Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Saako olla utelias, että miten ja mitä kunnostitte? Kävin siellä 90-luvun lopulla, ja jäänyt mieleen, että paikat oli tiptop.Tiedän hyvin, olin sentään varusmiehenä 2 viikkoa sitä kunnostamassa.
Toukokuu ´97 ja siviiliaurinko paistoi jo mahtavasti kun takana oli jo 10 kk palvelusta. Tämän komennuken jälkeen ei sitten ollutkaan kuin enää pari viikkoa loppuhommia, cooperia, varustepalautauksia ja muuta nysväämistä. Oli mieluisa komennus ja hyvin tyytyväinen, kun vapaaehtoisena ilmoittauduin tietämättä tarkemmin mitä tuleman pitää.
Olisimme halunneet jäädä majoitusbunkkeriin yöpymään, mutta se ei oikein ottanut tuulta alleen.
Ei tällaiselle kumipääkomennuskunnalle mitään vaativia tehtäviä uskottu. Miehissä kaivettiin niitä juoksuhautoja auki ja luotiin reunoja umpeen pölkkyjen asentamisen jälkeen. Kuorimme käsipelissä varmaan rekkakuorman pölkkyjä. Varsinaiset mestarit olivat rakennusalan ammattilaisia ja/tai jotain kiltalaisia ym.Saako olla utelias, että miten ja mitä kunnostitte? Kävin siellä 90-luvun lopulla, ja jäänyt mieleen, että paikat oli tiptop.
Täytyypä ottaa uudelleen kohteeksi. Vaimo raahaa tuohon suuntaan kuitenkin suvun kesämökille, niin voin asettaa ehdon, että lähden jos...
Hyvin sanottu.Eihän se vielä 90-luvulla mikään pointti ollut, että vanhoilla ukoilla oli kokemusta sodasta. Niinhän se oli kaikkien yli 70-vuotiaiden kanssa. Nyt neljännesvuosisata myöhemmin ymmärtää tilanteen ainutkertaisuuden ja miesten arvokkuuden.
Tämä ikään kuin vaatisi tykistöasiantuntijan analyysia veli @Old Boy . Kiinnostaisi tietää, miten noin on käynyt ja pitääkö artikkelin lopussa oleva paikkaansa. Tarkemmin itse artikkelissa.
Artikkelissa ensin kerrotaan suullisena "muistitietona" että joku olisi pöllinyt panoksista ruutia kaminan sytyttämiseen ja tämä olisi syynä että kudit jäi lyhyiksi. Harmi, että arvostettu linnoitusasiantuntija Kilpeläinenkin levittää tällaista hölynpölyä. Yksi putki tai liuska sisältää ihan liikaa ruutia, että sillä voisi kaminan sytyttää. Kamina myös räjähtäisi tai ainakin polttaisi teltan poroksi ja sytyttäjäkään tuskin ehjin nahoin selviäisi. Puulämmitys oli myös tuohon aikaan yleisin lämmitysmuoto, joten tuskin kukaan tarvi kepulikonsteja sytyttämiseen.MeV:sta(Merivoimilta) saadut harjoitusammukset ja panokset eivät vastanneet harjoitusammuntataulukon arvoja, vaan antoivat huomattavasti poikkeavia tuloksia. Tuli tehdä n. 500 metrin lisäkorjaus, jotta osapuilleen päästiin oikeisiin arvoihin. Panoksia punnittaessa todettiin, että osa panoksista, jotka oli valmistettu liuskaruudista painoivat 8,370kg ja putkiruudista 7,650kg. Mitään merkintöjä hylsyissä ei ollut, jotka olisivat osoittaneet millainen panos kulloinkin oli kyseessä.
Aika hyvin ovat Neuvostoliiton tiedustelijat onnistuneet selvittämään puolustusasemat.
Kannattaa tsekata tuo kartta.
---------------
Neuvostoliiton tiedustelun tuotti tarkkaa tietoa Etelä-Suomen puolustuslinnoituksista
Neuvostoliito oli jo ennen talvisodan alkua kerännyt vuosittain systemaattisesti tietoa Suomen puolustusrakenteista, ja käytti tietoa hyväksi suunnitellessaan hyökkäyksiä Suomen alueelle lopullisena tavoitteena Suomen valtaaminen. Tiedustelun tarvitsemaa tiettoa tuottivat Suomesta värvätyt vakoojat ja Neuvostoliitosta Suomeen lähetetyt suomenkieltä sujuvasti puhuvat vakoojat.
Oheisesta kartasta selviää Leningradin rintaman hyökkäyssuunnitelma ja hyökkäyksen tavoitetasa 26.6.1944.
Lisäksi kartasta ilmenee, kuinka yksityiskohtaisella tarkkuudella Neuvostoliitossa oli tiedossa koko Kaakkois-Suomen puolustusrakenteet.
https://suomi-1944.weebly.com/tiedustelutietoa-etelauml-suomen-puolustuslinnoitteista-v-1944.html
Tietolähde: TsAMO (Центральный архив Министерства обороны Российской Федерации (ЦАМО РФ))
= Venäjän puolustusministeriön keskusarkisto (TsAMO) by Kääntäjä.
Mutta koko maan tasolla löytyy varmasti paikkoja joissa voisi harjoitella linnoitusten rakentamista paikoissa joissa ne voisivat olla hyödyllisiä myös sota-aikana. Sitten kun varusmiesten rakentama linnoitus on tarkastuksen läpäisty, jätetään se siihen ja seuraavat varusmiehet viedään toiseen paikkaan.
Sopimuksen allekirjoittamisesta saa 750 euron korvauksen. Mahdollisen rakentamisen jälkeen Puolustusvoimat maksaa maanomistajille korvauksia rakennetun pinta-alan mukaan. Rakennetulta hehtaarilta maksetaan noin 5 000 euroa 20 vuoden ajalta. Myös mahdolliset muut vauriot korvataan. Hongiston tietojen mukaan ristiriitoja korvauksissa ei ole ollut.
Rakennetut linnoitteet jäävät paikoilleen, mutta tarvittaessa ne voidaan aina purkaa ja siirtää.
Sijoitetaan vielä tämä tänne asiallisempaan ketjuun tästä aiheesta.Tuosta selvinnee kaavailtu rintamatilanne... Eli kaupunki olis jätetty eikä alettu kuluttavaan asutuskeskustaisteluun: Tällä tiedolla siis pommarilaivueet suunnitelmia teki.
Katso liite: 100134