@Benelli @Mustaruuti
Tarkoitin sotaa ylipäätänsä, en juuri Krimin tapahtumia vastaavaa pienen maapalan lohkaisua tai Itä-Ukrainassa vallitsevaa tilannetta. Minun uhkakuviin kuuluu sekä Venäjän suorittama aluelaajennus (Krimi, mutta se voi tapahtua ihan perinteelliselläkin voimankäytöllä (= Suomen aluemenetykset toisessa maailmansodassa)) että täydelliseen alistamiseen ja miehitykseen tähtäävä sota (Tsetsenia).
Sitä yritän sanoa, että jos Putin päättää juuri nyt lähteä sotaretkelle Suomeen, niin meillä on hyvin vähän aikaa kalustohankintoihin. Vaikka onnistunut strateginen isku ei kuuluisikaan Venäjän realistiseen keinovalikoimaan, mitä lisähankintoja voimme tehdä, jos rajan pintaan alkaa kerääntyä joukkoja tänään iltapäivällä ja samat joukot ylittävät rajan tasan kahden viikon kuluttua? Paljonko kalustoa hankimme kahdessa viikossa? Pidän selvänä, että hyvin vähän. Saattaisimme saada hankittua tuossa ajassa ammus-/ohjustäydennyksiä ja mahdollisesti muutaman ajoneuvon Ruotsista, mutta ei paljon muuta.
Ilmeisesti RPG halajaa ammattiarmeijaa? Jos katsotaan Ruotsin esimerkkiä, niin sikäläisen armeijan suorituskyky ei kyllä vakuuttavalta näytä. Esim. Suomen ilmavoimat hoitanut rootelinsa paremmin.
Mistä vitusta olet saanut tällaista päähäsi? Minulla ei ole mitään halua mennä siihen kuntoon missä Försvarsmakten(.se) on nykyisellään!
Vastustan kyllä asevelvollisuutta ideologisista syistä, mutta en kannata 20 000 miehen pienasevoimia sen tilalle (Ruotsi). Oikea ratkaisu on laajaan sopimusperusteiseen reserviin nojaaminen, kuten
@s91 ja allekirjoittanut on ehdottanut tuolla toisessa ketjussa, ja tuon reservin varustaminen laadukkaalla kalustolla.
Mikään "suuri potentiaali" ei riitä, kalusto pitää olla valmiiksi. Se, mitä ehkä saadaan hankittua harmaassa vaiheessa, on plussaa.
Olisi myös mielenkiintoista nähdä joku vertailu siitä, miten nopeasti asevelvollisuusarmeija pystyy vastaamaan eriasteisiin uhkiin ammattiarmeijaan verrattuna. Ilmavoimat ja merivoimat pystyvät jo nyt vastaamaan uhkaan käytännössä ammattiarmeijan tasolla. Maavoimienkin puolella meillä on koko ajan ikäluokkaa varusmiehinä. Kyllä ne rynkyillä osaavat ampua jo parin viikon jälkeen, joten voi heittää ensi hätään häiritsemään, kunnes edellinen saapumiserä saadaan haettua takaisin.
Unohdat sen, että lyhin palvelusaika on nykyään 165 vuorokautta. Käytännössä tuolla on siis iso aukko, talven ja kesän kohdalla. Tällöin palveluksessa ei ole kuin 255 ja 347 vuorokautta palvelevat varusmiehet.
Sitä paitsi on muutenkin aika arveluttavaa lähettää joku kerran ampumaradalla rynnäkkökiväärillä muutaman laukauksen ampunut taistelutehtäviin mekanisoitua vihollista vastaan. Jopa pelkän P-kauden suorittanut on lopulta luullakseni aika heikko vastus staattista puolustusta vaativammissa tehtävissä - toki parempi kuin ei mitään, mutta silti minun silmissäni tykinruokaa. LKP:n suojaus voi onnistuakin pelkän P-kauden suorittaneilta, mutta liikekannallepanoa nyt on vaikea muutenkaan torpedoida muuten kuin erittäin laajamittaisella erikoisjoukkotoiminnalla (tai tappamalla valtionjohdon).
Pidempään palvelevien varusmiesten kohdalla suurimmaksi ongelmaksi noussee määrä: paljonko heitä on, ehkä viidestä kahdeksaan tuhatta. Ok, yksi prikaati, jolla lienee puutteita raskaan kaluston miehityksessä. Vihollinen tarvitsee kolme prikaatia päästäkseen läpi.
Puolustusvoimissa on myös pitkään varauduttu strategisen iskun torjuntaan. Lisäksi Lindberg ensi töinään uutena komentajana laittoi selvitykseen nopean reagoinnin joukkojen perustamisen.
Ei auta nopean toiminnan joukot pätkääkään, kun vihollinen kerää ison pumpun rajan taakse. Eikä niille ole edes tarvetta, sillä eiköhän nykyiselläänkin saada maakuntakomppaniat ja joitakin valikoituja muita joukkoja kasaan alle vuorokaudessa päätöksenteosta ja siihen liittyvästä erinäisten lakien käyttöönotosta.
Luulen, että ongelma Suomessakin on helposti ennemmin poliittisella kuin sotilaallisella puolella (case ennen talvisotaa).
Luultavasti näin. Silti käsissä on aikamoinen ongelma, vaikka ryhdyttäisiin toimiin heti epäilyttävien joukkokeskitysten ilmaantuessa rajan taakse.