Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Reserviläiskirje synnytti ryntäyksen reservistä siviilipalvelukseen

Viestiketju osiossa 'Varusmiespalvelus' , aloittaja Umkhonto, 15.01.2017.

 1. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,369
  Tykkäykset:
  12,038
  Pisteet:
  1,286
  Joo, miten pankinjohtajuus ja lukion rehtorius kummasti pätevöittikin Perkkiin. :)
  Tiedän tapauksen, jossa varapäällikkö oli varma, että hän oli vain varapäällikkö siksi, koska istui sellaisen pankkiryhmän isäntäneuvostossa, jonka markkinaosuus oli... toiseksi isoin kunnassa :D.
   
  Erkki, baikal, Old Boy ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,675
  Tykkäykset:
  2,058
  Pisteet:
  1,286
  Menee ehkä IV-tason juttuihin, mutta Pankin johtajan tehtävä oli Perkissä istua arviointilautakunnassa. Rahan arvon tuntevana miehenä hän osasi määritellä valtiolle lunastettavien kalsareiden arvon.
   
  Erkki, Honcho, Umkhonto ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 3. Mainos 4. Old Boy

  Old Boy Eversti

  Liittynyt:
  31.03.2014
  Viestejä:
  1,601
  Tykkäykset:
  2,268
  Pisteet:
  316
  Ei mene, kunhan ei avata liikaa!
  Jotta ei synny väärää kuvaa, niin on siellä myös ajoneuvojen ottalautakunta, joiden arvonmäärityksissä puhutaan hieman isommista summista, kun "räteil ja lumpuiil."
   
 5. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,675
  Tykkäykset:
  2,058
  Pisteet:
  1,286
  Mie luulin että sitä varten oli kylän autokauppias. Ja K-maatalouden kauppias
   
  baikal ja Honcho tykkäsivät tästä.
 6. Pasi Anssi

  Pasi Anssi Alikersantti

  Liittynyt:
  28.02.2013
  Viestejä:
  57
  Tykkäykset:
  78
  Pisteet:
  6
  Rehtoreita olen tavannut maanpuolustustehtävissä ja ru-kerhoissa aika monta. Ammattikuntana ehkä yliedustuskin? Suppealla otannallani ovat hyvinkin tehokasta ja aikaansaavaa väkeä ja näillä tapaamillani vielä hyvät kommunikaatiokyvyt ja ryhmätyöskentelykyvyt. En tiedä onko sattumaa, vai valikoituuko tehtäviin tietyn tyyppisiä ihmisiä. Mieltä lämmittää että nämäkin tuntemani maanpuolustushenkiset rehtorit kaitsevat tulevia sukupolvia.
   
  Umkhonto ja JR49 tykkäsivät tästä.
 7. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,369
  Tykkäykset:
  12,038
  Pisteet:
  1,286
  Ja miten sattuikin, siinäkin oli pankinjohtaja meillä päin. Mies paikallaan siis.

  Yleisesti totean kaikille, ettei tätä irvailuani pidä ottaa ihan tosissaan. Sijoitukset, tai ainakin korkeammat, saadaan vain ja ainoastaan näyttöjen perusteella. Rehtorit ja opettajat ovat tottuneet luovimaan ison ihmismassan käsittelyssä, esiintyvät joka hetki ja koulutustakin on. Ei siis ihme, että pääsevätkin eteenpäin sotavaltion sijoituksissa. Valintakokeet yliopistoihin ovat karsineet pahimmat ihmishirviöt pois.

  Eräs tuntemani ison pankkiryhmän paikallisjohtaja oli kapteeni, ja kultaisella 80-luvulla kävi jopa kahden viikon kh-putkia läpi, ja oli jopa pupsina viikon verran. Kyllähän siinä jotain hihaan tarttuun. Pankinjohtajallekin.
  Ehkä tässä on se, että entisen alueellisen puolustuksen mallissa maaseutupitäjissä ei niin ollut valinnanvaraa näissä koulutetuissa ja ihmisiä käsittelemään tottuneissa. Johtuisiko tiettyjen ammattiryhmien edustus siitä?
   
