Tässä alkuperäinen Keskisuomalaisen juttu.
Sanattomaksi vetää. Tähän on tultu, että vihreitä miehiä torjuttaessa välitön palvelukseen astuminen ja vapautuksen hakemiskielto sotivat, ei vihollista vastaan, vaan perusoikeuksia vastaan.
Nyt oikeasti masentaa, ihan oikeasti. Kunhan tästä toivun, saavat poliitikot taas palautetta...
"Lisäksi oikeusministeriö katsoo, että välitön palvelukseen astuminen ja vapautuksen hakemiskielto sotivat perusoikeuksia vastaan. Oikeusministeriö haluaakin lakiesityksestä perustuslakivaliokunnan lausunnon."
Puolustusvoimain komentajan käskyvallasta syntyi närää
Päätös valmiutta kohottavista kertausharjoituksista halutaan valtioneuvostoon.
Hallituksen esitys asevelvollisuuslain muuttamisesta on vastatuulessa. Valtioneuvoston kanslia ja oikeusministeriö torjuvat esityksen, joka antaisi yksin Puolustusvoimain komentajalle valtuuden määrätä heti enintään 25 000 asevelvollista valmiuden joustavaan kohottamiseen tarkoitettuun kertausharjoitukseen.
Komentajan määräysvallan laajentamista on perusteltu turvallisuusympäristön muutoksilla ja sillä, että Puolustusvoimat tarvitsee nopeampaa reagointia Suomeen kohdistuviin uhkiin.
Hallituksen esityksen mukaan Puolustusvoimain komentajan määräys tulisi voimaan välittömästi. Nykyisin käsky kertausharjoituksiin lähetetään vähintään kolme kuukautta ennen harjoitusta. Valmiusharjoituksesta ei voisi hakea vapautusta, ja palvelusmääräys pantaisiin täytäntöön oikaisuvaatimuksesta huolimatta.
Valtioneuvoston kanslia esittää vastavetona, että Puolustusvoimien komentajan päätös tulisi "viipymättä saattaa puolustusministerin esityksestä valtioneuvoston ratkaistavaksi". Kanslia perustelee kantaansa perustuslailla, jonka mukaan ”valtioneuvoston yleisistunnossa käsitellään laajakantoiset ja periaatteellisesti tärkeät asiat sekä ne muut asiat, joiden merkitys sitä vaatii”. Kanslia myös katsoo, että enintään 25 000 asevelvollisen välitön kertaamiskäsky edellyttää poliittista päätöstä.
Oikeusministeriö puolestaan toteaa, että enintään 25 000 asevelvollista koskevaa päätöksentekoa ei tule jättää yksin Puolustusvoimien tehtäväksi. Oikeusministeriö huomauttaa, että osallistumisvelvoitetta ei ole rajoitettu ajallisesti, eikä Puolustusvoimain komentajalle suunniteltua määräämisoikeutta ole perusteltu asiallisesti. Lakiesityksessä ei aseteta esimerkiksi ulkoista uhkaa tai kriisitilannetta edellytykseksi palvelukseen kutsumiselle.
Oikeusministeriö ehdottaa, että laista ilmenisivät olosuhteet, joissa välittömiin kertausharjoituksiin voidaan määrätä. Myös harjoituksen enimmäiskestosta tulisi olla merkintä tai vähintään siitä, kuinka pitkäksi ajaksi kerrallaan asevelvollisen voi määrätä harjoitukseen.
Lisäksi oikeusministeriö katsoo, että välitön palvelukseen astuminen ja vapautuksen hakemiskielto sotivat perusoikeuksia vastaan. Oikeusministeriö haluaakin lakiesityksestä perustuslakivaliokunnan lausunnon.
Valtiovarainministeriö kaipaa tarkempia perusteluja, miksi raja on vedetty juuri enintään 25 000 asevelvolliseen. Päätöksen tätä isomman joukon määräämisestä valmiuden joustavaan kohottamiseen tarkoitettuun kertausharjoitukseen tekisi tasavallan presidentti Puolustusvoimain komentajan esittelystä.
Valmiutta kohottavat harjoitukset koskisivat pääasiassa 20–25-vuotiaita reserviläisiä. Elinkeinoelämän keskusliitto ei pidä lakimuutoksia kohtuuttomina, koska "tässä iässä monikaan asevelvollinen ei ole vielä kiinteästi työelämässä, saati työnantajan toiminnan kannalta avainasemassa".
Lakiesitys on tarkoitus saada eduskunnan käsiteltäväksi huhtikuussa.
http://www.ksml.fi/kotimaa/Puolustusvoimain-komentajan-käskyvallasta-syntyi-närää/743535