Soininvaara HS:lle: Talvisodan muistomerkistä luovuttava!

adam7

Respected Leader
commando kirjoitti:
Sivari on olemassa vain siksi ettei kaikkia asepelkoisia varusmiespalveluksesta kieltäytyjiä voi laittaa linnaan. Parempi tosiaan että laitetaan sivariin kuin varusmiehiä epämotivoimaan (näitä on jo liikaa) tai vankilaan leluksi. Mieluiten kyllä sivari pitäisi laittaa oikeaan työelämään korotetulla verotuksella sekä poisotetuilla oikeuksilla saada työttömyys- tai sosiaalitukia tai äänestää.

Vaikka sinänsä pidän sivariksi menoa outona ja jopa vääränä valintana, on se kuitenkin laillinen valinta.

Taisit asekeskustelussa viitata ihmisoikeustuomioistuimeen asekysymyksessä ja nyt olet ottamassa äänioikeutta ja sosiaalista turvaverkkoa pois. Aika hurjaa.

-------

Itse asiakysymyksestä voisi todeta, että Soininvaaran kanta olisi oikea jos lammas ja jalopeura lepäisivät rauhassa rinta rinnan, mutta kun ei...
 

kimmo.j

Respected Leader
Saksassa sivari suoritetaan monesti oman kunnan palokunnassa, monesti vielä VPK;ssa. Pojat toimivat päivisin kalustonhoitajina ja lähtevät keikoille. Tämä järjestelmä toimii koska he ovat motivoituneet tähän(monesti VPK,n jäseniä). Suomessa sivari ei saisi paloasemalla mitään lämmintä vastaanottoa ja kohtelu olisi todennäköistä ala-arvoista. Hyöty sivarin panoksesta jäisi pieneksi.

Toisaalta jo sivarin kunto on huono, ei häntä voida laittaa pelastustehtäviin koska se taas vaatii vastaavaa kuntoa kuin jääkärinkin homma. Jos taas ei halua joutua komenettavaksi, on taas väärässä paikassa koska palokunta ei ole demokratia, vaan keikoilla johtaja käskee ja muut tottelevat. Samoin pimeää ja verta pelkäävät heikkohermoiset stressaajat päätyvät helposti lääkitykselle palokunnan hommissa.
 

pstsika

Haukka
Oikeudet ja velvollisuudet kulkevat rintarinnan. Miksi yksilölle, joka ei ole valmis suorittamaan velvollisuuksiaan pitäisi antaa myöskään samoja oikeuksia kuin niille, jotka velvollisuutensa suorittavat?
 

commando

Kenraali
adam7 kirjoitti:
Vaikka sinänsä pidän sivariksi menoa outona ja jopa vääränä valintana, on se kuitenkin laillinen valinta.

Taisit asekeskustelussa viitata ihmisoikeustuomioistuimeen asekysymyksessä ja nyt olet ottamassa äänioikeutta ja sosiaalista turvaverkkoa pois. Aika hurjaa.

Niin, se on laillinen koska enemmistö kansanedustajista on joskus aikoinaan päättänyt niin. Nämähän päätökset ovat muutettavissa myös. Mitä tulee esim. äänestysoikeuteen niin sehän on otettavissa ihmisiltä pois mm. Suomessa vangit eivät saaneet äänestää vuoteen 1969 asti kansalaisluottamuksen menettämisen vuoksi. Myöskin Euroopan Ihmisoikeusistuin on linjannut että pitkään vankeustuomioon tuomitulla ei ole oikeutta äänestää mutta sitä ei voida ottaa automaattisesti poiskaan, tulkitsen kahta eri tuomiota. Periaatteessahan sosiaaliturva ja äänioikeus määritellään perustuslaissa ja minun ideaalinen perustuslaki olisi erilainen kuin nykyinen ollen lähempänä tasavallan kuin demokratian ihanteita. PSTSika sen jo sanoi, ei oikeuksia ilman vastuita, ei vastuita ilman oikeuksia. Minun ideaalimaailmassani asevelvollisuus olisi vapaaehtoinen ja palkittaisiin eduilla. Nykyinen asevelvollisuus on vitsi, koska sen pystyy välttämään niin helposti.
 

adam7

Respected Leader
pstsika kirjoitti:
Oikeudet ja velvollisuudet kulkevat rintarinnan. Miksi yksilölle, joka ei ole valmis suorittamaan velvollisuuksiaan pitäisi antaa myöskään samoja oikeuksia kuin niille, jotka velvollisuutensa suorittavat?

olet nyt "pitäisi" ( sollen) puolella. oletko sinä määrittelemässä tätä?

olemassa olevassa maailmassa (sein) velvollisuudeksi on määritelty ase- tai siviilipalvelus. sen nyt on määritellyt sellainen riitainen ja epämääräinen konklaavi, jota yleensä kutsutaan eduskunnaksi.

siviilipalveluksen moraaliperusteta en nyt lähde puolustelemaan, kun itsekin näen sen useimmissa tapauksissa lusmuiluna tai moraalisena itsepetoksena, mutta se on kuitenkin länsimaissa selkeästi etabloitu laillinen vaihtoehto asevelvollisuuden suorittamiselle. teoreettisesti tuo vaihtoehto löytyi jopa neuvosto-venäjällä.
http://www.eng.mil.ru/en/career/alternative.htm
avainsana oli tietysti "teoreettisesti"

----
oikeuksien ja velvollisuuksien rinnakkaisuudesta olen tietenkin samaa mieltä kanssasi. miten sitten sinä tai minä määrittelisimme nämä ei ole kamalan relevanttia. ylenmääräinen sivaribashaus ei myöskään ylennä keskustelijaa tai keskustelua (joo, olen tietoinen että olin itsekin kriittinen, mutta en määritellyt sivaria lähes alemmaksi olioksi).
 

adam7

Respected Leader
@commando

aiempi vastaukseni kattaa osan vastauksena postaukseesi.

kun nyt aiemmin viittasit tuohon ihmisoikeustuomioistuimeen, niin sekin on päätynyt lopputulokseen, että vaihtoehtoinen aseeton palvelusmuoto tulee olla
linkki päätökseen pdf:nä (ei vielä lataa sitä heti linkin jälkeen)

Mitä tulee kansalaisluottamuksen menetykseen lisänä rangaistukselle, ei tässä tarvitse tutkia sitä oletko tulkinnut oikein tai väärin (viittaukset on tietenkin hyvä laittaa), kun tuollaisella ajatuksella ei nyt vaan ole tilausta tässä yhteiskunnassa.
 