  Erkki, Honcho ja Old Boy tykkäsivät tästä.
 8. Old Boy

  Old Boy Eversti

  Liittynyt:
  31.03.2014
  Viestejä:
  1,601
  Tykkäykset:
  2,268
  Pisteet:
  316
  Nää Perkit ennen nykyisiä Paikallispataljoonia oli vähän eri juttu. Nehän pääsääntöisesti saivat itse täydentää itsensä. Tämä tapahtui paikallisten res ups ja au -kerhojen aktiivijäsenistä. Toimintahan oli ihan yhtä salaista, kun nytkin eikä siihen voinut suo-
  raan sotilaspiirin kortistoista johtajia määrätä. Vielä 1970 -luvulla ainoat enemmän kouluja käyneet ammattiryhmät kymmenentuhannen asukkaan maaseutupitäjässä olivat opettajat sekä pankkitoimihenkilöt. Joita siis löytyi kunnasta enemmän kuin 2-3.

  Normi kh upseereille kesti siihen aikaan sen kaksi viikkoa. Oli lyhentynyt puoleen 60 -luvusta, jolloin pituus oli neljä viikkoa. Pataljoonaups ja patteriston komentaja eivät olleet harvinaisia ressusijoituksia, joten koulutustakin tietysti tarvittiin. 1980 -luvun
  alussa oli jopa lyhyen aikaa käytäntö, että SKK:n valmistuneet majurit koulutti ensin jonkin aikaa kh:ssa. Perusteluna oli se fakta, ettei ressujoukko todellisuudessa vilahtele paikasta toiseen ihan yhtä livakasti kuin tussikynä kartalla. Tästä valitettavasti
  pian luovuttiin. Pitivät ehkä itseään vähän ylikoulutetuina.
   
  JR49 tykkäsi tästä.
 9. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,653
  Tykkäykset:
  23,262
  Pisteet:
  1,286
  Tjaah. Taisi olla yhtä paljon sitä sidosryhmäajattelua taustalla? Eli sitoutettiin pitäjien paukkunavat ja annettiin arvonmukainen puuhapaikka yhtälössä? Taisi olla sellaista sisäpolitiikan hoitamista yhtälailla kuin maanpuolustusta. Ja sitten kun vielä pelättiin niskat hiessä sitä kommonistivallankumoustakin.....

  Ehdin pari kertaa päästä näkemään tuota ylivertaista sotilasosaamista ihan mestoilla. Aamupäivä saattoi kulua ihan hyvin esim. keskustelussa siitä, pitääkö upseeripistooli siinä hevonnahkakotelossa olla mahan päällä vai sivulla? Karttatehtäviin kutsuttiin suosiolla pitäjän suunnistusmestari (kranaatinheitinmies herra sotamies) ja kuljetuksia varten paimennettiin jo hyvissä ajoin paikalle Pohjolan liikenteen ajomestari, korpraali. Osaaminen oli lähinnä juuri sitä "yhteiskuntaosaamista" ja kun sotaväki ryyditti sitä arvomerkeillä, niin johan lykkäs. Useimmat heput edustivat osaamista, joka olisi taannut koko revohkan hajoamista kuin oravanpaska Tammasuon tuuleen, jos iivana olisi parhaimpien skenaarioiden mukaisesti tölväissyt päälle.

  Yhteiskuntasuhteita ja vankkaa sotilasosaamista harjoitettiin myös ryyppäämällä taivaallisen tehokkaasti ennen pitäjän kh:ta ja luonnollisesti myös iltaisin kh:n aikana....parhaat kinkerit sitten harjoituksen jälkeen.

  Heppoisinkin mpk-kurssi on aivan taatusti paremmin sotilasasiaa kuin tuolloinen himmelöinti. Saati sotaväen ihka omat systeemit. Muutos on ollut suuri ja ehdottomasti parempaan.
   
  MeriTJ ja Masi tykkäsivät tästä.
 10. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,369
  Tykkäykset:
  12,038
  Pisteet:
  1,286
  :D
  Tämän kaiken on sallinut harjoitusta valvonut kapiukko?
   
