Kovasti laukalla tämä rannikkopuolustus -ketju...
![Face with hand over mouth :face_with_hand_over_mouth: 🤭](https://cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@14.0.2/assets/72x72/1f92d.png)
Mutta kiinteän rannikkotykistön ja itämaarajan/itäisten kannasten linnoittaminen tietysti on periaatteiltaan osin yhtenevää.
Minä en ymmärrä rannikkopuolustuksesta tai meripuolustuksesta juuri mitään. Toisaalta rannikko ja saaristo on jonkun verran tuttua, joten ymmärrän hieman fyysisestä toimintaympäristöstä.
Minulla ei ole mitään käsitystä siitä, että montako kiinteää tai liikkuvaa rannikkotykkiä meillä on. Enkä myöskään ymmärrä pitäisikö niitä olla ja minkälaisia. Silti haluan ilmaista muutaman ajatuksen, joka näyttää jääneen tässä keskusteluketjussa vähemmälle huomiolle.
Suomea varaudutaan puolustamaan edelleen ryssän hyökkäyksiä vastaan. Ryssän hyökkäyksien torjunta tehdään pääsääntöisesti suomen puolella. Ja hyökkäyksien torjunnassa pyritään käyttämään puolustukselle suotuisia maastonkohtia sekä kiistämään ryssälle suotuisien alueiden ja toimintatapojen käyttöä. Ihan karttoja katsomalla selviää, että puolustukselle suotuisat maastonkohdat on edelleen suunnilleen samat, kuin 1800-luvulla. Ja erityisesti ne on samat rannikolla ja saaristossa. Jos sotilasjoukkosi johon kuulut saa tehtävän estää vihollisen maihinnousu ja tai eteneminen tuolla ja tuolla alueella, niin miten joukkosi suhtautuu alueella oleviin I ja II -maailman sodan aikaisiin rakennelmiin? Te tulette todellakin käyttämään niitä taistelu- ja toimintasuunnitelmassanne. Ihan samoin kuin uudempia rakennelmia ja luonnosta löytyviä kulkuesteitä ja suojia. Jos esim. komppaniallesi on käsketty pitää kolme saarta hallussa ja estää niistä käsin maihinnousu kaupungin x satamaan, niin te todellakin tulette käyttämään hyväksenne alueelle rakennetun rannikkotykistöpatterin rauhan ajan käytöstä poistettuja bunkkereita, tähystystorneja, juoksuhautoja ym. Sama koskee mantereella olevia rakenteita.
Ja jos aikaa on, niin te "tuunaatte" noita vanhoja rakenteita ja askarteletta niiden yhteyteen jotain uuttakin. Vaikka rannikkopuolustus ei enää perustu niin paljoa tykistön käyttöön, niin rannikkotykistön rakenteita tullaan todellakin hyödyntämään niin kauan kuin niistä on mitään jäljellä ja ryssä rajanaapurina.