Saavatko puolustusvoimat lisää rahaa vuoden 2015 jälkeen?

Antaako eduskunta puolustusvoimille lisää rahaa vuoden 2015 jälkeen?


  • Äänestäjiä yhteensä
    53

RPG83

Soome Majori
On sanottu, että puolustusvoimat tarvitsevat lisärahoitusta vuoden 2015 jälkeen tai muuten koko maan puolustuksesta täytyy luopua myös teorian tasolla. Vuosi 2016 on hyvin lähellä, siihen ei ole enää pitkääkään aikaa. Salliiko valtion taloudellinen tilanne puolustusbudjetin korottamisen vai ei, ja löytyykö oikeilta ihmisiltä kivekset tällaisten päätösten tekoon näinä aikoina?
 
Tyhjästä on paha nyhjästä, rahaa ei ole.
 
Mielestäni puolustuskyvystä ei nyt tässä kohtaa enää voida tinkiä, paremminkin sitä on kehitettävä ja valmiutta parannettava. Ilman lisärahaa ei onnistu. Oletan, että lisärahoitusta tulee.
 
Mitä tuo "vuoden 2015 jälkeen" teidän mielestänne tarkoittaa? Siis vuoden 2016 budjettia ja siitä eteenpäin? Vai jo vuoden 2015 budjetti ja siitä eteenpäin?

Ei kyllä hyvältä näytä tämä nykyinen tilanne. Leikataan, vaikka Euroopassa soditaan toisen osapuolen ollessa myös meidän naapurimme.
 
Huomioiden valtiontalouden nykytilaa ja lähitulevaisuuden kehitysnäkymät, on jokseenkin yksisilmäistä ja lapsenuskoista kuvitella Puolustusvoimien saavan erivapautusta säästötalkoista. Vaikka velkaraha tulee taikaseinästä, niin se on siitä huolimatta varsin rajallinen voimavara eikä edes setelipaino tuo runsaudensarvimaista ratkaisua haastavaan kysymykseen, jota nykyiset päättäjät eivät kompetenssin puuttuessa kykene ratkaisemaan. Jos mitään muuta ei keksitä, niin korotetaan vaikka veroja. Kyllä kansa maksaa mukisematta, mutta saavutetuista eduista ei tingitä!

Kamppailu rajallisen velkarahan jakamisesta tulee jatkossa kiihtymään eksponentiaalisesti, samalla kun sen saamisen ehdot tulevat kiristymään entisestään. Poliittisen päätöksenteon tasolla kaksinkamppailussa esimerkiksi sosiaali- ja terveysmenoja vastaan sotaleikkien rahoitus jää aina automaattisesti hopealle.

Lopputulos olisi sama, vaikka asiasta järjestettäisiin kansanäänestys. Kansa puhuu ja puolustusbudjetin BKT-osuus säilyy länsimaiden pienimpien tasolla ja Suomi sotilaallisesti liittoutumattomana. Se on Suomen kansan yhteinen tahto.
 
Tyhjästä on paha nyhjästä, rahaa ei ole.
Kreikan, Italian ja Espanjan tukemiseksi riittää kyllä rahaa. Riittää sitä reilu miljardi euroa joka vuosi kehitysapuunkin. Kotimaisten pummien elättämisestä nyt puhumattakaan. Velkaakin voisi ottaa ja rakentaa sillä armeijaa kuten Kreikka on tehnyt viimeiset 25 vuotta. Kyllä rahaa on, jos vain halutaan. Puolustusvoimien määrärahojen nosto on vain tahtokysymys. Ja tahtoa ei siihen ei ole. Kuin vuoden 1938 toisintoa tämä meno. Tyhmä kansa, tyhmät päättäjät. Sitä saa mitä tilaa vielä, odottakaas vaan...
 
Toivotaan parasta että saisivat tarpeellisen lisärahoituksen.
Kunhan eivät enään alkaisi pienentämään budjettia.
 