commando

Kenraali
Niin, sellainen tulee olla jos pakollinen asevelvollisuus on olemassa - huom. EIT:n mukaan... Suomihan saa laittomista kotietsinnöistäkin ja pitkäksi venyneistä oikeudenkäynneistä jatkuvasti tuomioita EIT:ltä joten voisi kysyä narsistipolitiikon suulla että "so what"? Itse toki toivon että EIT:n päätöksistä otettaisiin mallia ja asioita korjattaisiin. Itsehän tein selväksi millainen malli olisi mieleeni, vapaaehtoinen eduilla. EIT on muutenkin aika eriskummallinen tapaus kun se ei kuitenkaan anna satikutia siitä että vain miehet joutuvat tähän järjestelmään... vain siitä että miehellä pitää olla vaihtoehtona siviilipalvelus... Niinpä. Anteeksi viitteeni puute, se johtunee ihan oikeasti siitä että olen amatööri ja kuten suurin osa nettikeskustelijoista minäkään en siteeraa tai lue alk. per. päätöksiä mikä tosin on anteeksiantamatonta vaan vain lehtijuttuja ja tiedotteita aiheesta. Ymmärrän että asia ärsyttää, minuakin se ärsyttää monessa muussa asiassa. :)
 
commando kirjoitti:
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Ja tuo vapautuksen saannut porukka pitäisi ehdottomasti ohjata suurelta osin sivariin auttamaan kuntia, se on juuri sitä porukkaa joka jää helposti roikkumaan tukien varaan vailla mitään päämäärää elämässään. Se porukka ei isoilta osin todellakaan mene kouluun, valmistu vuoden muita aijemmin ja maksa veroja vuoden muita kauemmin tuottavassa työssä, EI TODELLAKAAN!

Sivari ei ole mikään keino ohjata ihmisiä pois tukien varasta. Ei tarvitse tehdä orjatyötä saadakseen elämälleen suuntaan. Jos yksilö ei pysty huolehtimaan itsestään on siihen muita tahoja olemassa (sosiaaliviranomaiset, mielenterveyspuoli, työvoimatoimisto) ja uusista ohjelmista muodikkain nuorisotakuu. Jos ei pysty työvoimatoimiston aktivoinneissa saamaan itseään niskasta kiinni niin ei saa kyllä sivarissakaan.

Ihmisellä pitää olla paikka johon hän menee aamuisin, yksikään tahoistasi ei "pakota" joka aamuisiin rutiineihin jotka pitävät sinut kiinni ns. normaalissa elämän rytmissä muun yhteiskunnan mukana, siitä se kaikki lähtee liikeelle. Tällähän sitä armeijan käymistäkin on yhdeltä osin perusteltu koko ikäluokalle (vaikka kaikille ei tarvetta olisikaan), viimeinen mahdollisuus ryhdistäytyä ns. "ohjatussa ympäristössä".

Eivät ne ihmiset ole tällä hetkellä "muuten yksityisillä töissä", ne pyörivät nyt turhaan varusmiespalveluksessa vailla mitään oikeaa tarvetta. Myöskää terveydellisistä syistä vapautetuista päihteiden käyttäjistä ei tasan varmasti ole tuottavassa työssä kuin murto-osa, jos sitäkään...

commando kirjoitti:
Siksi juuri olisikin syytä tehdä asepalveluksesta vapaaehtoinen ja eduilla palkittava että saataisiin varusmiespalveluksesta aines pois jota ei sijoiteta ja aiheuttaa vain kuluja.

Jos uskot tuon toimivuuteen, niin usko pois. Käytännön esimerkit osoittavat että hommaa ei saada toimivaan kuin palkka-armeijalla jonka hinta ja koko on sitten mitä on...

commando kirjoitti:
Tuskinpa terveydellisistä syistä vapautettu päihteitten käyttäjä yhtään enempää siviilipalveluksessa tekee töitä kuin muutenkaan... Haluaisitko sinä narkkarin vaihtamaan vaippoja mummollesi? Sitähän minäkin. Päihdeongelmat eivät ratkea sivarilla.

Ehkä päihteiden käyttäjät oli vähän väärä termi (isoimman massan muodostaa psyykkisten syiden takia vapautetut, eli juuri se osasto jonne on helppo lykätä väkeä on vapautukseen oikeaa syytä tai ei.), ei niitä oikeita narkkareita ole tuosta porukasta kuin pieni osa, eiköhän ne vakavat tapaukset ole jo kutsunnoissa kirjoissa ja kansissa, heidän paikkansa on luonnollisesti terveyden huollon puolella yhdessä oikeasti vakavien psyyke ongelmaisten kanssa.

Vapautetuissa on paljon sitä osastoa jota ei vaan oikeen kiinnosta/armeijan kuri tuntuu äärimmäisen vastenmieliseltä, päivärytmit on ehkä menneet täysin päälaelleen kun ei ole töitä/koulua ja homma on livennyt vähän liiaksi kaljoittelun/polttelun puolelle, tuosta kun mainitsee, on vakavuus aste mitä hyvänsä niin vapautuksen saa varmaan siltä seisomalta. Ennen koko tuo osasto määrättiin armeijaan muitta mutkitta (koska SA-vahvuus sitä vaati) eikä kukaan kukkahattutäti huudellut perään kun vetelehtijät laitettiin ruotuun kovalla kurilla, sama ei onnistu enää tänä päivänä, näin se vaan menee. Jotain muuta olisi syytä keksiä tilalle sillä jos tuon porukan alennustila jatkuu useamman vuoden niin se uppoaa vaan syvemmälle ja sitä on hyvin vaikea enää korjata + lasku yhteiskunnalle on iso!

Vai että oikein "pitäisi ohjata", ikään kuin työkkärit eivät tätä yrittäisi joka päivä, silti tuolla lorvii nuoria toimettomina vaikka kuinka. Kehitetty sivari olisi se ratkaisu joka takaisi kaikille edes jonkunlaisen työpaikan vuodeksi juuri siinä 20v. kantturoilla jossa syrjäytyminen lopullisesti yleensä tapahtuu.

commando kirjoitti:
Työkkärit eivät voi auttaa koska heiltä puuttuu keinot, esim. menetetty työttömyyskorvaus karenssin muodossa tulee sosiaalitoimistolta takaisin toimeentulotukena. Mikään sivarius ei ratkaise sitä ongelmaa että Suomessa saa rahaa tekemättä mitään.

