Pysähtykää hetkeksi miettimään. Mikä osa nyt käytössä olevasta kalustosta on ehtoopuolen kamaa? Mikä osa on sulattotavaraa jo vuonna 2025 tai tarvitsee reippaita peruskorjauksia ja päivityssarjoja? Tuohon samaan loveen osuu hävittäjien vaihtoviikkojen alkaminen. Väitän, että mestarillisia suorituksia tarvitaan nykyrahoituspohjalla. Tai sitten joku lahjoittaa kalustoa. Jota emme kykene ylläpitämään nykyrahoituksella. -- Jos joku lahjoittaa kalustoa, niin kyllä me sen pystymme ylläpitämään. Kuljetusvaunu mikä kuljetusvaunu, oli se sitten Pasi tai MRAP v. 2.0. -- Tai sitten saalistamme tulevaisuuden torjuntavoittojen sarjan niin vanhalla kalustolla, että itku voi päästä, kun sitä pohtii.
- Merivoimien tiedossa olevat tarpeet Uusia laivoja ja mielellään rannikollekin uutta varustusta. Miljardi?
- ilmatorjunnan tarpeet Lisäraha ei olisi pahitteeksi, mutta Nasams ja Amraam sekä Stingereitä tilattiin juuri ja Bolideilla on käyttöikää suunnilleen 30-luvun alkuun (SIPRI:n mukaan yhteensä 450 ohjusta vuosina 2005-2012). (Nyt tekisi mieli jupista harmaasta vaiheesta; jos harmaa vaihe on olemassa, miksi PV ostaa jo valmiiksi 450 ruotsalaista ilmatorjuntaohjusta?!) En keksi muita puutteita kuin Crotalen ja Marksmanin vanhenemisen, näitäkö herra Syväjärvi tarkoittaa? Niin joo, ja pitemmän kantaman ohjus NASAMS-järjestelmään olisi ihan kiva. Tähän saanee uppoamaan 200-500 miljoonaa riippuen ratkaisuista.
- raskaan kaluston raskaan sarjan päivittäminen (2025) viimeistään Mitä herra Syväjärvi tarkoittaa? Leo 2A6 on tuoretta tavaraa ja kestää 30-luvulle. BMP-2 modernisoidaan nyt, eiköhän senkin uusiminen tule ajankohtaiseksi vasta vuoden 2030 jälkeen. CV9030 tarvitsee omat päivityksensä, mutta ne tullevat olemaan minimaaliset (lämpökameran vaihto uudempaan ym.) ja sehän on kai tarkoitus hoitaa vielä tällä vuosikymmenellä. Pasien päivitys taas jatkaa käyttöikää 30-luvulle ja on edullista, runsas 200 000 euroa per vaunu, ja 70 vaunua on parhaillaan päivityksessä. Lisäksi sopimuksessa on varaus 210 vaunun päivittämiseen 2017-2021.
- tykistö? Periaatteessa kyllä. Raskas raketinheitin tarvitsee ampumatarviketta (sekä perinteinen että ATACMS) ja panssarihaupitsit joutaisi korvata joskus 2020-luvulla. 500 miljoonaa pitäisi riittää kohtuulliseen määrään raketinheittimen ampumatarvikkeita. Panssarihaupitseja 48 kpl (12 per mekanisoitu taisteluosasto ja 24 per mekanisoitu prikaati (Karjalan prikaati)), olisiko 300 miljoonaa lisää.
- käsiasevalikoiman uusiminen (täytyy osua noille ajoin)
ja siihen liittyvän materiaalin ja logistiikan polkeminen käyntiin Tämä on korkea aika toteuttaa, mutta kyseessä on vain suunnilleen 200-300 miljoonan euron lasku riippuen mallista ja määrästä.
- tiedustelukaluston raskas uusiminen vastaamaan ajan haasteita Mitä tiedustelukalustoa meiltä puuttuu ja mikä on niin kallista, että se kannattaa mainita? Pienemmät lennokit riittävät meille aivan loistavasti, kun emme pommita tiilitönöjä Pakistanissa ja lennä illaksi kotiin Tampere-Pirkkalaan. Ilmavoimat saivat/saavat ison nipun KEVA-tutkia. SIGINT lentokone on jo hankittu.
- osa pst-kalustosta vaihtoviikoille Ohjuskalustoa, kyllä. Ainakin Spike tulee vaihtoikään tuossa vuosikymmenen puolivälissä. TOW pitäisi jo nyt olla vaihdossa/luiskassa, jos SIPRI:n ilmoitus ohjustoimituksista vuodelta 1988 pitää paikkansa. NLAW vanhenee 20 vuoden ikää käytettäessä myöskin 2020-luvun lopulla. Kyllähän tästä tulee 100-200 miljoonaa helposti.
- uutuuksissa mukana pysytteleminen Työnnän raidetykin ammuksen ahteriini, mikäli merivoimien aluksille tulee sellainen ennen vuotta 2030.
Ja sokerina pohjalla hävittäjät. Voidaan toivoa, että tästä nykyisestä taloudellisesta suosta noustaisiin 2020-luvun alkuun mennessä, jolloin lisärahoituskin voi olla mahdollinen.
Ei ihme, että otannaton tulee mieleen. Mikä sen riemukkaampaa kuin uida liiviin, jossa näitä "vastuita" voidaan jakaa kaverien kesken.....