Ohjus-tiedustelija
Ylipäällikkö
Kyllä Suomi on varautunut varsinkin maasodan osalta siihen massaankin. Ideana on kuluttaa se vastustaja syvällä puolustuksella. Ukraina, vaikka maassa onkin kokoa, on menettänyt heti alussa sen puskurivyöhykkeen ja koittaa nyt härkäpäisesti pitää kiinni maastosta. Se ei välttämättä ole ihan se viisain taktiikka joka kantilta katsoen. Vaikka ymmärränä sen hyvin. Olisi meillekin katkeraa luopua Lappeenrannasta ja Imatrasta, mutta sotilaallisesti katsoen se on välttämätöntä. Pohjoisempana tilaa on paremmin.
Mutta sitten syvyydessä se massa hyydytetään. Ja tuhotaan.
Tämä nyt ei suoranaisesti liity enää rannikon puolustamiseen, mutta tämä meidän uusi syvä puolustus ei toimi kuin Ukrainan sodan alussa nähtyyn Kiovan valtaus yritykseen missä pitkä&ohut kärki puski järjettömän pitkälle (jopa n.150km) ilman huoltoa luottaen nopeaan ratkaisuun. Meillä ei riitä syvyys ja maavoimien nykyiset vahvuudet jos ryssä tuleekin siten miten juuri nyt tekee, eli massalla kokorajan leveydeltä ja kaivautuu&miinoittaa aina kun saavuttaa jonkun huomattavasti paljon pienemmän tavoitteen mitä oletamme. Lappeenranta&Imatra ovat aivan kiinni rajassa, ei ne edusta vielä oikeen minkäänlaista syvyyttä/puskurivyöhykettä siinä mielessä mitä meidän uudistetusta tst-tavasta silloin julkistamisen yhteydessä kirjoitettiin.
Suora lainaus: "Kun viholliselle on tuotettu tarpeeksi tappioita, hyökkäys pysähtyy, kuvaa maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Veli-Pekka Parkatti."
Vielä tuolloin se kuulosti minunkin korvaan ihan hyvältä kun oletuksena oli aina se tiestöön sidottu possujuna (joka siis täydellisen tyylipuhtaana nähtiin juurikin Kiovaan kurkottamassa), mutta ei kuulosta enää tänä päivänä, kun sitä ryssän riittävää tappioiden määrää ei tunnu olevan edes olemassa vaikka se hakkaa päätää seinää yhä uudelleen ja uudelleen perinteiseen linjapuoluolustukseen. Tappioita kertyy edettyjä km vai pitäisikö jopa sanoa edettyjä metrejä kohden ihan päättömiä lukemia, mutta hyökkääminen ei vaan pysähdy.
Suora lainaus:
"Joukot taistelevat nykyistä laajemmalla ja syvemmällä alueella aiempaa pienempinä osastoina."
Tämä toimii kyllä sitä tiestöön sidottua pitkää possujunaa vastaan jossa on heikkoja sivustoja ja pehmeitä takaportaan maaleja vaikka muille jakaan, mutta ei linjana hitaasti etenevää massaa vastaan joka porautuu vähän väliä paikoilleen kun saavuttaa jotain pientäkin etenemää. Aijempaa pirstaleisemmilla ja vähälukuisimmilla joukoilla on puolimahdotonta tuottaa niitä tappiota tuollaiselle vastustajalle edes sitä vertaa mitä Ukrainassa nyt tuotetaan.
Suora lainaus:
"Uudella taistelutavalla haetaan joustavampaa ja hajautetumpaa toimintaa, koska paikallaan pysyvät maalit vihollinen pystyy tuhoamaan"
Tämäkin on osoittautunut Ukrainassa täysin vääräksi olettamaksi, vähääkään paremmin linnoitetut puolustukset ovat kestäneet kaikista pisimpään (kuten se mainittu Zenit sodan alusta asti tähän vuoteen), mitä heikoimmin linjat on valmisteltu, sitä nopeammin ne ovat antaneet periksi. Tästä on paljon kriittisiä kirjoituksia Ukrainan sisältä, kun valmistelevat toimenpiteet on jätetty tekemättä / menneet korruption takia pieleen.
Jotta pysyttäisiin edes ohuesti topicin aiheessa, niin aivan ehdottomasti myös Kotkan alueen rannikkolinnakkeet tulisi pitää toimintakunnossa (huom. en edes kaikissa tapauksissa tarkoita välttämättä itse tykkejä), koska se edustaa juuri sellaista linnoittamista mikä kestää jopa vuosia ryssän painetta Ukrainan etulinjassakin, puhumattakaan ns. epäsuoran takaportaan syvyydessä. Ja estää omalta osaltaan sen pienimmänkin etäisyyden asutuskeskuksiin kohdistuvan maihinnousu koukun maahyökkäyksen tueksi.
Siis kun aina puhutaan että pitäisi katsoa tulevaan, niin mitäs jos se tuleva onkin ryssän oppimisen kannalta se, ettei se enää alussa yritä nopeaa ja syvää ratkaisua koska se ei todistetusti onnistu jos puolustaja on vähääkään motivoitunut/hereillä. Sen sijaan massalla koka rajan leveydeltä vyöryttäminen todistetusti juuri nyt toimii Ukrainassa. Looginen päätelmä tästä on se että juuri sitä taktiikkaa ryssän kannattaa suosia, eikö vain?
Ilma- ja meripuolella tilanne on toinen. Nyt voimaa on niin paljon, että vastustaja meri- ja ilmavoimat tuhotaan käytännössä pois. Tai, sitten ne pysyvät poissa. Sekin vaihtoehto on. Mutta sitten saa heidän maavoimansa tuntea Naton ilmamahdin vaikutuksen.
Huomaatko kuin erilainen se tilanne meidän ja Ukrainan välillä samasta asetelmasta huolimatta onkaan?
Liittouman tuen määrä on lopulta täysi arvoitus, tottakai olettama on että erityisesti ilmasta tulee voimaa paikalle oikeen kunnolla. 100% mihinkään vieraan apuu ei voi kuitenkaan koskaan luottaa.
Tilanne on jo meidän omien ilmavoimien suorituskyvyllä kuitenkin se että ryssän täsmäase suorituskyky on max. samaa mitä se on nyt Ukrainassa, eli pääasiassa massamaista liitopommien viskelyä omalta puolelta. En siis ymmärrä alkuunkaan pelkoa että kaikki kiinteä tuhotaan niille sijoilleen, kun se ei onnistu millään ilveellä edes Ukrainassa etulinjassa.