Tällaisia ovat suomalaiset Isis-vaimot
Tänään klo 11:07
Muutamat al-Holin leirillä olevat suomalaiset ovat antaneet haastatteluja suomalaismedialle. Iltalehti koosti tähän juttuun, mitä naisista tiedetään.
Supon mukaan Suomesta on matkustanut Syyrian ja Irakin konfliktialueelle parikymmentä täysi-ikäistä naista ja arviolta noin 30 lasta, joista noin puolet on tyttöjä ja puolet poikia. Kuvassa Baghozista poistuvia naisia. AOP
Al-Holin leirillä Syyriassa on tämänhetkisen tiedon
mukaan 11 suomalaista äitiä ja 33 lasta.
Sisäministeriön
mukaan Suomesta on matkustettu Syyrian ja Irakin konfliktialueelle jo vuodesta 2012 lähtien. Syyrian al-Holin leirillä on sisäministeriön mukaan arviolta kymmenkunta suomalaista aikuista ja noin 30 lasta.
Suojelupoliisi
kertoi helmikuussa, että Suomesta on lähtenyt Syyrian ja Irakin konfliktialueelle yli 80 tunnistettua henkilöä, joista arviolta noin 20 on kuollut ja noin 20 palannut. Lähtijöiden todellinen määrä on luultavasti suurempi, sillä kaikki lähtijät eivät ole välttämättä tulleet viranomaisten tietoon.
Supon mukaan Suomesta on matkustanut Syyrian ja Irakin konfliktialueelle parikymmentä täysi-ikäistä naista ja arviolta noin 30 lasta, joista noin puolet on tyttöjä ja puolet poikia. Osa näistä lapsista on jo täysi-ikäisiä. Konfliktialueella on lisäksi syntynyt lapsia, joilla on kytkös Suomeen.
Iltalehti koosti tähän juttuun eri mediatietojen pohjalta, mitä al-Holin leirillä olevista suomalaisnaisista tiedetään.
Sanna, Sumeya ja Minna
Suomalaisista leirillä olevista naisista on ollut jonkin verran tietoja mediassa.Eniten esillä on ollut ”Sanna”, joka nousi julkisuuteen CNN:lle antamansa
haastattelun myötä maaliskuussa. CNN haastatteli tuolloin Baghozista poistuvia entisten Isis-taistelijoiden puolisoja.
Suomalaisella aksentilla englantia haastattelussa puhunut Sanna on asunut Syyriassa yli neljä vuotta. Hän on ollut naimisissa marokkolaisen putkimiehen kanssa. Sanna on kertonut lähteneensä Syyriaan miehensä houkuttelemana.Kansainvälisten uutiskanavien mukaan Sannan aviomiehen kohtalosta ei ole tietoa.
CNN:llä Sanna sanoo, että aluksi elämä oli ”hyvää”. Vasta sota islamistiterroristien ja muiden ryhmittymien välillä pilasi hyvän elämän.
– Todellakin haluan palata takaisin Suomeen, hän kertoi CNN:n toimittajalle.
Haastattelussa esiintyi myös Sannan tytär Sumeya, joka kertoi olevansa 13-vuotias. Kyseisessä haastattelussa hän sanoo, että haluaisi palata Suomeen.Sumeya myös sanoi ajattelevansa, että vaikka hän palaisi Suomeen, hän haluaisi silti peittää itsensä, koska naisen täytyy niin tehdä.
Sumeya kertoi olevansa naimisissa.
Ylelle Sumeya sanoi myöhemmin, että oli ollut 13-vuotias mennessään naimisiin. Aviomies kuitenkin kuoli vain parin kuukauden avioliiton jälkeen. Ylen haastattelussa Sumeya ei enää ollut varma, haluaako palata Suomeen.
Yle
haastatteli myös muun muassa suomalaista ”Minnaa”, joka kertoi menevänsä mieluummin sharia-valtioon kuin Suomeen. Ylen haastattelemat viisi muuta aikuista suomalaisnaiset toivoivat paluuta Suomeen. Minna oli naisista ainoa, joka puhui selvästi Isisin puolesta.
