"Ainoastaan"? Hyvää päivää näiden juttujen kanssa...
"Ainoastaan" kun puhutaan saariston ja rannikon suojaamisesta. Se rannikko jossa on elintärkeät satamat ja pääkaupunki. Arvovalintoja.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
"Ainoastaan"? Hyvää päivää näiden juttujen kanssa...
Tornitykit on aika lailla stenattu ja linnakesaaret luovutettu suurimmaksi osaksi virkistyskäyttöön. Rannikkotykistö siirtyi jo vuosisadan vaihteessa meritorjuntaohjuksiin ja liikkuviin tykkeihin.
Milloinkahan viimeksi noihinkin olisi koulutettu porukkaa, kyllä mennään 90-luvun alkupuolelle.
Tässä kuva 100 Tk:n valelaitteesta. Ei ole pelkkä muovitorni vaan vaan lämpöheräte sekä infrapunakuvan arvot on myös kohdallaan.
Katso liite: 16650
Siinä on tosiressulle hyvä homma kun pitää sodan aikana kamiinaa lämpimänä
Milloinkahan viimeksi noihinkin olisi koulutettu porukkaa, kyllä mennään 90-luvun alkupuolelle.
Vuonna 1967 rannikkotykistö sai oman aselajitarkastajan, ja 1960-luvun mittaan käynnistettiin modernisointi. Raskaat patterit säilytettiin, mutta kevyen rannikkotykistön pääaseeksi valittiin T-55-panssarivaunujen torneista rakennettu 100 56 TK -kalusto. Tarkka kanuuna oli käytössä 2010-luvun alkuun asti.
Torstaina 25.10.2012 ammuttiin viimeisen kerran vuodesta 1969 asti operatiivisessa käytössä olleilla 100 millimetrin tornikanuunoilla. 56 kaliiperin tykin tyyppimerkintä oli 100 56 TK. Kallioon louhitun asejärjestelmän runkona oli neuvostoliittolaisvalmisteisen T-55-panssarivaunun torni ja tykki. Asejärjestelmä oli Suomen rannikkopuolustuksen pääase yli 30 vuoden ajan. Tykkitorneja oli asennettuna pitkin Suomen rannikkoa lähes 60. 1990-luvulla 100 TK -järjestelmä modernisoitiin asentamalla tykkitorneihin tykkikohtaiset digitaaliset laskimet, laser-etäisyysmittarit ja osaan tykeistä lämpökamerat pimeä-, sumu- ja hämäräammunnan mahdollistamiseksi. Laskinjärjestelmä mahdollisti tehokkaan taistelun tykkipatterissa samanaikaisesti useita meri- ja tarvittaessa maamaaleja vastaan. Tykkitornit oli varustettu 2000-luvulle tultaessa lämpäsäteilyä hajauttavalla ja maastouttamista parantavilla lämpösuojilla. Samoin oli saatu käyttöön patterikohtaiset sarjavalmisteiset harhautustykit laukaussimulaattoreineen. Päätös tykkikalustosta luopumisesta tehtiin vuosina 2003-2004. Vuonna 2006 tykit poistettiin sotavarustuksesta. Viimeinen ammunta ammuttiin Upinniemessä. Ampuvana joukkona oli Suomenlinnan rannikkorykmentistä ja Porkkalan Rannikkopataljoonasta muodostettu osasto. Historiallinen ammunta toteutettiin rykmentin komentajan, komentaja Jori Harju alaisuudessa.
Ainakin 2005 ammuttiin Utössä 100 TK-patterilla varusmiesvoimin...
Saatat ehkä tietääkin , mutta Utön saarella ei ole koskaan ollut 100 TK patteria
Rannikkotykin pääkäyttöhän tapahtuu täyspanoksella tapahtuvalla suora-ammunnalla, ja sitä varten 155 K 98 voi olla vaikea saada kiilattua sopivaan asemaan lähelle rantaa, ja suuntaaminen on tornikanuunaa hitaampaa.Kukaan ei muuten kommentoinut 155 K 98 kaluston sopivuutta rannikolle ja saaristoon, oliko ajatus niin pöllö?
Rannikkotykin pääkäyttöhän tapahtuu täyspanoksella tapahtuvalla suora-ammunnalla, ja sitä varten 155 K 98 voi olla vaikea saada kiilattua sopivaan asemaan lähelle rantaa, ja suuntaaminen on tornikanuunaa hitaampaa.
Toki varmaan sopiviakin paikkoja löytyy.
Panssarihaupitsi olisi hyvä sen vuoksi, että ei tarvittaisi kiilauskelpoista alustaa ja suuntaus olisi nopeampaa.
Saatat ehkä tietääkin , mutta Utön saarella ei ole koskaan ollut 100 TK patteria
Tuskin se liikkuvakaan rannikkotykistö ampui suora-ammunnalla?
Mutta siltihän pääampumasektorit pidettiin kyllä avoimina, koska ammuntahan tapahtuu aina täyspanoksella ja mahdollisimman laakealla lentoradalla.Rannikkotykkejä ei tosiaan meillä koskaan ryhmitetty aselajin entisestä nimestä huolimatta riviin rannalle Pohjois-Korean tapaan. Vaan venäläisiltä perityneet patterit hajaryhmitettiin saarille parempaan suojaan ja annettiin metsän kasvaa niiden ympärille. Tästä käytännöstä ovat peräisin saarten kehutut luontoarvot. Jotka siis ovat alle 100 v vanhoja. Tykeille oli ja on myös suora-ammuntamenetelmät, mutta ne ovat ainoastaan varametodi.
Jos ne oli naamioitu venevajoiksi?
Mutta siltihän pääampumasektorit pidettiin kyllä avoimina, koska ammuntahan tapahtuu aina täyspanoksella ja mahdollisimman laakealla lentoradalla.
Tämä on liikkuvan tykistön kanssa otettava huomioon silti, eli vaikka ammutaan epäsuoraa, pitää tuliaseman mahdollistaa hyvä tuliala täyspanoksella minimikorolla ammuttaessa.
Lisäksi kiinteiden tykkien sijainnit suunniteltiin niin, että ne pystyivät suora-ammunnalla toimimaan itsenäisesti jotain tiettyä läheistä väylää valvoen ja suojaten.