Raketit ja ohjukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Juke
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Hyvä katsaus saksalaisten Taurus-risteilyohjuksen kykyihin ja käyttöön.




 
Joo, edellinen taisi olla noin 1/10 tuosta hinnasta, mutta onhan valuutan arvossa ollut muutoksia ja nyt inflaatio.
Tuo GMLRS ER taitaa vaatia tuon päivityksen. Ilmeisesti A2 versioon tulee nyt siis uusi moottori, tj-järjestelmä ja kokonaan uusi panssaroitu ohjaamo.

USA kaivaa naftaliinista 160 varastoitua ja loppuunajettua + päivittää ne kaikki. Kaikki M270 heittimet käyvät läpi tuon päivityksen eli yhteensä 385 kpl.
https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/m270.html
Edellinen A1 päivitys taisi liittyä pääosin tj-järjestelmään ja laukaisulavettiin, eikä alustaan koskettu. Silloin tuli kyky ampua GMLRS-ohjuksia, joissa on GPS-ohjaus.
 
Tuo oli kai se aiemmin ulkomailta luettu UK/USA/Italia/Suomi ja olikohan joku muu FCS:n päivitys ER-aikaan (ja PrSM).
Olisiko Suomessa lähdetty locksteppiin muiden kanssa, joka vaatisi päivityksiä alustaan.
Britithän ylpeilivät, että heille tulee vielä muita parempia ekstroja. Oliko kumitelat ja peruutustutka tms.

Aika loogista olisi ajatella, että nyt kun pääosa isoista muista M270 käyttäjistä uusii A2:ksi niin on lähdettävä mukaan isoon ostoon. Myöhemmin ei onnistu omin päin. Kyseessä on selvästi järjestelmä, jota tarvitaan koko se aika mitä uudet pakasta vedetyt kestäisi. Eli aika riskitön valinta upottaa rahaa kiinni.

Suomen M270:issa väitettiin olevan jo HIMARSin UFCS edellisen varvin jäljiltä. Se oli luultavasti tosi kallis räätälintyö yhdelle käyttäjälle (oli kai kaupiteltu myös muille, mutta Suomelle oli halvempi modata HIMARSista tuoreempi ohjelmisto).
The CFCS will be common to the Army MLRS and to the High-Mobility Artillery Rocket System (HIMARS). The CFCS will help enable the MLRS to fire the extended-range GMLRS munition, which has a range of nearly 94 miles, and is expected to see future upgrades in sensors, propulsion, and navigation.
A2 esittelyvideo.

Tässä näkyy puolestaan kokoero.
1690973227001.png

edit: vertailuhinta
The Army ordered the first 50 M270A2 upgrade kits through a $362 million contract in April 2019 with deliveries expected to complete by 2022.
 
Viimeksi muokattu:
Jenkit tykkää tehdä nuo päivityksen niin että päivityksen jälkeen se panssarailaite vastaa uutta niin suorituskyvyltään kuin tulevalta käyttöiältään. Suomeahan tämä kiinnostaa siksi kun samaa alustaa käyttää muutkin. Rakettirintamalla on tarjolla alkuperäisten jenkkipuikkojen lisäksi nyt sitten Saab:in tuotosta eli ammusten osalta on tulossa kilpailua. Sekä kehitystä tulevaisuuteen eli ase-alustalla on näköpiirissä pitkä elinikä. Kannattaa siis jatkaa sen elinikä samaan tasoon kuin muillakin.
 

Puhuvat että prsm kyky tulee päivityksessä. Ei kai sitä hankita ilman puikkoa itseään?
Jos meille myydään vakiopaketti, niin ei kai me makseta ekstraa että jotain saadaan pois? Nyt kun ei tarvitse edes larpata liittoutumatonta takaisinlyömiskyvytöntä rauhanenkeliä.
 
