Vain sota ajaisi ihmiset väestönsuojiin
Vartti
pääkaupunkiseutu
Tänään kello 13.52 (26.3.2011)
Ydinonnettomuus sadan kilometrin päässä pakottaisi helsinkiläiset sisälle ja myöhemmin pihatöihin, mutta väestönsuojaan ei tarvitsisi mennä.
Jos Loviisan ydinvoimalassa tapahtuisi onnettomuus, tilanne olisi sikäli parempi kuin Japanissa, että Loviisassa on järjestelmä, jolla pystytään suodattamaan ilmaan pääseviä kaasuja.
Reilun sadan kilometrin päässä Loviisasta sijaitsevan pääkaupunkiseudun asukkaiden pitäisi pysytellä sisätiloissa. Ikkunoita ja ovia olisi syytä tiivistellä vaikkapa teipillä.
– Säteily ei sinällään tapa suoraan, mutta se lisää syöpätodennäköisyyttä. Sellaisia annoksia ei voi saada näin kaukana ydinvoimalasta, että tulisi akuutti säteilysairaus, selittää valmiusjohtaja Janne Koivukoski sisäministeriöstä.
Käyvästä ydinreaktorista syntyy kuitenkin myös jalokaasuja, joita ei pystytä suodattamaan millään.
– Niiden hyvä puoli on, että ne eivät reagoi minkään muun aineen kanssa eli ne ovat vaarallisia vain sen ajan, kun leijuvat alueen yli.
Elämä normalisoituisi jo pian
Katastrofin jälkeen elämä pääkaupunkiseudulla palautuisi normaaliksi päivien tai viikkojen kuluttua.
– Ihmiset joutuisivat miettimään, mitä voi ulkona pistää suuhunsa ja missä voi antaa lastensa leikkiä ihan samalla tavalla kuin Tšernobylin onnettomuuden jälkeen. Tietysti tulisi myös elintarvikkeiden nautinto- ja tuotantorajoituksia.
– Ilmastointilaitteiden suodattimet pitäisi puhdistaa. Saastunut lumi pitäisi siirtää pois. Jos olisi kesä, pitäisi ajaa nurmikot ja kaataa puita, Koivukoski luettelee.
Vuorokaudessa väestönsuojaksi
Ydinvoimaonnettomuuden sattuessa ei viranomaisten suunnitelmien mukaan tarvittaisi väestönsuojia. Niitä käytetään vasta, jos syttyy sota.
Moni parkkihalli, urheilutila tai taloyhtiön häkkikomero pitää saada muutettua vuorokaudessa väestönsuojaksi. Laki on tosin muuttumassa niin, että väestönsuojan käyttökuntoon saattaminen saa kestää 72 tuntia.
Pidemmällä varoajalla on tarkoitus monipuolistaa väestönsuojien käyttömahdollisuuksia, kertoo väestönsuojelusuunnittelija Matti Koskinen Helsingin pelastuslaitokselta. Kolmessa vuorokaudessa ehtii purkaa useammankin seinän.
– Uhkan kasvaessa suoja tyhjennetään sinne kuulumattomasta tavarasta ja laitetaan ilmanvaihto ja muut laitteistot toimintakuntoon, Koskinen kertoo.
Osa suojista on huonossa kunnossa
Jos hälytys tulisi, moni vanha väestönsuoja tuskin antaisi riittävää turvaa. Sisäministeriön vuonna 2004 tekemän kartoituksen mukaan väestönsuojien laitteiden kunnossapito on laiminlyöty ”aivan liian usein”. Vuoden 1971 jälkeen rakennetut suojat ovat raportin mukaan hyvässä kunnossa, mutta ennen vuotta 1963 rakennettujen suojien kunto on heikko.
– On mahdoton sanoa, millaisessa kunnossa väestönsuojien materiaali on nyt. Niiden ylläpito on kiinteistöjen vastuulla. Tilanne on varmasti sellainen, etteivät ne ole kaikilla kunnossa.
·
Janne Metso, Vartti
http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/vain_sota_ajaisi_ihmiset_vaestonsuojiin/?ref=tf_iOKboksi_p3