Sivarilla on enemmän sekä keppiä, että porkkanaa. En ole ihan varma mitä siitä seuraa jos sivarin jättää kesken (vähintäänkin keskeyttäjä joutunee ravaamaan taas ties missä eri viranomaisten tiskeillä moneen kertaan että rahaa alkaa juosta tilille, automaatiohan se ei ole), mutta mielekkäämpiä työpaikkoja olisi ainakin jakaa kaikille.

Ei tuo vapautettu porukka ole suureksi osaksi mitään täysin toivotonta/läpimätää ainesta. Sopivat hommat ja isompi porukka jossa touhutaan muiden vastaavien kanssa voi ihan hyvin luoda ilmapiirin jota ei ehkä haluakkaan vetää läskiksi niin helposti. Kutsuntalautakunnalta tai muulta instanssilta joka määrää lopulliset palveluspaikat vaaditaan tietysti vähän silmää sille ketä laittaa mihinkin palvelemaan. Esim. koulunsa kunnolla läpi käyneet sivarin itse valinneet voidaan sijoittaa ihan mihin organisaatioon (vaativaankin) tahansa töihin vaikka yksinään mutta jo tuossa vaiheessa ongelmia itselleen haalineet tapaukset mieluummin isompaan vastaavaan ryhmään jota vetää asiansa osaava esimies/kouluttaja. Tälle porukalle pitäisi ilman muuta järjestää myös sivarin jälkeen tehostettu jatko suunnitelma esim. työkkärin kautta että hyvään alkuu saatu elämänrytmi saataisiin jatkumaan.

Meillä on urheiluseuran kautta esimerkki tapaus siitä miten käy reippaalle nuorukaiselle perhe tragedian jälkimainingeissa kun lopulta aika minimaalisten psyyke/päihde "ongelmien" takia nuorta miestä ei laitettu varusmiespalvelukseen eikä sivariinkaan, nyt on muutama vuosi pyöritty oman onnen nojassa vailla päämäärää luettelemisiesi työkkärin, sossun ja mielenterveys puolen välillä. Millään instanssilla ei ole ollut muskeleita tarttua miestä vähääkään niskasta kiinni vaan kyseinen henkilö on aina voinnut muutaman vko/kk jälkeen ihan oman mielensä/sen hetkisen fiiliksen mukaan valita huvittaako vai ei vailla pienintäkään sosiaalista painetta... Nyt on sitten piikin jälkiä käsivarressa ja seuraava osoite lienee maanpovi tai vankilakierre ennemmin tai myöhemmin.

Älkää aliarvioko järjestelmän / sopivan yhdessä touhuamisen vaikutusta tällaisiin tapauksiin. Olen jutellut/tiedän muutaman vankilassa käyneen hepun. Kaikki saavat aina elämänsä enemmän tai vähemmän järjestykseen tuomion yhteydessä koska siellä on normaali rytmi jonka mukaan touhutaan, paikka jonne mennä joka aamu ja asioita joita tehdä! Erityisen pidettyjä ovat avolaitokset joiden arki vastaa hyvin paljon tyypillisiä sivarin ohjattuja hommia.

Työkykyinen reipas ammattikoulun kunnialla läpikäynyt tuore putkimies on parasta miehistöainesta mitä armeija voi toivoa, jos tätä putkaria ei intin touhut kiinnosta vaivaisen 6kk verran, niin sitten hänelle hommataan kunnan varikolta joku tekninen palveluspaikka 12kk:ksi. Asevelvollisuus lävähtää käsiin jos jokainen ammatin/työpaikan hommannut nuori vapautetaan palveluksesta.

commando kirjoitti:
Jolloin putkimies sivarissa 12 kk tekee ilmaiseksi orjatyötä köyhyysloukussa kartuttamatta eläkettä kun taas fiksu sanoo olevansa huumeittenkäyttäjä, saa vapautuksen ja menee oikeisiin töihin maksamaan itselleen eläkettä ja ostelee iPodin itselleen. Asepalvelus on jo lähtenyt käsistä koska täysin terve ihminen saa vapautuksen kun valittaa vähän päätä ja kuinka ampumaradalla tekisi mieli vähän ammuskella kuten Saaren Masa tai Auvisen Pete tai että polttelee ganjaa.

Ei se ole lähtenyt käsistä koska niin suuri osa valitsee edelleen asepalveluksen, mutta ei kuaan näin voi jatkua jos joka vuosi enemmän ja enemmän vapautetaan. Juuri tämän takia linja vapautuksen saamiseksi on palautettava tiukemmalle tasolle ja ohjattava se porukka kehitettyyn sivariin.

Väki määrä kasvaa tasaisesti, mutta esim. lähiöiden urheilukentiltä puuttuu futismaalit ja talvisin kenttiä ei jäädytetä tai kaukaloita kasata, lämmitettävät pukukopit kentänhoitajineen katosivat 90-luvun lamassa, sitten ihmetellään miksi lapset pelaa pleikkaa sisällä eikä urheile :dodgy: Jos haluat pelata lätkää niin vanhempien pitää roudata sinut toiselle puolelle kaupunkia jäähalliin reeneihin ja maksaa 500eur/kk:ssa seuralle rahaa. Ennen joka lähiön kentillä oli täysi tohina harvasa ilta eikä se lysti maksanut mitään tai ohjattunakin jonkun nimellisen summan! Ja taas ihmetellään miksi varusmiesten keskimääräinen kunto laskee ikäluokka toisensa perään :dodgy:

commando kirjoitti:
Ja lisäämällä siviilipalvelustako ostetaan urheilukentille maalit? Ei kyllä siihen tarvitaan se että se sivari menee töihin, maksaa veroja ja jolla sitten ostetaan se maali. Se että lapset pelaavat sisällä pleikkaa ei johtu siitä että joku ulkoliikuntapaikka olisi hoitamatta, ilmiö on yleismaailmallinen eikä liity mitenkään lamaan.

Niitä ei välttämättä osteta vaan ne tehdään kaupungin varikolla jos se on järkevästi mahdollista niin kuin ennenvanhaan. Eikä se materiaalin ostaminen monastikaan ole se ongelma vaan työn hinta jolla ne viedään pelipaikoille kesä/talvikausina, pidetään kunnossa ja valvotaan niiden käyttöä.

