Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Salpalinja... Vuos oli 1988, kun nohevana oppilaana oltiin veteraaneille antamassa näytöstä bunkkerimuseossa.... Se onkin ainoo kerta kun olen rynkyn kanssa kahvilassa istunut...No me rätkittiin 120mm hakreja siinä kentällä... Käytiin niitä sieltä notkosta etsiskelemässä ammunnan jälkeen mutta pari kolme jäi kateisiin... Nyt vanhoilla päivilla voisin metallinetsimen kanssa hakea sieltä yhden lampunjalaksi... Vaikka ne vaarattomia on, ni tuskin joku museon pomo antais lupaa piipparoida sielläOlet juuri tehnyt onnelliseksi monta Salpalinja-harrastajaa. Minä kiitän, hartaasti.
Eihän se nyt tietysti yllätä, että puolustus perustui Salpalinjaan, niinhän sen pitikin. Mutta että näkee siitä aikalaiskartan, niin hiljaiseksi vetää.
Gnat-papereita olis tommonen 2,5cm paksu kansio. Jokunen lehtileike, kokouspöytäkirjoja, More oy:n papereita englaniksi ja käsinkirjoitettuja kirjeitä ja hahmotelmia papereihin, virallisia papereita... Pitää jatkaa säilytystä. Jollekkin joskus myöhemmin noissa voi olla vaikka kuinka tärkeitä tietoja.
Bremerin suvussa oli paljon1900-luvun ilmailijoita. Heistä monet palvelivat sodan aikana Ilmavoimissa, mutta häipyivät sieltä pian rauhan tultua. Bremerin artikkeli on ehkä käynnistänyt koko Gnat-sodan, asiantuntevia arvioita on Ilmavoimien vaikea sivuuttaa. Olisi hyvä saada näitä lehtileikkeitä tännekin, sillä ne ovat tärkeä osa Gnat-historiaa. Kirjoittelu saattoi käydä Bremereille kalliiksi, he nimittäin omistivat SAAB in silloisen maahantuojan. Puolustusvoimat vaati, että Safirit ostetaan nykytyyliin suoraan tehtaalta eikä maahantuojan kautta.No sielläkin näyttäisi olevan vaikka mitä mehukasta. Tuo Bremerin kolumni lienee niitä kriittisiä artikkeleita joihin TM:n jutussa viitattiin.
Digimuotoon vaan!
Tämä on tärkeä näkökohta, unohtui viimeksi kommentoida. Konevalintojen ohella Ilmavoimissa pohdittiin, millainen lentoase sodan aikana tarvitaan. Tässä kaavailuja v:lta 1957, tarvittavat perustettavat laivueet sekä lentokoneet. Puolueettomuuden vartiointi on sama ra-tehtävä, joka ei ole muuttunut näihin päiviin. Se hoidetaan ammattiväen voimin. Siihen katsottiin tarvittavan vaatimattomat 192 konetta kirjoissa, joista rivissä olisi aina 128 kpl. Rauhanajan päivähävittäjälaivueita olisi 4 kpl, kunkin kirjavahvuus olisi 24 lentsikkaa. Toiset 4 laivuetta olisi sitten muita taistelukoneita, jokasään- sekä rintamahävittäjiä. Viimemainittu tarkoitti näissä asiakirjoissa rynnäkkökonetta, jossain taas puhuttiin paikallisen ilmaherruuden hankkimista rajoitetuksi ajaksi maajoukkojen suojaamiseksi. Loput ovat meri- ja kaukotiedusteluun soveltuvia koneita, joita kirjavahvuudessa olisi 24 kpl, puoliksi molempiin tehtäviin.Hunterissa olisi tietenkin ollut sekin etu että niitä oli Ruotsilla yli 100kpl. Lisäkoneita olisi ehkä diskreetisti saanut Perämeren yli...
Ja olihan Hunter kestävä ja toimiva kone, ja käytössä maailmalla pitkään.
Eikös pääosin ne aserajoitukset vaikutta loppuneenkin suht nopeasti, de facto. Molemmat muut allekirjoittajathan olivat valmiita myymään vaikka mitä sopimuksessa kiellettyä jo 1950-luvun lopulta alkaen. Thunderbird IT ohjus, Vickers Vigilant PST ohjus briteiltä, pommikoneita, Osa ohjusvene ohjuksineen, torpedoveneitä ja herätemerimiinoja neukuilta. Suurta osaa näistä me ei ikinä hankittu, vaikka olisivat myyneet. Armeijan arsenaalin kokorajoituksiahan ei ikinä valvottu. Rannikkotykitkin saatiin viedä takaisin saariin.Joku saattaa muistaa rauhanspimuksen rajoitukset. Ne ajateltiin väliaikaisiksi, jotka pian poistuvat yhtä aikaa paranevien rahoitusmahdollisuuksien kanssa. Viimeistään siinä vaiheessa, kun meidät hyväksytään YK:n jäseniksi. Nyt saattaa hymyillyttää, mutta näin ajateltiin 1950 luvulla yleisesti. Meillähän ei ollut vihollisia 30-luvun Saksan tavoin.
Luepa yksityisviestit...Tuosta selvinnee kaavailtu rintamatilanne... Eli kaupunki olis jätetty eikä alettu kuluttavaan asutuskeskustaisteluun: Tällä tiedolla siis pommarilaivueet suunnitelmia teki.
Katso liite: 100134