Kreikan, Italian ja Espanjan tukemiseksi riittää kyllä rahaa. Riittää sitä reilu miljardi euroa joka vuosi kehitysapuunkin. Kotimaisten pummien elättämisestä nyt puhumattakaan. Velkaakin voisi ottaa ja rakentaa sillä armeijaa kuten Kreikka on tehnyt viimeiset 25 vuotta. Kyllä rahaa on, jos vain halutaan. Puolustusvoimien määrärahojen nosto on vain tahtokysymys. Ja tahtoa ei siihen ei ole. Kuin vuoden 1938 toisintoa tämä meno. Tyhmä kansa, tyhmät päättäjät. Sitä saa mitä tilaa vielä, odottakaas vaan...

Suomesta puuttuu se tahtotila mikä oli 90-luvun laman aikana. Silloin politikoilla oli munaa tehdä leikkauksia, pitää PV:n budjetti jotenkin kuosissa ja luoda yrittämiselle mahdollisuuksia.

Tänään kansa ja byrokraatit ovat oppineet leveämpään leipään kuin 90-luvulla. Nyt on paha nyhtää mitään rakennemuutosta.

Vaikka kaiki tajuavat että jotain tarvihtis tehä
 
Kyllähän nykyään poliitikot ajattelee vain rahaa. No ei ne nyt tänne hyökkää ja jos hyökkää kyllä meillä on aika varautua. Ja talouden pitää jyllätä, ei ole varaa menettää rahaa.. Ollaan EUssa, ei olla EUssa...
Aivan sama onko kyse persuista, kommareista vai kepusta...... raha raha raha muodossa tai toisessa.
Ja ei, eivät saa lisää rahaa.
 
Ensi vuoden vaaleihin saakka rahaa luvataan. Vaalien jälkeen uusi hallitus yllättyy talouden huonosta tilasta ja on pakotettu äärimmäisen vastentahtoisiin leikkauksiin myös puolustuksen momentilla. Vuositasolla leikkuri tullee vuosikymmenen lopulla viemään yli 10 mutta alle 20 prosenttia rahoista nykytasoon verrattuna. Ei liittoutumista, ei lisärahoitusta, eikä etenkään mitään erillisrahoituksia vaikkapa hävittäjähankintaan. Näin homma tuntuu Suomessa menevän, toivottavasti olen väärässä.
 
No joo

Suomen erottaa Kreikasta se että velanantajat vielä toistaiseksi uskovat meidän pystyvän ja haluavan hoitamaan velkojen kustannukset ts maksamaan korot. Se on se kuuluisa AAA luokitus.

Tämän vuoden lopussa Valtion velka on palttiarallaa 60 Miljardia euroa, jos valtionvelan korko nousee 0,1% täytyy persiistä repiä 60 miljoonaa euroa LISÄÄ pelkkiin korkomenoihin.

Välimeren maihin muuten ei ole annettu verovaroja vaan on ottolainattu halvalla korolla ja antolainattu korkealla korolla, lisäksi on taattu Kreikan valtionlainoja. Jos Kreikka selviytyy velvoitteistaan (heh heh) niin Suomi ei käytä tähän penniäkään, jos Giorgiokset päättävät etteivät halua maksaa niin ollaan konkassa kaikki.

Jos puolustusbudjettia halutaan nostaan niin sitä rahaa ei tule olemattomuista Kreikka-tukiaisista vaan se täytyy löytyä ihan perinteisesti veronmaksajian selkänahasta riihikuivana.
 
Viimeksi muokattu:
Uskoisin jonkun näennäisen korotuksen tulevan. Se tosin otettaneen samantien takaisin esimerkiksi alvia tai vuokria korottamalla. Käytännössä suorituskyvyn suhteen jatketaan alamäkeä. Eduskunnassa on melkoisen vahva yhteisymmärrys itsenäisen puolustuskyvyn alasajosta, joten muunlaista tulosta on vaikea kuvitella. Persut laittanevat ainoana vastaan ja heille myönnytyksenä tulee näennäinen korotus mahdollisen hallitustaipaleen aluksi.
 
