Sotahistoriallinen matkailu

Oletko käynyt ihan lähiaikoina?
Lauantaina poikkesin. Tietysti voi käydä huono tuuri, että lauttaan osuu kolme bussillista japanilaisia, mutta silloin voi ottaa jäätelön ja mennä seuraavalla.

Aikataulut: https://www.suomenlinnanliikenne.fi/fi/Aikataulut

Maneesin kotisivu: https://www.suomenlinna.fi/kavijalle/museot/sotamuseon-maneesi/

Sotamuseossa on nyt muiden muassa "Mäntsälän Hitleri". Hitler lahjoitti kolme vuoden 1942 Steyr 1500 A Commandeurwagenia. Kaksi on hävitetty mutta yksi oli Mäntsälän vapaapalokunnan käytössä 1950-luvulla. Sodan aikana marsalkka käytti komentovaunua tarkastusmatkoillaan rintamalle. Alunperin selkänojan taakse oli muuten kiinnitetty saksalainen MP40-konepistooli ja kuuden tankolippaan teline. Marsalkalla oli matkoilla mukana lähetti, joka sitä osasi myös käyttää, mutta ei ilmeisesti tarvinnut.Ja sukellusvene Vesikko on tietysti hieno.
 
Minulla on muistikuva, että olisin täällä tehnyt listaa johonkin ketjuun hyvistä hissakohteista kovinkin eri aikakausilta - anteeksi, jos siis toistan itseäni, mutta kivahan näitä reissuja on muistella (osa paikoista on toki muidenkin vinkkaamia):

Salpalinja - tarjoaa hyviä jaloittelumahdollisuuksia muksujen kanssa automatkalla ja vanhemmille keskustelunavauksia ”mitä täällä tapahtuikaan”
Svartholman linnake Loviisan edustalla - hyvä päiväretkikohde vaihtoehdoksi Suomenlinnalle, sopivan venematkan päässä
Hakoisten ja Rapolan linnavuoret - helppo päästä tunnelmaan jonkin sortin sotahistoriasta kiivetessä ylös ”pakolinnaan”, mielikuvitusta kutkuttavat maisemat
Linnakesaaret esim. Kuivasaari, Katanpää - meren ympäröimänä pääsee tunnelmaan, kiipeiltävää, luolia
Tallinnan merimuseo - upea toteutus lentohangaarissa ja Vesikolle vertoja vetävä sukellusvene, mukuloille puuhaa
Prora, Rügenin saari, Saksa - Hitlerin ”lomaparatiisi”, käsittämätön rakennuskompleksi - todennäköisesti kiinnostavampi rauniona kuin hiljalleen kunnostettavana pytinkinä
Munster, Saksa Panzer Museum - ”mennäänkö vielä neljäs kerta?”
Lontoo, Cabinet war rooms - Churchillin tilat maan alla
Lontoo, Imperial war museum - kaikkea äärestä laitaan
Leeds, Royal Armour museum - ja sama suomeksi
Culloden, Scotland - skottiheimojen kuoleman kenttä - vastaava kokemus Suomessa voisi olla Oravaisten peltoaukea ja Suomen sodan kaiut (Kaikki ”tyhjät” paikat ovat kiinnostavia - pitää kuvitella tapahtumat. Tyhjien paikkojen listassa voisi olla vaikka Hadrianuksen valli, Bergen-Belsen, Lindisfarnen ranta ja Teutoburgin metsä - eri aikoja, paikkoja ja vihollisia)
Lisäksi kaikki mahdolliset keskiaikaiset linnat: Häme, Turku, Elz, Tower, Scarborough, Middleham, Warkworth, Dunstanburgh, Urquhart... Keskiajan sodankäynti on kiinnostuksenkohteistani ykkönen. Lasten kanssa on mahtava kiipeillä ja tutkia rakennelmia. Rauniot rokkaa :)
 

tulikomento

Ylipäällikkö
Ihan asiallinen juttu Hangon ns. Harparskog-linjasta, joka rakennettiin Hangon vuokra-alueen rajalle talvisodan jälkeen. Enpä ole itse koskaan tuollapäin liikkunut. Voisi olla ihan tutustumisen arvoinen kohde.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005846550.html
 
Ehdottomasti kannattaa!
Koko mantereella oleva linja on sopivan mittainen päiväretki. Opastuksen voi tilata ainoastaan entisöityyn bunkkeriin tai lehtijutun mukaan myös pidempään pätkään linjaa. Tietoja löytyy vaienneen Hangon Rintama-sivuston vanhoista arkistokopioista netissä. Hangon Rintamamuseo on uusittu mutta luonteeltaan se edelleen on nykyisin hyvin harvinaiseksi käynyt rompemuseo. Museon läheisyydestä löytyy etulinja, jossa on entistettyjä suomalaisten kenttälinnoitettuja asemia. Hangon kaupungin ulkopuolella on venäläisten 305 mm rautatietykkiasemista yksi ehjä sekä muutama osittain särjettynä jäljellä.
 

tulikomento

Ylipäällikkö
Tämän perusteella sanoisin että Pohjois-Ruotsissa sijaitseva Bodenin linnoitusketju olisi kyllä mielenkiintoinen vierailukohde. Linnoitusjärjestelmä oli ilmeisesti käytössä vielä kylmän sodan vuosina, jolloin sen tarkoitus oli suojata Ruotsia idästä tulevaa maahyökkäystä vastaan. Ei liene mikään yllätys, että eivät kuitenkaan varautuneet Suomen mahdollisen hyökkäyksen varalle.

 

tulikomento

Ylipäällikkö
Turun Pansion Polusmäessä esillä oleva harvinainen merimiinakokoelma menee kiinni tänä kesänä,

https://www.tekniikkatalous.fi/tekn...K54v9eJ3FLu85OgIEgC6GQc_iigsVugY2SKlumiRha7Lw


Luolatilan vuokrasopimus Senaatti-kiinteistöjen kanssa umpeutuu kesäkuun lopussa ja omistaja pyrkii myymään tilan. Miinat saavat lähteä.

Kokoelma ei kuitenkaan tuhoudu, ei ainakaan heti. Turun merikeskus Forum Marinum on luvannut varastoida arvokkaan miinakokoelman opastekyltteineen vähintään kolmen vuoden ajaksi asianmukaisiin tiloihin. Aineisto pakataan varastoon mahdollisimman tiiviisti, joten yleisö ei sitä pääse näkemään.

Varsinaisen näyttelyn ohella Polusmäen luolassa on runsaasti miinoihin ja merisodankäyntiin liittyvää muuta esineistöä. Pieni osa siitä voidaan sijoittaa Jyväskylään puolustusvoimien käytössä olleisiin luoliin. Loppuosan kohtalo on avoin.

Eivät Pansionkaan tilat täytä museovaatimuksia – toinen varastoluola haisee vahvasti homeelle, ja homekasvustoa näkyy esimerkiksi nahkaisten koteloiden pinnoilla.


Miinakokoelmaa käytettiin 1920-luvulla havaintoesineinä miinanraivaajien koulutuksessa. Sitä varten merivoimat keräsi mahdollisimman kattavasti kaikki Itämerellä silloin käytössä olleet miinatyypit. Raivaajien piti opetella ne kaikki.

Pansion laivastoasemalle sijoitettu kokoelma karttui sitä mukaa kun merivoimat hankki uusia miinatyyppejä tai niitä tavattiin raivaustöiden yhteydessä. Kylmän sodan jälkeen kokoelman säilyttämiselle ei enää nähty sotilaallista tarvetta.
 

baikal

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Tämän perusteella sanoisin että Pohjois-Ruotsissa sijaitseva Bodenin linnoitusketju olisi kyllä mielenkiintoinen vierailukohde.
Meiltä päin kävi pikkubussillinen porukkaa oliko toissakesänä, en ole perillä siitä, mitä kohteita lanasivat, mutta kovasti kehuivat.
 

tulikomento

Ylipäällikkö
Meiltä päin kävi pikkubussillinen porukkaa oliko toissakesänä, en ole perillä siitä, mitä kohteita lanasivat, mutta kovasti kehuivat.
Tuo olisi kieltämättä mielenkiintoinen tutustumiskohde jos sattuisi Pohjois-Ruotsissa matkustamaan. Ilmeisesti itse linnoituskompleksi on pitkälti säilötty kylmän sodan aikaiseen asuunsa. Bodenista löytyisi myös Pohjois-Ruotsin puolustusta esittelevä Försvarsmuseum. Vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta sekin.

http://www.upplevboden.nu/se-gora/forsvarsmuseum/

Ruotsissa olisi muutenkin nähtävää sotahistorian ystäville. Ilmavoimien museossa Linköpingissä olen pari kertaa käynyt. Myös Tukholman Armemuseum on mielenkiintoinen. Merivoimien museo Karlskronassa kiinnostaisi ja Panssarimuseo Arsenalen myöskin.

https://www.smha.se/museer/
 
Top