Sotahistoriallinen matkailu

Oletko käynyt ihan lähiaikoina?

Lauantaina poikkesin. Tietysti voi käydä huono tuuri, että lauttaan osuu kolme bussillista japanilaisia, mutta silloin voi ottaa jäätelön ja mennä seuraavalla.

Aikataulut: https://www.suomenlinnanliikenne.fi/fi/Aikataulut

Maneesin kotisivu: https://www.suomenlinna.fi/kavijalle/museot/sotamuseon-maneesi/

Sotamuseossa on nyt muiden muassa "Mäntsälän Hitleri". Hitler lahjoitti kolme vuoden 1942 Steyr 1500 A Commandeurwagenia. Kaksi on hävitetty mutta yksi oli Mäntsälän vapaapalokunnan käytössä 1950-luvulla. Sodan aikana marsalkka käytti komentovaunua tarkastusmatkoillaan rintamalle. Alunperin selkänojan taakse oli muuten kiinnitetty saksalainen MP40-konepistooli ja kuuden tankolippaan teline. Marsalkalla oli matkoilla mukana lähetti, joka sitä osasi myös käyttää, mutta ei ilmeisesti tarvinnut.

images


Ja sukellusvene Vesikko on tietysti hieno.
 
Minulla on muistikuva, että olisin täällä tehnyt listaa johonkin ketjuun hyvistä hissakohteista kovinkin eri aikakausilta - anteeksi, jos siis toistan itseäni, mutta kivahan näitä reissuja on muistella (osa paikoista on toki muidenkin vinkkaamia):

Salpalinja - tarjoaa hyviä jaloittelumahdollisuuksia muksujen kanssa automatkalla ja vanhemmille keskustelunavauksia ”mitä täällä tapahtuikaan”
Svartholman linnake Loviisan edustalla - hyvä päiväretkikohde vaihtoehdoksi Suomenlinnalle, sopivan venematkan päässä
Hakoisten ja Rapolan linnavuoret - helppo päästä tunnelmaan jonkin sortin sotahistoriasta kiivetessä ylös ”pakolinnaan”, mielikuvitusta kutkuttavat maisemat
Linnakesaaret esim. Kuivasaari, Katanpää - meren ympäröimänä pääsee tunnelmaan, kiipeiltävää, luolia
Tallinnan merimuseo - upea toteutus lentohangaarissa ja Vesikolle vertoja vetävä sukellusvene, mukuloille puuhaa
Prora, Rügenin saari, Saksa - Hitlerin ”lomaparatiisi”, käsittämätön rakennuskompleksi - todennäköisesti kiinnostavampi rauniona kuin hiljalleen kunnostettavana pytinkinä
Munster, Saksa Panzer Museum - ”mennäänkö vielä neljäs kerta?”
Lontoo, Cabinet war rooms - Churchillin tilat maan alla
Lontoo, Imperial war museum - kaikkea äärestä laitaan
Leeds, Royal Armour museum - ja sama suomeksi
Culloden, Scotland - skottiheimojen kuoleman kenttä - vastaava kokemus Suomessa voisi olla Oravaisten peltoaukea ja Suomen sodan kaiut (Kaikki ”tyhjät” paikat ovat kiinnostavia - pitää kuvitella tapahtumat. Tyhjien paikkojen listassa voisi olla vaikka Hadrianuksen valli, Bergen-Belsen, Lindisfarnen ranta ja Teutoburgin metsä - eri aikoja, paikkoja ja vihollisia)
Lisäksi kaikki mahdolliset keskiaikaiset linnat: Häme, Turku, Elz, Tower, Scarborough, Middleham, Warkworth, Dunstanburgh, Urquhart... Keskiajan sodankäynti on kiinnostuksenkohteistani ykkönen. Lasten kanssa on mahtava kiipeillä ja tutkia rakennelmia. Rauniot rokkaa :)
 
Ehdottomasti kannattaa!
Koko mantereella oleva linja on sopivan mittainen päiväretki. Opastuksen voi tilata ainoastaan entisöityyn bunkkeriin tai lehtijutun mukaan myös pidempään pätkään linjaa. Tietoja löytyy vaienneen Hangon Rintama-sivuston vanhoista arkistokopioista netissä. Hangon Rintamamuseo on uusittu mutta luonteeltaan se edelleen on nykyisin hyvin harvinaiseksi käynyt rompemuseo. Museon läheisyydestä löytyy etulinja, jossa on entistettyjä suomalaisten kenttälinnoitettuja asemia. Hangon kaupungin ulkopuolella on venäläisten 305 mm rautatietykkiasemista yksi ehjä sekä muutama osittain särjettynä jäljellä.
 
Sotahistoriamatkailua amerikkalaisittain. Ovat näemmä tuotteistaneet Taistelutoverit-sarjan ja kirjan henkilöt ja tapahtumat opastetuksi Euroopan kiertueeksi.


Ja suomalaisittain. Tämä on jo aika vanha kun on vuodelta 2002.