Uskon ja toivon, että seuraavassa hallitusohjelmassa on PV:n määrärahojen korotus, joka ylittää viime aikoina tehdyt leikkaukset. Jos korotusta ei tule, edes muodollista, niin poliitikot eivät ole tehtäviensä tasalla. Tai sitten hallituksessa on enemmistönä Vihreät ja Vasemmistoliitto.
 
Samanalainen lisämääräraha kuin mitä miinojen korvaamiseen annettiin on tietenkin aina mahdollinen. Merkitään budjettiin 200 miljoonan lisämääräraha ja leikataan toiselta riviltä 300 tai 400 miljoonaa. Kukaan ei voi väittää etteikö muka olisi annettu lisää rahaa juuri siihen elintärkeään hankkeeseen X.
 
Kyllä saa.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/119...a+saa+roimasti+lisarahaa+asehankintoihin.html

Armeija saa roimasti lisärahaa asehankintoihin

Kuusi puoluetta saavutti Ilkka Kanervan johtamassa parlamentaarisessa työryhmässä yksimielisyyden. Vasemmistoliitto jättää eriävän mielipiteensä, ja vihreät ehdottaa sodan ajan joukkojen vahvuuden pienentämistä.
Kotimaa | 29.9.2014 | 14:08 | Päivitetty 14:08
Lauri Nurmi

Helsinki
Armeijan asehankintojen rahoitusta miettinyt parlamentaarinen työryhmä on saanut työnsä valmiiksi.Kuusi puoluetta on yhtä mieltä siitä, että jo vuonna 2016 armeijalle pitää antaa puolustusmateriaalin hankintaan lisärahaa 50 miljoonaa euroa.Tällä hetkellä taistelujoukoilla on vakavia puutteita esimerkiksi pimeänäkölaitteista.Ensi vuonna puolustustarvikkeiden hankintaan on budjetoitu 446,8 miljoonaa euroa. Sen lisäksi armeija irrottaa hankintoihin muista budjettirahoistaan noin 50 miljoonaa, jolloin kokonaissumma nousee 500 miljoonaan. Vuoden 2016 lisäys on siis suuruudeltaan 10 prosenttia.Alma Aluemedian tietojen mukaan kokoomus, sdp, keskusta, perussuomalaiset, rkp ja kristillisdemokraatit ovat asiasta yksimielisiä.Vuoden 2016 jälkeen armeija saa joka vuosi asehankintoihin lisärahaa porrastetusti. Vuonna 2020 vuotuinen lisäys on nykytasoon verrattuna 150 miljoonaa euroa. Käytännössä summa on suurempi, koska puolueet ovat sopineet, että indeksikorotukset vaikuttavat määrärahan suuruuteen.Ilkka Kanervan (kok) johtama työryhmä julkistaa raporttinsa keskiviikkona.

Vihreiden esitys johtaisi koko maan puolustamisesta luopumiseen
Vasemmistoliitto on jättänyt lopputuloksesta eriävän mielipiteensä. Puolue vastustaa asemäärärahojen korottamista.Vihreät on vastaavasti kirjannut raporttiin lausuman, jonka mukaan puolustusvoimien pitäisi pienentää sodan ajan joukkojensa määrää. Puolustusvoimauudistus päättyy vuonna 2015. Siitä lähtien Suomen armeijan sodan ajan taisteluvahvuus on 230 000 miestä.Vihreiden mielestä vahvuutta pitäisi vielä tästäkin laskea, mikä vapauttaisi määrärahoja materiaalihankintoihin.Yksimielisyyden työryhmässä saavuttaneille puolueille vihreiden esitys ei käy, koska muuten armeija ei pysty puolustamaan koko maata.Kuuden puolueen saavuttama yksimielisyys tarkoittaa sitä, että ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen muodostettava hallitus kirjaa ohjelmaansa armeijan asemäärärahojen korottamisen.

