Ruokahuolto

Mistä näitä brittiläisiä pakkeja on kulkeutunut Suomeen sodan aikana? Entä mihin lie päätyneet sodan jälkeen? Mahtavatko olla vieläkin varastoissa?

Entä onko enää nykyään puolustusvoimille valmistettu pakkeja ja luhia? Luulisi niitä olevan varastoissa seuraavankin sodan tarpeisiin, kun varusmiehillä on kuulunut olevan vieläkin sota-aikaisia syömävälineitä käytössä ja ylijäämänä on ollut myös paljon.
70547.jpg
 
Mistä näitä brittiläisiä pakkeja on kulkeutunut Suomeen sodan aikana? Entä mihin lie päätyneet sodan jälkeen? Mahtavatko olla vieläkin varastoissa?

Entä onko enää nykyään puolustusvoimille valmistettu pakkeja ja luhia? Luulisi niitä olevan varastoissa seuraavankin sodan tarpeisiin, kun varusmiehillä on kuulunut olevan vieläkin sota-aikaisia syömävälineitä käytössä ja ylijäämänä on ollut myös paljon.
Luolastot 1993575.jpg

Itsekkin saannut niin monesti käteeni pakin minkä pohjaan luha ei ole koskenut. Sen täytyy olla niin syvä ja suuri luola missä noita väijyy. Toisaalta tuo pakki on niin varusmieskestävä että se on melkein kuin Harry Potterin Hirnukki, tarvitaan suurempia voimia yläkerrasta sen tuhoamiseen
 
Luolastot Katso liite: 35857

Itsekkin saannut niin monesti käteeni pakin minkä pohjaan luha ei ole koskenut. Sen täytyy olla niin syvä ja suuri luola missä noita väijyy. Toisaalta tuo pakki on niin varusmieskestävä että se on melkein kuin Harry Potterin Hirnukki, tarvitaan suurempia voimia yläkerrasta sen tuhoamiseen
Entisen voimakkuuden toppi sisään pakkiin ja kansi kiinni, niin sen muodon saa pullistumaan. Itse en nähnyt, mutta ei ollut syytä epäillä kertojia, etteivätkö olleet näin tehneet. Voldemortilla olisi pitänyt olla toppeja, niin olis toinen meininki Tylypahkassakin.
 
Pari vuotta takaperin olin silloisen oman joukon käsketyssä KH:ssa.

Harjoituksen päätyttyä huoltoalueella lojui pakkauksittain pahvilaatikoita, jonne jengi oli heitellyt sissimuonapakkauksista ylijääneet sapuskat harjoitusta purettaessa. Pussikaupalla Blåbandin eri pussisafkoja.

Rohmusin niitä vissiin kolmisenkymmentä pussia silmät kiiluen "kun ryssä Anttilassa", kaikki mitä löysin ja porrastin omaan huoltovarastooni. Toisen roskat on toisen rikkaus. :)

Nuo pakastekuivatut safkat vielä säilyvät vuosikymmenen tai pari. Mutta toisaalta muistan että inttiaikana keikalta jos toiselta jäi käteen sissimuonista aina jotain syömätöntä, syynä siis lähinnä ettei ehtinyt kokkailemaan niitä. Ei niitä kehdannut kaappiinkaan hamstrata. Luonnollisesti palautusmahdollisuus olisi noille kiva, voisi sitten kierrättää ehjät uudelleenpakattaviksi. Onhan sitä käsiparia huoltokomppaniat täynnä erottelemaan :unsure:

Noista uusista muonista pussiateriat vaikuttavat olevan ok. Enemmän ärsyttävät halvat proteiinipatukat. Pieniäkin protskupatukoita tökkii syödä, saati sitten tuplakokoisia isoja. Lisäksi noissa on aina suuri määrä urheilujuomajauheita, mikä omaan mieleen on hankala kun ei jouda sitä sokerimehujuomapulloa pesemään.

