Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

RK-62 jää historiaan – huoli Suomen aseista

Viestiketju osiossa 'Vaatteet ja varusteet' , aloittaja AKE-ukki, 04.02.2013.

 1. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  No pääsee jos PV on sen radan käyttöoikeutta jakanut muille kuten reserviläisyhdistyksille, johon saatat kuulua. Eli yleensä pääsee!
   
 2. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,338
  Tykkäykset:
  2,321
  Pisteet:
  1,286
  No eivät aseet mutta lupien hakuprosessi. Aika paljon vaikuttaa millainen virkahenkilö sattuu kohdalle ja tähän vaikuttaa millä paikkakunnalla haet lupaa.
  Omassa kotikunnassa lupatoimiston porukka onneksi omaa maalaisjärkeä.
   
 3. Mainos 4. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,448
  Tykkäykset:
  4,037
  Pisteet:
  1,286
  Toki tarkoitin vain esittää, ettei reserviläisen aseettomuus ole aina välinpitämättömyyttä.
  Optimaalista lienee olisi, PV,n laadukas jakovarusteet, mutta valitettavasti se lienee liikaa pyydetty.

  Onko tässä eroja paikkakunnittain ja onko jäsenyys reserviläisjärjestössä ehto maakuntakomppanian jäsenelle?
  Automaattisesti maakuntakomppanian jäsen, joka ei kuulu kerhoon ei pääse radalle?

  Luulisi ampumataidon aktiivinen parantaminen ja ylläpito olevan PV,n mieleen.
   
 5. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,534
  Tykkäykset:
  1,659
  Pisteet:
  636
  Yleisesti tähän keskusteluun osallistuvana: Jos jokin varuste omaa toimintaanne parantaa silloin kun isännöitte kaikkia kolmea herra ja rouva kuoleman poikaa eli vilua, nälkää ja väsymystä, niin hankkikaa se varuste. Tämän jälkeen opetelkaa käyttämään sitä varustetta vaikka silmät kiinni ja pitäkää huoli että se on mukana kun tarvitte sitä. Ei se tuon vaikeampaa ole. Pätee kalsareista aina omaan pyssyyn.

  Ymmärrän erittäin hyvin Commandon näkemyksen, koska sotia on voitettu mies ja kivääri yhdistelmällä, mutta sotilas ilman asetta on vain hyvin suojattu jantteri.
   
 6. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Se on liikaa pyydetty.

  Itselataavan kiväärin hankkiaksesi sinun pitää harrastaa ampumaurheilulajia, jossa käytetään asetta ja se on siihen hyvin sopiva sekä on paikka jossa sitä harrastaa. Ampumalajeja johon sopii 7.62x39 kaliiberinen "reserviläiskivääri" on mm. SRA, johon osallistuakseen tarvitsee käydä kurssi ja sra-kortin saa jos on Reserviläisurheiluliiton jäsenjärjestön jäsenjärjestön jäsen kuten myös ampumaturvakuutuksen. Paikka ja ampumaurheilulaji siis lunastetaan sitä kautta että käydään se kurssi, liitytään reserviläisjärjestön jäseneksi ja käydään silloin tällöin ampumassa. Siinä saattaa saada uusia kavereitakin eikä homma nyt kauhean kallista ole, riippuu paljonko ammut. Kyllä siihen alkuvaiheessa uppoaa joitakin satasia. Tietysti niitä muitakin lajeja on kuten palvelusammunta, kivääri ipsc ja metsästystäkin voi ja todistettavissa se siihen onkin oiva peli vaikka lainsäätäjä hankaloittaa tätä lipas- ja tehorajoituksilla.
   
 7. Victor Charlie

  Victor Charlie Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  634
  Tykkäykset:
  618
  Pisteet:
  76
  Käytettyjä oikeita liivejä saa muutamalla kympillä. Suprnova myy hollantilaista molleliiviä kolmella kympillä, Varustelekasta saa vanhan jenkkiliivin neljällä kympillä ja olipa käytettyjä brittien plate carrierejakin (ilman levyjä) jonkin aikaa tarjolla tuohon 39,90 hintaan. Ressutouhuissa luulisi olevan lähes ikuisia. Taskut tetysti helposti maksaa sen mitä vanha liivikin.
   