Upseerien toiveet toteutuvat
Alman tietojen mukaan yksimielisyyden saavuttaminen oli nykyisessä maailmantilanteessa melko helppoa. Työryhmässä istuneille kansanedustajille on vuoden aikana selvinnyt, että armeijan taisteluvarustukseen uhkaa tulla vakavia puutteita, kun etenkin maavoimien kalusto vanhenee nopeasti.Eduskuntapuolueet asettivat Kanervan johtaman työryhmän sen jälkeen, kun vuoden 2012 puolustuspoliittisessa selonteossa oli todettu maanpuolustukseen varattujen määrärahojen riittämättömyys suhteessa armeijalta vaadittavaan suorituskykyyn.Nyt päätetyt lisäykset aserahoihin noudattavat puolustusvoimien johdon arviota vaadittavista tasokorotuksista.Ensi vuonna tarvikehankintoihin käytetään vain noin 18 prosenttia puolustusbudjetista. Armeijan tavoitteena on nostaa prosenttiosuus lähelle kolmannesta.

Romahtanutta kertausharjoitusten määrää nostetaan
Työryhmä korostaa, että nyt linjatuilla korotuksilla pystytään paikkaamaan vasta arviolta puolet vaalikaudella 2011–2015 puolustusvoimissa tehdyistä leikkauksista.Edellisten eduskuntavaalien jälkeen armeijan rahoitusta leikattiin tuntuvasti, mutta parin viime vuoden kuluessa puolueet ovat havahtuneet Suomen turvallisuuspoliittisen ympäristön muuttumiseen.Ensimmäisenä johtopäätöksenä on aserahojen asteittainen palauttaminen armeijalle. Työryhmässä on keskusteltu myös kertausharjoitusten määrästä. Vuonna 2011 kertausharjoituksiin osallistui noin 27 000 suomalaista, mutta tänä vuonna luku jää 6 000:een.Ensi vuonna kertauskutsu kolahtaa noin 18 000 suomalaiselle.
 
Vaalit on vissiin pikapuoliin tulossa. Viesti saattaa muuttua kunhan uusi hallitus on muodostettu ja miljardisäästöt lukittu sen ohjelmassa.
 
Valtion menoja on pyritty supistamaan viimeisen parin kymmenen vuoden aikana voimakkaasti. Nyt kun tehtäviä on siirretty kunnille, valtionyrityksiä on yksityistetty ja jopa yliopistot säätiöitetty alkaa pv olemaan viimeisiä instansseja josta voidaan tehdä oikeasti isoja leikkauksia ideologisten päämäärien saavuttamiseksi.
 
Valtion menoja on pyritty supistamaan viimeisen parin kymmenen vuoden aikana voimakkaasti. Nyt kun tehtäviä on siirretty kunnille, valtionyrityksiä on yksityistetty ja jopa yliopistot säätiöitetty alkaa pv olemaan viimeisiä instansseja josta voidaan tehdä oikeasti isoja leikkauksia ideologisten päämäärien saavuttamiseksi.

Kehitysrahoista löytyy säästöjä jos halua on.
 
Surkea tilanne kun maassa on näköjään vain kaksi puoluetta joilla on kanttia lausua julki todellinen linjansa. Se on lähtökohtaisesti kunnioitettavaa toimintaa vaikka linjaus olisi omaan silmään miten syvältä sieltä.
 
Surkea tilanne kun maassa on näköjään vain kaksi puoluetta joilla on kanttia lausua julki todellinen linjansa. Se on lähtökohtaisesti kunnioitettavaa toimintaa vaikka linjaus olisi omaan silmään miten syvältä sieltä.

Jaa? Mitkä noista? Vihreillä heidän linja on pelkkää oman porukan populismia, mutta jos hallituksessa olisivat, niin "linja" olisi ihan toinen.
 
Back
Top