Reservinupseerikoulutus uudistuu - "Rukki" loppuu

Olisiko kiinnostanut itseäsi?

 • Ehdottomasti!

  Ääniä: 6 25.0%
 • Mahdollisesti

  Ääniä: 0 0.0%
 • Ei helvetissä!

  Ääniä: 6 25.0%
 • En ihan ymmärrä

  Ääniä: 0 0.0%
 • Muutosvastarinnan vuoksi EI! RUK suojeltava! Hamina 4ever!

  Ääniä: 12 50.0%

 • Äänestäjiä yhteensä
  24
 • Äänestys suljettu .

Aarne1

Kapteeni
Muutos ei saa olla itsetarkoitus eikä ehjää kannata korjata.
Vahva kannatus tälle, jatkuva organisaat välppääminen, trendien perässä töhöily eli osaoptimointi on kovin turhaa. Ja PV jäykähkönä organisaationa ei siihen sorru. Mutta jos nyt me saamme palikkatestissämme pallomme pyöreään reikään, niin reiän vaihtuessa kolmioon tarvitaan vähän systeemistä muutosta, pikku viilaus ei riitä.
 

Bodyguard

Kenraali
Miten arvomerkit osoittavat kampaviinerikerhotoimintaa vuosikausia osallistuneen mpk aktiivin tason, jolla ei kuitenkaaan välttämättä ole ollut koskaan oikeata sa-sijoitusta (esim vap) vrt sa-sijoitetun ja kertausharjoituksissa jatkokoulutetun. KH verrattavia vuorokausia saa myös VSS-koulutuksesta, ja yleensä niissä tehtävissä olevat virkamiehet ovat ainakin vap-henkilöitä, mutta heitä ylennetään silti.

Sijoitusta osoittavat merkit kertoisivat oikeasti minkä tason tehtävässä henkilö on ja esim maakissa saattaa olla kymmeniä vänrikkejä ja luutnantteja, joilla ei ole upseerin tehtävää, tällöin olisi helppo tunnistaa joukosta oikeat johtajat.
No, harjoituksissa voi noilla ukoilla ja akoilla olla vaikkapa hihanauha, missä lukee tehtävän mukaisesti ryhmänjohtaja, joukkueen varajohtaja, joukkueenjohtaja, tulenjohtaja, tulenjohtopäällikkö, vastaavat tykistön tehtävät jne. Ei tarvita mitään erikoismerkkejä sitä varten. Piste. SA-tilanteessa taas on sitä parempi, mitä huonommin arvo- ym merkit näkyvät ainakin pitemmälle. Läheltä ne toki pitää jotenkin näkyä jossain. Näinhän nykyään taitaa ollakin...
Ja, jos on liikaa noita kamapviinerihenkilöitä, niin heille sitten hihanauhaan "kampaviineri", joillekin makkaranpaistaja jne....
 

Rannari

Greatest Leader
Ei toimisi tämäkään, koska ylennykset ovat oikeasti hyvä motivointikeino ressuille. Ei maksa mitään, aikaisemmin ja vielkäkin kunniamerkeillä oli sama tehtävä. En kuitenkaan usko että alle 30 v niiistä niin paljon perustaa. Eivät varmaan paljon edes käy tilaisuuksissa, joissa niitä pidetäään. En tiedä nykytilannetta, mutta ainakin vielä viime vuosikymmenellä yhden ylennyksen yleensä sai mp -harrastuksen perusteella ilman vastaavaa sijoitusta. Tästä ei julkisesti ilmoiteltu mutta moni ressu ilahtui. Koski kaikkia, myös korpin jämiä jaettiin.
Tästä olemme siis eri mieltä :)

Kunniamerkit ynnämuut ovat ehdottomasti ok mutta sotilasarvot jättäisin sotahommia varten. Kokonaisuus on kuitenkin monimutkainen ja arvoja rajallisesti joten täydellinen järjestelmä ei ole edes mahdollinen.

Ja mitä ulkoisiin tunnusmerkkeihin tulee niin sehän on vain hyvä jos ulkopuolinen ei heti jämistä näe kuka joukkoa johtaa. Kyllä kysyvä siihenkin asiaan nopeasti sa selvyyden.
 

