Reservinupseerikoulutus uudistuu - "Rukki" loppuu

Olisiko kiinnostanut itseäsi?

  • Ehdottomasti!

    Ääniä: 6 25.0%
  • Mahdollisesti

    Ääniä: 0 0.0%
  • Ei helvetissä!

    Ääniä: 6 25.0%
  • En ihan ymmärrä

    Ääniä: 0 0.0%
  • Muutosvastarinnan vuoksi EI! RUK suojeltava! Hamina 4ever!

    Ääniä: 12 50.0%

  • Äänestäjiä yhteensä
    24
  • Äänestys suljettu .
Onneksi kansan tahtoa ei asiassa kysytä :cool:. Jos nykyiseen Rukkiin ja varusmiesten valmiusyksiköihin on tekijöitä, niin ei huolta. Uusimman tutkimuksen mukaan MP-tahto on kohdillaan.

Eikö sinun mallisi mukaan varusmies päässyt korkeintaan kersantiksi, joten kyllä se vähän kansan tahtoa kysyy, haluaako se sama kersantti myös omalla ajallaan siviiliopintojensa lomassa vänrikiksi? Ilmiselvää on, että kyllä silloin halukas värväyspooli olisi selvästi ohuempi ja usein laaduttomampi. Armeija saa nykyisellään jo Suomen nuorison parhaat arvioitavakseen - ottakoon vain siitä hetkestä kaiken irti. Ei veronmaksuakaan vapaaehtoisuuden varaan rakenneta.

Ja maanpuolustustahtoakin mitataan aina vaan sillä iänikuisella "Olisitko valmis puolustamaan Suomea, vaikka sodan lopputulos olisi epävarma?" -kysymyksellä. Kyllä tuollaiseen puolivillaiseen kysymykseen saa kysyjä aika helposti puolivillaisen myönteisen vastauksen, kun vastaaja ei joudu luopumaan yhtään mistään vastatessaan. Helkkari, kyllä tuo kysymys pitäisi aina esittää vasta kunnon sulkeisharjoituksen, tai tupa-, kaappi- ja siisteystarkastuksen jälkeen!
 
maanpuolustustahtoakin mitataan aina vaan sillä iänikuisella "Olisitko valmis puolustamaan Suomea, vaikka sodan lopputulos olisi epävarma?" -kysymyksellä. Kyllä tuollaiseen puolivillaiseen kysymykseen saa kysyjä aika helposti puolivillaisen myönteisen vastauksen
Ei ole saanut aina. Muistan hyvin, kun tähän täsmälleen samassa muodossa ainakin 1950-luvulta asti kysyttyyn kysymykseen vastasi myönteisesti vähän yli 40 %.
 
korkeintaan kersantiksi,

Juuh, alikessu ja parhaimmat kessuksi.

haluaako se sama kersantti myös omalla ajallaan siviiliopintojensa lomassa vänrikiksi?

Jokainen yli 5,5 kk palveleva tekee saman päätöksen nytkin. Lisäksi saisi opintoviikkoja, työkokemusta, rahaa.

Ilmiselvää on, että kyllä silloin halukas värväyspooli olisi selvästi ohuempi ja usein laaduttomampi.

Kehtaan väittää päinvastaista. Tästä olikin ketjussa aiemmin. Motivoituneempi, intin käynyt, JoTussa tuotettu ja arvioitu. Valitsijan markkinat.

Ja maanpuolustustahtoakin mitataan aina vaan sillä iänikuisella "Olisitko valmis puolustamaan Suomea, vaikka sodan lopputulos olisi epävarma?" -kysymyksellä. Kyllä tuollaiseen puolivillaiseen

Sodalla se mitataan. Mutta tyydytään toistaiseksi työpöytätutkimukseen.
 
Lisäksi saisi opintoviikkoja, työkokemusta, rahaa.