 8. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,287
  Tykkäykset:
  3,064
  Pisteet:
  1,286
  Epäilemättä ylijäämää tai airsoft-kamaa saa halvemmallakin, mutta otin hintaesimerkin uudesta sotilaskäyttöön valmistetusta länsituotteesta, joka ei esim. värinsä puolesta joudu boikottiin eikä sitä tarvitse värjätä tai maalata ja johon on hankittu omalle asetyypille (AK/AR/FAL/MP5 tms.) suunnitellut taskut eikä jotain yleismallin taskua, johon menee vaikka Suomi-KP:n rumpulipas, kuten M/60 taisteluvyössä.

  Pelkästään lipastaskuihin menee vähintään 100€, koska omalla aseella varustautuneen ei tarvitse tyytyä 3 tai 6 lippaaseen, vaan niitä on päällä vähintään 8 tai enemmänkin. Lisäksi taskut vedelle, yleiskrääsälle yms. ja tietysti itse pohja eli PALS-nauhoitettu chestrig tai taisteluliivi. Plate carrier ilman suojaavia osia on huonompi ratkaisu kuin em. ja noiden osalta valinta tapahtuu sitten henkilökohtaisen mieltymyksen ja tehtävän vaatimusten mukaan.
   
 9. veeteetee

  veeteetee Kapteeni

  Liittynyt:
  13.09.2010
  Viestejä:
  688
  Tykkäykset:
  1,783
  Pisteet:
  76
 10. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,287
  Tykkäykset:
  3,064
  Pisteet:
  1,286
  No onhan näillä sikäli merkitystä, että jos reserviläinen haluaa sotapolulla kantaa tarkkaa ja hyväkuntoista asetta, niin se pitää melkeinpä ostaa itse…
   
 11. dr. Strangelove

  dr. Strangelove Kersantti

  Liittynyt:
  27.04.2010
  Viestejä:
  210
  Tykkäykset:
  164
  Pisteet:
  16
  Tulipa luettua koko ketju läpi. Antoisaa ja viihdyttävää luettavaa, joskin about sivulta neljä alkaen enimmäkseen täysin aiheen vierestä. Toisaalta samapa tuo, kun ei kenelläkään ole enää ollut mitään sanottavaa varsinaiseen otsikkoon liittyen. :)

  Katseltuani reserviläistoimintaa erinäisiä vuosia eri rooleissa, en ole lainkaan hämmästynyt viimeisten sivujen vuodatuksista koskien sitä, mitä itse hankittua varustusta saa tai ei saa käyttää. Lähinnä hämmennyin ihan viimeisten viestien osalta siitä, että kaikesta päätellen pstsika olisi varustautumassa omalla aseella kaliiberista riippumatta.

  Jälleen kerran en voi kuin ihmetellä sitä, että niin monella suomalaisella ressulla maanpuolustustahto murenee, jos ei saakaan käsiinsä uusimpia leluja tai ei saa käyttää niitä harjoituksissa vaikka olisi itse hommannut ne. Hanskat putoavat käsistä ja niiden mukana työkalut heti, jos annetaan jokin tyhmältä tuntuva linjaus. Aika heikolle pohjalle on silloin moraali ja sitoutuminen perustettu, jos se noin vähästä horjuu. Ehkä olisi perustusten (ja ASENTEEN) tarkistamisen paikka?

  Baikal väänsi sarkasmia siitä, miten tärkeintä on näyttää joltain ja, että sotaloimen täytteellä on vain toissijaista merkitystä. Toki tiedän omasta kokemuksesta, että tuo sarkasmi tavoittaa myös maalinsa. Valitettavasti paljon on myös omakohtaisia havaintoja siitä, miten kivaa olisi, jos ressut edes näyttäisivät sotilailta saati, että loimen täytteenä olisi sotilaita. Liian usein on paljon porua mutta vähän villoja, ja suorituskykyä on ainoastaan omissa puheissa - tai foorumikirjoituksissa. Toki paremmat varusteet kenties vähän nostavat suorituskykyä. Ainakin soturilla on parempi mieli, jos uskoo varusteiden olevan paremmat. Ennen omiin varusteisiin investoimista kannattaisi kuitenkin investoida harjoittelemiseen. Jo oman fyysisen kunnon kohottaminen olisi iso juttu. Lisäksi esim. ampumaan pääsee muulloinkin kuin kertausharjoituksissa. Myös monia muita sotilaalle hyödyllisiä tai tärkeitäkin taitoja voi harjoitella eri tavoin omalla ajalla. Ainakaan RA-harjoituksissa en ole vielä nähnyt yhdenkään suorituksen oikeasti kariutuneen väärään tetsariin tai vanhan väriseen maastopukuun. Osaamattomuuden ja paskan kunnon pilaamia suorituksia olen nähnyt enemmän kuin olisin halunnut.  jlk. Aquilifer, eivät ne sikahintaiset m/05-molleliivit kaapissa pilaannu. Ennemmin tai myöhemmin teidän maakkille kuitenkin jaetaan m/05-varustus. Näkisin, että omasta tetsarista on kyllä paljon iloa silloinkin: harjoitukseen tullessa ei tarvitse liivin kanssa askarrella, kun säädöt ovat jo oikein ja taskut omilla paikoillaan. Tiedän vuosien varrelta muutamia aktiivisia ressuja, jotka tästä syystä hankkivat m/85-tetsarin. Varsinkin viikonlopun harjoituksessa on mukavaa, kun ei parin päivän takia tarvitse perjantai-iltana tusata väärällä puolella olevien taskujen kanssa ja mutenkin tetsari on kotona jo valmiiksi pakattu.
   