TakaPotku

Korpraali
Ei toimisi tämäkään, koska ylennykset ovat oikeasti hyvä motivointikeino ressuille. Ei maksa mitään, aikaisemmin ja vielkäkin kunniamerkeillä oli sama tehtävä. En kuitenkaan usko että alle 30 v niiistä niin paljon perustaa. Eivät varmaan paljon edes käy tilaisuuksissa, joissa niitä pidetäään. En tiedä nykytilannetta, mutta ainakin vielä viime vuosikymmenellä yhden ylennyksen yleensä sai mp -harrastuksen perusteella ilman vastaavaa sijoitusta. Tästä ei julkisesti ilmoiteltu mutta moni ressu ilahtui. Koski kaikkia, myös korpin jämiä jaettiin.
Ylennykset on oikein niille, jotka ovat ylennyksensä oikeasti ansainneet, nykyisin niitä jaetaan kampaviineri- ja makkaranpaistokerhon harrastekertojen perusteellakin, kunhan harrastaa aktiivisesti ja tekee harrastuksestaan vielä vähän nroa. En väheksy MPK:n koulutusta, useita kursseja itsekkin käyneenä, mutta ne ei voi olla ainoa peruste ylennykselle, ellei niiden perusteella ole myös sijoituskin vaihtunut vaativampaan tehtävään.
MPK kursseilla ei käsittääkseni henkilön osaamista arvostella kantakortin lisälehdelle ja sieltä tieto siirry pv:n järjestelmään, joten pelkkä kurssipäivien määrä ei voi olla peruste ylennykselle.
Onko se tasapuolista niitä kohtaan, jotka ovat kovilla kh vuorokausilla ja siellä osoittamallaan osaamisellaan päässeet reserviläisen uralla eteenpäin?
Montako korpraalia tai vänrikkiä on resl tai rul johtotehtävissä ollut, kuinka moni heistä on ylennyksensä ansainnut muulla kuin yhdistystoiminnalla?
Siksi esitin au res ja ups res vain kahta arvoa (nuorempi ja varsinainen). Niille jotka ovat osaamisensa osoittaneet sotaväen hommissa ja saaneet sen myötä myös sijoituksen, voisi sen tehtävätason jotenkin merkitä, oli se sitten eri kokoisia ruusukkeita tai kulmarautoja, mutta niin ettei kiiltävää tai mattamustaa kenttähommiin saa vain kokouksissa kahvia juomalla.
 
Viimeksi muokattu:

Ingsoc

Ylipäällikkö
Muistaakseni joskus 2000-luvun alkupuolella kerrottiin, että MPK kursseista "lasketaan hyväksi" 20 vuorokautta saattoi myös olla 30. En muista kun asia ei suuremmin kiinnostanut ja niiden avulla maksimissaan myönnettiin se yksi ylennys. 90-luvulla ja 2000-luvun alussa kh:t ja veh:it oli kortilla joten epäilen, että puolustusvoimat oli suhteellisen tyytyväinen, että sotilaallisilla kursseilla käytiin. Ja mikäs siinä oli käydessä. Byrokratiaa ei juuri ollut ja aseet jaettiin heti kun oltiin tekstiilit kuitattu. Seuraana aamuna paloi sitten ruuti ja trotyyli. Seassa oli myös inttiä käymättömiä ja ties mitä viheltäjiä.

Käsittääkseni ylennystä voi ehdottaa kuka vain. Sitä voi hakea vaikka naapurille.

Kaikkeen inhimilliseen toimintaan liittyy se, että usein "hyvät tyypit" saavat kaikenlaista, joka taas jonkun toisen mielestä kuuluisi ehkä oikeudenmukaisemmin jollekkin toiselle. Se on kyllä vähän niin, että ilmiöltä ei voi koskaan täysin välttyä. Tiedän ei ole mikään puolustus ja niin ei pitäisi olla. Epäilen, että joku mongoli on lähes tuhat vuotta sitten särpinyt iltanuotiolla tamman maitoa naama näkkärillä ja ollut sitä mieltä, että Guglusta ei olisi pitänyt tehdä koskaan johtajaa ja se jakinpaska varmasti vaihtoi jonkun toisen ampumiin nuoliin omia sulkia ja väitti niitä omiksi tapoikseen. Saatanan kamelinkusi aina pitämässä naista paikoillaankin kun päällikkö raiskaa...

Loppujen lopuksi täytyy miettiä niitä omia motiiveja ja arvoja. Kyllä tunnustusta on kiva saada, mutta jos harmituksista ei pääse yli kannattaa vaihtaa harrastusta. Oikeasti kovalle tekijämiehelle kyllä löytyy tekemistä vaikka vapaapalokunnasta tai vaikka meripelastuksesta. Vai tuleeko sielläkin ongelmaksi se, ettei saa valkoista renkulaa kypärään ja villapaidan epoletteihin kultaa?

 
Viimeksi muokattu:

Aarne1

Kapteeni
Australian RUK:
Training Block 1 - Military Foundation Skills - 35 days duration delivered at the Army Recruit Training Centre, Kapooka (Wagga Wagga, NSW) is actually the Reserve Recruit Training Course. Qualified soldiers who are selected to be officers may be granted recognition of this training and commence the ARes GSO FAC at Training Block 2. Likewise any officer candidate who does not wish to continue officer training is able to become a soldier on completion of this training block. This training block is conducted throughout the year.

