Hanski
Respected Leader
Älä huoli, ei se ala!Taasko se alkaa? Siis keskustelu koko muun Euroopan M26-rakettien loppusijoittamisesta Länsimetron Espoo-Nuorgam-linjalle varattuun tunneliin.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Älä huoli, ei se ala!Taasko se alkaa? Siis keskustelu koko muun Euroopan M26-rakettien loppusijoittamisesta Länsimetron Espoo-Nuorgam-linjalle varattuun tunneliin.
Olen vähän hintsusti kommentoinut näitä raketinheitinasioita, koska olen osallistunut hyvään ja kattavaan koulutukseen puolustusvoimien taholta ja koulutuksen järjesti henkilö, jonka työtehtäviin nämä kuuluvat. Asioiden julkisuusasteesta en tiedä, joten varmempi on olla kommentoimatta muuta kuin pv:n julkisesti ilmoittamat tiedot, kuten heittimien lukumäärä 41 kpl.
Tämä on varmaankin enemmän rahoituksellinen ongelma kuin PV:n tahtotila. Onko se rahoituksellinen ongelman muuttumassa tulevaisuudessa? Tuskinpa. Tämä (MRLS hankinta) on mielestäni loistava esimerkki siitä, että miksi pitää ostaa kokonaisuus kerralla. Nyt ostettiin lavetit ja kuinka kävi? Käytännössä voidaan puhua, tykistön tulen vaikuttavuus nousi paperilla kauniisti mutta käytännössä sidottiin resursseja vehkeisiin joilla ei nykyisellä ampumatarvike määrillä ole sodassa suurtakaan merkitystä. Toki ammuttavaa voidaan hankkia harmaassa vaiheessa tai vaikka sodan aikana lisää mutta meillä alkaa kohta olemaan aika paljon "ulkoistettua säilytystä". Hinnastakaan kukaan ei tiedä ja kun eletään velaksi niin silläkin alkaa jossain vaiheessa olemaan maanpuolustuksellista merkitystä. Meinaan sillä rahan hinnalla ja sillä kuinka paljon ne ampumatarvikkeet maksavat kun taistellaan olemassa olosta. Silloin on ns. myyjän ja rahoittajan markkinat. Entäpä MRLS:n vaihtoehto? Ensin ajateltiin, että saadaan sirote rakettia ja tykistö-ohjusta. Toista ei myyty ja toinen oli liian kallis. Ei tällaiset saa tulla yllätyksenä! Kyllä tuon hankkinnan kanssa voidaan sanoa, että epäonnistuttiin. Nyt kyse on siitä jatketaanko sitä epäonnistumista ja kuinka kalliiksi tämä kaikki vielä tulee. GMRL raketitkin ovat kalliita ja loppujen lopuksi, voitaisiinko nekin korvata oikeilla ohjuksilla? En tiedä.Ihan oikeastiko täällä kuvitellaan, ettei puolustusvoimissa olisi kenellekään tullut mieleen, että raketinheittimet vaativat myös a-tarvikkeita?
Itse itseäni siteeratenEn kritisoinut siitä, että niitä ei hankittu/hankittiin vähän/myöhään (joskin sitäkin voidaan kritisoida), vaan sitä, että niitä ei tehty Suomessa.
Sekä venäläiset että saksalaiset raketinheittimet olivat käytössä alun alkaenkin, joten tiedonpuute ei voinut ollut ongelma.
Ja paino on huonoin vasta-argumentti, mitä voi keksiä.
- Saksalaiset moniputkiset vedettävät heittimet painoivat luokkaa 500-1000kg. 76mm kevyt kenttätykki painoi tonnin.
- Schweres (puinen) Wurfgerät 40 painoi 52 kiloa, malli 41 (teräksinen) 110kg. Kumpikin ampui 4x30cm rakettia n. kuuden kilometrin päähän.
Katso liite: 43441
Tuo lukumäärä on kummallinen. Ehkä se aukenee joskus tulevaisuudessa. En oikein keksi, miksi PV raportoisi KV-instansseille 41 heittimestä, jos kuitenkin yksi hankinta on toteutettu tarkoituksella julkisuudelta piilossa.
Norjan heittimien kohtaloa on tosin joskus arvuuteltu. Hollanti 22, Tanska 12, Norja 12 - tekee 46. Yksi poltettu ja neljä varaosiksi/ajoharjoitteluun? Kuulostaisi realistiselta ja pohjoismaiden kesken hankinta voisi onnistua halvalla ja ilman hälyä.
Entä mitä olivat ne 6 laitetta jotka hankittiin USA:sta 2014? Nimikkeenä tilastossa artillery/ launcher. 22+6+12 (Tanskasta) tekee sekin vain 40kpl.
Keskustelemmeko YK:n tilastosta? Siprissä ei näy mitään.
