Erkki
Ylipäällikkö
Eikä se hallituksen ainoa juristi ole, ainakin Skinnari on myös. Ja juuri tämmöisten välttämiseksi ministereille palkattiin ennätysmäärä avustajia.Tämmöisiä mokia vaikka oikeusministeri on juristi ammatiltaan.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Eikä se hallituksen ainoa juristi ole, ainakin Skinnari on myös. Ja juuri tämmöisten välttämiseksi ministereille palkattiin ennätysmäärä avustajia.Tämmöisiä mokia vaikka oikeusministeri on juristi ammatiltaan.
Kyllä tää on sellaista vatulointia, että alkaa jo pikku hiljaa kyllästyttää talouden hidas näivettäminen. Pitäisi saada kunnon rajoitukset hetkeksi ja jättää schenit hetkeksi nurkkaan.Kerrankin voi sanoa että hyvä että Scheinin olemassa.
Itä-Suomen yliopiston yliopistonlehtori, julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen sanoo, että Sanna Marinin (sd) hallituksen maanantainen päätös keskittää valta koronaviestinnässä pääministerin johtamaan valtioneuvoston kansliaan on laiton.
– Jos asetuksia ei anneta, on valtioneuvoston toimintamalli yksiselitteisesti laiton, Muukkonen kommentoi Iltalehdelle maanantaina.
![]()
Soppa koronaviestinnästä paisuu – pääministeri Marin: Valmiuslain pykäliä ei sovelleta, asia selvitetään oikeudellisesti
Oikeusoppineet: Marinin hallituksen päätös koronaviestinnän keskittämisestä on laitonwww.iltalehti.fi
Kerrankin voi sanoa että hyvä että Scheinin olemassa.
Mitä olen lukenut lakivalmistelun tökkimisestä, ihan proffienkin kirjoittamana, aiheesta huolestuneena, niin pääasialliset syyt ovat lainvalmistelun aliresurssointi (kiire) ja nimenomaisesti ministeritasolta tuleva mikromanageeraus. Jälkimmäinen tarkoittaa lähtökohtaisesti näitä avustajia. Avustajien tehtävä on varmistaa, että ministerin tahtotila tulee lakiin ja koska avustajat ovat lähtökohtaisesti maallikoita, mitä lakiin tulee, niin virkamiehet ovat monesti puun ja kuoren välissä, kieli vääränä keksimässä ylempää tahoa miellyttävää sanamuotoa. Tällainen mikromanageeraus johtaa lainvalmistelun hitauteen, kuormittumiseen ja epätäsmällisyyteen. On siis turha levittää väärän mielikuvan antavaa poliittisesti pehmeetä jargonia avustajien roolista. Sitä paitsi se mitä sanot, niin nimenomaisesti määrittelee avustajien työksi poliittisen sotkeutumisen lainvalmisteluun. Asia ei ole uusi, vaan on käytännössä ollut vallitseva tilanne tämän vuosituhannen puolella, eikä tilanne selkeästi ole ainakaan parantunut.OIkeuskansleri Pöysti totesi juuri A-studiossa, että 2020 vuonna hallitus on tuonut eduskuntaan 99 lakimuutosta tai -asetusta jotka liittyvät koronakriisin hoitoon. Tämä muun lainsäädäntötoiminnan ja valmiuslain käyttöönoton lisäksi.
Pöystin mukaan Suomen lainsäädäntö on hyvänajan lainsäädäntö ja pandemiaa ei ole lainsäädännössä otettu huomioon. Lait ovat monimutkaisia, niissä on liikaa sanoja, jotka aiheuttavat liikaa tulkintoja, ristiinviittauksia ja tarkistuksia.
Mitä tulee mielipiteisiin siitä, että ministereiden erityisavustajia lisää, niin kannattaa tutustua erityisavustajan rooliin. Erityisavustaja on ministerin poliittinen avustaja, eikä vastaa lainsäädännön valmistelusta. Erityisavustajilla paikataan sitä, että ministeriöiden vastuut ovat epäselvät ja osa virkamiehistä ei ole tehtäviensä tasalla. Avustaja koordinoi, ei valmistele. Syy, miksi lainsäädäntö köhii löytyy ministeriöiden sisältä lainsäädäntötyöstä vastaavista virkamiehistä. Sekä kompetenssista, että lukumäärästä.
Tässä maksetaan jälleen sitä, että Suomesta puuttuu pandemialaki ja tilkkutäkkiä harsitaan kasaan sieltä täältä.
Simpauttaja
Ei ole.Kerrankin voi sanoa että hyvä että Scheinin olemassa.
Taka vuosina ei suutareita valmistelusta ulos tullut tietääkseni
Mitä sitten vaikka joku takarivin proffa, taviksista puhumattakaan, olisi havainnut virheitä tai puutteita?Vai eikö se ollut niin nuukaa, vaikka olisi tullutkin? Ne hyväksyttiin mitä tuli ja täts it.
Mitä olen lukenut lakivalmistelun tökkimisestä, ihan proffienkin kirjoittamana, aiheesta huolestuneena, niin pääasialliset syyt ovat lainvalmistelun aliresurssointi (kiire) ja nimenomaisesti ministeritasolta tuleva mikromanageeraus. Jälkimmäinen tarkoittaa lähtökohtaisesti näitä avustajia. Avustajien tehtävä on varmistaa, että ministerin tahtotila tulee lakiin ja koska avustajat ovat lähtökohtaisesti maallikoita, mitä lakiin tulee, niin virkamiehet ovat monesti puun ja kuoren välissä, kieli vääränä keksimässä ylempää tahoa miellyttävää sanamuotoa. Tällainen mikromanageeraus johtaa lainvalmistelun hitauteen, kuormittumiseen ja epätäsmällisyyteen. On siis turha levittää väärän mielikuvan antavaa poliittisesti pehmeetä jargonia avustajien roolista. Sitä paitsi se mitä sanot, niin nimenomaisesti määrittelee avustajien työksi poliittisen sotkeutumisen lainvalmisteluun. Asia ei ole uusi, vaan on käytännössä ollut vallitseva tilanne tämän vuosituhannen puolella, eikä tilanne selkeästi ole ainakaan parantunut.
Juuri näin, mutta hallituksen taholta avustajien suurta määrää perusteltiin mm. lainsäädännön valmistelun tason parantamisella.Mitä tulee mielipiteisiin siitä, että ministereiden erityisavustajia lisää, niin kannattaa tutustua erityisavustajan rooliin. Erityisavustaja on ministerin poliittinen avustaja, eikä vastaa lainsäädännön valmistelusta.
Miten huonoa se muuten olisi ollutkaanJuuri näin, mutta hallituksen taholta avustajien suurta määrää perusteltiin mm. lainsäädännön valmistelun tason parantamisella.
Tässähän nimenomaan ei ollut kyse asetuksen tai lain antamisesta, vaan hallituksen toimien lainmukaisuudesta. Oikeuskanslerin duuni:Erikoista on kun oikeuskanslerin eli Pöystin pitäisi valvoa asetusten ja esitysten oikeanmukaisuutta. Tuttua jo Sipilän kaudelta. Lait tuli takaisin korjattavaksi kun oli puutteita. Syy on käsittääkseni virkamiesten huonossa työssä. Ministerit ei lakeja sorvaa vaan antavat suunnitelman jonka pohjalta ministeriöt nikkaroi valmiin esityksen . Onko liian kiire vai epäpätevyys. Taka vuosina ei suutareita valmistelusta ulos tullut tietääkseni.
https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/063c1a2b-9899-44e3-a3e7-6c2ed191301c
Pääkirjoitus: Kenet pääministeri Sanna Marin haluaa hiljentää – nimettömän virkamiehen vai pormestari Jan Vapaavuoren?
"Se mitä hallitus valmiuslain pykälillä haluaisi tehdä, on vähintään yhtä epäselvää kuin hallituksen päätöksenteon eteneminen.
Pykälien avulla kaikki koronaa koskeva viranomaisviestintä voitaisiin keskittää Valtioneuvoston kanslian alaisuuteen. Sen jälkeen hallitus voisi velvoittaa valtion ja kuntien viranomaiset viestimään tietyllä tavalla. Samalla voitaisiin myös kieltää vääränlaisten viestien julkaiseminen.
Ruotuun voitaisiin laittaa sosiaali- ja terveysministeriö, joka on toistuvasti onnistunut välittämään varsin sekavia sanomia – viimeksi siitä, minkälaiset kokoontumisrajoitukset Suomessa nyt on.
Ministeriön tiedotuksen hallitus tosin voi siirtää Valtioneuvoston kanslian alaisuuteen ilman valmiuslakiakin, joten kohteena voisi olla esimerkiksi Marinin kotimaakunnan Pirkanmaan koronanyrkki. Se uhmasi hallituksen suosituksia ja ilmoitti, ettei etäkouluun siirtymiselle ole juuri nyt tarvetta.
Ja mikseipä myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok), joka on ollut kohta kokonaisen vuoden koronapiikkinä hallituksen lihassa arvostelemassa milloin mitäkin linjausta."
...
"Viestinnän keskittäminen olisi ongelmallista demokratian, kansalaisten tiedonsaannin ja sananvapauden kannalta.
Toimittajilla on koko korona-ajan ollut vaikeuksia saada parhaita asiantuntijoita kertomaan uusimpia tietoja koronaviruksesta, epidemian etenemisestä sekä erilaisista rajoitustoimista ja niiden toiminnasta. Kun viestintää rajoitettaisiin entisestään, journalistien ja sitä kautta myös kansalaisten olisi yhä vaikeampaa saada yhteiskunnallisesti tärkeää tietoa.
Hallituksesta voi tuntua siltä, että asiat olisivat paremmin, jos rivit ammuttaisiin suoriksi. Kaikki toitottaisivat samaa viestiä eikä hallituksen toimintaa tai koronalinjauksia arvosteltaisi eikä muita näkökantoja tuotaisi julki.
Näin tosin on yleensä tapana ajatella sellaisissa yhteiskunnissa, jotka eivät ole Suomen kaltaisia avoimia demokratioita."
Kun mainittiin, että ensimmäisen asia joka muiden puolueiden edustajien suusta tai näpeistä tulee on 'perussuomalaiset', niin ihan pikkasella hiillostuksella se tuli myös nuoremman Skinnarin suusta, kun muutama vuosi takaperin tähän törmäsin entisen kauppalan yöelämässä.Skinnari