(Sota)turismia Kuhmossa

Isä muisteli jossain vaiheessa, että 1950-luvun alussa Kadettikoulussa ollessaan he olivat tehneet tutustumismatkan Raatteen tielle ja vielä tuolloin tien ympäristön suolammet olivat kuplineet vaaleanpunaista vaahtoa. En tiedä, kuinka paljon muisteluissa on liioittelua, mutta varmasti tuolloin on ollut taistelun jälkiä huomattavasti näkyvissä...
Vaaleanpunaista vaahtoa... Jotenkin ajattelen, että ruumis ehtii yli kymmenessä vuodessa jo hajota aika lailla olemattomiin luita lukuun ottamatta. En nyt käy kiistämään toki, kun tuo puoli on outoa.
Aiheuttaakohan muuten mikään r-aine mainittua ilmiötä?
 
Meikän kotikaupungissa oli sodan aikana räjähdysainetehdas (Forcit) ja monella naisella, jotka siellä työskentelivät, värjäytyi hiukset punaisiksi. Aiheuttajana ajoku kemikali jota käsiteltiin siellä. Näin olen isoäitiltäni kuullut.
 
Vaaleanpunaista vaahtoa... Jotenkin ajattelen, että ruumis ehtii yli kymmenessä vuodessa jo hajota aika lailla olemattomiin luita lukuun ottamatta. En nyt käy kiistämään toki, kun tuo puoli on outoa.
Aiheuttaakohan muuten mikään r-aine mainittua ilmiötä?

R-aineelta kuulostaa.
 
Tuosta vähän tarinaa:
 

Liitteet

  • IMG_1645.PNG
    IMG_1645.PNG
    1.9 MB · Luettu: 29
  • IMG_1646.PNG
    IMG_1646.PNG
    2.5 MB · Luettu: 23
  • IMG_1647.PNG
    IMG_1647.PNG
    2.3 MB · Luettu: 20
  • IMG_1648.PNG
    IMG_1648.PNG
    2.5 MB · Luettu: 19
Johan tuli Kuhmoon lunta...:eek:
Siis netin mukaan, en minä siellä fyysisesti vielä ole :)
 
Ei ole muuten ne ajat kovin monen sukupolven päässä, että tällainen kevät olisi merkinnyt nälkää ja kuolemaa myöhemmin.
Tässä Forecan säännöllisesti mielenkiintoisista ja ansiokkaista sään takana -blogeista toiseksi tuorein - todetaan että tämä kevät on yhden tai kaksi kertaa vuosisataan tyyppinen tapaus tilastollisesti... joten olet @JR49 todennäköisesti hyvinkin oikeassa, tähän jos vielä lisättäisiin Isovihaa, pikkuvihaa, hattujen sotaa, nuijakapinaa, rälssiin jahtausta, sisällissotaa, tulivuoria Indonesiassa yms. suomalaisten historiallisia etnisiä kurmootuksia niin ei mikään ihme jos todella karut ajat koittaisivat nopeastikin ennen niukkaa naurissatoa/ pottusatoa:(.

http://blogi.foreca.fi/2017/05/kohti-hidasta-lampenemista-lapissa-kevat-myohassa-jo-useita-viikkoja/

Saa nähdä miten luonnon antimet kehittyvät tänä kesänä ja millä aikataululla... Vantaalla on muuten kaikkien aikojen oravakevät, hyvä käpyvuosi viime vuonna (muutama tuore tuulenkaato tullut metsässä vastaan joissa niitä todella on) ja leuto/ vähäluminen talvi yms. lienevät taustalla?

Onko kenelläkään kokemusta paahdetusta kurresta, taannoinen spadeketjun oravapata on jo pantu korvan taakse :).
 
Kärpäset eivät vielä haittaa sotaturistia.

Toukokuun lumisade-ennätys meni rikki Ylä-Kainuun alueella

Ylä-Kainuu Julkaistu 16.5.2017 klo 16:20 | 0
Sunnuntai- ja maanantai-aamujen välillä satoi Kainuun alueella parhaimmillaan 26 senttiä lunta. Ennätys tehtiin Kuhmossa, mutta Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpelaisen mukaan kaksikymmentä senttiä meni rikki useammallakin mittausasemalla.
1512381.jpg

Lukijamme Olli Heikkinen jakoi kuvan eilisen lumikertymistä.
 
Ihan vain pieneen mieleen juolahti,että kuinka paljon noihin reliikkien keräilijöihin on tullut törmäiltyä näillä paikoilla? (Sota tavara).
 
Ihan vain pieneen mieleen juolahti,että kuinka paljon noihin reliikkien keräilijöihin on tullut törmäiltyä näillä paikoilla? (Sota tavara).

No en minä siellä itsekään hirmuisesti ole vyyhtäillyt, mutta mieluummin harvoin kuin usein. Kävijöitä oli varmasti tuossa -80-luvulla ihan paljon, nykyään mielestäni varsin rauhallista. Ja onhan tuo aluekin sen verran laajahko, että joku tusina hiippailijaa hukkuu toisiltaan kevyesti. Rauhallista on ollut jopa kesäviikonloppuisin.
 
Suurimmilta tappelupaikoilta kaikki talteenottamisen arvoinen lie jo monikertoihin kerätty. Mahtaako mestat enää kiinnostaa keräilymielessä ketään niin kovasti?
Sivummalla sattuneiden kahakoiden paikoilla voisi jotain mielenkiintoista olla jääneenäkin maastoon ja olla siellä edelleen.

Itseltä meni joku vuosi aikaa into kaivuuhommiin jo kotipihassa, kun metallinetsimellä nostelin lukemattoman määrän metallipitoista roskaa. Löysin kyllä pari satavuotiasta lanttia sentään, mutta monta ruosteista naulaa sai ensin nostaa.
 
Itse olen melkein Kuhmosta. Eli läheltä. Inhottaa ajatus kaivella maata lapiolla jonkun hylsyn toivossa kun tietää että paikalla on vuodettu Suomalaista verta.
 
Tässä ketju militaar.net-foorumista, mitä kaikkea viroliset on löytänyt Emajoen rannoilta.

http://militaar.net/phpBB2/viewtopic.php?f=53&t=18730

Kaikki entiset neukkutukikohta-alueet lienevät olleet myös aika suosittuja piipparikohteita. Niissä ongelmana on joskus ollut se, että löydöt ovat olleet oikeasti vaarallisia ja toiseksi erilaisia ympäristöterveydelle "haitallisia" aineita on maaperässä kosolti. Haitallisia tässä kontekstissa tarkoittaa helvetin vaarallisiakin.
 
Back
Top