En oikein löytänyt ketjua, joten tännä. Tuo lihansyönnin vähentäminen ei ole se juttu, vaan ruokailuvälineet.
Alla olevassa kuvassa, se että haarukka ja veitsi ovat asemoituneet väärin lapsosten käsiin, johtuu siitä:
A. Mamujen tapa, joka on siirtymässä aboille pottunokille, kun se on niin siistii.
(kuvassa suhde 5:1 oletettujen mamujen hyväksi, tai kesällä otettu kuva ja likka on ollut mattokutomossa kesäduunissa)
B. Yleinen lasten tapa syödä nykyään.
(Vanha ykä ei tiedä jonnejen tavoista mitään)
C. Opettajat ei jaksa enää valvoa tai opettaa ruokailutapojakin, kun on niin paljon muutakin.
(Esim. luokan 9 kansallisuuden tapojen ja uskontojen huomioon ottaminen, ettei esmeks täräytä Suvivirttä pahan rakoon.)
Miten se muuten onkin muka helpompaa, kalut on noin käsissä? No, kai he oppivat joskus, jenkitkin ovat oppineet...? o tempora, o mores
Helsinki aikoo vähentää naudanlihan käyttöä päiväkodeissa ja kouluissa, HKL ilmoitti luopuvansa naudanlihasta tilaisuuksissaan
Helsingin yliopiston ravintoloissa luovutaan naudanlihasta ensi helmikuussa.
Helsingin kouluissa syödään tulevaisuudessa nykyistä vähemmän naudanlihaa. (KUVA: MARIA HALKILAHTI / HS)
Marja Salomaa HS
Julkaistu: 15.10. 15:49 , Päivitetty: 16.10. 9:12
HELSINGIN yliopiston lounasravintoloiden päätös luopua naudanlihastasaa kaikupohjaa Helsingin ruokapalveluissa.
Unicafe korvaa naudanlihaa sianlihalla ja siipikarjan lihalla ensi helmikuusta lähtien. Yhtiön tavoitteena on saada kasvisruoan osuus yli puoleen ensi vuoden aikana.
Ruokapalveluasiantuntija Katja Peräsen mukaan aivan samansuuntainen ilmastopäästöjen vähentämiseen tähtäävä liike on valmistelussa myös Helsingin kaupungilla.
”Meillä koulujen ja päiväkotien ruokalistat vaihtuvat aina syyskauden alussa, joten muutokset tulevat voimaan silloin. En pysty vielä kertomaan tarkkaan, millaisia muutoksia on luvassa, mutta periaatteena on välttää punaista lihaa.”
Maltilliset muutokset tulevat joka tapauksessa voimaan vähitellen, eikä naudanlihasta olla luopumassa kokonaan. Peräsen mukaan broileri- ja kalkkunaruokiin on ruokapalveluissa hyviä reseptejä, joista lapset pitävät.
”Esimerkiksi jauhelihakastikkeen voi hyvin korvata broilerikastikkeella. Raaka-aineet ovat hyvin saatavilla.”
KAUPUNGIN liikelaitoksista HKL ilmoitti jo viime viikolla luopuvansa naudanlihasta eri kokousten, seminaarien ja juhlatilaisuuksien tarjoilussa. Päätös koskee myös HKL:n eri yksiköiden järjestämiä tilaisuuksia.
Toimitusjohtaja Ville Lehmuskosken mukaan erilaisia tapahtumia on runsaasti. HKL:ssä on yhteensä 1 200 työntekijää.
HELSINGIN valtuusto on jo useita kertoja keskustellut vilkkaasti kasvis- ja vegaaniruoasta kaupungin laitoskeittiöissä. Viimeisin keskustelu virisi Atte Harjanteen (vihr) aloitteesta, että lihan ja maidon kulutus puolitetaan kaupungin ruokapalveluissa.
Valtuuston enemmistö kannatti näiden tuotteiden kulutuksen puolittamista vuoteen 2025 mennessä.
Entä voisiko Helsinki seurata Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan esimerkkiä ja luopua päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa kokonaan naudanlihan tarjoamisesta kaupunkilaisille?
Harjanne ei ota suoraan kantaa siihen, mitä Helsingin pitäisi tehdä, mutta pitää yliopiston ravintoloita pyörittävän Ylvan päätöstä hyvänä. Hän huomauttaa, että naudanlihasta luopuminen tuottaa oikopäätä olennaisia säästöjä ilmastopäästöissä. Naudanlihan ilmastopäästöt ovat karkeasti kolminkertaiset sianlihaan ja broilereihin verrattuna.