Saisiko naisia? :D

Kyllä sinä Aarne muistat, kun ne vanhat jääkärit kotiutuivat 8 kk:lla? Olihan se loppuaika oikeastaan aika paskaa. Ainut hyvä viikko oli se wanhat aseet Hätilässä, muistatkos? Sen sijaan bemareja muistelen lämmöllä. Taisteluvaunumieshän minusta piti tulla, tai luulin tulevani, kun kutsunnoista pois kävelin ja hyväksyvästi nyökyttelleen everstiluutnantin ilmettä tulkitsin. Oikeasti se nyökytteli mielessään: "Odotappas juippi, kunhan pääset kasarmille. Heitämme sinulle repun selkään ja pitkänä miehenä olet iso maalitaulu. Tähtäämisessä etäisyyden arvioiminen on vaikeinta, ja pituutesi kompensoi tuota pulmaa. Sitä ennen saat olla 100 yötä metsässä ja kantaa muidenkin romuja marsseilla. Hähä."

Kyllähän minä sen heti ensimmäisestä päivästä alkaen tajusin, että panssarijääkäri on korkeintaan taisteluvaunun kannella tai telaketjun alla, muttei koskaan vaunun sisällä. Ja yritinkin tehdä asialle jotain. Kysyin ekalla viikolla mm. komppaukolta onko siirto vaunukomppaniaan vielä mahdollista, mutta tämä totesi yksituumaan "Sen olevan mahdollista, mutta sieltä puolestaan tulisi sisäisenä siirtona joku liimasnorkkeli tilallesi. Voit hakea, mutten puolla anomustasi." Ja pisti nuuskan huuleensa.

Tupakansiota selatessani jouduin tekemään valintaa jääkäri, spolli, huolto, lämäri ja bemarilinjan väliltä ja valintaa tuskin tarvitsee ihmetellä. Olisit sinäkin vaan Aarne tullut bemarikurssille. Oltaisiin päristelty menemään niin että paskanen vana taivaalla!

...Mutta rehellisesti sanottuna. En minä kyllä enää yliopistossa olisi vapaavalinnaista vänrikkikurssia valinnut.
 
Viimeksi muokattu:

RUK:n koulutus mullistuu – paukkupatruunat vaihtuvat simulaattoreihin: "Vastaa täysin sodan kuvaa"

Reserviupseerikurssi kestää jatkossa kaksi viikkoa nykyistä kauemmin.

RUK:ssa perusharjoitukset tehdään jatkossa entistä enemmän simulaattoreilla, mutta metsässä rymyäminen ei jää kokonaan unholaan.

Puolustusvoimien reserviupseerikoulutus on kokemassa suurimman muutoksen pitkään aikaan. Parhaillaan Haminan reserviupseerikoulussa testataan uusia koulutustapoja, mutta jo nyt on varmaa, vuoden 2020 keväällä Reserviupseerikoulussa moni asia opetellaan eri tavalla kuin ennen.

Selvä muutos on, että kurssin kesto pitenee. Nykyisin reserviupseerikurssi kestää 14 viikkoa, jatkossa kesto on 16 viikkoa.

Toinen konkreettinen muutos on, että nykyaikainen tietotekniikka tulee voimalla osaksi koulutusta.

– Käytännössä tuodaan digitalisaatio, verkkoympäristöt ja simulointi osaksi koulutusta, kertoo Haminan reserviupseerikurssin johtaja, everstiluutnantti Timo Hänninen.

Simulaattorit vahvasti mukaan koulutukseen

Monelle armeijan käyneelle ovat tuttuja paukkupatruunat tai se, kun laukauksen kohdalla piti huutaa: "laukaus, laukaus, laukaus". Tämä aika alkaa olla mennyttä.

– Nyt kaikki tapahtuu simulaattoriharjoituksella, joka vastaa täysin sodan kuvaa, kertoo everstiluutnantti Timo Hänninen.

Reserviupseerikouluun onkin tulossa lukuisia erilaisia simulaattoreita uudistuvaa koulutusta varten. Vielä tänä vuonna koulu saa ampumasimulaattorit, joilla voidaan tehdä ampumakoulutus.

Aitoa sodankäyntiä oppilaat pääsevät harjoittelemaan virtuaalisessa koulutusympäristössä.