Training Block 2 - Small Military Team Leader Theory - is 16 days duration and is conducted in the January to February and June to July periods by Sydney University Regiment at Singleton, NSW. This training block builds on the skills introduced at Recruit Training and provides Officer Candidates with the skills, knowledge, and attitudes required to operate as part of a section.

Training Block 3 - Small Military Team Leader - 16 days duration conducted in the January to February and June to July periods by Sydney University Regiment at Singleton, NSW. This training block provides Officer Cadets with the skills, knowledge and attitudes required to command at section level. This training block is also your first step along the way to learning the leadership and management skills that you will need to successfully command soldiers in the Australian Army. This training block also gives qualifications in the conduct of military live fire weapons range practices.

Training Block 4 - Command, Leadership and Management - 16 days duration conducted in the January to February and June to July periods by Sydney University Regiment at Singleton, NSW. This training block provides Officer Cadets with the theoretical knowledge required for the conduct of platoon level operations and introduces Officer Cadets to command at platoon level.

Training Block 5 - All Corps Army Reserve Platoon Commander - 28 days duration conducted in January and July by External Training Wing RMC Duntroon at Majura (near Canberra), ACT. This training block provides Officer Cadets with the skills, knowledge, and attitudes to command at platoon level and confirms you have all attributes, skills and values to become an officer in the Australian Army. It also confirms that you have the leadership, management, operational skills and knowledge required of a junior officer to command a platoon on likely Army Reserve operations. On the successful completion of Training Block 5 you will be commissioned as a Lieutenant in the Australian Army Reserve.

Training in Your Unit

In between residential training blocks, you will undertake training and assessment and consolidate your skills in your University Regiment. You will be expected to attend parade nights and weekends organised by your parent Army Reserve University Regiment. Your unit will look after all your administration for attending the ARes GSO FAC training blocks. The training staff will help you prepare for the residential training blocks, revise the skills you learn as well as provide instruction and assessment on military skills like fieldcraft, drill, training, military justice and written and oral communication. There are also some additional requirements for training which can be obtained through external organisations. These requirements will be explained to you by unit training staff.
111 päivää. Tarjolla hommia täyspäiväisenä, osa-aikaisena.
 

Aarne1

Kapteeni
Jalkaväen vuosikirjassa:

Reserviupseerikoulun olemassaolon oikeutus on aina perustunut ensi sijassa kahteen tekijään: jo instituutioksi muodostuneeseen asemaan reservin upseeriston ”kehtona” ja laadukkaan aselajien välisen yhteistoiminnan koulutukseen. Keskitetty reserviupseerikoulutus, ja sen myötä edelleen vahvana elävä ”RUK-henki”, onkin nähtävä asiana, jonka merkitys ei ole
mitattavissa vain talouden mittareilla.
Instituutioksi muodostunut = tuokaa pioneerit paikalle niin räjäytetään.

Laadukas yhteistoiminta = onko muualla laadutonta?

Jos ei panosta/tuotosta voi mitata, on ajattelu loppunut.
 

Herman30

Greatest Leader
Muuta Haminaan, näet RUK;n joka päivä. Kesä-aikaan olen monesti herännyt komentohuutoihin kadun toiselta puolelta kun ikkuna auki.
 

Moose

Kersantti
RUK koulutus on erittäin laadukasta ja se että se on keskitetty yhteen paikkaan on erittäin hyvä.

En näe mitään syytä miksi sen pitäis "loppua" mutta ymmärän kyllä että se on joillekkin kova tragedia että sinne ei päässyt.

Yks haluttu ominaisuus johtajalta on kyky kohdata tragedia oppia siitä ja tragedia myötää kasvaa viisaammaksi.

Aarne ei nähtävästi tästä tragediasta päässyt eteenpäin vaan nyt kuulema hänen mielestä pioneerejä pitäis tuoda paikalle.

Säälittävää.
 

TomiDude

Kersantti
Voisi Aarne1:n setti toimiakin, jos suomalaisia olisi 100 miljoonaa, ikäpyramidimme olisi kuin Turkissa, olisimme voimakkaan teollinen, nationalistinen ja ekspansiivinen valtio, meillä olisi pitkät perinteet wanhoista sotilassuvuista ja vuosi olisi 1870... Kyllä meinaan "Taru uusi Suomessa syntyvä olisi" noilla emmeillä ja tällä kansanluonteella! :D
 
Viimeksi muokattu:

Aarne1

Kapteeni
RUKin käyneet paikalla siinä vaiheessa kun muut jo lipastavat lisää, tyypillistä :p.

RUK koulutus on erittäin laadukasta ja se että se on keskitetty yhteen paikkaan on erittäin hyvä.
Missä kohtaa olen kirjoittanut sen olevan laadultaan huonoa?

Sehän ei ole nytkään 100% Haminaan keskitetty.