Mistäs se pleikan pelaaminen sisällä sitten johtuu? Meidän aikaan oli jo ensimmäiset tietokoneet, kyllä niilläkin pelattiin, mutta ihan yhtälailla pelattiin ja touhuttiin ulkona muutaman sadan metrin päässä olevilla pelipaikoilla. Suuren massan touhuilut loppuu siihen jos vanhempien pitää maksaa/roudata jälkikasvu harrastamaan jonnekkin kaupungin toiselle puolelle.


Ja älä unohda että on paljon vähä pätöisempiä töitä joita pitäisi jonkun tehdä, mutta kiitos minimipalkkojen tason niitä ei kannata teettää vaan hommat jätetään tekemättä tai ulkoistetaa yksityisille firmoille jotka hoitavat ne huonosti ja keräävät siitäkin vielä voiton.

commando kirjoitti:
Ymmärrän kyllä ideasi estää siviilipalveluspaikoille syrjäytymistä, saada jotain yleishyödyllistä pientä aikaan mutta käytännössä minä en halua sitä siviilipalveluksella saada aikaan. Ko. homma voidaan järjestää vaikka niin että vangit puetaan oransseihin haalareihin ja vanginvartijat suomenhevosten selästä valvovat moottoritien varren roskien keräystä.

Mietippäs nyt pari kertaa mitä tuon porukan roudaaminen työn ääreen ja niiden valvominen vaatii henkilökuntaa ja mitä se maksaa...

commando kirjoitti:
Syrjäytyneiden nuorten aktivointi voidaan hoitaa myös lopettamalla tuet kokonaan (myös sosiaalitoimiston) jos kieltäytyy työvoimatoimiston aktivointitoimenpiteistä eli mm. nuorisotakuusta kuin teettämällä vuosi orjatyötä miessukupuolella. Jälleen kerran vapaaehtoinen asepalvelus eduilla ratkaisi myös sukupuolitasoarvokysymyksen.

Ei pitäisi olla epäselvää mitä siitä seuraa jos joku osa kansasta pudotetaan tukien ulkopuolle... sen jälkeen saat kertoa säästetyn summan vähintään kahdella ja palkata sillä lisää poliiseja setvimään kasvavaa rikosten määrää.

Edelleen miten hyvin toimii vapaaehtoisuus Ruotissa ja millaisen armeijan sillä saa...?

commando kirjoitti:
Muutenkaan yhteiskunnassa ei työttömillä, sivareilla tai muilla pitäisi teettää töitä joiden tekemisesta on jo kilpailua kuten juuri vanhustenhoidossa. Vanhustenhoitoa tekevät jo lähihoitajat, miksi jonkun juuri koulusta valmistuneen lähihoitajan pitäisi jäädä työttömäksi koska kunta ei halua maksaa palkkaa hommasta koska sen voi teettää ilmaiseksi orjasivarilla...

Jos alalla ei ole työvoiman tarvetta niin silloin lähdetään opiskelemaan toiselle alalle, aloituspaikkojen määrällä tätä on helppo säädellä.
Se on valtiolta/veronmaksajilta aina enemmän pois mitä enemmän täydellä palkalla kunnissa pyöriin väkeä töissä

commando kirjoitti:
Muutenkin joku pakkotyöpalvelussivari valtiolle tuo mieleen lähinnä totalitäärisen järjestelmän.

Järjestelmä on jo olemassa ja joka vuosi sadat työskentelevät sivarissa "ilmaiseksi" kunnille, joten elämmekö siis totalitäärisessä järjestelmässä?
 

Iso-Mursu

Respected Leader
Siviilipalvelukseen menijöistä on varmasti suurinosa lusmuja, joiden moraalinen tai uskonnollinen vakaumus on enemmän kieltäytyä yhteiskunnan toiminnoista kuin pelkästään asepalveluksesta.

Mutta demokraattiseen yhteiskuntaan pitää kuulua mahdollisuus kieltäytyä aseellisesta palveluksesta.

Se että lakia käytetään väärin, ei tarkoita sitä että siviilipalvelus pitäisi lopettaa tai sen suorittajia rangaista. Tiukennetaan vain lain tulkinta entiselleen niin se on siinä.

Tosin jos ok tasoisiakaan asevelvollisia ei sijoiteta sota-ajan joukkoihin, niin mitä velttoilijoilla tekisi sitten reserviläisinä?
 
commando kirjoitti:
Minun ideaalimaailmassani asevelvollisuus olisi vapaaehtoinen ja palkittaisiin eduilla. Nykyinen asevelvollisuus on vitsi, koska sen pystyy välttämään niin helposti.

Ideaali maailmassasi meillä olisi siis puolustusvoimat mallia länsinaapuri miinus miljardi euroa! Millähän sanoilla sitä armeijaa pitäisi kuvailla...
 

Hanski

Ylipäällikkö
Kommentoin sen verran sivarikeskustelua, mitä on omakohtaisia kokemuksia. Toimin muutaman vuoden yliopistossa ja sinä aikana käytimme hetken aikaa sivareita erilaisissa IT-tukitehtävissä. Sivareiden käyttöön kannusti työvoiman edullisuus, vuoden kustannukset (ruoka, matkat ja asunto) olivat pääkaupunkiseudulla n. 10000 € vuodessa. Minulla oli aikamoinen kynnys ottaa ensimmäinen sivari, mutta kustannukset ajoivat lopulta oman katsantokannan yli. Ensimmäinen sivari oli oikein noheva ja aikaansaava kaveri ja palkkasin kaverin sivariuden jälkeen vakiduuniinkin. Seuraava saapumiserä olikin jo huonompi, mutta otimme yhden sivarin hommin. Tämä oli sinällään osaava kaveri, mutta puolilusmu ja vastuunkantokyky oli nolla. Loppupäätelmä oli, että halvalla saa tietyn tasoisen työntekijän. Järjestimme kutsunnat kolmannelle saapumiserälle, mutta silloin ei löytynyt kuin juuri niitä kannabiksen hajuisia ituhippipunkkareita. Oman rajoittuneen kokemukseni perusteella en kyllä jatkossa ottaisi sivaria esim. nykytyöyhteisöön, vaikka kustannus olisikin pieni.
 

commando

Kenraali
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Ideaali maailmassasi meillä olisi siis puolustusvoimat mallia länsinaapuri miinus miljardi euroa! Millähän sanoilla sitä armeijaa pitäisi kuvailla...

