Ruotsi Naton jäseneksi

Mitenhän prosessi etenisi, mikäli sulttaani ei ehdi 14vrk sisällä allekirjoittamaan🤔
Asia palautuu parlamenttiin. Tätähän spekuloitiin Suomen kanssa myös, mutta kynä löytyi ihan nopsaan silloin. Jos kynä ei löytyisi, niin silloin presidentti vaikuttaisi heikolta, ettei pysty kontrolloimaan parlamenttia. Vaikuttaa aika oudolta, mutta näin se menee.
 
Mulla on täysi luotto sulttaaniin, että hän allekirjoittaa parlamentin päätöksen. Pelkästään välttääkseen oman "heikkouden" minkäänlaista osottautumista.
Samaa mieltä, kyllä hän sen lähipäivinä hoitaa. Ei asia olisi edennyt prosessissa ulkoasiainvaliokunta -> parlamentti Erdoganin oman puolueen yksimielisellä tuella, jos sulttaani ei olisi itsekin päätöksen takana. On hän basaarikauppias ja vaikka mitä, mutta ei ole pelle. Viimeksi mainittua löytyy sitten Unkarista.
 
Telex.hu:n mukaan Orbán on lupaillut monenlaista Stoltenbergille puhelimessa:

Otsikko: Viktor Orbán lupasi Stoltenbergille puhelimitse, että hän painostaisi eduskunnan ratifioimista Ruotsin Nato-jäsenyydestä

Viktor Orbán neuvotteli puhelimitse Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista, pääministeri kertoi X.

"Vahvistin, että Unkarin hallitus tukee Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Korostin myös, että jatkamme sen puolesta, että Unkarin parlamentti äänestäisi Ruotsin liittymisestä ja saattaisi ratifioinnin päätökseen heti ensimmäisenä tilaisuuden tullen", hän kirjoitti.

Myös Turkki äänesti tiistai-iltana Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta, jolloin Unkari oli viimeinen jäsenmaa, joka ei tehnyt niin.

Viktor Orbán kutsui tiistaina Ulf Kristerssonin Unkariin keskustelemaan Ruotsin liittymisestä Natoon, johon Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström vastasi, että Ruotsi ei näe syytä neuvotteluihin Unkarissa, ja totesi myös, että Orbánin kirjeen sävy ja viesti, joka julkaistiin X ovat erilaisia. Keskiviikkona julkaistiin myös kirje, jossa Orbán kirjoitti, että "intensiivisempi poliittinen vuoropuhelu voi osaltaan vahvistaa maidemme ja instituutioidensa keskinäistä luottamusta, mikä antaa meille mahdollisuuden vahvistaa poliittisia ja turvallisuussopimuksiamme edelleen".

Aiemmin sanottiin, että Ruotsin pyyntöä voitaisiin käsitellä eduskunnassa viime kesänä, mutta näin ei käynyt. Näin ollen hallituspuolueen edustajat ovat istuneet Ruotsin Nato-jäsenyyden parissa yli vuoden "loukkauksen" ja muiden huolenaiheiden takia. Pääministeri Viktor Orbán totesi joulukuun lopussa pidetyssä hallituksen tiedotustilaisuudessa, että Unkarin edustajat eivät ole toistaiseksi uskaltaneet tehdä päätöstä.
 

Orbán: Unkari tukee Ruotsin Nato-jäsenyyttä​



Onnittelut Ruotsille, projekti vei aikaa mutta ei tarvinnut paljoa periaatteista taipua 🇸🇪
 

Orbán: Unkari tukee Ruotsin Nato-jäsenyyttä​

Kuka on yllättynyt :D kesti vedätys melkein 24 tuntia.
 
Tästä koko hommasta saa ottaa opiksi muut NATO-jäsenyyttä suunnittelevat maat sitten, että sinne pitää hakea hyvissä ajoin ennen mitään kriisien näkymistä edes horisontissa.

Suomen historian nopein ratifiointi vei silti hakemuksen lähetyksestä jäsenyyden voimaantuloon melkein 11 kuukautta. Ja Ruotsilla sitten taas melkein pari vuotta.

Ja Venäjältä meni alle vuosi siihen, että se kasasi sen 200000 maavoimien sotilasta tuohon Ukrainan rajalle hyökkäykseen, niin näillä ratifiointiaikatauluilla pitää pyrkiä NATO:on hyvissä ajoin. Ei auta siinä vaiheessa, kun ryssä kasaa kalustoa ja miehistöä rajalle soitella NATO:on että oltais tulossa jäseniksi, kun hyökkäys keretään aloittaa ennen kuin ratifioinnit ollaan keretty suorittaa ja saada maa viidennen artiklan piiriin.
 
Unkarissa tapahtuneen äkkinäisen käänteen huomioiden örpän taitaa olla Nato asian suhteen pakkoraossa. Veikkaan tosiaan että USA:lla on jotain josta puristaa niin että tuntuu.
Yksinkertaisesti pakkorako on se, että Unkarin maanpuolustus on täysin Nato-jäsenyyden varassa, toisin kuin Turkin. Orban voi vetkutella ja kieroilla aikansa, mutta Unkarilla ei ole mitään mahdollisuutta pelata omia pelejään loputtomasti tai muuten elämä Natossa käy entistäkin ahtaammaksi. Kun Turkki hoitaa oman ratifiointinsa, ei Unkarille jää muuta vaihtoehtoa kuin mennä mukana. Ilman vaikutusvaltaa ja uskottavuutta eivät edes rohkene jäädä viimeisiksi.

Erdogan antaa Unkarille sen verran löysää, että odottelee muutaman päivän oman allekirjoituksensa kanssa, jotta Unkari ehtisi toiseksi viimeiseksi. Turkille sillä ei ole niin väliä, onko viimeinen, kun Turkilla sentään on Natolle yhtään mitään merkitystä.
 
Erdogan antaa Unkarille sen verran löysää, että odottelee muutaman päivän oman allekirjoituksensa kanssa, jotta Unkari ehtisi toiseksi viimeiseksi. Turkille sillä ei ole niin väliä, onko viimeinen, kun Turkilla sentään on Natolle yhtään mitään merkitystä.
Tuossahan mainittiin jossakin uutisessa, että Turkissa Turkin lainsäädännön mukaan Erdoganilla on 14 päivää aikaa allekirjoittaa ratifiointi.

Uskon, että tässä parin viikon sisään näemme Unkarin parlamentin suorittaman ratifioinnin, jonka perään samana tai seuraavana päivänä Unkarin presidentti allekirjoittaa ratifioinnin voimaan, ja ratifiointi lähtee kiirellä Washingtoniin talletettavaksi. Turkki taas ajoittaa sitten omat tarvittavat toimensa vaikka päivää-paria myöhemmäksi Erdon allekirjoituksen, lain julkistamisen ja ratifiointiasiakirjan talletuksen suhteen.
 
Back
Top