  Stagideus tykkäsi tästä.
 12. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,287
  Tykkäykset:
  3,064
  Pisteet:
  1,286
  Ei välttämättä kaliiperista riippumatta, vaikka esimerkiksi pistoolin osalta tuossa ei olisi kovin suurta merkitystä.

  Olen sitä mieltä, että on typerää ottaa M/1891 jos vaihtoehtona on M/28-30. Aivan yhtä typerää on ottaa lonksuvalla laatikonkannella ja huonoilla rautatähtäimillä oleva alaston RK62, jonka ainoa lisävaruste on kusenpolttama nahkahihna jos vaihtoehtona on samaa lipasta ja patruunaa käyttävä kivääri, joka on varustettu optisella tähtäimellä, tarpeellisilla valaisimilla (näkyvä valo, ir-valo), suujarrulla, äänenvaimentimella tms. lisävarusteilla.

  Jos väität, että noilla varusteilla ei ole merkitystä ja kotimainen rk alastomana on parempi, niin olen valmis ottamaan haasteen vastaan jollakin Etelä-Suomessa sijaitsevalla ampumaradalla ja todistamaan väitteesi vääräksi sekä lyömään vetoa muustakin kuin sotkun munkkikahveista.
   
  MeriTJ tykkäsi tästä.
 13. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,448
  Tykkäykset:
  4,037
  Pisteet:
  1,286
  Dr. Strangelove, syynä urputukseen on todennäköisesti, se, että ressut ovat jo hiukan aikuisempia kuin varusmiehet, eivätkä siten usko kaikkea, tai ainakin vaativat selityksen tyhmältä tuntuviin määräyksiin.
  Inhottavaa, mutta näin se reserviin perustuvassa systeemissä menee. Ihmiset joita maanpuolustus kiinnostaa, kiinnostaa yleensä myös siihen liittyvät kilut ja kalut.

  Sotilaallinen käsky ajatelma ei toimi tässä kohtaa, koska aikaa selityksiin kyllä olisi. Kapiaiset eivät ehkä vain ole tottuneet toimimaan ajattelevien ressujen kanssa. Se mikä toimii 19v varusmiesten kanssa, ei toimi ressujen kanssa.
  Yhtään järkevää selitystä kielloille ei tällä palstalla ole esitetty.
  Siksi moraali ottaa iskua ja ehkä hiukan horjuu, kun ilman järkevää selitystä hölmöillään.

  PS. itselle tämä ei ole ongelma, koska en kuulu mainittuihin seuroihin.
   
 14. Mainos 15. Aquilifer

  Aquilifer Kapteeni

  Liittynyt:
  05.05.2010
  Viestejä:
  571
  Tykkäykset:
  2,116
  Pisteet:
  76
  Ei sieltä MaakKista kukaan ole itkupotkuraivareiden saattamana lähtenyt sen takia, että omia kamoja ei saa käyttää. Mutta kiistämätön tosiasia on, että hyvät varusteet ovat parempia kuin huonot. Vaatteet ja varusteethan ovat vain rätei ja lumpui, eivätkä tietenkään taistelijaa tee, mutta väitän silti että kaikki etu mitä voidaan saada paremmilla varusteilla kannattaisi kyllä hyödyntää, sen verran vaikeaa se sotiminen kuitenkin on. Ja kyllä se taistelijan moraaliinkin vaikuttaa, onko päällä vanhaa ja kulunutta, vai uutta ja parempaa. Meille kun jatkuvasti kehutaan että olette reserviläisten keihäänkärkeä, vastuunne on suuri, pr-arvonne on suuri ja muuta diipa-daapaa, ja kaikki me uhrataan tälle aikaa, vaivaa ja rahaa ihan omasta tahdosta, niin olisi kiva jos sitä arvostusta tulisi myös takaisinpäin PV:n puolelta. Jotenkin se antaa vähän väärää viestiä että ysiykkösissä ja kasivitosissa vaan mennään...