Länsinaapurin malli ei ole mitenkään toimiva, koska siihen ei saada tarpeeksi miehistoä edes heidän tarpeeseen, joka on pienempi kuin Suomen, josta jo aiemmin kerroin sinulle. Ruotsin puolustusvoimiin osallistumisesta ja reserviläisenä aikaa viettämään rupeamisesta ei saa tarpeeksi etua tällä hetkellä että se houkuttelisi. Sinä päivänä kun yliopistoon pääsee ohi lääkiksen arvontakiintiön Ruotissa niin on jo parisataa motivoitunutta ja hyvää alokasta. :)
 
commando kirjoitti:
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Ideaali maailmassasi meillä olisi siis puolustusvoimat mallia länsinaapuri miinus miljardi euroa! Millähän sanoilla sitä armeijaa pitäisi kuvailla...

Länsinaapurin malli ei ole mitenkään toimiva, koska siihen ei saada tarpeeksi miehistoä edes heidän tarpeeseen, joka on pienempi kuin Suomen, josta jo aiemmin kerroin sinulle. Ruotsin puolustusvoimiin osallistumisesta ja reserviläisenä aikaa viettämään rupeamisesta ei saa tarpeeksi etua tällä hetkellä että se houkuttelisi. Sinä päivänä kun yliopistoon pääsee ohi lääkiksen arvontakiintiön Ruotissa niin on jo parisataa motivoitunutta ja hyvää alokasta. :)

No eikö tuo nyt sitten kerro jo kaiken vapaaehtoisesta mallista?
 

commando

Kenraali
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Ihmisellä pitää olla paikka johon hän menee aamuisin, yksikään tahoistasi ei "pakota" joka aamuisiin rutiineihin jotka pitävät sinut kiinni ns. normaalissa elämän rytmissä muun yhteiskunnan mukana, siitä se kaikki lähtee liikeelle. Tällähän sitä armeijan käymistäkin on yhdeltä osin perusteltu koko ikäluokalle (vaikka kaikille ei tarvetta olisikaan), viimeinen mahdollisuus ryhdistäytyä ns. "ohjatussa ympäristössä".

Ei ole PV:n tai valtion työ kasvattaa ihmisiä, se lähtee perheestä ja itsestä ja heikoimmille on jo instansseja esim. sossu ja kela. Normiaamurutiineihin voidaan pakottaa mm. sossun ja kelan kauttakin kun siihen annetaan oikeudet ja resurssit. Mitään siviilipalvelusta ja lisää eri organisaatiota tähän satojen eri tukimuotojen maahan ei tarvita. Ne lisäävät vain byrokratiaa ja tehottomuutta. On aivan yleinen tavoite yksinkertaistaa eri tukimuotoja. Yksi muoto tähän on kansalaispalkka mikä tosin helppoudessaan passivoi liikaa ihmisiä. Yksi syy minkä takia toimeentulotuesta ja muista pyritään saamaan hankalia hakuprosessin kannalta on se että ihmiset eivät hakisi niitä.

Jos uskot tuon toimivuuteen, niin usko pois. Käytännön esimerkit osoittavat että hommaa ei saada toimivaan kuin palkka-armeijalla jonka hinta ja koko on sitten mitä on...

Koska missään maassa vapaaehtoisuutta ei palkittu tarpeeksi suurilla eduilla pl. Yhdysvaltojen kansalliskaarti. Se miten etu saadaan ei voi olla puhdasta palkkaa, siihen eivät riitä rahkeet vaan asevelvollisuuden käyminen pitää linkittää työuraan ja yhteiskunnassa vaikuttamiseen positiivisesti. Kerro miten Suomessa hankitaan esim. nykyisen kokoinen sodan ajan armeija n. 200 000 miehen palkka-armeija? 200 000 palkkasotilasta? Älä unta näe. Suomessa asevelvollisuus on ollut ainoa tapa saada tarvittava määrä sodan ajan joukkoja, nyt kun sodan ajan joukkojen määrä on supistettu jopa 700 000:sta 200 000 alkaa olla aika myös lopettaa kallis asevelvollisuus, jossa koulutetaan miehistöä jota ei sijoiteta ja jos sijoitetaan niin erittäin lyhyeksi ajaksi ilman kertausta. Hukkaan heitettyä koulutusta.

Vapautetuissa on paljon sitä osastoa jota ei vaan oikeen kiinnosta/armeijan kuri tuntuu äärimmäisen vastenmieliseltä, päivärytmit on ehkä menneet täysin päälaelleen kun ei ole töitä/koulua ja homma on livennyt vähän liiaksi kaljoittelun/polttelun puolelle, tuosta kun mainitsee, on vakavuus aste mitä hyvänsä niin vapautuksen saa varmaan siltä seisomalta. Ennen koko tuo osasto määrättiin armeijaan muitta mutkitta (koska SA-vahvuus sitä vaati) eikä kukaan kukkahattutäti huudellut perään kun vetelehtijät laitettiin ruotuun kovalla kurilla, sama ei onnistu enää tänä päivänä, näin se vaan menee. Jotain muuta olisi syytä keksiä tilalle sillä jos tuon porukan alennustila jatkuu useamman vuoden niin se uppoaa vaan syvemmälle ja sitä on hyvin vaikea enää korjata + lasku yhteiskunnalle on iso!

Ja miten sitten sivarissa heitä kukaan pakottaa töihin kun ei armeijassakaan jossa sentään huudetaan? :D No ainoa keino tuossa tapauksessa olisi juuri entisen mallin sa-koulutus uudella nimellä, sivari. :D Alennustila loppuu heti kun lopetaan turha hyysäys ja lopetetaan alennustilan ylläpito mm. sosiaaliturvilla eli poistetaan ne tai alennetaan tuntuvasti (myös sossun!) jos ei kiinnosta mm. työvoimatoimiston aktivointitoimenpiteet.

Tälle porukalle pitäisi ilman muuta järjestää myös sivarin jälkeen tehostettu jatko suunnitelma esim. työkkärin kautta että hyvään alkuu saatu elämänrytmi saataisiin jatkumaan.

Tällä porukalle pitäisi järjestää se hyvät tukitoimet ilman sivariakin! Sillekin on jo olemassa vaikka mitä eri tukimuotoja byrokratiaviidakossa, riittää että niitä yksinkertaistetaan yhden luukun taakse ja resurssoidaan riittäviksi. Ei mitään uusia sivariluukkuja, kiitos.

