Suomi ylläpiti salaa satoja Salpalinjan korsuja läpi kylmän sodan
Arkeologi löysi sadoista bunkkereista jälkiä, jotka kertovat kylmän sodan ajan ylläpidosta
5.3.2014 5:51
2 Helsingin Sanomat
Arkeologi John Lagerstedt havaitsi, että Puolustusvoimat oli ylläpitänyt satoja Salpalinjan korsuja läpi kylmän sodan.
Tämä konekiväärikorsu sijaitsee Vironlahdella.
Fakta
Yli 900 kilometriä puolustuslinjaa
Salpalinja rakennettiin 1940–1944. Sotatoimissa sitä ei käytetty koskaan.
Linja on Suomen itsenäisyyden ajan suurimpia rakennustöitä.
Se ulottuu Suomenlahdelta Savukoskelle.
Teräsbetoni- ja kalliokorsuja oli yli 700 kilometriä ja panssarivaunuesteitä yli 200 kilometriä.
Kestolinnoitteiden lisäksi linjassa oli runsaasti kevyitä kenttälinnoitteita.
Puolustusvoimat luopui Salpalinjasta vasta vuonna 2003. Nykyään linnoitteita hoitaa Senaatti-kiinteistöt.
Puolustusvoimat ylläpiti kaikessa hiljaisuudessa satoja Salpalinjan teräsbetonikorsuja lähes koko kylmän sodan ajan.
Tällaisia hoidettuja kestolinnoitteita on erityisesti Suomenlahden ja Kerimäen välisellä alueella.
Yllättävän havainnon teki arkeologi
John Lagerstedt, joka johti Salpalinjan inventointihanketta Museovirastossa vuosina 2009–2012. Kummallisinta asiassa on, ettei Salpalinjalla ollut nykykäsityksen mukaan juuri sotilaallista merkitystä.
Lagerstedt valmistelee löydöistään väitöstutkimusta.
"Salpalinjalla liikkuessani totesin, että ovien saranoita oli rasvattu ja asepaikkojen tapit olivat kovettuneessa suojarasvassa. Joku oli käynyt niitä joskus sutimassa. Ne eivät olleet vuodelta 1944", Lagerstedt sanoo.
"Kun pysähdyin tarkemmin katsomaan, huomasin, että teräsbetonikorsujen kaikki metalliosat oli huolellisesti maalattu ruostesuojamaalilla. Niitä oli ainakin kuusi eriväristä kerrosta: tummanvihreä, vaaleanvihreä, kellertävä, punainen, tumma harmaa ja vaalea harmaa."
Maalikerroksista voi päätellä, että jotkut ovat käyneet maalaamassa tiloja lukuisia kertoja vuosikymmenten mittaan.
"Onnellinen sattuma on, että hoitoporukoissa on ollut 1960-luvulla vähän kurittomampaa väkeä. He ovat kirjoittaneet nimikirjaimiaan ja päivämääriä teräsbetonikorsujen seiniin samalla ruostesuojamaalilla, jolla he ovat suojanneet luukkuja ja panssarikupuja."
Lagerstedt on löytänyt erilaisia nimikirjainyhdistelmiä noin viideltäkymmeneltä eri ihmiseltä. Nimikirjaimia on sadoissa bunkkereissa.
"Hoitoporukoiden ruostesuojamaaleilla tekemät nimikirjaimet on suhteellisen helppo erottaa tavallisista töhryistä. Kylmän sodan tutkimus on tässä mielessä melkein graffititutkimusta", hän sanoo.
"Ensimmäiset ruostesuojalla maalatut nimikirjoitukset ovat 1950-luvulta. Ne jatkuvat aika tiiviinä koko 60-luvun. Viimeiset löytyvät 70- ja jopa 80-luvulta. Näissä saattaa olla jo kyseessä ehkä kertausharjoitus, jonka aikana on ylläpidetty korsua."
Lagerstedt on onnistunut selvittämään joitain tietoja kunnostajista. Kyse on ollut Puolustusvoimien palkkalistoilla olleista nuorista miehistä, jotka ovat liikkuneet autoilla.
Lisäksi Lagerstedt on törmännyt suulliseen perimätietoon, jonka mukaan Rajavartiolaitos olisi viitoittanut korsut 1950-luvulla. Pelkän korsunumeron sisältäviä puisia viittoja on vieläkin maastossa.
"Miksi niitä olisi viitoitettu, jos niillä ei ole mitään operatiivista merkitystä?"
Arkistoista Lagerstedt on löytänyt asiakirjoja, joissa on suunnitelmia Salpalinjan kunnossapidosta. Niiden mukaan tärkeimpiä linnoitteita hoidettiin kolmen vuoden välein ja vähemmän tärkeitä 6–8 vuoden välein.
"Tällä tavalla mentiin 1970-luvulle saakka, jolloin tahti alkoi harveta. Todettiin, ettei veden täyttämiä korsuja lähdetä enää kunnostamaan."
Heti sodan jälkeen armeijan maalinnoitusten hoitotoimisto pohti koko Salpalinjan hävittämistä räjäyttämällä. Lokakuussa 1946 todettiin, että siihen ei ole varaa.
"Jossain vaiheessa hävittäminen kääntyi ylläpidoksi ja jonkinasteiseksi hyödyntämiseksi", Lagerstedt kertoo.
Arkeologi kylmän sodan tutkijana ei ole enää harvinaisuus Euroopassa, jossa armeijoiden kokoa on supistettu rajusti.
Esimerkiksi Britanniassa on tyhjennetty kylmän sodan jälkeen runsaasti ohjussuojia ja hangaareita. Niistä ei ole saatavissa julkisia kirjallisia tietoja, mutta niitä voidaan tutkia arkeologian menetelmin.