Näiden suunnittelussa näkyy kyllä ero lähestymistavassa. Jenkkien MRE:t ovat suunniteltu 1-2 kuukauden liikkuvia hyökkäysoperaatioita silmälläpitäen, huolto tulee perässä sitten joskus. Sen takia pitää olla ruokaa joka pitää moraalin yllä, riittävä vaihtuvuus menussa ja voidaan lämmittää liikkuvassa ajoneuvossa. Suomalaiset sissimuonat ovat taas enemmän kevyitä tilapäisaterioita jolla hoidetaan muutaman päivän keikkoja. Itseasiassa myös venäläisten kenttämuonapakkaukset ovat paremmalla tasolla kuin suomalaiset, sisältävät mm. valmiita säilykeruokia enemmän.


Itsekkin saannut niin monesti käteeni pakin minkä pohjaan luha ei ole koskenut. Sen täytyy olla niin syvä ja suuri luola missä noita väijyy. Toisaalta tuo pakki on niin varusmieskestävä että se on melkein kuin Harry Potterin Hirnukki, tarvitaan suurempia voimia yläkerrasta sen tuhoamiseen

Jos on intissä kaksi asiaa mitä ei edes varusmies saa rikki, niin pakit ja maastopuku m/62. Paksua kaksinkertaista puuvillakangasta oleva kuuskakkonen väreillä m/05 olisi kyllä melko eeppinen :D
 
Viimeksi muokattu:
En kyllä ymmärrä mikä siinä M/62;ssa viehätää niin monia. Puuvillakangas joka imee vettä kuin sieni. :facepalm:
 
En kyllä ymmärrä mikä siinä M/62;ssa viehätää niin monia. Puuvillakangas joka imee vettä kuin sieni. :facepalm:
Ostinpa sa kaupasta iskemättömät kuuskakkoset, eivät ime sen enempää kuin muutkaan puuvillakuteet, tosin niitä on olemassa vähän harvemmalla tai pehmeämmällä kankaalla jotka varmaan imasee enempi. Intin käytetyt taas oli imevämpiä, uudet ja vanhat ei ole keskenään vertailukelpoisia(y)
 
Mistä näitä brittiläisiä pakkeja on kulkeutunut Suomeen sodan aikana? Entä mihin lie päätyneet sodan jälkeen? Mahtavatko olla vieläkin varastoissa?

Entä onko enää nykyään puolustusvoimille valmistettu pakkeja ja luhia? Luulisi niitä olevan varastoissa seuraavankin sodan tarpeisiin, kun varusmiehillä on kuulunut olevan vieläkin sota-aikaisia syömävälineitä käytössä ja ylijäämänä on ollut myös paljon.
Enpä ole tuollaista ennen nähnytkään suomalaissoturin kädessä! Villi veikkaus: voisivatko nämä olla Brittien Lend-Lease -apua itänaapurille, jolta ne on sitten otettu tuottavampaan käyttöön?
 
SA-kuva kirjoitti:
Suomalaiset sotilaat syömässä ateriansa, taustalla toiset kunnostamassa kiv. lähteäkseen yölliselle partioretkelle. Kuva: 22538
74222_r500.jpg
SA-kuva kirjoitti:
Korsun kamiinalla kiehuu tee mainiosti ja saadaanpa siinä ruokaakin valmistetuksi.
Haapaniemi 1942.01.18 kuva: 70545
90256_r500.jpg

SA-kuva kirjoitti:
Ruoka maistuu hyvälle sen jälkeen kuva:56545
52185_r500.jpg

SA-kuva kirjoitti:
Sisäkuva eräästä linnoituspataljoonasta.
Uhtuan suunta 1943.01.20 kuva: 118118
36753_r500.jpg

SA-kuva kirjoitti:
Pakinpesua Rautjärvellä 2.7 kuva: 23212
88918_r500.jpg

SA-kuva kirjoitti:
Hyvin näkyy painuvan pakissa paistettu makkara alas.
Lumbusi-Pindusi 1942.03.14 kuva: 78314
4539_r500.jpg


SA-kuva kirjoitti:
Eversti Sundamanin lähetti sotamies Kainulainen on myös mainio kokki. Yläjärven ahvenia paistumassa. kuva: 29776
81471_r500.jpg

SA-kuva kirjoitti:
Kuvia JR 13:n alueelta: Lättyjä paistetaan etumaastossa. kuva: 95420
8647_r500.jpg

 
Viimeksi muokattu:
Enpä ole tuollaista ennen nähnytkään suomalaissoturin kädessä! Villi veikkaus: voisivatko nämä olla Brittien Lend-Lease -apua itänaapurille, jolta ne on sitten otettu tuottavampaan käyttöön?
Saattaa hyvin olla. Eikös sitä otettu kaikenlaista naapurin kaatuneilta parempaan käyttöön.
 
Suomen pojat, tulkaa hakemaan leipää!

Yltäkylläisyyden aikana on tullut ostettua niin patonki kuin ruisleipäkin marketista. tänä aikana on hapanjuuri talosta hävinnyt. Nyt on tullut kuitenkin aika harventaa kauppareissuja ja ottaa säännöllinen leipominen ohjelmaan. Rukiista ei leivontahiiva jaksa kunnolla edes nostattaa ja vaalea leipäkin säilyy maittavana pitempään hapanjuureen leivottuna. Taikinajuuri happanee itsekseen n. viikossa, mutta jos haluaa huijata niin tässä on pikajuuren ohje.

  • Mittaa pieneen purkkiin, esim tyhjä hillopurkki tai pieni pakastusrasia pari desiä vettä.
  • Jos kaapissa on hunajaa, laita veteen ruokalusikallinen sitä, muussa tapauksessa laita veteen pari lusikallista sokeria
  • Pudota purkkiin muutama rusina
  • Laita kansi päälle ja lämpimään paikkaan huoneessa, rusinoissa/hiivassa asuvat villihiivat aktivoituvat päivässä/parissa
  • Kun turvonneiden rusinoiden kyljessä näkyy kuplia ja ne kelluvat niin popsi ne suihisi ja sekoita veteen jauhoja kunnes saat löysän vellin ja laita kansi päälle
  • Kun velli kohoaa kaksinkertaiseksi on juuri valmis käytettäväksi, juuren voi kuivata tai pakastaa jos et leivo heti uudestaan, muuten pitää juurta parin päivän välein ruokkia lusikallisella jauhoja ja vesitilkalla.
 
Suomen pojat, tulkaa hakemaan leipää!

Yltäkylläisyyden aikana on tullut ostettua niin patonki kuin ruisleipäkin marketista. tänä aikana on hapanjuuri talosta hävinnyt. Nyt on tullut kuitenkin aika harventaa kauppareissuja ja ottaa säännöllinen leipominen ohjelmaan. Rukiista ei leivontahiiva jaksa kunnolla edes nostattaa ja vaalea leipäkin säilyy maittavana pitempään hapanjuureen leivottuna. Taikinajuuri happanee itsekseen n. viikossa, mutta jos haluaa huijata niin tässä on pikajuuren ohje.

  • Mittaa pieneen purkkiin, esim tyhjä hillopurkki tai pieni pakastusrasia pari desiä vettä.
  • Jos kaapissa on hunajaa, laita veteen ruokalusikallinen sitä, muussa tapauksessa laita veteen pari lusikallista sokeria
  • Pudota purkkiin muutama rusina
  • Laita kansi päälle ja lämpimään paikkaan huoneessa, rusinoissa/hiivassa asuvat villihiivat aktivoituvat päivässä/parissa
  • Kun turvonneiden rusinoiden kyljessä näkyy kuplia ja ne kelluvat niin popsi ne suihisi ja sekoita veteen jauhoja kunnes saat löysän vellin ja laita kansi päälle
  • Kun velli kohoaa kaksinkertaiseksi on juuri valmis käytettäväksi, juuren voi kuivata tai pakastaa jos et leivo heti uudestaan, muuten pitää juurta parin päivän välein ruokkia lusikallisella jauhoja ja vesitilkalla.
Juurihan säilytettiin ennen taikinatiinun pohjalla,eli pieni osa taikinaa sai kuivahtaa tiinuun.
 
Ja näemmä Raumalta saapi ostaa uusia taikinatiinuja,lähti tilaukseen.
 
Back
Top