Minna lähti Turkkiin ja edelleen Syyriaan jo vuoden 2012 lopussa. Sittemmin hän meni Syyriassa naimisiin ja sai kolme lasta.
Nimeltä jutussa mainitaan myös ”Amina”, jolla myös on lapsia sekä alle 15-vuotias Mariam. Aminalla ja Mariamilla on Ylen mukaan juuria ulkomaille, kun taas Minnalla ei.
Syyrian al-Holin leirillä on sisäministeriön mukaan arviolta kymmenkunta suomalaista aikuista ja noin 30 lasta. Kuvituskuva al-Holin leiriltä. AOP
Jonna ja Heli
Helsingin Sanomat
haastatteli joulukuun puolivälissä julkaistussa jutussaan kahta al-Holin leirillä olevaa suomalaisäitiä, joista käytettiin haastattelussa nimiä ”Jonna” ja ”Heli”.
Haastattelussa nimellä Jonna esiintyvä nainen on yli 20-vuotias pohjoissuomalainen. ”Heli” on yli 30-vuotias suomalaisnainen, joka oli naimisissa tunnetun Isis-taistelijan kanssa. Jonnalla on kaksi alle kouluikäistä lasta.
Haastattelussa Jonna kertoi, ettei haluaisi palata takaisin Suomeen ja että ”häntä eivät Suomen touhut kiinnosta”. Hän odottaa, että Isisin kalifaatti palaa takaisin.Jonna saapui Syyriaan vuonna 2015, kun Isis jo oli julistanut ”islamilaisen valtion”, kalifaatin. Hän matkusti Syyriaan ulkomaalaistaustaisen miehensä kanssa.
Sen sijaan jo seitsemän vuotta Syyriassa ollut Heli haluaisi palata kotiin.Suomessa hän jatkaisi elämäänsä muslimina. Helillä on kolme alle kouluikäistä lasta.
– Nää koettelemukset tuntuu nyt liian vaikealta. Tuntuu, että tällä hetkellä parasta on, että menen Suomeen. Me ollaan täällä kuitenkin vankilassa, hän sanoo lehdessä.
Lapsiaan kumpikaan naisista ei suostuisi yksinään antamaan Suomeen.
Fatima
Image puolestaan julkaisi kesäkuussa jutun suomalaisen Niinan tyttärestä Fatimasta, joka kertoi elämästään al-Holin leirillä äidilleen whatsappin välityksellä. Imagen mukaan Fatima matkusti muutama vuosi sitten miehensä kanssa Raqqaan, joka oli tuolloin terroristijärjestö Isisin hallussa.
Parille syntyi myös lapsia. Niina kertoi Imagelle, että tyttärellä ja miehellä oli unelma islamilaisesta valtiosta, jossa voisi elää vapaasti uskontonsa mukaista elämää. Maaliskuussa Fatiman mies kuitenkin katosi Baghouzissa, joka oli viimeinen Isisin tukikohta ennen järjestön kukistamista.
Isisin kukistumisen jälkeen naiset ja lapset vietiin leireille.
Koska suomalaisnaiset ovat antaneet haastatteluja medioille muutetuilla nimillä, ei ole varmuutta siitä, ovatko kaikki tässä jutussa mainitut naiset eri henkilöitä, vai onko sama henkilö esiintynyt eri medioissa eri nimillä.
Tiedätkö jotain al-Holin leirillä olevista suomalaisista? Ota yhteyttä toimitukseen sähköpostilla osoitteeseen [email protected] tai puhelimitse tai viestillä numeroon 040 778 4854.
Muutamat al-Holin leirillä olevat suomalaiset ovat antaneet haastatteluja suomalaismedialle. Iltalehti koosti tähän juttuun, mitä naisista tiedetään.
www.iltalehti.fi