 
Viimeksi muokattu:
Tämän perusteella sanoisin että Pohjois-Ruotsissa sijaitseva Bodenin linnoitusketju olisi kyllä mielenkiintoinen vierailukohde. Linnoitusjärjestelmä oli ilmeisesti käytössä vielä kylmän sodan vuosina, jolloin sen tarkoitus oli suojata Ruotsia idästä tulevaa maahyökkäystä vastaan. Ei liene mikään yllätys, että eivät kuitenkaan varautuneet Suomen mahdollisen hyökkäyksen varalle.

 
Turun Pansion Polusmäessä esillä oleva harvinainen merimiinakokoelma menee kiinni tänä kesänä,

https://www.tekniikkatalous.fi/tekn...K54v9eJ3FLu85OgIEgC6GQc_iigsVugY2SKlumiRha7Lw


Luolatilan vuokrasopimus Senaatti-kiinteistöjen kanssa umpeutuu kesäkuun lopussa ja omistaja pyrkii myymään tilan. Miinat saavat lähteä.

Kokoelma ei kuitenkaan tuhoudu, ei ainakaan heti. Turun merikeskus Forum Marinum on luvannut varastoida arvokkaan miinakokoelman opastekyltteineen vähintään kolmen vuoden ajaksi asianmukaisiin tiloihin. Aineisto pakataan varastoon mahdollisimman tiiviisti, joten yleisö ei sitä pääse näkemään.

Varsinaisen näyttelyn ohella Polusmäen luolassa on runsaasti miinoihin ja merisodankäyntiin liittyvää muuta esineistöä. Pieni osa siitä voidaan sijoittaa Jyväskylään puolustusvoimien käytössä olleisiin luoliin. Loppuosan kohtalo on avoin.

Eivät Pansionkaan tilat täytä museovaatimuksia – toinen varastoluola haisee vahvasti homeelle, ja homekasvustoa näkyy esimerkiksi nahkaisten koteloiden pinnoilla.


Miinakokoelmaa käytettiin 1920-luvulla havaintoesineinä miinanraivaajien koulutuksessa. Sitä varten merivoimat keräsi mahdollisimman kattavasti kaikki Itämerellä silloin käytössä olleet miinatyypit. Raivaajien piti opetella ne kaikki.

Pansion laivastoasemalle sijoitettu kokoelma karttui sitä mukaa kun merivoimat hankki uusia miinatyyppejä tai niitä tavattiin raivaustöiden yhteydessä. Kylmän sodan jälkeen kokoelman säilyttämiselle ei enää nähty sotilaallista tarvetta.
 
Tämän perusteella sanoisin että Pohjois-Ruotsissa sijaitseva Bodenin linnoitusketju olisi kyllä mielenkiintoinen vierailukohde.

Meiltä päin kävi pikkubussillinen porukkaa oliko toissakesänä, en ole perillä siitä, mitä kohteita lanasivat, mutta kovasti kehuivat.
 
Meiltä päin kävi pikkubussillinen porukkaa oliko toissakesänä, en ole perillä siitä, mitä kohteita lanasivat, mutta kovasti kehuivat.

Tuo olisi kieltämättä mielenkiintoinen tutustumiskohde jos sattuisi Pohjois-Ruotsissa matkustamaan. Ilmeisesti itse linnoituskompleksi on pitkälti säilötty kylmän sodan aikaiseen asuunsa. Bodenista löytyisi myös Pohjois-Ruotsin puolustusta esittelevä Försvarsmuseum. Vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta sekin.

http://www.upplevboden.nu/se-gora/forsvarsmuseum/

Ruotsissa olisi muutenkin nähtävää sotahistorian ystäville. Ilmavoimien museossa Linköpingissä olen pari kertaa käynyt. Myös Tukholman Armemuseum on mielenkiintoinen. Merivoimien museo Karlskronassa kiinnostaisi ja Panssarimuseo Arsenalen myöskin.

https://www.smha.se/museer/
 
Tulipa mieleen että jos satutte Pohjois-Norjassa liikkumaan, niin poiketkaa ihmeessä Norjan ilmailumuseossa Bodössä jos sotilasilmailu kiinnostaa. Iso ja hieno museo. WW2 kalustoa (mm. Spitti, Catalina, Fw-190, Mosquito) ja kylmän sodan kalustoa (mm. U-2) näytillä ja hienosti esillä.

https://www.norwegianaviationmuseum.com/

Ja ovat ilmeisesti polkaisemassa liikkeelle projektia, joka toteutuessaan avaisi kylmän sodan aikaisen suojabunkkerin näyttelytilaksi. Rakennettiin suojaksi sen varalle mikäli Neuvostoliitto olisi pasauttanut Bodön lentotukikohdan atomipommilla ilmaan.

https://www.luftfartsmuseum.no/nyhe...qK4qgB7TqZ4oJOczxABmuCx3AY_KSyRNLf6T3sft_iGm4

Toinen mielenkiintoinen ilmailumuseo löytyy Oslon lentokentän liepeiltä. Paljon WW2 -koneita (He-111, Ju-52 ym.) esillä ja melkoisesti kylmän sodan koneita.

https://www.flysam.no/english/
 
@Leaderdog etkös sinä ole matkustellut täällä Etelä-Karjalassa ? Ainakin muistaakseni olet tarinoinut mm. Rautjärven Kollaa- ja Simo Häyhä -museoista. Ajattelin että tämä saattaisi kiinnostaa sinua. Kunnan sivulla on luettavissa dokumentti Kanta-Rautjärven sotahistoriallinen selvitys. Siinä on asiaa kunnan alueen sotahistoriasta, kuten mm. kesän 1941 hyökkäysoperaatioista ja välirauhan ajan salaisista kaukopartioista joita lähetettiin itärajan taakse Rautjärveltä.