– Siinä voi täysin digitaalisessa ympäristössä harjoitella taisteluoperaatioita, esimerkiksi hyökkäystä ja puolustusta.

Simulaattoreita tulee myös maasto-olosuhteisiin, joissa otetaan käyttöön taistelusimulaattorit. Laserin avulla ne kertovat esimerkiksi, miten hyvin laukaus kohteeseen osui.

Painopiste metsässä

Simulaattorit auttavat erityisesti perusasioiden oppimisessa, koska opeteltava asia voidaan niillä tehdä helposti ja nopeasti monta kertaa. Samalla säästyy everstiluutnantti Timo Hännisen mukaan sekä ympäristöä, aikaa että rahaa.

Hänninen kuitenkin korostaa, että simulaattorit eivät voi korvata kaikkea.

– Kun ase jäätyy poskeen kiinni, tai on kylmä, nälkä tai pelko. Niitä on vaikea simuloida. Siksi on tärkeätä harjoitella maastossa sodan ajan kitkaista tilannetta.
Hännisen mukaan koulutuksessa keskeistä on edelleen harjoittelu kentällä maastopuku päällä taisteluvarustuksessa ja oma asejärjestelmä mukana.

Varusmiehet erilaisia

Reserviupseerikoulu kouluttaa sodan ajan joukkueenjohtajia, joiden pitää hallita kerralla isoja joukkoja ja saada sotilaiden motivaatio korkeaksi. Reserviupseerikurssin johtaja, everstiluutnantti Timo Hänninen haluaa, että arvo- ja asennepohjainen johtaminen nousevat keskeisiksi alueiksi reserviupseerikoulutuksessa.

– Upseerioppilaat joutuvat pohtimaan reserviupseerien arvoja ja keskeisiä kysymyksiä. He myös miettivät sotilaan ja johtajan etiikkaa, koska johtaja joutuu tekemään päätöksen.

Mutta samalla kun tekniikka kehittyy, on myös uusien varusmiesten lähtötaso muuttunut.
Varusmiehet ovat Puolustusvoimienkin kokemuksen mukaan entistä huonokuntoisempia, eivätkä välttämättä osaa käytännön asioita, kuten vaikka kalan perkaamista.

– Mutta toisaalta on tullut uusia osaamisalueita. Nuoret ovat nykyään sosiaalisempia, kielitaito on parempi ja he ovat valmiita uusiin opetusmenetelmiin.

Timo Hänninen muistuttaa, että nykyajan nuoret miehet ja naiset osaavat ja ovat tottuneita käyttämään erilaisia tietoteknisiä laitteita ja he odottavat, että Puolustusvoimatkin osaavat niitä laitteita hyödyntää.

Jotain olennaista jää

Haminassa on vuodessa kaksi reserviupseerikurssia. Keskimäärin yhdellä kurssilla on 600 varusmiestä. RUK:n suosio ei ole viime vuosina lainkaan vähentynyt, vaan halukkaita on edelleen runsaasti.

– Meillä ei ole rekrytointiongelmaa ja olemme kiitollisia, että oppilailla ei ole motivaatio-ongelmaa. Kyllä tämä on monelle sellainen asevelvollisuuden kaikkien unelmien täyttymys, sanoo reserviupseerikurssin johtaja, everstiluutnantti Timo Hänninen.

Upseerioppilaiden motivaatio näkyy myös varusmiehille tehdyissä loppukyselyissä, sillä varuskunnissa varusmiehet ovat antaneet upseerikokelaille hyvät arvosanat.

– Upseerikokelaiden arvostus on todella iso ja heitä arvostetaan tuolla kentällä.
Vaikka koulutus Haminassa uudistuu, kaikki ei kuitenkaan muutu. Jatkossakin kurssiohjelmaan kuuluvat monille tutut Kirkkojärven marssi ja iso kurssijuhla.

– Tänä vuonna joukkueet juoksevat kilpaa 25,4 kilometriä täydessä taisteluvarustuksessa.
Kurssijuhla taas on institutionaalinen tilaisuus, jolla on iso arvo yhteishengen luomisessa, kertoo reserviupseerikurssin johtaja, everstiluutnantti Timo Hänninen.
 

