Rinteen/Marin hallituksen politiikka ja siitä keskustelua.

Jo on aikoihin eletty kun hallituspuolueen edustaja (vihreitten Satu Hassi) hiillostaa pääministeriä Eduskunnan kyselytunnilla. Ihan nyt edes sellaisen hallituksen perususkottavuuden nimissä olis hiljaa ja ajattelis isänmaata.:giggle:

Ei sentään taideta joutua siihen kummallisuuteen, että hallitus tarvitsee opposition tukea esityksensä läpiviemiseen. Ainakaan vielä..

Kyllä siihen joudutaan. Hallituksella ei ole ilman vihreitä enemmistöä. Oppositio tietysti tässä asiassa on samaa mieltä kuin hallitus, asian suhteen oppositiossa ovat vihreät ja vas.
 
Vasemmistoliiton muutos vanhasta demareiden kanssa kilpailevasta työväen puolueesta Vihreiden kanssa kilpailevaksi ympäristö- ja friikkipuolueeksi on mielenkiintoinen. Olisi hauska kuulla, mitä tästäkin asiasta tuumivat vasemmistoliittolaiset metsäalan duunarit.
Tarmo on _____-alan ammattitaitoinen duunari, eläkkeellä.
Tarmo on aika juoppo mies ja Tarmo oli aikoinaan aika paljon työttömänäkin juuri juoppoutensa vuoksi vaikka olikin ihan ammattimies, ja oli myös merkittävän osan aikaa pimeissä reppu ym töissä ja siksi Tarmolla on hyvin pieni eläke. Tarmolla ei jäänyt ajoittain hyvistä palkoista huolimatta mitään käteen joten Tarmo asuu kaupungin vuokra-asunnossa, sätkiä poltellen, yksin ja katkerana. Tarmolla on kuitenkin aikaa kirjoitella FBeessä solvausviestejä ei-vasemmistolaisten poliitikkojen FB sivuille ja sitten julistaa suureen ääneen tulleensa taas, bannatuksi, sananvapauden uhriksi vaikka sanoi vain totuuden: persuedustaja on idiootti, lahtari, kusipää, varas jne ja etenkin ELÄKKEENLEIKKAAJA.

Tarmo lukee paljon, tai siis ainakin uuninpankkopojan kolumnin apu-lehden kotisivulta.
Uuninpankkopoika on vasemmistolainen Älykkö joka kertoo että etenkin persupuolue lopettaa kokonaan Tarmon eläkkeen, eläkkeen jonka neekerit ja vasemmistopuolueet ovat maksaneet. Joka viikko. Tarmo kuten pankkokin myös tietää että jos joskus joku vasemmistopuolue on hallituksessa niin Tarmo saa heti vappu-satasen. Sillä satasella saa kolme laatikkoa keskiolutta ja sätkäpussin mikä taas ratkaisisi Tarmon kaikki ongelmat. Tarmo ei toki tätä myönnä, edes itselleen, mutta näin Tarmo syvällä sielussaan tuntee. Se vasemmalla oleva sydän tuntee.

Tarmo on äänestänyt aina vasemmistopuolueita ja tulee äänestämään niitä niin kauan kuin saa korkin omin voimin auki, eli ei välttämättä enää kauaa.

Tarmo ei ole fiktiivinen henkilö vaan asuu erään itäsuomalaisen kaupungin lähiössä.

Tarmoja on monta, tosin joka päivä vähemmän. Siksi Vasemmistoliiton kannatus hiipuu vaikka sakein rapalanaamainen sekakäyttäjäosasto valitseekin Vasemmistoliiton koska ei pääse "vihreisiin".
 
Ei tuo nyt niin vakava varoitus ollut. Samaahan IMF on puhunut jo vuosikymmenen.

Ei se ainakaan sijoittajia ole haitannut...
 
Isot velat maksettaviksi. Meni jo itsenäisyys. Seuraavaksi metsät. Millähän ne velat maksetaan, pohjavedellä? Eläkkeillä?

Tiedosssa on ikävä alamäki. Metsäteollisuus on investoinut paljon ja jos niitä aletaan ajaa alas "vihreän sekopääsiirtymän" nimissä jo viidessä vuodessa niin vihreille pitäisi saada sellainen rangaistus että ne pysyvät oppositiossa vaikka puoli vuosisataa. Ajatelkaas Metsägroupiakin, hirmu isot rahat ja vihreät hassuttelevat, vitun vittu sentään.

Vaatisi vähän räväkämpää oppositiopolitiikkaa. Näitä tiettyjä ministereitä ja vihreiden sekopäitä voisi alkaa kutsua eduskunnassakin sekopäiksi. Sillä tulisi julkisuutta ja kansakin tajuaisi että vittu mitä maanpettureita hallitus täynnä. Ville Niinistökin, yksi ikävimmistä, Niinistöjen mätämuna.

Ei voi olla enää hys hys. Ei saa olla enää hys hys. Brysselistä on tullut paha ja pimeä taho. Todella paha ja ruma.
 
Viimeksi muokattu:
Et siis ole vieläkään tajunnut; ei velkoja makseta. Tai siis otetaan uutta velkaa jolla vanha velka maksetaan. Näin valtiot toimivat.
Niin kauan kuin uutta velkaa saadaan. Tasan niin kauan. Tarkoitat Kreikan ja mitäs muita maita näitä onkaan, Argentiinan-mallia? Konkurssiin vaan sitten kun ei enää saada lisää?

Argentiinassahan oli 50-luvulla todella korkea elintaso. Ei vienyt kuin 30-40 vuotta ja kaikki meni vituiksi. Sitä ennen elettiin kuin porsaat vailla huolta huomisesta.
 
Viimeksi muokattu:
Miten todennäköisenä pidätte että taksonomiapolitiikan ja muiden EU-temppujen vuoksi Suomen luottoluokitus tulee laskemaan? Riskit nousee. Ei tänne Wolttejakaan malliin "luodaan rahaa tyhjästä" noin vaan synny koko ajan ja sitäpaitsi, ei niillä elätetä laajaa joukkoa suomalaisia.
 
Niin kauan kuin uutta velkaa saadaan. Tasan niin kauan. Tarkoitat Kreikan ja mitäs muita maita näitä onkaan, Argentiinan-mallia? Konkurssiin vaan sitten kun ei enää saada lisää?

Argentiinassahan oli 50-luvulla todella korkea elintaso. Ei vienyt kuin 30-40 vuotta ja kaikki meni vituiksi. Sitä ennen elettiin kuin porsaat vailla huolta huomisesta.
Juuri näin, ja velalla eläminen loppuu hyvin nopeasti kun korkotaso nousee. Velalla eläminen vaatii investointeja jotka ruokkivat vahvaa ja jatkuvaa talouskasvua, ei sitä että taloutta tuhotaan vihreällä siirtymällä kuten Marinin hallitus tekee. Vasta nyt pääsimme vuoden 2008 BKT:n tasolle, ja se tapahtui ottamalla valtavasti velkaa. Tämä ei ole millään tavalla kestävää, vaikka vasemmisto uhoaakin että velkaa ei tarvitse maksaa. Me joudumme maksamaan sen kaiken takaisin, joka ikisen sentin. Kun uusi velka on liian kallista, olemme kuin Kreikka.
 
Miten todennäköisenä pidätte että taksonomiapolitiikan ja muiden EU-temppujen vuoksi Suomen luottoluokitus tulee laskemaan? Riskit nousee. Ei tänne Wolttejakaan malliin "luodaan rahaa tyhjästä" noin vaan synny koko ajan ja sitäpaitsi, ei niillä elätetä laajaa joukkoa suomalaisia.
Kun liikevaihto on 165 Meur ja tappio 45 Meur, niin eipä sillä elätä ketään (firma ei maksa veroja tuotosta) ja tähän päälle vielä se, ettei "palkanmaksukaan" tuota mitään valtiolle tai edes kunnille. Perustaja sai hyvät rahat. Uusia nokioita tämä vihersiirtymä tuskin tuottaa, vaikka propaganda niin kovasti väittää. Valtiojohtoisella ohjauksella ei ole vielä tällaisia kultaa munivia hanhia saatu aikaiseksi missään. Velanhoitokulut ne vaan nousevat ja korko tulee nousemaan.

Nyt koronan myötä saatiin lykättyä Italian ja Espanjan talouden romahtamista, mihin Suomikin osallistui miljardeillaan. Pelastusoperaatiohan oli jo meneillään, mutta korona toi oivat puitteet tulonsiirrolle etuajassa.
 
Viimeksi muokattu:

”Onko tässä mitään järkeä?​

HS selvitti, mitä julkisesti riitelevän hallituksen sisällä oikein tapahtuu. Useat lähteet arvioivat, että kiistoista huolimatta hallitus on yhä toimintakykyinen. Keväästä ennakoidaan kuitenkin erittäin vaikeaa.

Teemu Luukka HS, Elina Kervinen HS
2:00 | Päivitetty 6:12
JOKO TAAS? Kysymys nousi mieleen tällä viikolla, kun hallituspuolueet ajautuivat jälleen kerran näkyvästi törmäyskurssille.

Rivit repesivät EU:n kestävään rahoitukseen ja metsiin liittyvää niin sanottua taksonomia-asetusta käsiteltäessä.


Aiemmin syksyllä hallitus riiteli kulttuurin rahoituksesta. Sitä ennen se otti yhteen ilmastotoimista budjettiriihen yhteydessä. Keväällä hallitus kriisiytyi kehysriihessä.


HS keskusteli 15 eri hallituspuolueita edustavan lähteen kanssa ja kysyi arviota siitä, mitä jatkuva riitely kertoo hallituksen elinkelpoisuudesta. Onko hallitus yhä toimintakykyinen?

SYKSYN MITTAAN erityisesti keskustan tuska on alkanut jälleen näkyä selvemmin hallituksessa.

Tuorein todiste puolueen ahdistuksesta kuultiin keskiviikkona ja torstaina, kun puolueen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikko haukkui pääministeri Sanna Marinin (sd).

Tämä tapahtui pian sen jälkeen, kun hallitus oli päättänyt vastustaa EU:ssa niin sanottua taksonomia-asetusta, jolla luodaan sijoituskohteille ympäristöluokitus. Vihreät ja vasemmistoliitto kirjasivat kantaan eriävän mielipiteensä ja arvostelivat hallituksen linjaa.


Vaikka hallituksen kannaksi tuli keskustan kanta, Saarikko sanoi keskiviikkona Ylen ja MTV:n yhteishaastattelussa, että ”pääministeri ei tässä kokonaisuudessa onnistunut vaan hallitus on nyt eripurainen”.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY
MUISSA hallituspuolueissa hämmästeltiin Saarikon ulostuloa.

Sdp:ssä puhe suorastaan raivostutti, sillä keskusta sai haluamansa päätöksen nimenomaan Sdp:n avulla.


HS on keskustellut kaikkien neuvotteluihin osallistuneiden hallituspuolueiden kanssa. Kuva on selvä: Sdp yritti löytää kompromissin esimerkiksi sopimalla nyt muistakin EU:n ilmastolinjauksista. Keskusta kuitenkin ilmoitti, että sille käy Suomen kannaksi vain puhdas ei-päätös.


Kaiken kukkuraksi Saarikko ilmoitti HS:n haastattelussa, että puolue aikoo siirtyä asiassa opposition puolelle, jos hallitus vie eduskuntaan kyllä-kannan.


Tämän jälkeen kompromissineuvottelut olivat mahdottomat, ja hallitus jäi keskustan vangiksi.


Torstaina Saarikko pahoitteli sanavalintojaan, mutta ei pyytänyt anteeksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ja opetusministeri Li Andersson (vas) eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina.

Pääministeri Sanna Marin (sd), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ja opetusministeri Li Andersson (vas) eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina. KUVA: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
TAKSONOMIAAN liittyvä riita oli poikkeuksellinen, sillä hallitus jakautui julkisesti ja pääministeriä moitittiin näkyvästi. Tällaista tapahtuu harvoin.

Hyvin erikoista oli keskustalta myös uhkailu opposition riveihin siirtymisestä, vaikka kyse on vain yhdestä hallituksen esityksestä.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY
”Minä en osaa sanoa, mikä keskustan juoni nyt on. En vain ymmärrä”, sanoo vasemmistoliittolainen hallituslähde.

”Enemmistöllä alkaa olla sellainen olo, että onko tässä mitään järkeä.”
HS:n haastatteluista piirtyy silti selvä kuva siitä, ettei tämän viikon taistelu ole sellainen, että se yksinään horjuttaisi hallitusta.


Väsymystä jatkuvaan nahisteluun alkaa silti olla, ja tunnelma hallituksessa on kehno, vaikka päätöksiä syntyykin.


Eikä yhtä varmana kuin ennen pidetä sitäkään, että hallitus selviäisi pystyssä koko loppukautensa ja esimerkiksi yli ensi kevään vaikeiden ilmasto- ja talouspäätösten.


”Mutta kukaanhan ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan. Keskustan sielunliikkeistä ei tahdo enää saada selvää”, sanoo demarilähde.


SEN VOI sanoa, että kaikkia ottaa päähän, kuvaa yksi keskustavaikuttaja tunnelmia puolueen eduskuntaryhmässä.

”Enemmistöllä alkaa olla sellainen olo, että onko tässä mitään järkeä. Kysymys on siitä analyysista, että saavutammeko me mitään hyvää enää tällä hallituspohjalla”, hän sanoo.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY
”Uskon, että kaikki ovat valmiita sitoutumaan siihen, mitä Saarikko sanoo. Se on nyt se tilanne.”


Osa haastatelluista Sdp:n edustajista arvioi, että keskusta on ottanut kohteekseen pääministerin, koska vihreiden kanssa nahistelu ei ole tuonut kannatusnousua.


”Heidän tykkinsä on nyt suunnattu pääministeriä kohti. Ehkä he pohjustavat tällä hiljalleen sitä, että jos hallitus joskus kaatuu, niin syy ei ole keskustan vaan pääministerin”, todetaan Sdp:stä.


Useampi lähde arvioi, että keväästä tulee erittäin vaikea, mutta siitä tulee vielä vaikeampi, jos keskustalla menee 23. tammikuuta järjestettävissä aluevaaleissa odotettua heikommin.

”Katri Kulmunilla ei ollut keskusta hallussa, mutta näyttää siltä, ettei se ole Saarikollakaan.”
ENSIMMÄINEN vaikea etappi on 15. helmikuuta, jolloin hallituksen on määrä saada päätös työllisyyspaketista, joka vahvistaa julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla.

Tässä vastakkain ovat vasemmistoliitto sekä keskusta ja Rkp. Keskusta voi pakata laukkunsa, jos sen vaatimia tiukennuksia ei tule – ja vasemmistoliitto puolestaan, jos niitä tulee.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY
Seuraavana on vuorossa syksyllä päätettyjen ilmastopäätösten tarkastelu. Edessä voi olla lisää keskustalle tuskaisia ilmastopäätöksiä.


Tämän jälkeen käydäänkin kehysriihi, jossa päätetään lopullisesti noin yli 370 miljoonan euron säästöistä.

Hallituksen talousarvioneuvottelujen loppuinfo pidettiin 9. syyskuuta Valtioneuvoston linnassa. Puhevuorossa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Hallituksen talousarvioneuvottelujen loppuinfo pidettiin 9. syyskuuta Valtioneuvoston linnassa. Puhevuorossa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. KUVA: JUHANI NIIRANEN / HS
NYKYISEN hallituksen keskeiset ongelmat ovat kummunneet ja kumpuavat yhä siitä, että erityisesti keskustalla on hyvin vaikeaa.

Kyllästyttää, turhauttaa, paha olo. Tällaiset luonnehdinnat tulevat vastaan keskusteluissa keskustalaisten kanssa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY
Ne ovat esiintyneet lukuisissa analyyseissä, joita on kirjoitettu ensin Antti Rinteen (sd) ja sen jälkeen Marinin hallituksen taipaleesta ja ongelmista. Ne eivät helpottuneet edes sen jälkeen, kun keskusta savusti Rinteen pääministerin paikalta pois.


”[Entisellä puheenjohtajalla] Katri Kulmunilla ei ollut keskusta hallussa, mutta näyttää siltä, ettei se ole Saarikollakaan”, sanoo parikin Sdp:n edustajaa.


KESKUSTAN ahdinko on peräisin viime eduskuntavaaleista, jolloin puolueen kannatus putosi edellisen vaalien 21,1 prosentista 13,8 prosenttiin.

Tämän jälkeen sen gallupkannatus on laskenut. HS:n tuoreimmassa kannatustutkimuksessa keskustan kannatus oli 11,9 prosenttia eli 1,9 prosenttiyksikköä vähemmän kuin eduskuntavaaleissa. Vihreiden kannatus on pudonnut vaalien 11,5 prosentista 10,5 prosenttiin. Pudotukset eivät ole hallituspuolueille erityisen valtavia.


Lue lisää: Asiantuntijat arvioivat: Vihreiden ja keskustan imagoiden heikentyminen voi johtua puolueiden jatkuvasta kädenväännöstä


Sen sijaan Sdp:n kannatus on vaalien jälkeen noussut 17,7 prosentista 19,4 prosenttiin. Se ei ole aivan tavanomaista pääministeripuolueelle.


Keskustalle asetelma on vaikea myös siksi, että sen keskeiset kannatuskilpailijat, kokoomus ja perussuomalaiset, ovat molemmat oppositiossa. Puolue kokee siksi asemansa muita hallituspuolueita vaikeammaksi.

Nyt keskusta voi vielä yrittää käyttäytyä kuin iso puolue tai haaveilla olevansa iso puolue. Vaalien jälkeen se todennäköisesti olisi vihreiden kanssa keskisuuri puolue ellei ihmettä tapahtuisi. Yleensä äänestäjät eivät palkitse hallituksen hajottajaa.
 
^Argentinan tie on Suomen tie ja nyt ollaan siinä peronismin loppuvaiheessa. Pitää vain valita onko Samariini Eva vai Isabel.. Vakavasti puhuen yhtäläisyyksiä on tosiaan paljon. Itse Suuri Ajatteli_a ozmo soinivaara haaveili Suomelle Uruguayn tulevaisuutta. Sielläkin tavisten elintaso leikkaantui rajusti ja eliitti toki porskutti käytännössä kuten ennenkin. Ozmo on niin nero että tajusi monen vihreän nenän kipeentyvän jos taviksilta viedään kertarykäisyllä kaikki kuten Argentiinassa. Puree se piinattu koirakin lopulta. Pehmeämpi Uruguayn linja on siis parempi vastuullisille tolkun poliitikoille. Ne eivät tosin ole vallassa.
 

Tuore sisäministeri Krista Mikkonen ihmettelee, miksi oppositio tekee politiikkaa kansallisella turvallisuudella​

”Ei sitä voi julkisuuteen kertoa, miten Suomi toimisi, jos meihin yritetään vaikuttaa rajoilla”, Krista Mikkonen sanoo.

”En ajattele tätä kolauksena. Moni pitää tätä ylennyksenä”, vihreiden Krista Mikkonen sanoo siirtymisestään sisäministeriksi ympäristö- ja ilmastoministerin paikalta.

”En ajattele tätä kolauksena. Moni pitää tätä ylennyksenä”, vihreiden Krista Mikkonen sanoo siirtymisestään sisäministeriksi ympäristö- ja ilmastoministerin paikalta. KUVA: KIMMO RÄISÄNEN
Teemu Luukka HS

2:00 | Päivitetty 7:12

TUORE sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) saa lentävän lähdön.

Hallituksen pitää pian vastata oppositiolle, mitä Suomi aikoo tehdä rajoilla, jos joku valtio työntää tänne tuhansia turvapaikkaa vaativia ihmisiä.


Oppositio jätti tiistaina välikysymyksensä, jossa vaaditaan, että Suomen lainsäädäntöön säädetään välittömästi hätätilapykälä.

Syynä ovat tapahtumat Valko-Venäjän ja Puolan rajalla. Rajalle on pakkautunut tuhansia siirtolaisia, joita Valko-Venäjän hallinto yrittää EU:n mukaan saada ylittämään rajan.


Puola on syyttänyt Valko-Venäjän johtajaa Aljaksandr Lukašenkaa hybridihyökkäyksestä. Se tarkoittaa vihamielistä operaatiota, jolla yritetään heikentää toisen valtion yhteiskuntajärjestystä.


MIKKONEN sanoo ihmettelevänsä, kuinka kokoomuskin vaatii hallitusta avaamaan, miten Suomi toimisi hybridihyökkäyksessä. Hänen mukaansa kokoomus tietää tarkkaan, ettei kaikkea voi sanoa. Kokoomuksen kansanedustajista kolme on entisiä sisäministereitä, ja rajoista vastaava sisäministerin pesti on ollut oppositiopuolueiden hallussa vuosina 2007–2019.

”Kyllä opposition toiminta vähän ihmetyttää kansallisen turvallisuuden näkökulmasta. Turvallisuus on aina ollut opposition ja hallituspuolueiden yhteinen asia. Nyt sitten etsitään kiistaa ja tehdään turvallisuudella politiikkaa.”

Mitä Suomi tekee, jos vaikkapa itärajan kautta tulee ensi viikonloppuna tuhansia siirtolaisia, jotka toinen valtio käytännössä työntää Suomeen?

”Eihän sitä voi julkisuuteen kertoa, miten Suomi toimisi, jos meihin yritetään vaikuttaa rajoilla. Nämä ovat asioita, joihin varaudutaan, ja toimintalinjat on mietitty, mutta eihän niistä etukäteen huudella ja kerrota, kuten ei kerrota puolustuspolitiikan puolen varautumissuunnitelmistakaan.”


Oletko jo nähnyt nämä suunnitelmat?

”Keskusteluja on käyty yleisellä tasolla, mutta en ole vielä sisäministeri, joten en ole sisäministerin silmille tarkoitettuja salaisia papereita vielä lukenut.”


Tämä haastattelu tehtiin keskiviikkona eli kaksi päivää ennen kuin ympäristö- ja ilmastoministerinä toiminut Mikkonen nimitettiin sisäministeriksi.


Mikkonen sanoo, että Glasgow’n ilmastokokouksen viemän ajan takia hän on ollut vasta joissakin sisäministeriön perehdyttämistilaisuuksissa. Varsinainen perusteellisempi osastokohtainen asioiden läpikäynti alkaa maanantaina.

MIKKONEN sanoo, että on hyvä nyt tarkistaa lait ja käydä muutostarpeet läpi.

Hänen mukaansa myös valmiuslaki pitää käydä läpi nopeasti hybridivaikuttamisen osalta, mutta sen muuttaminen vaatii perustuslain mukaisen ja usein pitkän käsittelyn eduskunnassa.


”Valmiuslain muuttaminen ei olisi nopea ratkaisu tähän. Jo nykyinen valmiuslaki epäsuorasti tunnistaa tällaisen vaikuttamisen, jota voi rinnastaa sotatilan kaltaiseen uhkaan. Meillä on siis lainsäädäntöä tällaiseen tilanteen. Se pitää ottaa käyttöön tarpeen tulleen, mutta pitää myös nyt varmistaa, että laki varmasti on kunnossa erilaisia tulevaisuuden uhkia varten.”

Pitäisikö muita lakeja muuttaa pikaisesti, kuten vaikkapa ulkomaalaislakia tai rajavartiolakia?

”En tunne vielä niin hyvin asiaa ja onko tarpeita, mutta koko ajan pitää huolehtia, että lainsäädäntö on ajan tasalla ja on työkaluja, jotka ovat kulloisessakin ajassa toimivia”, Mikkonen sanoo.


”Oleellista on, että meillä on keinot vastata, jos käytetään ihmisiä vaikuttamisvälineenä. Nykyisenkin lain mukaan me voimme hyvin nopeasti käsitellä hakemukset. Ja jos tulee turvallisesta maasta eikä ole minkäänlaista näyttöä turvapaikan tarpeelle, niin sehän on sitten siinä. Siis nytkin se on mahdollista saman tien todeta tämä. Tällaisissa tilanteissa pitää hoitaa resurssit kuntoon rajoilla, jotta nopeat käsittelyt ovat mahdollisia.”

KANSALLISESTA turvallisuudesta vastaavien ministereiden kieli on yleensä enemmän keskellä suuta kuin muilla ministereillä. Lisäksi Mikkonen tunnetaan varsin varovaisena puhujana, eikä hän kerro omia kantojaan mahdollisiin lakimuutoksiin tai toimiin nytkään.

Mikä on sinun oma mielipiteesi, pitääkö kaikki turvapaikanhakijat kaikissa tilanteissa päästää Suomeen hakemaan turvapaikkaa?

”Tämä ei ole vain minun näkemykseni, vaan Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin, joiden mukaan hakemuksenjätön pitää olla mahdollista.”

Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Pasi Kostamovaara sanoi HS:n haastattelussa, että itärajalle rakennettava aita voi tulla kysymykseen.

Mikkonen suhtautuu skeptisesti aitaan.

”Rajavartiolaitos tekee hyvää yhteistyötä Venäjän kanssa, meillä voi jo nykylainsäädännön mukaan voidaan sulkea rajapaikkoja ja asettaa fyysisiä esteitä, mutta en näe, että raja-aita olisi mitenkään tehokas keino tässä ongelmassa.”

Krista Mikkonen (vihr) on nyt sisäministeri Maria Ohisalon jäätyä perhevapaalle perjantaina.

Krista Mikkonen (vihr) on nyt sisäministeri Maria Ohisalon jäätyä perhevapaalle perjantaina. KUVA: KIMMO RÄISÄNEN

MIKKONEN toimi 2,5 vuotta ympäristö- ja ilmastoministerinä. Hän on koulutukseltaan biologi, jonka puheissa esiintyy usein luonnon monimuotoisuuden turvaaminen.

Vaikka Suomi on sitoutunut EU:n luonnon monimuotoisuuden säilyttämistavoitteisiin, valtion Metsähallitus kaataa edelleen etenkin etelässä hyvin vähäisiä luonnontilaisia metsiä.

Pitäisikö hakkuut kieltää?

”Totta kai valtiolla voi olla talouskäytössä olevaa metsää, mutta vanhat luonnontilaiset ja luonnontilan kaltaisessa tilassa olevat vanhat metsät pitää suojella EU:n biodiversiteettistrategian mukaisesti, eikä niitä pitäisi valtion mailla hakata.”


Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen ympäristökeskus (Syke) kartoittavat parhaillaan, miten luonnontilaiset metsät pitäisi määritellä.


”Valtion mailla pitäisi pidättäytyä hakkaamasta metsiä, jotka voivat mahdollisesti kuulua tähän ryhmään, siihen asti, kunnes työ on tehty.”

Mikkonen sanoo, että arvioinnin jälkeen luonnontilaiset metsät pitää suojella valtion metsissä.


VIHREIDEN puheenjohtaja ja edellinen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) jäi perhevapaalle 19. marraskuuta. Ohisalo palaa perhevapaalta ympäristö- ja ilmastoministeristeriksi kesän korvalla.

Mikkonen siirtyi ympäristö- ja ilmastoministeristä sisäministeriksi, koska vihreät halusivat tiukkasanaisemman Emma Karin ympäristöministeriöön.

Ympäristöasioiden osaajia vihreistä löytyy pilvin pimein. Sisäministeriksi on hankalampi löytää osaajaa.


Puolueessa on järkeilty, että Kari pärjää paremmin keskustalle, jonka kanssa vihreillä on meneillään hallitusta heiluttava krooninen riitaputki.


Karista tulee myös hallituksen viisikon jäsen eli vihreiden ykkösministeri, vaikka Mikkonen on ministerinä kokeneempi.


MIKKONEN sanoo suoraan, että olisi halunnut jäädä ympäristöministeriöön tai toivonut, että vaihto olisi tehty vasta, kun Ohisalo tulee perhevapaalta.

”En ajattele tätä kolauksena. Moni pitää tätä ylennyksenä. Politiikassa ei voi itse päättää, vaan se on mitä suurimmassa määrin joukkuepeliä.”

Osa vihreistä näkee ongelmana, ettei Mikkonen kyennyt johtamaan ympäristökeskustelua ja luomaan puheenaiheita.


Ministerit ovat tärkeässä asemassa, kun puolueen imagoa ja kannatusta rakennetaan.


Vihreiden imago on Ylen käsiinsä saaman puoluebarometrin mukaan alhaisemmalla tasolla kuin aikoihin.

Aiotko sisäministerinä terhakoitua ja nostaa vihreiden kannatusta?

”Olen ollut politiikassa 25 vuotta tällä tyylillä ja saanut mielestäni tuloksia aikaiseksi. En näe tarvetta vaihtaa tyyliä. Kuulun siihen koulukuntaan, jonka mielestä tärkeintä on, että pitkäjänteisesti yhteistyötä tekemällä asiat menevät eteenpäin.”

MIKKOSESTA löytyy myös peluripuoli. Hän on nimittäin intohimoinen lautapelien pelaaja. Hänellä on niitä yli sata.

”Suosikkipelit vaihtelevat, esimerkiksi Terraforming Mars on ihan hyvä. 7 Wonders on siitä hyvä, kun se on aika lyhytkestoinen strategiapeli. Medina on yksi pitkäaikainen suosikkini.”


Ovatko pelit opettaneet politiikassa toimimista?

”En ole sillä tavalla ajatellut, mutta ovathan ne strategiapelejä. Niissä pitää omia siirtoja miettiä pitemmälle. Eivät ne ole vain nopanheittoa ja askeleita eteenpäin.”

Oletko nyt parempi pelaaja, kun olet nyt muutaman vuoden keskustan kanssa tapellut hallituksessa?

”Nyt on ollut niin vähän aikaa pelata, etten tiedä, olenko parantunut pelaajana.”
 
Viimeksi muokattu:

Emma Kari hehkuttaa Maria Ohisaloa ”kovaksi muijaksi”: Viimeisillään raskaana viimeisenä työpäivänä nainen hoiti maaliin sen, että Suomi kasvatti pakolaiskiintiön suuremmaksi kuin koskaan​


Uusi ympäristöministeri Emma Kari hehkuttaa puheessaan vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa Maria Ohisaloa.
 
Back
Top