Savotta Jääkärireppu

Juuuuu, ja markkinointibudjetin vartijat kiittää :solthum:

Muistin tuossa, että Savotta teki tämmöisen aika metkan videonkin. Ei hirveän tieteellinen mutta näyttää hyvin minkälaista runtua kunnon tavara kestää, täytteenä oli päälle 10 kg halkoja. Yritin linkittää tämän jotenkin kivasti suoraan tähän viestiin, mutta facebook on vaikea ja sain ripulin, sitten lakkasin yrittämästä:

https://www.facebook.com/Savotta/videos/vb.397891797387/10153765178937388/?type=2&theaterTuo reppu oli esillä Oulun Erämessuilla, ainoat vauriot olivat selän toisen yläkulman noin viisisenttinen suora repeämä ja toisen olkaviilekkeen läppäsoljen pieni vääntymä joka ei tosin vaikuttanut toimivuuteen millään lailla. Kankaan repeämä tuli tuosta kun reppua vedettiin kilometri hiekkatiellä, sen oli "tarkoitus" pomppia kivasti puolelta toiselle, mutta raahautuihin samassa asennossa koko matkan. Kangas sitten kului puhki selän vahvikelevyn kulmaa vasten, muuten kaikki hyvin.

Monelle"kyllä pitää olla metallisoljet!" -jäärälle arvokas oppi on, ettei yksikään repun muovisoljista mennyt miksikään, pintanaarmuja vain. Nykyään nämä laadukkaat muovisoljet ovat oikeasti parempi juttu kuin vanhat metallisoljet. Metallisolki vääntyy ja katkeaa, muovi on kimmoisaa ja joustaa iskusta ja jos se halkeaa niin palautuu silti muotoonsa ja toimii ainakin riittävästi kunnes päästään korjaamaan. Ja nämähän sietävät pakkastakin vielä tosi hyvin.
spadekessu, olit vissiikin lekan kanssa jotenkin tekemisissä? Jos olet niin pystyisikö leka hankkimaan M13 liivin vaihtopaneleita? Eli itelläni tummanvihreä liivi ja tarvisi saada multicamoksi vaihdettua kuosi.
 
spadekessu, olit vissiikin lekan kanssa jotenkin tekemisissä? Jos olet niin pystyisikö leka hankkimaan M13 liivin vaihtopaneleita? Eli itelläni tummanvihreä liivi ja tarvisi saada multicamoksi vaihdettua kuosi.
Jo tokkiinsa, ja vieläpä helpommin ja nopeammin kuin luulisi, tässä oli vähän hiljaisempaa niin tein temput: https://www.varusteleka.fi/fi/product/verseidag-modular-plate-carrier-m13-vetoketjupaneeli/33563

Irtotavarana Verseidagilta hankittuna nuo maksaa aivan järkyttävästi, meille muistaakseni kappaleeltaan enemmän kuin mitä näistä nyt pyydetään asiakkaalta, mutta vanha kikka on vain irrottaa paneelit carrieripaketista ja pistää erikseen myyntiin. Win-win kun eiköhän joku ilahdu siitä halvennetusta liivistäkin jos ei noita paneeleja tarvitse. Ja reppujahan on kanssa Multicamina: https://www.varusteleka.fi/fi/product/verseidag-modular-plate-carrier-m13-paivareppu/27783

:salut:My life for asiakaspalvelu.
 
image.jpg image.jpg
 
Voisi olla rehellisempää peliä jos varustelekan myyntimiehet kirjoittaisi Varusteleka nimimerkillä.

Mainostamisesta voisi myös maksaa tai ainakin lähettää ylläpidolle mainostetut tuotteet ilmaiseksi.:D
 
@Spadekessu hyi hyi, nyt alkaa menemään mainostuksen puolelle.
Tajusinpas saman tuossa jälkikäteen, eipä tullut touhutessa mieleenkään. Pahoitteluni, asiallisempaa olisi ollut pistää linkkiä vaikka yksityisviestillä.

Voisi olla rehellisempää peliä jos varustelekan myyntimiehet kirjoittaisi Varusteleka nimimerkillä.
Täällä olen kyllä ihan henkilökohtaisista syistä, en työnantajani kätyrinä, sen voin vakuuttaa. Rajat sumenee kummasti näissä jutuissa kun asioita joita ihan omaksi ilokseen harrastaa jne. ovat myös osa leipätyötä ja toisinpäin, varsinkin jos se leipätyö sattuu olemaan jotenkin kaupallista sorttia. Se on vissiin vähän semmoinen siunaus ja kirous, ei voi samalla lailla jättää töitään kun tulee kotio, suunnittelutyötä ja miettimistä jne. tulee pakostakin tehtyä ihan ajanvietteeksi.

Hassuna triviatietona niin oma panokseni Jääkärirepun syntyyn on täysin vapaa-ajan puuhastelua, Savotan pussiinhan siinä pelasin mutta ihan palkatta. Tekee hirmu hyvää saada purkaa pitkän aikaa päässä pyörineet varustefantasiat, saa sitten pari yötä nukuttua rauhassa! Jahka saisivat vielä sen rinkankin tehtyä...
 
Tiedote- ja palauteosiossa on mainoslipare, voisiko siellä voisi käydä ylläolevan tyyppiset keskustelut?
Nyt käyty keskustelu tuskin oli pahasta maanpuolustukselle, tai sitä harrastaville, joten totaalikielto tuskin ajaisi asiaa.
 
Millaista rinkkaa on tulossa?
"Jääkäririnkka" sai alkunsa LJK modulaaririnkasta samalla tavalla kuin tämä Jääkärireppu lähti Kevyt Rajapartiosta. Minua suretti kauheasti, että LJK modulaarissa oli muutama aika typerä ratkaisu ja ehdottamistani korjausliikkeistä (taas kerran täysin vapaa-ajan puuhasteluja) meni sitten syntymään kokonaan uusi rinkkamalli. Modulaari LJK on siitä hassu tuote, että se suunniteltiin kokonaan Savotalla jonka jälkeen PV päätti niitä tilata, toisin kuin kaikkien taisteluvarusteiden yms. kanssa. Eiköhän tästä päivityksestäkin joku vielä innostu...


Modulaari_LJK.jpg
Tämmösestä räpellyksestä se lähti joskus päälle vuosi sitten.
Tuon jälkeen on jo malli kehittynyt (mm. alalokeron seinään tulee myös PALS-kujia, läppä tulee olemaan kahdella remmillä kiinni niskasta ja kokonaan irrotettavissa joka mahdollistaa tulevien läppä-päiväreppujuttujen asennuksen). Tärkeimpiä päivityksiä modulaari LJK:hon verrattuna on tuon alalokeron ali kiertävien hihnojen tekeminen niin, että ne toimivat kompressiohihnoina, sivutaskut tehdään niin, että niiden takaa oikeasti mahtuu tunkemaan tavaraa ja rinkkaan tulee kunnolliset sivukompressiohihnatkin. Lisäksi liian pieni juomrakkolokero lähtee pois ja tilalle tulee pari riviä PALS-kujastoa johon saa sitten vaikka mitä kiinni.

10488076_10153941962902388_3749200092541512696_n.png
Tässä vielä jonkinlainen kuva viimeisimmästä protosta. Tässä sivukompressiohihnat ovat vielä irroitettavat irtohihnat kuten Modulaari LJK:ssa, eivät varsinaisesti hirveästi pysty kompressoimaan.

Tosi kovasti olen kanssa yrittänyt saada Savottaa tekemään noita kantoremmejä vihreästä Cordurasta mutta vissiin pelkäävät (samoja käytetään myös siviilirinkoissa), että retkeilyporukka ja ituhipit saa slaagin kun "Apua kokonaan vihreä sotarinkka!!", mutta ehkä tämäkin vielä jonain päivänä saadaan korjattua.

Harrastuksia on monenlaisia, Savotalla vähän ihmettelevätkin kuinka nyt ihan muuten vaan varsinaisen työn ohessa tämmöisiä heidän kanssaan jaksan vääntää. Kyllähän näistä kehitysprojekteista (näiden lisäksi on vaikka mitä muitakin...) kelpaisi rahaakin ottaa mutta kyllä tästä muutenkin kovaa tyydytystä saa, eipä tartte perisuomalaiseen tapaan hiljaa kirota itekseen nurkassa kuinka asiat ovat viturallaan kun on yrittänyt tehdä niille jotain! Koviten tässä varmaan ajoi eteenpäin pieni vitutus, halusin tosi kovasti uuden rinkan vanhan LJK:n tilalle, mutta tuo Modulaari LJK oli juurikin muutamalta yksityiskohdaltaan senverta pielessä, että rupesi vaan sapettamaan, iin lähellä mutta silti niin kaukana. Jahka nämä nyt joskus saadaan tehtyä niin saa vanha sotaratsu jäädä eläkkeelle!

Mutta nyt täytyy kyllä lähteä sinne töihin :salut:
 
Viimeksi muokattu:
Eikös M13 reppuosa ole tarkoitettu juuri tuota tarvetta varten? Ehkä ajattelet niitä hommia missä platet eivät ole järkeviä mukana (vaikkapa sissitouhut), toimisiko M13 PC silloinkin ilman levyjä?
M13 PC:n reppumoduuli ei ole periaatteessa reppua nähnytkään, sinne mahtuu juomarakko/radio ja pari eväsleipää ja trippimehua, se ei oikeastaan nimestään huolematta ole enempää kuin iso yleistasku. Plate carrierin käyttö ilman levyjä on vain vähän järjetöntä, silloin se toimisi periaatteessa kömpelönä chestriginä, sen rakenne kun on kumminkin suunniteltu juuri levyjen kantoon. Jos ilman luoti/sirpalesuojaa mennään sissi/tiedusteluhommissa niin chestrigi + reppu/rinkka on järkevimpiä mahdollisia yhdistelmiä.

Tulee ihan mieleen eräs varustefantasia jota tässä olen puuhastellut, liittyy plate carriereihin ja päiväreppuhin, mutta siitä joskus aikanaan lisää.


Kuulisin mielelläni vielä tarinan tästä prosessista, mikä hiersi eniten Kevyt Rajapartiossa?
Kevyt Rajapartiossa hiersi itseasiassa uskomattoman vähän, se on pirullisen hyvä reppu! Mutta, onhan noita:

-Sivuvetoketju, siinä on vain yksi vedin ja se aukeaa ylhäältä, sivuvetoketjun tarkoitus on tietenkin se, että pääset kätevästi käsiksi johonkin tiettyyn tavaraan joka on esim. repun pohjalla. Noh, Kevyt Rajapartiossa vetoketju pitää avata koko matkaltaan jos haluat repun pohjalta jonkun juipelon, tällöin kaikki muu roina rupeaa myös tursumaan aukosta ulos = äääh. Tämä muuten meinasi olla Jääkärirepunkin kohtalo, oli kirjaimellisesti minuuteista kiinni kun kävin (satuin olemaan Savotan tehtaalla tuolloin käymässä) huutelemaan kuinka vetoketjuun täytyy saada se toinen vedin. Hyvä näin, tosi pieni juttu mutta hirmu iso ero noin käytännöllisyyden kannalta.

-Lisäksi (yleinen vika Savotan tekeleissä) nuo metallisoljet ovat vain niin 70-lukua. Tosi hitaita käyttää, syövät ajan kanssa nauhat puhki, aika hirvittävää käsiteltävää pakkasella ja mikä pahinta jopa heikompia kuin esim. Jääkärirepussa käytetyt ITW Nexuksen Delrin-muovisoljet. Aikoinaan kun muovit olivat tasoa "Kindermuna" niin metallisolkia oli pakko käyttää, mutta nykyään kun saatavilla on ihan todistetusti sodankestäviä muovisolkia niin tuommoiset vanhat hammaspeltisoljet ovat auttamattoman typeriä eikä niiden käyttöön oikeasti ole mitään tekosyytä. Itsellänikin on monta vuotta ollut wanha Rajapartio, joka kerta kun niitä nauhoja hivuttelee solkien läpi en voi olla ajattelematta, että mitä jos tämäkin olisi ollut ihan vain *naps naps* ja valmista, varsinkin pikkupakkasilla kosteilla käsillä, nami nami.

-Sitten on pieniä yksityiskohtia, esim. sivukiristysremmit jotka eivät kulje sivuvetoketjun yli = rasitusta vetoketjulle. Läpän sulkuhihnat eivät kulje reppupussin pohjan ali, eli "repivät pohjaa typerästi kulmasta eivätkä tue sitä alapuolelta, tämmösiä pikkujuttuja.

Mutta suurin ahaa-elämys tuli kun ensimmäistä kertaa joskus Kevyt Rajapartiota räpläsin ja havahduin siihen, että voi jummi jos tähän saisi sivutaskut kiinni ja läpän alle oikeasti tavaraa pakattua, niin olisi aika älyttömän hyvä runko vaikka minkälaisille tarpeille. Justiinsa tuo modulaarisuus on se punainen lanka tuon Jääkärirepun synnyssä.
 
Rynnäkkörepulle olisi tarveta.
Joko niin että bleidit painuu johonkin niitä varten tehtyyn koloon jolloin reppu asettuu kivasti selkää vasten tai sitten repussa pitää olla paikka levylle.

Jos se reppu tehtäisiin niin että repussa olisi selkäpuolella pleidin mentävä aukko/upotus voisi tarvittaessa sen täyttää mukanatulevalla pehmusteella mikä kiinnittyy velcroon.
Mielellään ensinmäinen vaihtoehto koska en jaksa alkaa irrottamaan hemmetin tiukassa olevia levyjä. :D
M13 homma onnistuisi helposti vaihdettavilla selkäpuolen kangas levyillä. Reppua varten tyhjä levy ja toiseen muunlainen setappi.

M13 liivissä on tosiaan reppu mutta a) se on liian pieni b) reppuun pitää päästä myös itse käsiksi.
C) reppu on kiva saada pois kun istutaan ajoneuvossa. Tietysti M13 liiviin pääsee itse käsiksi kun ottaa pleidin pois päältä mutta kuinka moni haluaa alkaa riisumaan sitä taistelutilanteessa kun pitäisi saada ensihoitokamaa haavoittuneelle kaverille ja tavaraa lentää ilmassa.

Reppu pitäisi suunnitella niin että sivuille mahtuisi mahdollisesti pienet kannutaskut?
Radiolle paikka mahdollisesi, rakkotasku ainakin sekä perus tavaroille
 
Viimeksi muokattu:

??? Bleidit = blade eli terä? Mikä terä?

kuinka moni haluaa alkaa riisumaan kun pitäisi saada ensihoitokamaa haavoittuneelle kaverille
Minä olen ymmärtänyt siis väärin kun luulin että otetaan se haavoittuneen kaverin ensiside, ei koskaan omaa koska se on tarkoitettu sinulle itselle. Siksihän jokaisella pitäisi olla se side samalla paikalla jotta jokainen löytää sen siteen haavoittuneen varusteista.
 
Viimeksi muokattu:
??? Bleidit = blade eli terä? Mikä terä?


Minä olen ymmärtänyt siis väärin kun luulin että otetaan se haavoittuneen kaverin ensiside, ei koskaan omaa koska se on tarkoitettu sinulle itselle. Siksihän jokaisella pitäisi olla se side samalla paikalla jotta jokainen löytää sen siteen haavoittuneen varusteista.

Sotatehtävissä ensiapu on paljon muutakin nykyään kuin paineside.

Voidaan joutua laittamaan nenänieluputkea,hemostaattia,paineilmarinnan ehkäisyä, revenneitä raajoja, palovammoja, silmiin mennyt paskaa, ulos valuvia suolia, kipulääkkeen antoa, voi olla jopa tippa mukana jne
Näitä varten porukassa on joku kellä on laajempi ensiapupaketti mukana nykyään.
Taistelupelastaja on nimitys, sitten on viellä lääkintämies erikseen.

Tosiaan se paineside ja jos on CAT: pitää olla mielellään samassa paikkaa ja käytetään niitä sotilaan omia jos tilanne vaatii. Taistelupelastajalla pitää aina olla muutama ylimääräinen paineside sekä myös muuta tarviketta mukana ylempänä esitettyihin vammoihin. Itselläni on oma paketti liivissä kiinne ja repussa kannan mielelläni ylimääräisiä koska repun saa helposti levitettyä auki sekä näen heti mitä tarvitsen.
Toinen mitä joskus käytän on reiteen tuleva ensiapu tasku.

Bleidi = plate carrier, monesti helpompi kirjoittaa lempinimillä
 
Justiinsa tuo modulaarisuus on se punainen lanka tuon Jääkärirepun synnyssä.
Hyvä ja kattava vastaus, vaikka en osaakaan kaikkiin kipukohtiin samaistua Rajapartio-kokemuksella. Mutta meitähän on moneen junaan ja osa jää laiturillekin.

Mutta tuosta lainatusta asiasta olen prikulleen samaa mieltä. Iso rajapartio kaipaa molle-lenkkejä moneen kohtaan, muuten on itselleni täydellinen isomman kuorman raahain.

Tuolla perusteella Jäökörireppu siis ilmeisesti voittaisi Kevyt Rajapartion.
 
Tuolla perusteella Jäökörireppu siis ilmeisesti voittaisi Kevyt Rajapartion.
Kyllähän se juu näin tekee, vaikka hintaeroakin on niin sille saa kyllä vastinetta. Toki kiväärikiinnikeet puuttuvat, mutta pössykän saa kyllä sivulle kiinni kun perän tai piipun tunkee sivulla olevaan pussitaskuun ja rungon kiristää sivuremmeillä kiinni.
Ja yksi juttu ihan unohtuikin, eräs surunaihe Kevyt Rajapartiossa on sivukiristysnauhojen lyhyt mitta, jos olisivat pidemmät niin niihin saisi tarvittaessa isompiakin rojuja kuten makuualusta jne. kiinni. Sekin on Jääkärissa sitten korjattu.
 
surunaihe Kevyt Rajapartiossa on sivukiristysnauhojen lyhyt mitta, jos olisivat pidemmät niin niihin saisi tarvittaessa isompiakin rojuja kuten makuualusta jne. kiinni. Sekin on Jääkärissa sitten korjattu.

Sitä minäkin kuvista katselin että näköjään mahdollista kiinnittää jääkärirepun kylkiin esim. Kifarun n. 5 litran sivutaskut ja silti sivukiristysnauhat ylettyisivät sivutaskun ympäri.

Oeh, ollapa enemmän rahaa tililla niin heti ostaisin jääkärirepun.
 
Back
Top