RUK:n koulutus mullistuu – paukkupatruunat vaihtuvat simulaattoreihin: "Vastaa täysin sodan kuvaa"

Reserviupseerikurssi kestää jatkossa kaksi viikkoa nykyistä kauemmin.

RUK:ssa perusharjoitukset tehdään jatkossa entistä enemmän simulaattoreilla, mutta metsässä rymyäminen ei jää kokonaan unholaan.

Puolustusvoimien reserviupseerikoulutus on kokemassa suurimman muutoksen pitkään aikaan. Parhaillaan Haminan reserviupseerikoulussa testataan uusia koulutustapoja, mutta jo nyt on varmaa, vuoden 2020 keväällä Reserviupseerikoulussa moni asia opetellaan eri tavalla kuin ennen.

Selvä muutos on, että kurssin kesto pitenee. Nykyisin reserviupseerikurssi kestää 14 viikkoa, jatkossa kesto on 16 viikkoa.

Toinen konkreettinen muutos on, että nykyaikainen tietotekniikka tulee voimalla osaksi koulutusta.

– Käytännössä tuodaan digitalisaatio, verkkoympäristöt ja simulointi osaksi koulutusta, kertoo Haminan reserviupseerikurssin johtaja, everstiluutnantti Timo Hänninen.

Simulaattorit vahvasti mukaan koulutukseen

Monelle armeijan käyneelle ovat tuttuja paukkupatruunat tai se, kun laukauksen kohdalla piti huutaa: "laukaus, laukaus, laukaus". Tämä aika alkaa olla mennyttä.

– Nyt kaikki tapahtuu simulaattoriharjoituksella, joka vastaa täysin sodan kuvaa, kertoo everstiluutnantti Timo Hänninen.

Reserviupseerikouluun onkin tulossa lukuisia erilaisia simulaattoreita uudistuvaa koulutusta varten. Vielä tänä vuonna koulu saa ampumasimulaattorit, joilla voidaan tehdä ampumakoulutus.

Aitoa sodankäyntiä oppilaat pääsevät harjoittelemaan virtuaalisessa koulutusympäristössä.

– Siinä voi täysin digitaalisessa ympäristössä harjoitella taisteluoperaatioita, esimerkiksi hyökkäystä ja puolustusta.

Simulaattoreita tulee myös maasto-olosuhteisiin, joissa otetaan käyttöön taistelusimulaattorit. Laserin avulla ne kertovat esimerkiksi, miten hyvin laukaus kohteeseen osui.

Painopiste metsässä

Simulaattorit auttavat erityisesti perusasioiden oppimisessa, koska opeteltava asia voidaan niillä tehdä helposti ja nopeasti monta kertaa. Samalla säästyy everstiluutnantti Timo Hännisen mukaan sekä ympäristöä, aikaa että rahaa.

Hänninen kuitenkin korostaa, että simulaattorit eivät voi korvata kaikkea.

– Kun ase jäätyy poskeen kiinni, tai on kylmä, nälkä tai pelko. Niitä on vaikea simuloida. Siksi on tärkeätä harjoitella maastossa sodan ajan kitkaista tilannetta.
Hännisen mukaan koulutuksessa keskeistä on edelleen harjoittelu kentällä maastopuku päällä taisteluvarustuksessa ja oma asejärjestelmä mukana.

Varusmiehet erilaisia

Reserviupseerikoulu kouluttaa sodan ajan joukkueenjohtajia, joiden pitää hallita kerralla isoja joukkoja ja saada sotilaiden motivaatio korkeaksi. Reserviupseerikurssin johtaja, everstiluutnantti Timo Hänninen haluaa, että arvo- ja asennepohjainen johtaminen nousevat keskeisiksi alueiksi reserviupseerikoulutuksessa.

– Upseerioppilaat joutuvat pohtimaan reserviupseerien arvoja ja keskeisiä kysymyksiä. He myös miettivät sotilaan ja johtajan etiikkaa, koska johtaja joutuu tekemään päätöksen.