 
Juhannuksen tienoilla ollaan lähdössä naisystävän kanssa vajaaksi viikoksi Prahaan. Sain luvan tutustua matkalla myös sotahistoriallisiin nähtävyyksiin. Onko kukaan käynyt / osaako suositella mitään mielenkiintoista nähtävää ?

Ainakin tämmöinen olisi kuin Tsekin armeijan museo. MUTTA:


Due to the complete reconstruction the Army Museum Žižkov is currently closed for the public.

Kaupungista löytyy myös isohko ilmailumuseo joka sisältyy jo matkasuunnitelmaan.

 
Kaarlen sillalla täytyy käydä. Varsinkin sillan pohjoispää. Sinne pysähtyi 30 vuotisen sodan Ruotsin armeijan hyökkäys, kun kaupunkilaiset pistivät rajusti vastaan. Sota oli jo silloin päättynyt, mutta Ruotsalaiset vielä aikoivat vallata kaupungin suuren saaliin toivossa. Voipi olla, että tuolla sillalla on muutama Suomalainenkin heittänyt henkensä. Itsekin sillalla käynyt ja musketin kuulien iskemiä ihmetellyt. Myös Vitkov kukkula on näkemisen arvoinen paikka Jan Zizka patsaineen.
 
Kaarlen sillalla täytyy käydä. Varsinkin sillan pohjoispää. Sinne pysähtyi 30 vuotisen sodan Ruotsin armeijan hyökkäys, kun kaupunkilaiset pistivät rajusti vastaan. Sota oli jo silloin päättynyt, mutta Ruotsalaiset vielä aikoivat vallata kaupungin suuren saaliin toivossa. Voipi olla, että tuolla sillalla on muutama Suomalainenkin heittänyt henkensä. Itsekin sillalla käynyt ja musketin kuulien iskemiä ihmetellyt. Myös Vitkov kukkula on näkemisen arvoinen paikka Jan Zizka patsaineen.

Ai joo. Eikös suomalaisen ratsuväen marssissakin lauleta että "Tonavasta keisarin maljan se joi."

EDIT: idiootti, eihän se Tonava nyt Prahan läpi virtaa vaan Vltava. :facepalm:
 
Viimeksi muokattu:
Suljettu torpedokoeasema avataan ensi kertaa yleisölle – vierailijoille pakollinen turvallisuuskoulutus

Isosaaren torpedokoeasemalle järjestetään retkiä.
Jarmo Nieminen

Isosaaren torpedokoeasema sijaitsee Peninniemellä suljetulla alueella, jonne ennen tätä kevättä ei ole yleisöllä ollut pääsyä.

Nyt Suomen Saaristokuljetus Oy järjestää opastettuja retkiä huikealle luontoalueelle ja ainutlaatuiselle asemalle.
Peninniemi on tunnettu myös merilintujen, kuten riskilöiden ja haahkojen pesimäpaikkana.


Torpedoasemaa voidaan pitää maailmanlaajuisesti ainutlaatuisena kohteena. Asema on rakennettu 1930-luvulla. Rakennuksessa suoritettiin Suomen torpedoaseen testauksia ja koulutusta vuosina 1936–1956.

Peninniemen retket ovat osa Helsingin vesiliikennepäivänä 18. toukokuuta järjestettävää opastettua kierrosta. Lähtö kierrokselle on kello 11 Upseerikerholta.
Retkille osallistujilta vaaditaan viiden minuutin pakollinen turvallisuuskoulutus, sillä alueella on vaarallisia kuoppia ja rakenteita.
Alueella ei saa liikkua itsenäisesti tai vastoin oppaan ohjeita. Alle 120-senttiset lapset eivät pääse koeaseman mittaushuoneeseen.

Liput voi ostaa etukäteen Isosaaren verkkokaupasta tai paikan päältä. Retken voi myös tilata ryhmälle. Kokonaiskesto on kaksi tuntia, josta Peninniemellä ollaan noin tunti.

Isosaari avattiin yleisölle vuonna 2017. Osa siitä on edelleen Puolustusvoimien hallinnassa.

 
Onkos kukaan käynyt viimeaikoina Tukholman Armeemuseumissa??
 
Onkos kukaan käynyt viimeaikoina Tukholman Armeemuseumissa??

Kävin 2013 Tukholman reissun yhteydessä. Aikaa on mennyt, mutta mielenkiintoinen paikka. Dioraamat on hienoja, varsinkin Ruotsin suurvalta-ajan sotia esittelevät. Muuten näyttelyissä on aika vahva pasifistinen sanoma.
 
Back
Top