Kerropa muutama käytännön tilanne, jossa GMLRS-raketti on ammuttu alas ilmatorjunnalla...
Heittimen palajstumisen kannalta on samantekevää, ammutaanko yksi vai useampia raketteja. Tavoitteena ei kuitenkaan ole ampua täyslaidallisia, vaan tuhota haluttu maali. GMLRS-raketeilla siihen riittää monesti yksi raketti tai AW-kärjellä aluemaaliin muutama.
Enpä tiedä sellaista tilannetta. Ei ole taidettu kauheasti ampua GMLRS-raketteja modernia ilmatorjuntaa vastaan.
Sen kuitenkin tiedän, että Israel ampuu raketteja kaiken aikaa alas Iron Domella, jonka ohjus on simppeli ja edullinen, ja jonka suunnitteluspekseihin kuuluu torjua jopa 70 km kantaman omaavia raketteja. Sen tiedän myös, että BUK:lla on vastaanottoammunnoissa suomalaisten todistama kyky tuhota ballistisia maaleja (
ilmatorjuntaseminaari). Tiedän myös, että Neuvostoliitto ja Venäjä ovat pitkään valmistautuneet ampumaan alas lännen risteilyohjuksia ilmatorjunnallaan. Tiettävästi tällaiseen on kykyä muiden ohella Tunguska, Tor ja Pantsir -järjestelmissä.
GMLRS lentää jokseenkin ennustettavalla lentoradalla, suhteellisen hitaasti (ei ehkä ihan yhtä hitaasti kuin arabien kotikutoiset viritelmät, toisaalta paljon hitaammin kuin esimerkiksi ATACMS) ja se on käytännössä koko lennon ajan taivasta vasten (ts. ei maavälkettä). Minusta kuulostaa täysin torjuttavissa olevalta maalilta, paljon helpommalta kuin vaikkapa risteilyohjus, ja silti venäläiset pyrkivät torjumaan niitäkin. Miten vaikeaa sinä arvelisit alasampumisen olevan?
Käytännössä ongelmia voi syntyä ja syntyykin monista tekijöistä. Ennakkovaroituksen puute, taustahäirintä, saturaatiohyökkäys, oma ilmatoiminta jne. luovat ilmatorjunnalle haasteita. Sinänsä en kuitenkaan näe, ettäkö GMLRS:n alasampuminen olisi amerikantemppu.
"AW-kärjellä aluemaaliin muutama" - oikeasti? No, riippuu tietysti aluemaalin koosta, 100x200 m on eri asia kuin 500x1000 m. Ihan hirveää jytkyä GMLRS-rakettikaan ei kuitenkaan tonttiin tuo. GMLRS-raketti on n. 300 kg ja taistelukärjen osuus siitä on n. 90 kg, vrt. 155 mm kranaatti 40+ kg. Pari rakettia vastaa siis puolenkymmentä 155 mm kranaattia - onko se aluevaikutusta? Ei mielestäni, ei sen perinteisessä merkityksessä. Täsmäohjattu ampumatarvike tietysti iskee yllättäen ja suojautuminen on myöhäistä raketin räjähtäessä lähettyvillä, joten siinä mielessä muutamalla raketilla voidaan saada aikaan samanlainen vaikutus kuin ampumalla huomattavasti suurempi määrä tyhmää tykistön kranaattia. Toisaalta kaivautunutta jalkaväkeä vastaan se muutaman raketin aluevaikutus voi jäädä melko vaatimattomaksi.