Mutta samalla kun tekniikka kehittyy, on myös uusien varusmiesten lähtötaso muuttunut.
Varusmiehet ovat Puolustusvoimienkin kokemuksen mukaan entistä huonokuntoisempia, eivätkä välttämättä osaa käytännön asioita, kuten vaikka kalan perkaamista.

– Mutta toisaalta on tullut uusia osaamisalueita. Nuoret ovat nykyään sosiaalisempia, kielitaito on parempi ja he ovat valmiita uusiin opetusmenetelmiin.

Timo Hänninen muistuttaa, että nykyajan nuoret miehet ja naiset osaavat ja ovat tottuneita käyttämään erilaisia tietoteknisiä laitteita ja he odottavat, että Puolustusvoimatkin osaavat niitä laitteita hyödyntää.

Jotain olennaista jää

Haminassa on vuodessa kaksi reserviupseerikurssia. Keskimäärin yhdellä kurssilla on 600 varusmiestä. RUK:n suosio ei ole viime vuosina lainkaan vähentynyt, vaan halukkaita on edelleen runsaasti.

– Meillä ei ole rekrytointiongelmaa ja olemme kiitollisia, että oppilailla ei ole motivaatio-ongelmaa. Kyllä tämä on monelle sellainen asevelvollisuuden kaikkien unelmien täyttymys, sanoo reserviupseerikurssin johtaja, everstiluutnantti Timo Hänninen.

Upseerioppilaiden motivaatio näkyy myös varusmiehille tehdyissä loppukyselyissä, sillä varuskunnissa varusmiehet ovat antaneet upseerikokelaille hyvät arvosanat.

– Upseerikokelaiden arvostus on todella iso ja heitä arvostetaan tuolla kentällä.
Vaikka koulutus Haminassa uudistuu, kaikki ei kuitenkaan muutu. Jatkossakin kurssiohjelmaan kuuluvat monille tutut Kirkkojärven marssi ja iso kurssijuhla.

– Tänä vuonna joukkueet juoksevat kilpaa 25,4 kilometriä täydessä taisteluvarustuksessa.
Kurssijuhla taas on institutionaalinen tilaisuus, jolla on iso arvo yhteishengen luomisessa, kertoo reserviupseerikurssin johtaja, everstiluutnantti Timo Hänninen.

Olipahan taas paskaa journalismia. Eli siis RUK:ssa otetaan yhä enemmän simulaattoreita mukaan koulutukseen, mutta eipä ne paukkupatruunat ja joukkueen harjoittelu metsässä mihinkään katoa.
 
Olipahan taas paskaa journalismia. Eli siis RUK:ssa otetaan yhä enemmän simulaattoreita mukaan koulutukseen, mutta eipä ne paukkupatruunat ja joukkueen harjoittelu metsässä mihinkään katoa.
Huonoa journalismia tai taitamaton lausunto tai molempia. Silloin lopputulos on tuollaista huttua.
Yleisesti ottaen haastatteluista tehdyt jutut olisi hyvä pyytää etukäteen nähtäväksi, silloin on mahdollisuus oikoa toimittajan väärinymmärryksiä ja paikkoa omia sammakoita.
En osaa sanoa onko tässä niin käynyt, mutta jutusta saa kyllä varsin erikoisen kuvan siitä mistä uudistuksissa on kyse.

Sitäpaitsi, on lähes pöyristyttävää jos armeijan johtajakoulutuksessa kalan perkaaminen ei enää ole keskeisessä roolissa :)
 
Niin vain elämä ja siinä samassa RUK muuttuu.
Mielestäni videolla Riku Rantalan johdolla käydään nykyinen RUK koulutus hienosti ja ytimekkäästi läpi.
Video on PV:n videoksi yllättävän pitkä, jopa 45min.
Video on osa RUK 100 vuotta juhlajulkaisua. Videolla käydään läpi napakasti RUKn historiaa ja sitten mennäänkin nykyaikaan ja käydään kaikki Haminan koulutuslinjat lävitse.

 
Back
Top