Meillä on urheiluseuran kautta esimerkki tapaus siitä miten käy reippaalle nuorukaiselle perhe tragedian jälkimainingeissa kun lopulta aika minimaalisten psyyke/päihde "ongelmien" takia nuorta miestä ei laitettu varusmiespalvelukseen eikä sivariinkaan, nyt on muutama vuosi pyöritty oman onnen nojassa vailla päämäärää luettelemisiesi työkkärin, sossun ja mielenterveys puolen välillä. Millään instanssilla ei ole ollut muskeleita tarttua miestä vähääkään niskasta kiinni vaan kyseinen henkilö on aina voinnut muutaman vko/kk jälkeen ihan oman mielensä/sen hetkisen fiiliksen mukaan valita huvittaako vai ei vailla pienintäkään sosiaalista painetta... Nyt on sitten piikin jälkiä käsivarressa ja seuraava osoite lienee maanpovi tai vankilakierre ennemmin tai myöhemmin.

Sellaista se on. Luuletko että sossulla, työkkärilla tai terveydenhuollolla ei ole muskeleita puuttua asiaan niin jollakin sivarilla olisi? Hah. Kysymys on vain siitä miten asiat resurssoidaan ja miksi jollakin sivarilla olisi yhtäkkiä enemmän muskeleita kuin muilla? Suomessa pääsee hoitoon kun tekee saman kuin monet muutkin aiemmin, esim. heittää lapset kolmannen kerroksen ikkunasta ulos tai puukottaa 14-v. tyttölapsen koripallokentällä. Ongelma tässä ei ole mikään sivari tai sen puute vaan ettei edes olemassaolevilla ole muskeleita laittaa pipipäitä hoitoon. Sitäpaitsi syrjäytyminen ei ala mistään 20-28 vuodesta jonka aikana sivari tai asepalvelus suoritetaan vaan paljon aiemmin. On vain tunnustettava että on pahoja ihmisiä, jotka siirtävät pahuuden lapsilleen ellei siihen puututa. Yksi harvoista asioista joka tarvitsisi lupakortin aseiden ja autolla ajamisen sijaan olisi tod. näk. vanhemmuus.

Älkää aliarvioko järjestelmän / sopivan yhdessä touhuamisen vaikutusta tällaisiin tapauksiin. Olen jutellut/tiedän muutaman vankilassa käyneen hepun. Kaikki saavat aina elämänsä enemmän tai vähemmän järjestykseen tuomion yhteydessä koska siellä on normaali rytmi jonka mukaan touhutaan, paikka jonne mennä joka aamu ja asioita joita tehdä! Erityisen pidettyjä ovat avolaitokset joiden arki vastaa hyvin paljon tyypillisiä sivarin ohjattuja hommia.

Asutaanko sivarissa laitoksessa? Ei.

Ei se ole lähtenyt käsistä koska niin suuri osa valitsee edelleen asepalveluksen, mutta ei kuaan näin voi jatkua jos joka vuosi enemmän ja enemmän vapautetaan. Juuri tämän takia linja vapautuksen saamiseksi on palautettava tiukemmalle tasolle ja ohjattava se porukka kehitettyyn sivariin.

Kehitetty siviilipalvelus=orjatyö miehille jotka haluaisivat olla tetsaamatta kuten naiset ja mennä töihin/opiskelemaan.

Niitä ei välttämättä osteta vaan ne tehdään kaupungin varikolla jos se on järkevästi mahdollista niin kuin ennenvanhaan. Eikä se materiaalin ostaminen monastikaan ole se ongelma vaan työn hinta jolla ne viedään pelipaikoille kesä/talvikausina, pidetään kunnossa ja valvotaan niiden käyttöä.

Ja ne maalitolpatko myös hitsataan raudasta, jonka sivarit ovat kaivaneet ja jalostaneet maasta?

Mistäs se pleikan pelaaminen sisällä sitten johtuu? Meidän aikaan oli jo ensimmäiset tietokoneet, kyllä niilläkin pelattiin, mutta ihan yhtälailla pelattiin ja touhuttiin ulkona muutaman sadan metrin päässä olevilla pelipaikoilla. Suuren massan touhuilut loppuu siihen jos vanhempien pitää maksaa/roudata jälkikasvu harrastamaan jonnekkin kaupungin toiselle puolelle.

Kyllä tietokoneet olivat harvinaisempia, kalliimpia, vaikeakäyttöisempiä eikä peleissä ollut realistisia grafiikoita jne. Myöskin televisiossa oli kolme kanavaa, josta tuli harvoin mitään katsomisen arvoista. Myöskään ei ollut nettiä ja feisbookkia. Tekemistä oli ruudun äärellä paljon vähemmän. On rajallinen määrä aikaa. Osansa ulkoliikunnasta vie myös median tapa retostella jammu-sedistä niin kotimaisista kuin ulkomaisista, jolloin rikollisuutta ja pahaa näkyy joka puolella vaikka Suomi ei koskaan ole ollut turvallisempi joka johtaa lasten harrastuskyydityksiin ja muihin yliturvallisuusylilyönteihin.

Mietippäs nyt pari kertaa mitä tuon porukan roudaaminen työn ääreen ja niiden valvominen vaatii henkilökuntaa ja mitä se maksaa...

Jos 20 vankia tekee 10 työmiehen työn ja siihen valvomiseen tarvitaan 4 työmiehen palkka niin ollaan jo plussalla, varsinkin jos ko. vangien elättäminen vaatii 2 työmiehen palkan jos heitä ei laiteta johonkin työhön. Toki pitää huolehtia että vangit tekevät työtä joka tuottaa ja josta ei ole kilpailua, esim. marjanpoiminta muualta kuin tienvarsien pakokaasuista. Työstä normaalia rangaistuksen alentamista.

Ei pitäisi olla epäselvää mitä siitä seuraa jos joku osa kansasta pudotetaan tukien ulkopuolle... sen jälkeen saat kertoa säästetyn summan vähintään kahdella ja palkata sillä lisää poliiseja setvimään kasvavaa rikosten määrää.

Osa menee nälän vuoksi töihin. Rikollisuus toki nousee hieman mutta täytyy katsoa kumpi on edullisempaa, hiukan lisää rikoksia (joka aiheuttaa kuluja) vai paskasakin elättäminen vähemmällä rikosmäärällä. Kerrointa ja kustannuksia tuskin hirveämmin tiedetään. Voi olla että rikokset jopa vähenevät kun saadaan tälle sakille nälän takia töitä, varastavat ja tappavat 8 tuntia päivässä vähemmän.

Edelleen miten hyvin toimii vapaaehtoisuus Ruotissa ja millaisen armeijan sillä saa...?