  Ihan vain selvennykseksi, että minä en erehtynyt tuota ylihintaista liiviä hankkimaan. Luotan itse vähän toimivampiin ratkaisuihin. Ne jotka sen ostivat, ostivat sen juurikin sen takia kun se on PV:n virallista kamaa. Ja onhan meille jo m/05- varustuskin jaettu... Paraatin ajaksi:D. Sitten ne luovutettiin takaisin...
   
 16. Victor Charlie

  Victor Charlie Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  634
  Tykkäykset:
  618
  Pisteet:
  76
  Modet voisivat siirtää tämän tst-liivi -ketjuun tai vastaavaan...

  DR Strangelove:

  Ensinnäkin: Harjoittelu on tietenkin varusteita tärkeämpää. Varusteiden hankkiminen taas on huomattavasti helpompaa, kuin harjoittelu. Jos ja kun vapaa-ajalle lasketaan joku hinta, yhden viikonlopun harjoittelun hinnalla hankkii helposti vaikkapa sen molleliivin. Liivi taas on käytettäjänsä ilona vuosia. Näin ajatellen varusteiden hankkiminen ja käyttäminen on kuitenkin kohtuullisen kustannustehokasta yksilön itsensä kannalta, vaikka kokonaisuutta ajatellen vaikutus onkin vähäinen.

  Toiseksi: Harva täällä on hettämässä hanskoja naulaan, vaikka omia kamoja ei saisikaan käyttää. Totesin, että harjoittelu sellaisessa ympäristössä, missä yksittäisen taistelijan välineistön arvoa ei ymmärretä, kannattaa lopettaa. Sen sijaan voi hakeutua sellaiseen seuraan, missä se ymmärretään. Varustuksen muokkaaminen tilanteen mukaiseksi kertoo korkeasta koulutustasosta ja siitä, että myös johtajat/kouluttajat ymmärtävät sen arvon. Pitäytyminen wanhassa "kaikilla sama ja yhdenmukainen varustus, tehtävästä ja tilanteesta riippumatta, koska niin on käsketty" taas kertoo siitä, etteivät johtajat/kouluttajat ymmärrä nykyaikaisen taistelun vaatimuksia eli matalasta koulutustasosta.

  Kolmanneksi: Olen kaksi kertaa viimeisen kolmen vuoden aikana vastannut reserviläisille osoitettuun kyselyyn, missä erilaisten vaatetavaroiden, reppujen ja kenkien lisäksi kysyttiin halukkuutta tuoda lkp-tilanteessa perustamispaikalle sellaisiakin jokakodin perustarvikkeita, kuin suojaliivejä, pimeänäkölaitteita, mönkijöitä ja agregaatteja. On siis vallan todennäköistä, että pv ei tulevaisuudessakaan, kroonisesta rahapulastaan johtuen, kykene hankkimaan kaikille sa-joukoileen riittävästi ajanmukaista varustusta. On todella vaikea keksiä yhtään järkevää syytä, miksi em. varustusta ei saisi hankkia ja käyttää jo rauhan ajan harjoituksissa. Pv:n kannalta vastaan haraaminen on täysin käsittämätöntä, kysymyksessähän on puhdas win-win -tilanne.
   
 17. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,316
  Pisteet:
  316
  Oletteko koskaan ajatelleet omien varusteiden käyttöön liittyen sitä vaihtoehtoa, että joukkoa kaitseva palkattua henkilökuntaa edustava lapsiluutnatti, kesäkessu tai vanhempi toimiupseeri ei ole hierarkian nokkimisjärjestyksessä niin korkealla, että pystyisi päättämään siitä, minkä värisissä ja mallisissa vetimissä armeija marssii?

  Yksittäinen virkamies voi toki kokeilla rajojaan päättämällä mielivaltaisesti vaikka vaaleanpunaisen PVC-asun käyttämisestä osana taisteluvarustusta, mutta organisaation korkeammassa positiossa vaikuttavista jäsenistä ja näiden henkilökohtaisista intohimoista riippuen raja tulee joko todella nopeasti tai erittäin nopeasti vastaan. Tästä on seurauksena sanomista, mikä on yksittäisen virkamiehen näkökulmasta vieläpä täysin turhaa sanomista, jolla ei saavuta yhtään mitään eikä siitä edes makseta lisää palkkaa. Tuskin kukaan reserviläinenkään on ihan heti valmis lähtemään tietoisesti ja tahallaan rikkomaan oman siviilityöpaikkansa määräyksiä tai kieltäytymään noudattamasta niitä.

  Kun itse ostaa ja rakentaa, niin saa sellaisen kuin haluaa ilman turhia kompromisseja. Muussa tapauksessa one size fits all. Eihän se alaston RK62 todellakaan mikään ampumisen nautinto ole - jos on tottunut parempaan.
   
 18. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,747
  Tykkäykset:
  20,206
  Pisteet:
  1,286

  Koitan poimia muutamia: "osaamattomuus ja paska kunto".....fyysinen kunto on yksi asia. Osaamattomuus voi johtua jo monesta asiasta, esim. koulutuksen puuttumisesta. Eräs asia on sekin, että vielä taannoin saattoi kouluttajan eteen tulla 16 ressua, joille alettiin opettaa pst-n saloja...hetkeä myöhemmin kouluttajalle alkoi avautua, että käytössä on 16 keittäjää varsinaiselta koulutukseltaan. Fantsua ja totta. Leivo siinä savesta timantteja.

  Kouluttajien osaaminen. Dr. S-love koroittaa kouluttajien osaamisen niin ylös, että voi katsoa sieltä vähän alaspäin niitä "toisia". Olen toiminut kouluttajana ja jäsenenä ja pitää sanoa, että on niissä kouluttajissakin sellaisia lutiaisia, että oksat pois. Tilanne v o i olla parempi nyt kuin vuosia sitten, mutta mutta. Moni kouluttaja mennä leppasee vm-koitosten pohjalta, osataan kouluttaa....mitä? Asento, lepo, pinkka, rk-kolmonen ja ea-rasti kenties, siihen vielä kaasunaamarin käyttöopetusosaaminen tiukkana ytimenä. Ja jos ollaan oltu keissi siellä "alhaalla" niin voi hyrskäys sentään! Siellä on saanut kokemusta siitä, miten iipot vittuilee ja perhetytöistä saakin kupan. Ja osaa virittää itkon ihan oikeesti 12.7:n hylsyllä vetäen.

  Meillä on tiettyä osaamista. Vastaako se osaaminen tämän päivän tst-kentän vaateita? Ei se aktiiviressu vielä mikään maailmansotilas ole, jos se on parempi kuin 20 tuhatta huonompaansa. Vertaus on heitettävä johonkin muuhun. Anteeksi tämä posti, mutta en viitsi enää lallattaa kerholauluja.
   
 19. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Siksi juuri RK62 on kapiaisten paljon kehuma ase. On helppo kehua partnerinsa seksitaitoja jos ei ole rakastellut kenenkään muun kanssa.
   
  MeriTJ tykkäsi tästä.
 20. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,534
  Tykkäykset:
  1,659
  Pisteet:
  636
  Aiheellinen offtopickia siirretty varustekeskustelun puolelle..

  -Setämies-
   
 21. dr. Strangelove

  dr. Strangelove Kersantti

  Liittynyt:
  27.04.2010
  Viestejä:
  210
  Tykkäykset:
  164
  Pisteet:
  16
  Taisit nyt vähän yrittää rakentaa olkiukkoa tuolla viimeisellä kommentillasi. Viittasin tähän:
  Asiayhteyden perusteella saa sellaisen kuvan, että konfliktitilanteessa olisi ok ottaa oma ase mukaan riippumatta siitä, millaista patruunaa muu joukko ampuu. Jos sinä olet tätä mieltä, niin olen valmis ottamaan haasteen missä tahansa Suomea vastaan suuntautuvassa aseellisessa konfliktissa, jos sellainen joskus kohdille osuu. *tähän laittaisin hymiön, jos mustalle huumorille olisi omansa*
  En ole väittänyt rk/62:n olevan varusteltua asetta parempi. Oman kiväärin on kuitenkin syytä ampua samaa patruunaa kuin muukin joukko ampuu. Toki oletan, ettet oikeasti ole tästä eri mieltä vaikka takerruinkin tuohon yhteen kohtaan kommentissasi.
   
 22. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,287
  Tykkäykset:
  3,064
  Pisteet:
  1,286
  Siinä tapauksessa kyse on väärinkäsityksestä. Olemme ilmeisesti ihan samaa mieltä asiasta.
   

Jaa tämä sivu