Ai myynti on ollut USA:n tilastoissa? Sitten se on tulkittava julkiseksi lähteeksi eli USA oli kolmas maa, josta heittimiä tuli Hollannin ja Tanskan lisäksi. Näissä on rakenteellisia eroja, mm. vaihdelaatikko on jenkkivaunuissa eri. Tällainen oli esillä Senaatintorilla Helsingissä helmikuussa 2018, kun tykistö vietti satavuotispäiviään.Kyllä. USA on ilmoittanut myynnin mutta Suomi ei ostoa. Samaa pakettia ammunhallinnan päivityksen kanssa kaiketi. Ja jossain muuallakin on mainittu sivulauseessa että heittimet on hankittu Hollannista ja USA:sta. Sekava tarina kaiken kaikkiaan.
Ai myynti on ollut USA:n tilastoissa? Sitten on se on tulkittava julkiseksi lähteeksi eli USA oli kolmas maa, josta heittimiä tuli Hollannin ja Tanskan lisäksi. Näissä on rakenteellisia eroja, mm. vaihdelaatikko on jenkkivaunuissa eri. Tällainen oli esillä Senaatintorilla Helsingissä helmikuussa 2018, kun tykistö vietti satavuotispäiviään.
Puolustusvoimat ei ole koskaan vahvistanut, että yksi heitin olisi palanut, mutta tästä on kiertänyt huhuja. Tuo yksittäinen voisi olla se palanut, jonka tilalle on hankittu varaosavaunu (jos koko tarina palaneesta vaunusta edes pitää paikkansa...).Ja vientilupa ammunnanhallinnan päivitykselle oli 24 eikä 22kpl. Vaihtoehtoisia ratkaisuja on aika paljon. Tuo 6kpl yhdessä niiden Tanskasta hankittujen riisuttujen ajoharjoitusvaunujen kanssa selittäisi suuruusluokan mutta täsmälleen lukuun 41kpl ei silläkään päästä. Ykköskappale on tullut jostain muualta.
-edit-
YK:n asevientitilastot löytyvät osoitteesta:
ROCA (United Nations Register of Conventional Arms)
www.unroca.org
Puolustusvoimat ei ole koskaan vahvistanut, että yksi heitin olisi palanut, mutta tästä on kiertänyt huhuja. Tuo yksittäinen voisi olla se palanut, jonka tilalle on hankittu varaosavaunu (jos koko tarina palaneesta vaunusta edes pitää paikkansa...).
Tästä löytyy määrä, jolla pääsee siihen 41 kpl lukumaarään. Siis jos vähentää yhden. Miinarakettien lukumääräkin löytyy; voi tietysti olla muita kauppoja myös tehtyEntä mitä olivat ne 6 laitetta jotka hankittiin USA:sta 2014? Nimikkeenä tilastossa artillery/ launcher. 22+6+12 (Tanskasta) tekee sekin vain 40kpl.
Tästä löytyy määrä, jolla pääsee siihen 41 kpl lukumaarään. Siis jos vähentää yhden. Miinarakettien lukumääräkin löytyy; voi tietysti olla muita kauppoja myös tehty
Katso liite: 43507
No sehän se on!Hyvä olla erilaisia lähteitä joista voi valita mieleisensä
Itse kyllä ymmärrän tuon 8kpl olevan se Saksasta hommattu 122mm harjoitusrakettijärjestelmä eikä raketinheitin.
Eniten minua noissa numeroissa häiritsee, että päivitettyjä lavetteja on 22 kpl. 22 ei ole jaollinen kolmella! Vähemmästäkin menee pää sekaisin, nyt äkkiä kaksi lavettia lisää ammuntajjärjestelmän päivittämisputkeenNo sehän se on!
Tarkoitinkin teoriaa miten on syntynyt luku, joka ei näytä sopivan mihinkään kauppoihin. Suomi ilmoittaa tunnollisesti kaikki aseensa varuskuntien muistomerkkitykkejä lukuunottamatta. Niistä on ennenkin löytynyt virheitä ja varmaaan vastakin käy joskus samoin.
Tai sitten pitäisi tehdä virallinen kommunikea, jossa juhlallisesti vakuutetaan, että käytössä on 18 M270:n patteristo, jonka käytettävyyden varmistamiseksi on lisäksi varastoitu neljä varalavettia. Jotain rotia!Eniten minua noissa numeroissa häiritsee, että päivitettyjä lavetteja on 22 kpl. 22 ei ole jaollinen kolmella! Vähemmästäkin menee pää sekaisin, nyt äkkiä kaksi lavettia lisää ammuntajjärjestelmän päivittämisputkeen
No sehän se on!
Tarkoitinkin teoriaa miten on syntynyt luku, joka ei näytä sopivan mihinkään kauppoihin. Suomi ilmoittaa tunnollisesti kaikki aseensa varuskuntien muistomerkkitykkejä lukuunottamatta. Niistä on ennenkin löytynyt virheitä ja varmaaan vastakin käy joskus samoin.
Eniten minua noissa numeroissa häiritsee, että päivitettyjä lavetteja on 22 kpl. 22 ei ole jaollinen kolmella! Vähemmästäkin menee pää sekaisin, nyt äkkiä kaksi lavettia lisää ammuntajjärjestelmän päivittämisputkeen
Vähemmästäkin menee tykistön ressun pää sekaisinPäivityksiä siis saatiin vientiluvalla teettää 24kpl. Mitä lopulta tehtiin on eri asia. Ehkä on ja ehkä ei?
Vähemmästäkin menee tykistön ressun pää sekaisin