Ei se toimi koska etuja ei saa järjestelmässä tarpeeksi.

Jos alalla ei ole työvoiman tarvetta niin silloin lähdetään opiskelemaan toiselle alalle, aloituspaikkojen määrällä tätä on helppo säädellä.

Kunpa valtio toimisi jo niin mutta helppoa ei ole ja lyhytnäköistä oman edun saavuttelua esiintyy paikkakunnilla, jotka ko. paskaa ulos työntävät sekä valtiolla joka ei palkitse ja rahoita työllistymiseen vaan valmistumisen suhteen.

Se on valtiolta/veronmaksajilta aina enemmän pois mitä enemmän täydellä palkalla kunnissa pyöriin väkeä töissä

Sivaritkin maksavat. Minä en maksaisi huonosta työmiehestä esim. 10 000 vuodessa kuten nimimerkki Hanskin esimerkissä.

Järjestelmä on jo olemassa ja joka vuosi sadat työskentelevät sivarissa "ilmaiseksi" kunnille, joten elämmekö siis totalitäärisessä järjestelmässä?

Ainakin osittain ja siihen on pyrkimystä eri tahoilla valitettavasti.
 

commando

Kenraali
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
commando kirjoitti:
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Ideaali maailmassasi meillä olisi siis puolustusvoimat mallia länsinaapuri miinus miljardi euroa! Millähän sanoilla sitä armeijaa pitäisi kuvailla...

Länsinaapurin malli ei ole mitenkään toimiva, koska siihen ei saada tarpeeksi miehistoä edes heidän tarpeeseen, joka on pienempi kuin Suomen, josta jo aiemmin kerroin sinulle. Ruotsin puolustusvoimiin osallistumisesta ja reserviläisenä aikaa viettämään rupeamisesta ei saa tarpeeksi etua tällä hetkellä että se houkuttelisi. Sinä päivänä kun yliopistoon pääsee ohi lääkiksen arvontakiintiön Ruotissa niin on jo parisataa motivoitunutta ja hyvää alokasta. :)

No eikö tuo nyt sitten kerro jo kaiken vapaaehtoisesta mallista?

Pitääkö se veistää kirveellä? Lähinnä se kertoo siitä että Ruotsi on epäonnistunut vapaaehtoisen mallin kanssa koska ei tarjoa tarpeeksi etuja! Asia on helposti ratkaistavissa kun etuja lisätään. Palkka-armeija jossa sotilaalle maksetaan ilmainen ylläpito ei ole varmaan kovin suosittu mutta sittemmin on kun maksetaan jo 3000 e/kk? Eiköstä? Kysymys on siitä mitä tarjotaan!
 
Hanski kirjoitti:
Kommentoin sen verran sivarikeskustelua, mitä on omakohtaisia kokemuksia. Toimin muutaman vuoden yliopistossa ja sinä aikana käytimme hetken aikaa sivareita erilaisissa IT-tukitehtävissä. Sivareiden käyttöön kannusti työvoiman edullisuus, vuoden kustannukset (ruoka, matkat ja asunto) olivat pääkaupunkiseudulla n. 10000 € vuodessa.

Miten tuo asumisen kustannus menee jos kaveri olisi samalta paikkakunnalta tai asuu vielä vanhemmillaan (kuten usein vielä asuukin)?
Vai onko homma rakennettu siten että sivarin mahdollinen asumiskustannus lankeaa aina palveluspaikan kontolle palveluksen ajaksi, eli kela/sossu ei maksa hepun vuokraa tuolta ajalta?

Hanski kirjoitti:
Minulla oli aikamoinen kynnys ottaa enimmäinen sivari, mutta kustannukset ajoivat lopulta oman katsantokannan yli. Ensimmäinen sivari oli oikein noheva ja aikaansaava kaveri ja palkkasin kaverin sivariuden jälkeen vakiduuniinkin. Seuraava saapumiserä olikin jo huonompi, mutta otimme yhden sivarin hommin. Tämä oli sinällään osaava kveri, mutta puolilusmu ja vastuunkantokyky oli nolla. Loppupäätelmä oli, että halvalla saa tietyn tasoisen työntekijän. Järjestimme kutsunnat kolmannelle saapumiserälle, mutta silloin ei löytynyt kuin juuri niitä kannabiksen hajuisia ituhippipunkkareita. Oman rajoittuneen kokemukseni perusteella en kyllä jatkossa ottaisi sivaria esim. nykytyöyhteisöön, vaikka kustannus olisikin pieni.

Kyllä seurakunta on varmasti varsin sekalaista, mutta mitä jos vissiin luokkaa 7% ikäluokasta sivarissa palvelevien osuus nostettaisiinkin lähemmäs 20%... aines jota olisi tarjolla lavenisi/paranisi oleellisesti varsinkin paremmasta päästä.

Nimenomaan tuollaisiin itsenäisiin ja "vaativiin" tehtäviin päätyisi papereiden/haastattelun perusteella se parempi aines ja esimerkkisi kaltaisia löysiä/vastuunkantokyvyttömiä heppuja tulisi sijoittaa lähinnä joko vakimiehen apureiksi tai peruskoululaisten kesätöitä vastaaviin työporukoihin tai vastaaviin (liikuntapaikojen valvojiksi jne.) joissa on jonkunlainen kiertävä esimies (ei koko ajan paikalla) kertomassa mitä milloinkin tehdään / katsomassa välillä että homma toimii.

Meillä oli kunnan yhdessä liikuntapaikassa juuri tuollainen aikaansaamaton ja täysin vastuunkanto kyvytön epäsosiaalinen sivari töissä. Se aikaansaamattomuus / yleinen löysä olemus ärsytti suunnattomasti, mutta eihän sillä ollut käytännössä mitään väliä koska kyseisen jampan tehtävä oli vain aamulla saapua paikalle avaamaan ovet ja valvoa ettei kohteessa rikota paikkoja/varasteta mitään. Ennen siinä oli täydellä palkalla kaupungin työntekijä, tunnen kyseisen tyypin etäisesti ja kaupungin hommien päätyttyä hän laittoi toiminimen pystyyn korjasi autoja oman aikansa kunnes lähti pks:lle purkutyömaille töihin ja on sillä tiellään edelleen. Mielestäni erittäin onnistunut kaupungin viran siirto täyspalkkaiselta sivarien vastuulle.
 
commando kirjoitti:
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
commando kirjoitti:
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Ideaali maailmassasi meillä olisi siis puolustusvoimat mallia länsinaapuri miinus miljardi euroa! Millähän sanoilla sitä armeijaa pitäisi kuvailla...