 11. Old Boy

  Old Boy Eversti

  Liittynyt:
  31.03.2014
  Viestejä:
  1,601
  Tykkäykset:
  2,268
  Pisteet:
  316
  Veli @baikal in havainnot on varmaan ihan oikeita, mutta niistä välittyy ihan väärä kuva!
  Ei tosin atarvikekulutuksen suhteen, mutta aikakin oli ihan toinen. Kului niitä siviilissäkin toisilta ihan töissä. II MS:n tapaan alkoholin nauttiminen oli edelleen sotaherraksi päässeiden privilegio. Hommat tietenkin hoidettiin; tottakai! Joten jatketaan siitä
  pääasiasta. Paikallispuolustuksen harjoittelu oli enimmäkseen suunnittelua. Ja kaikesta oli jo valmiit suunnitelmat. Jos joukon X, oli se sitten paikalliskomppania tai vaikka perk, tehtävä ei ollut muuttunut edellisestä kh:stä, joita oli tiuhaan, ei suunnitel-
  mien päivittämiseen mennyt tuntia enempää. Johonkin oli tullut pätkä uutta tietä tai paremmin kantava silta. Siis sinne pitää lisätätä jokunen miinoite, vastaanottoasema ja vartiopaikka. Sitten tunnin päästä lähdettiin autolla katsomaan muuttuneita mai-
  semia. Loppuaika voitiinkin sitten käyttää nykykielellä "verkostoitumisen ja ryhmäytymisen."

  Tätä toimintaa johti Sotilaspiiri, joka muuttui 90 -luvun alussa Sotilaslääniksi ja kasvoi alueellisesti laajemmaksi. Sen kantahenkilökuntana oli eläkepäiviä jo odottelevia ns "pomppamajureita" , joiden homma oli hoitaa suhteita alueen kuntiin ja johtaa näitä
  ym harjoituksia. Heille kertyi vuoden mittaan mukava tili helpoista kh -päivistä näitä harjoituksia johtaessa. Paikalla usein enemmän kantiksia kun olisi tarvittu. Se kompensoi saamatta jääneen everstin palkan.
   
  Umkhonto, Iso-Mursu ja JR49 tykkäsivät tästä.
 12. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  10,455
  Tykkäykset:
  25,714
  Pisteet:
  1,286
  Hyvin todennäköisesti. Lisäksi nuo olivat jollakin tapaa arvostusta nauttivia jo muilta osin, joten ei tarvinnut tyytyä ainoastaan kaluunan nappien antamaan muodolliseen auktoriteettiin, vaan sitä oli myös ihan oikeista asioista olemassa :)

  On tuosta ehkä rippeitä vieläkin jäljellä, pk-seudulla opettajat tuntuivat olevan sylkykupin asemassa sekä kakaroiden että hellantelttujensa pyhää individualismia ja itsensätoteuttamisoikeutta vaalivien maailman parhaiden vanhempien taholta. Täällä susirajan takana en havaitse samaa, vaan ainakin subjektiivisen kokemuksen mukaan opettajaa arvostetaan ammattihenkilönä ja lapset nyt keskimäärin tottelevat ihan OK. Eikä hysteeriset vanhemmat ole heti kimpussa ja uhriutuvaa some-ryhmää perustamassa kun opettaja on häirinnyt Jani-Juulian tasapainoista kehitystä puhumalla naisista ja miehistä naisoletettujen ja miesoletettujen sijaan.

  Aluejärjestelmässä (omien hyyyyyvin pinnallisten mutu-käsitysteni mukaan) on kyllä ollut puolensakin etenkin silloin kun riviin piti saada jokainen mies, silloin miehet ja heidän kykynsä tunnettiin ja osattiin hieman katsoa kuka menee mihinkin hommaan. Esim. Möttönen on tuurijuoppo mutta helvetin kova työmies, kyllä se sotilaan paikan täyttää.
   
  JR49 tykkäsi tästä.
 13. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,675
  Tykkäykset:
  2,058
  Pisteet:
  1,286

  Näinhän se on varmasti mennyt. Kun muistelee 80-lukua Kainuussa, niin monella työikäisellä ei ollut välttämättä käytynä edes ammattikoulua.

  Ja nuoret aikuiset koulutetut miehet tulivat paikkakunnalle opettajiksi, kunnan insinööreiksi, paikallisen sahan myynti ja insinöörihommiin, pankille töihin, kunnan taloushallintoon jne.

  Ja ikärakennekkin oli erilainen paikkakunnalla. Kun miettii silloisita 13 000 asukkaan kylää, niin ikäluokassa oli helposti yli 150 nuorta miestä. Ja suurin osa jäi armeijan jälkeen kotiseudulle perustamaan elämäänsä.


