voi käyttää osana joustavaa ja nopeasti reagoivaa tulenkäyttöä. Tämä tietysti vaatii jonkunverran investointia varusteluun.
Lisäksi 122mm ohjaamattomia raketteja voisi kriisiaikana luulla saavan kohtuu luotettavasti. Ei lie mikään yhden valmistajan oikkujen takana oleva hifiammus.
Hankintojen aikajänne muuttui, kun siirryttiin syvän rauhan ajasta harmaaseen vaiheeseen. Venäjä ei hyökkää tänä vuonna, tuskin vuonna 2024, mutta kukaan ei tiedä mitä sen jälkeen tapahtuu. Siksi keskipitkän aikavälin huolto- ja ylläpitokustannusten merkitys pienenee ja nopeasti käytössä olevan suorituskyvyn merkitys kasvaa.Ampumatarvikkeet vanhenee ja eiköhän alustakin? Pitkälti yli 30 vuotta vanhat itäperäiset kuorma-autot - mikä lie luotettavuus, huoltorasite ja komponenttien saatavuus?
Jos ainoa jatkokäyttökelpoinen osakokonaisuus järjestelmästä on aseosa, niin se ei liene rahallisesti paljon arvoinen. Mikä sitten on tuollaisen veivisuunnattavan systeemin relevanttius modernilla taistelukentällä? Kannattaako sen ympärille hankkia kattavaa modernisaatiopakettia ja varikollista ampumatarvikkeita vai olisiko parempi siirtyä kokonaan uuteen järjestelmään... Äänestäisin uuden puolesta, mutta en toki tiedä mistään mitään.
No mitä siinä sanottiin?Kiehtova keskustelu ottaen huomioon kuinka monta M270 lisää brittiarmeija haluaa kunnostettavaksi.