Länsinaapurin malli ei ole mitenkään toimiva, koska siihen ei saada tarpeeksi miehistoä edes heidän tarpeeseen, joka on pienempi kuin Suomen, josta jo aiemmin kerroin sinulle. Ruotsin puolustusvoimiin osallistumisesta ja reserviläisenä aikaa viettämään rupeamisesta ei saa tarpeeksi etua tällä hetkellä että se houkuttelisi. Sinä päivänä kun yliopistoon pääsee ohi lääkiksen arvontakiintiön Ruotissa niin on jo parisataa motivoitunutta ja hyvää alokasta. :)

No eikö tuo nyt sitten kerro jo kaiken vapaaehtoisesta mallista?

Pitääkö se veistää kirveellä? Lähinnä se kertoo siitä että Ruotsi on epäonnistunut vapaaehtoisen mallin kanssa koska ei tarjoa tarpeeksi etuja! Asia on helposti ratkaistavissa kun etuja lisätään. Palkka-armeija jossa sotilaalle maksetaan ilmainen ylläpito ei ole varmaan kovin suosittu mutta sittemmin on kun maksetaan jo 3000 e/kk? Eiköstä? Kysymys on siitä mitä tarjotaan!

Ja rahat tähän saadaan mistä?
 

commando

Kenraali
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Ja rahat tähän saadaan mistä?

Mm. säästyneillä kuluilla kun vuodessa tarvitsee huomattavasti vähemmän kouluttaa varusmiehiä (koska sijoittamattomia ei ole) ja sivareita ei ole (kulu yhteiskunnalle). Myös koulutettavien varusmiesten määrää voidaan vähentää kun aines valitaan huolella ja sitoutetaan ja täten reserviläinen on sijoitettuna pitemmän aikaa taistelukuntoisena. Tulee paljon säästöä kiinteistä palkka- ja infrastruktuurikuluista ja säästynyt kalustomääräraha voidaan sijoittaa vaikka siihen että suomalainen sotilas saisi kerrankin edes vain 10 vuotta länsimaista jäljessä olevan varustuksen. Rahaa oikeastaan siis tarvitsee enemmän sijoittaa niihin etuihin jotka voivat olla myös ei-rahamääräisiä kuten etuoikeus yliopistokoulutukseen tietyillä arvosanoilla, hakukoepisteprosenteilla, virkamieshakukelpoisuuksissa jne. Ei-rahamääräisiä etuja tai rahamääräisiä alennuksia voisi listata satoja ja niputtaa yhteen. Rahaa oikeastaan tarvitaan vain siis menetettyihin verotuloihin, koska reserviläinen saisi veroalennuksen. Tämä veroalennus voidaan toki kompensoida verottamalla siviileitä enemmän, jotka myös tienaavat enemmän elämänsä aikana koska yhtä vuotta ei tarvinnut tetsata tai valvoa kunnan liikuntapaikkaa koska ei oltu keksitty vielä kulunvalvontalukkoa.
 

Hanski

Ylipäällikkö
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Hanski kirjoitti:
Kommentoin sen verran sivarikeskustelua, mitä on omakohtaisia kokemuksia. Toimin muutaman vuoden yliopistossa ja sinä aikana käytimme hetken aikaa sivareita erilaisissa IT-tukitehtävissä. Sivareiden käyttöön kannusti työvoiman edullisuus, vuoden kustannukset (ruoka, matkat ja asunto) olivat pääkaupunkiseudulla n. 10000 € vuodessa.

Miten tuo asumisen kustannus menee jos kaveri olisi samalta paikkakunnalta tai asuu vielä vanhemmillaan (kuten usein vielä asuukin)?
Vai onko homma rakennettu siten että sivarin mahdollinen asumiskustannus lankeaa aina palveluspaikan kontolle palveluksen ajaksi, eli kela/sossu ei maksa hepun vuokraa tuolta ajalta?


Nyt on jo useampi vuosi tästä ajasta, mutta yritänpä muistella. Kuluja aiheuttivat päiväraha (sama kuin varusmiehillä), ruokakorvaus, asumiskorvaus, jos sivaripaikalle ei ole osoittaa majoitusta ja matkakorvaukset asumispaikalta sivaripisteeseen. Jos henkilö asui vuokralla, sivaripaikka maksoi vuokran. Matkakorvaus oli pääkaupunkiseudulla seutulipun kuukausimaksu.

Kurinpitokäytäntö oli toisaalta suoraviivaista: Jos sivari rikkoo sivarilain määryksiä, annetaan kaksi kirjallista varoitusta ja sen jälkeen tarvittaesssa häkki heilahtaa! Kakkossaapumiserän kaverin kanssa jouduin turvautumaan näihin kirjallisiin varoituksiin työmaalle saapumisen (tai oikeastaan sen puutteen) takia. Kaveri uskoi toisella varoituksella, joten ei päässyt loppuajaksi vankilaan.

Sivarikäytännöt ovat varmaan vuosien mittaan muuttuneet, foorumilta löytynee henkilöitä, joilla on tuoreempia kokemuksia.
 

commando

Kenraali
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Meillä oli kunnan yhdessä liikuntapaikassa juuri tuollainen aikaansaamaton ja täysin vastuunkanto kyvytön epäsosiaalinen sivari töissä. Se aikaansaamattomuus / yleinen löysä olemus ärsytti suunnattomasti, mutta eihän sillä ollut käytännössä mitään väliä koska kyseisen jampan tehtävä oli vain aamulla saapua paikalle avaamaan ovet ja valvoa ettei kohteessa rikota paikkoja/varasteta mitään. Ennen siinä oli täydellä palkalla kaupungin työntekijä, tunnen kyseisen tyypin etäisesti ja kaupungin hommien päätyttyä hän laittoi toiminimen pystyyn korjasi autoja oman aikansa kunnes lähti pks:lle purkutyömaille töihin ja on sillä tiellään edelleen. Mielestäni erittäin onnistunut kaupungin viran siirto täyspalkkaiselta sivarien vastuulle.

Minusta tuntuu että kaikista parasta olisi ollut asentaa liikuntapaikkaan nauhoittavia valvontakameroita ja antaa 5 euron maksua ja 50 euron panttia vastaan kuluvalvontakorttiavain liikuntapaikan oveen käyttäjille, jotka saisivat hakea sen kunnan liikuntatoimensihteeriltä kunnantalolta.
 
Top