Jos meille myydään vakiopaketti, niin ei kai me makseta ekstraa että jotain saadaan pois? Nyt kun ei tarvitse edes larpata liittoutumatonta takaisinlyömiskyvytöntä rauhanenkeliä.
Taidettiin hornettien kohdallakin maksaa kun ilmasta maahan kyky olisi ollut liian sotaisa… vai lieköhän tornari.
 
Taidettiin hornettien kohdallakin maksaa kun ilmasta maahan kyky olisi ollut liian sotaisa… vai lieköhän tornari.
Saatettiin maksaa joo, mutta silloin vielä larpattiinkin tuota maailmanrauhaa säteilevää hyveolentoa. Nyt NATOn täysjäsenenä ei pitäisi olla mitään syytä tai tarvetta moiseen hölmöilyyn. Jos jotakuta poliittista fossiilia alkaa harmittaa, niin voidaan sanoa et NATO:n standardien takia joudutaan käyttämään vakiokalustoa, mutta eihän me noita ominaisuuksia ikinä käytettäisi... 😈
 
Nyt ei makseta missään nimessä. Aiemmin jotkut maksoivat poliittisista syistä kun olivat erehtyneet allekirjoittamaan rypälekiellon. Esim. Saksa teki sellaiset ohjelmistot MARS 2 -päivityksessä, jossa sellaisten käyttö ei olisi enää teknisesti onnistunut. Mahdollisesti Ranska (vaikea sanoa Italiasta) meni siihen samaan kun heillä oli silloin yhteistyönä tuo "MLU". Ranskan värkki oli nimeltään LRU.
 
Ohessa linkki "Missile Design Quide" kirjan pdf-lataustiedostoon. Kirjan sijasta se on enemmänkin kokoelma tekijän kurssiluentojen kalvoista (toinen linkki) eli tekstin sijasta ensimmäisessä on paljon värikuvia ja "käppyrä"-esityksiä ohjussuunnittelun asioista ja datasta. Lopussa myös keveitä kuvaesityksiä ohjusprojektin vaiheista, jotka pätevät minkä tahansa teknisen / teollisen tuotteen tuotekehitys- ja valmistussuunnitteluun.
Se on julkaistu AIAA:n koulutusjulkaisusarjassa (2022), joten asiasisältö lienee kunnossa. Linkki:
https://download.bibis.ir/Books/Mechanics/2022/Missile-design-guide-by-Eugene-L.Fleeman_bibis.ir.pdf

Kalvosarjakin (2008) on vapaasti katsottavissa oheisesta linkistä (luentoaineisto muutaman päivän kurssille):

Koska edelliset ovat "kurssin kalvosarja" ja sen muunnos kirjaksi, niin ohessa linkki perinteisemmän oppikirjan oloiseen esitykseen mustavalko-kuvilla "Tactical Missile Design" saman tekijän kirjoittamana. Sekin on julkaistu AIAA:n julkaisusarjassa v. 2001.
https://ftp.idu.ac.id/wp-content/up...Y PLATFORM DESIGN/Tactical Missile Design.pdf

Yhden illan nopeaan katseluun perustuen noita pitänee lukea / katsella yhtäaikaa eli jälkimmäisestä ensin "teoriaa ja tietämystä", sitten ensimmäisistä kauniita kuvia, esimerkkejä ja asian tiivistyksiä värikuvina/esityskalvoleikkeinä. Asiasta ja aiheesta pitänee olla teknisesti melko kiinnostunut, perusteista perillä sekä hieman ymmärtää tekniikkaa ja luonnontieteitä, jotta em. teoksista saa hyötyä ja niitä jaksaa selailla ajatuksen kera.
 

Puhuvat että prsm kyky tulee päivityksessä. Ei kai sitä hankita ilman puikkoa itseään?
Tarkoitan. Kai ohjuksia hankitaan myös. Muokattu 3.8.2023
Tuo on laaja-alaisempi päivitys. PrSM voi hyvinkin olla vielä joskus ostoslistalla. Kunhan nyt saisivat sen ison rakettitilauksen ensin vetämään.
 
Back
Top