  Äkkiähän siinä on ollut ainekset kylän omaan rajajääkäripataljoonaan ja heikompi kuntoset nuoret miehet sitten PV:n hommiin. Siis jos olisi kakka osunut propelliin.
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2017
  Honcho ja JR49 tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,653
  Tykkäykset:
  23,262
  Pisteet:
  1,286
  Useampikin ja parhaasta päästä iltaisin pitäjän soittoruokalassa valomerkkiin asti, kyyti valtion puolesta, saabit jne. hurrasivat yötä päivää. Ei niin paljon legendaa kuin äkkiä luulisi. Nuorena miehenä oli hyvä aitiopaikka, kun raflassa oli pätkätöissä. :cool:
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 16. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,950
  Tykkäykset:
  18,592
  Pisteet:
  1,286
  Raskas työ, raskaat huvit.

  Eli "Andy McNabin" sanoin: "Fight hard, play hard".

  Ei ole yksin suomalaisten juttu. Ei noita juttuja nyt ilman rajumpaa rentoutumista kukaan kestä.
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 17. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,369
  Tykkäykset:
  12,038
  Pisteet:
  1,286
  Veli @Old Boy otti esille suunnitteluharjoitukset, mitä en ollut tullut ajatelleeksi.
  Totta vieköön, itsekin olen päässyt haikuja toteamaan ko. asenteesta. Suunnitteluharjoitus, eli staattinen kohde, ja kun siellä tavan takaa sai rampata, niin kyllähän ne suunnitelmat aika valmiita olivat.Pääskapparin vaihtuessa tuppasi kuitenkin uhkakuvakin vaihtua :eek::rolleyes:, jolloin luonnollisesti suunnitelmatkin menivät uusiksi. Mutta pari pitkää harkkkaa oli sellaisia, että viimeisenä iltana vietiin upseerikerholle erittäin painokkaalla kehoituksella, että herrat reservinupseerit olisivat erittäin isänmaallisia, mikäli kannattaisivat kerhon kassaa investoimalla runsaasti oluen juontiin. Kukin sitten moraalinsa mukaan kehoitusta toteutti. Seuraava aamuna kun oli palvelusta, niin pysyin aina kohtuudessa, tylsä kun olin.;)
  Tämä sitten vaihtui, kun pääskappari vaihtui ihan kadettiupseeriin. Mutta sitä ennen muistan kaikenlaista jännää, mitä varusmiesaikana ei päässyt kokemaan :D. Mutta ei se kyllä pääasiaa mitenkään haitannut. Jos hommat olivat persiillään, niin ne olivat sitä jo ennen kerhoa.
   
  Ikarus, Erkki, baikal ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 18. Erkki

  Erkki Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  25.02.2014
  Viestejä:
  1,491
  Tykkäykset:
  2,472
  Pisteet:
  156
  Kas, tuo on ilmeisesti ollut yleisempikin käytäntö joskus. Minullekin vanhemmat reservikollegat ovat kertoneet, että kapiaiset heittäytyivät juuri tuonkaltaiselle viihteelle, ja jättivät hommansa näiden paikallisten ressujen hoteisiin.
   
  JR49 tykkäsi tästä.
 19. Tupajumi

  Tupajumi Kersantti

  Liittynyt:
  08.05.2015
  Viestejä:
  135
  Tykkäykset:
  363
  Pisteet:
  16
  http://yle.fi/uutiset/3-9520740

  Täällä länsirannikolla on myös kova tarve "reservikarkurien" uudelleen koulutukselle. Eli ns. täydennyspalvelusta annettaan jatkossa myös Porissa. Melkoista touhua :(
   
 20. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,041
  Tykkäykset:
  5,701
  Pisteet:
  1,286
  Se tullee laista. Lain mukaan reservissä kieltäytyville on järjestettävä viikon mittainen täydennyspalvelu. Se ei paljoa jätää sijaa soveltamiselle, kuten vaikkapa kertausharjoitusten osalla on. Kertausharjoituksiin voidaan käskeä Pv:n halun ja tarpeen mukaan. Tilanne olisi toinen, jos laki määräisi järjestämään jokaiselle jampalle X päivää kertausharjoitusta.
   
 21. Ingsoc

  Ingsoc Eversti

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  1,705
  Tykkäykset:
  3,453
  Pisteet:
  316
  Voisiko MPK kouluttaa noita sivareita?

  Upseerista tiskirätiksi.
  Aliupseerista antisankariksi.
  Miehistöstä luopioksi.

  Luokiolais tytöille sitten sivarin morsian kurssi.
   
  Tupajumi ja Umkhonto tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu