Venäläiset tiedemiehet uskovat että Jetilauma elää Siperian koskemattomilla erämailla.
http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000438955.html
Ällistyttävä selitys lumimiehen pesälle - Neandertalin ihminen elää?
Julkaistu: 11.10.2011
Venäläiset väittävät löytäneensä lumimiehen pesän. Totuus voi olla vielä hurjempi.
Onko ihmisen muinaisia sukulaisia vielä jäljellä? Venäläisten "lumimieslöytö" on nostanut joidenkin tutkijoiden keskuudessa esiin ajatuksen, että Neandertalin ihmisiä voisi elää vielä syrjäisimmissä erämaissa.
- Kun nykyihminen kansoitti maailman, se tuhosi lähimmän sukulaisensa Neandertalin ihmisen. Jotkut niistä ovat kuitenkin voineet selvitä tähän päivään asti, totesi venäläistutkija
Igor Burtsev viime viikolla.
Burtsev pohti asiaa venäläisen
Voice of Russian -radioaseman lähetyksessä, kun kansainvälinen tutkimusryhmä oli lähdössä etsimään lumimiestä Siperian Kemevoron alueelta. Alueelta oli kantautunut tietoja tuoreista lumimieshavainnoista.
Hallinto vakuuttaa havaintojen aitoutta
Maanantaina lumimiehiin uskovat kohahtivat ja tiedeyhteisö kurtisti kulmiaan. Kirjavataustainen tutkijajoukko ilmoitti löytäneensä Altaivuoriston kupeessa olevasta Azasskaja-luolasta ja sen lähistöltä pitävät todisteet lumimiehen eli jetin olemassaolosta. Heidän mukaansa havainto viittaa lumimieheen 95 prosentin varmuudella.
Todisteet ovat niin sanottuja aihetodisteita: tutkijat sanoivat löytäneensä makuupaikan, epäinhimillisen suuria jalanjälkiä ja jonkinlaisia reviirimerkintöjä, kenties jopa turkin osia. Itse jetiä he eivät tiettävästi nähneet.
Kemevoron alueen hallinto kiirehti vakuuttamaan havaintojen aitoutta.
"Venäläinen tiedemies
Anatoly Fokin löysi eräältä tutkituista jäljistä karvoja, jotka voivat kuulua lumimiehelle", Kemevoron aluehallinnon tiedotteessa todettiin.
Hallinto ei välttämättä ole täysin riippumaton. Lumimieshuhut ovat tärkeä matkailuvetonaula alueella.
Jetejä on sanottu olevan myös muualla. Useimmiten ne yhdistetään Himalajaan, mutta "havainnoista" no ilmoiteltu ympäri maailmaa.
- Tiedän, että niitä on olemassa. Näen niitä joka päivä, totesi yksi etsintäryhmän jäsenistä,
Robin Lynn Siperiasta puhelimitse
The Guardian -lehdelle. Lynn viittasi kotiseutuunsa Yhdysvaltain Michiganissa.
Myös japanilaiset ilmoittivat "lumimieshavainnosta" viimeksi vuonna 2008.
Valtava lumimieslauma vaeltaa Siperiassa?
Mikäli Neandertalin ihminen on onnistunut säilymään elinkelpoisena nykyaikaan asti, niitä on oltava Siperian vuorilla ja metsissä huomattavasti enemmän kuin yksi tai kaksi pesuetta.
Jos lajin populaatio pysyy liian pienenä, se ei yleensä ole elinkelpoinen. Lajin elinvoimaa heikentää liian läheisten sukulaisten lisääntyminen keskenään.
Mikäli eristäytyneen jetilauman suuruus olisi esimerkiksi kymmeniä yksilöitä, laji menettäisi jokaisen sukupolven aikana useita prosentteja niin kutsutusta geneettisestä myönteisestä vaihtelusta. Sukulaisten siitessä perinnölliset sairaudet ja muut vaivat korostuvat, ja hiljalleen liian pieni populaatio surkastuu ja kuihtuu.
Elinkelpoisen lajin populaatiolla on lisäksi taipumus kasvaa, ei lineaarisesti vaan kiihtyvällä vauhdilla. Joten jos Neandertalin ihminen on elellyt eristäytyneenä esimerkiksi Siperian ankarissa oloissa viimeiset 30 000 vuotta ja jopa Neuvostoliiton aikana, "lumimiehiä" parveilee niillä kulmilla niin sanotusti laumoittain.