En näe mitään syytä miksi sen pitäis "loppua"
Muuttua, ei loppua. Miksi se vastaa nykyisellään 20-luvun tarpeisiin?

Muutoin, toivon @RUKkilainen ja @Moose upseerin ja herrasmiehen tapaa kommentoida. Ja ensin, tämän ketjun lukemista alusta ja tarkkaan.

@TomiDude , miten tuo kansamme vähäpäisyys ja muut korreloi toteuttamiskelpoisuuden kanssa, en sitä hoksaa?

Kun olet 6.12. haudalla, niin huomaat että Suomessa on sotilassukuja. Semmoisia reserviläispitoisia.
 

TomiDude

Kersantti
@TomiDude , miten tuo kansamme vähäpäisyys ja muut korreloi toteuttamiskelpoisuuden kanssa, en sitä hoksaa?

Kun olet 6.12. haudalla, niin huomaat että Suomessa on sotilassukuja. Semmoisia reserviläispitoisia.
Otin aiheeseen historiallisen näkökulman. Nuori ja suuriväestöinen kansakunta alkaa kiehua yli ja painetta voi tasata vain reunoja kohden, kun nuorille miehille ei löydy vapaata maata tai säätynsä mukaista asemaa yhteiskunnassa. Vanhat sotilassuvut elävät esi-isiensä teoista ja ne yritetään saavuttaa/ylittää omilla teoilla. 100 miljoonaa kaivoin muodostaakseni absoluuttisen ylivoiman lähialueiden väestöön verrattuna, vuosiluvun siitä ettei Euroopassa olisi merkityksellisiä sotilasliittoja vastavoimaksi, teollisuuden luodakseni resurssit lähivastustajiin nähden, ja lopuksi nationalismin "kansan kohtalonuskon" vahvistamiseksi.

Nykyisellään kansan tahto ei systeemiisi nähdäkseni riitä. Miksi opiskella sotilasjohtajuutta reservissä, kun keskiverto nuori näkee takanaan 70-vuotisen rauhanajan (ja ehkä pari utuista pakollista lukion historiankurssia tuota mielikuvaa sekoittamassa) ja edessään yksilökeskeiset arvot, kulutusyhteiskunnan, Tinderin minkit, kansainvälisyyden ja vapaan liikkuvuuden, uramahdollisuuksia ja ehkä säkällä vielä "EU-turvatakuut"...?
 

adam7

Respected Leader
Asiassa on ongelma, kun 2030-luvulla vedetään nykyisellä mallilla.
Tzori, on vedetty ainakin 3000-luvulta ek (tai eaa) noin.

Sun osaamispohja ja siitä ponnistava argumentaatio ei vaan wörki
 

Aarne1

Kapteeni
Nykyisellään kansan tahto ei systeemiisi nähdäkseni riitä.
Onneksi kansan tahtoa ei asiassa kysytä :cool:. Jos nykyiseen Rukkiin ja varusmiesten valmiusyksiköihin on tekijöitä, niin ei huolta. Uusimman tutkimuksen mukaan MP-tahto on kohdillaan.

Tzori, on vedetty ainakin 3000-luvulta ek (tai eaa) noin
Nyt en ymmärrä.

Sun osaamispohja ja siitä ponnistava argumentaatio ei vaan wörki
Mitä hommia elämässä mun kannattais osaamispohjallani tehdä :D?
 

Woodsman

Ylipäällikkö
Onneksi kansan tahtoa ei asiassa kysytä :cool:. Jos nykyiseen Rukkiin ja varusmiesten valmiusyksiköihin on tekijöitä, niin ei huolta. Uusimman tutkimuksen mukaan MP-tahto on kohdillaan.Nyt en ymmärrä.Mitä hommia elämässä mun kannattais osaamispohjallani tehdä :D?
Komppaan, ei uskalla arvioida muiden osaamispohjaa taikka kompetenssia vaikka nyt ei olisikaan samaa mieltä Aarnen kanssa.
 

adam7

Respected Leader
Nyt en ymmärrä.

Mitä hommia elämässä mun kannattais osaamispohjallani tehdä :D?
No ammoisista ajoista lähtien johtoporrasta on pyritty valitsemaan eri silloin olevien parhaiden käytäntöjen mukaan. Se on ollut joko osaaminen, kyky maksaa päälikkyydestä tai sukulaisuus. Valintakeinot ovat vaihdelleet.

En oikein osaa tuossa toisessa asiassa auttaa. Muistuu vain mieleen muutaman vuosikymmenen takaa yksi puolituttu kaveri joka pari kuukautta saatuaan duunin valmistautumisensa jälkeen vei pomolle siistejä organisaatiokaavioita joilla hän esitti firman organisaatiota uusiksi. En kyllä tiedä miten se tuli mieleen :facepalm:
 
Top