”Mutta on hyvä tiedostaa, että nautakarjalla on Suomessa suhteellisesti paremmat oltavat sianlihan ja broilerin tuotantoon verrattuna. Ruoantuotannon eettinen tarkastelu vie toisentyyppiseen keskusteluun.”
Toisin kuin nautakarja sikojen ja kanojen tuotantotalous on vahvasti soijarehun varassa. Tuontisoijan alkuperämaassa olot vaihtelevat, ja pitkien kuljetusmatkojen mittaaminen on hankalaa.
Ylva on pohjannut eri lihalajien ilmastopäästöjen vertailun Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen yhteiseen ilmasto-opas.fi-sivustoon.
KOKOOMUKSEN valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov sanoo vierastavansa sellaista ajatusta, että valtuustossa tehtäisiin pilkuntarkkaa ohjausta yksittäisen ruoka-aineen käytöstä.
Valtuusto on hyväksynyt ilmastopäästöjen vähentämiseen tähtäävän ohjelman, joka on Sazonovin mielestä oikea keino ohjata kaupungin toimialoja, myös ruokapalveluita.
”Toki Ylvan päätös on hyvä. On hienoa, että yksityiset toimijat asettavat yhteiskunnallisia tavoitteita.”
Sazonov jättäisi ruokalistojen tekemisen kaupungin ruokapalveluille, joissa on hyvä käsitys ravitsemussuosituksista.
”On ymmärrettävää, että valtuutettuja kiinnostavat asiat, jotka ovat lähellä ihmisten arkea. On kuitenkin hyvä tunnistaa, että valtuustolla on enemmän strateginen rooli tällaisessa asiassa.”
MYÖS Eveliina Heinäluoma (sd) muistuttaa, että kaupungin hiilijalanjäljen pienentäminen on yhteinen asia, joka velvoittaa ruokapalveluitakin. Kaupungin ruokapalveluiden asiakkaina on paljon lapsia mutta myös hyvin iäkkäitä ihmisiä.
”Olen varonut ottamasta kantaa ruokakeskustelussa, koska uskon, että ruokapalveluissa osataan ottaa huomioon sellaisetkin asiat, jotka eivät tule edes näkyviin.”
Varsinkin iäkkäiden ihmisten ruokailussa tulisi Heinäluoman mielestä mahdollisuuksien mukaan kunnioittaa heidän ruokatottumuksiaan.
Alla olevassa kuvassa, se että haarukka ja veitsi ovat asemoituneet väärin lapsosten käsiin, johtuu siitä:
A. Mamujen tapa, joka on siirtymässä aboille pottunokille, kun se on niin siistii.
(kuvassa suhde 5:1 oletettujen mamujen hyväksi, tai kesällä otettu kuva ja likka on ollut mattokutomossa kesäduunissa)
B. Yleinen lasten tapa syödä nykyään.
(Vanha ykä ei tiedä jonnejen tavoista mitään)
C. Opettajat ei jaksa enää valvoa tai opettaa ruokailutapojakin, kun on niin paljon muutakin.
(Esim. luokan 9 kansallisuuden tapojen ja uskontojen huomioon ottaminen, ettei esmeks täräytä Suvivirttä pahan rakoon.)
Miten se muuten onkin muka helpompaa, kalut on noin käsissä? No, kai he oppivat joskus, jenkitkin ovat oppineet...? o tempora, o mores
Helsinki aikoo vähentää naudanlihan käyttöä päiväkodeissa ja kouluissa, HKL ilmoitti luopuvansa naudanlihasta tilaisuuksissaan
Helsingin yliopiston ravintoloissa luovutaan naudanlihasta ensi helmikuussa.
Helsingin kouluissa syödään tulevaisuudessa nykyistä vähemmän naudanlihaa. (KUVA: MARIA HALKILAHTI / HS)
Marja Salomaa HS
Julkaistu: 15.10. 15:49 , Päivitetty: 16.10. 9:12
HELSINGIN yliopiston lounasravintoloiden päätös luopua naudanlihastasaa kaikupohjaa Helsingin ruokapalveluissa.
Unicafe korvaa naudanlihaa sianlihalla ja siipikarjan lihalla ensi helmikuusta lähtien. Yhtiön tavoitteena on saada kasvisruoan osuus yli puoleen ensi vuoden aikana.
Ruokapalveluasiantuntija Katja Peräsen mukaan aivan samansuuntainen ilmastopäästöjen vähentämiseen tähtäävä liike on valmistelussa myös Helsingin kaupungilla.
”Meillä koulujen ja päiväkotien ruokalistat vaihtuvat aina syyskauden alussa, joten muutokset tulevat voimaan silloin. En pysty vielä kertomaan tarkkaan, millaisia muutoksia on luvassa, mutta periaatteena on välttää punaista lihaa.”
Maltilliset muutokset tulevat joka tapauksessa voimaan vähitellen, eikä naudanlihasta olla luopumassa kokonaan. Peräsen mukaan broileri- ja kalkkunaruokiin on ruokapalveluissa hyviä reseptejä, joista lapset pitävät.
”Esimerkiksi jauhelihakastikkeen voi hyvin korvata broilerikastikkeella. Raaka-aineet ovat hyvin saatavilla.”
KAUPUNGIN liikelaitoksista HKL ilmoitti jo viime viikolla luopuvansa naudanlihasta eri kokousten, seminaarien ja juhlatilaisuuksien tarjoilussa. Päätös koskee myös HKL:n eri yksiköiden järjestämiä tilaisuuksia.
Toimitusjohtaja Ville Lehmuskosken mukaan erilaisia tapahtumia on runsaasti. HKL:ssä on yhteensä 1 200 työntekijää.
HELSINGIN valtuusto on jo useita kertoja keskustellut vilkkaasti kasvis- ja vegaaniruoasta kaupungin laitoskeittiöissä. Viimeisin keskustelu virisi Atte Harjanteen (vihr) aloitteesta, että lihan ja maidon kulutus puolitetaan kaupungin ruokapalveluissa.
Valtuuston enemmistö kannatti näiden tuotteiden kulutuksen puolittamista vuoteen 2025 mennessä.
Entä voisiko Helsinki seurata Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan esimerkkiä ja luopua päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa kokonaan naudanlihan tarjoamisesta kaupunkilaisille?
Harjanne ei ota suoraan kantaa siihen, mitä Helsingin pitäisi tehdä, mutta pitää yliopiston ravintoloita pyörittävän Ylvan päätöstä hyvänä. Hän huomauttaa, että naudanlihasta luopuminen tuottaa oikopäätä olennaisia säästöjä ilmastopäästöissä. Naudanlihan ilmastopäästöt ovat karkeasti kolminkertaiset sianlihaan ja broilereihin verrattuna.
”Mutta on hyvä tiedostaa, että nautakarjalla on Suomessa suhteellisesti paremmat oltavat sianlihan ja broilerin tuotantoon verrattuna. Ruoantuotannon eettinen tarkastelu vie toisentyyppiseen keskusteluun.”
Toisin kuin nautakarja sikojen ja kanojen tuotantotalous on vahvasti soijarehun varassa. Tuontisoijan alkuperämaassa olot vaihtelevat, ja pitkien kuljetusmatkojen mittaaminen on hankalaa.
Ylva on pohjannut eri lihalajien ilmastopäästöjen vertailun Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen yhteiseen ilmasto-opas.fi-sivustoon.
KOKOOMUKSEN valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov sanoo vierastavansa sellaista ajatusta, että valtuustossa tehtäisiin pilkuntarkkaa ohjausta yksittäisen ruoka-aineen käytöstä.
Valtuusto on hyväksynyt ilmastopäästöjen vähentämiseen tähtäävän ohjelman, joka on Sazonovin mielestä oikea keino ohjata kaupungin toimialoja, myös ruokapalveluita.
”Toki Ylvan päätös on hyvä. On hienoa, että yksityiset toimijat asettavat yhteiskunnallisia tavoitteita.”
Sazonov jättäisi ruokalistojen tekemisen kaupungin ruokapalveluille, joissa on hyvä käsitys ravitsemussuosituksista.
”On ymmärrettävää, että valtuutettuja kiinnostavat asiat, jotka ovat lähellä ihmisten arkea. On kuitenkin hyvä tunnistaa, että valtuustolla on enemmän strateginen rooli tällaisessa asiassa.”
MYÖS Eveliina Heinäluoma (sd) muistuttaa, että kaupungin hiilijalanjäljen pienentäminen on yhteinen asia, joka velvoittaa ruokapalveluitakin. Kaupungin ruokapalveluiden asiakkaina on paljon lapsia mutta myös hyvin iäkkäitä ihmisiä.
”Olen varonut ottamasta kantaa ruokakeskustelussa, koska uskon, että ruokapalveluissa osataan ottaa huomioon sellaisetkin asiat, jotka eivät tule edes näkyviin.”
Varsinkin iäkkäiden ihmisten ruokailussa tulisi Heinäluoman mielestä mahdollisuuksien mukaan kunnioittaa heidän ruokatottumuksiaan.
- Yli puolet Helsingin koulujen ruuista on kasvisruokia, ja se ei hetkauta oppilaita mitenkään
8.4. 2:00
- Helsinki haluaa kasvattaa kasvisruuan osuutta kouluissa ja päiväkodeissa: ”Maltillinen eteneminen ei riitä”
25.9. 20:42
- Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjo