Second kirjoitti:
Itse olen samoilla linjoilla. Ei se ihminen sentään pakkasnestettä ryhdy erittämään, tai ehkä jotkut (liekkö sitten nautitun lasolin määrästä kiinni :a-grin: ).
Paitsi, että kyllä siellä ihmisen elimistössä tapahtuu niitä muutoksia kun totutaan kylmään/kuumaan. Toki osa ihmisistä kestää paremmin kylmää tai kuumaa paremmin kuin toiset.
Second kirjoitti:
Viime talvena meni tammi-maaliskuu väli aika ulkotyöpainoitteisella tilalla ja jos meinasi jollakin tavalla työteon pitää mielekkäänä niin kyllä sinne poolopaidan, parin välipuseron ja työhaalarin päälle sai ihan reilusti pistää vielä toppatakin joka yltää polviin asti. Ilman toppatakkia ei hommat oikein kulkeneet. Etenkin kädet oli todella innokkaat jäätymään esim talikon varressa kun veri jäähtyi jo käsivarsissa. Jalkaan sukkia kolme paria gummisaapaan sisälle, hanskoja kahdet tai sitten rukkaset ja hanskat. Meikäläiselläkin yleensä on hommat sisätöitä joten tuo työvarustus mitä kaapista löytyy ei ole lämpimimmästä päästä (kaikki lämmin puvustus on mehtuu/erä varustusta jota ei työmaalla sotketa).
No jos tammi-maaliskuussa pitää talvivaatteita niin ei kai siinä mitään ihmeellistä ole? Tänäkin vuonna tilanne oli se, että ensimmäinen syysilman aalto sai osan ihmisistä varustautumaan toppatakeilla syyskuussa! Tämä siis noin kolme viikkoa kesähelteiden loppumisen jälkeen. Viime talvena muuten törmäsi siihen, että osa ihmisistä ei käynyt käytännössä ollenkaan ulkona.
Second kirjoitti:
Kuinkahan tuo kylmään tottuminen muuten menee, yleensä kai suosituksena on että kylmettää itseään hieman siinä alkusyksystä ja yleensä kylmään tottuu noin 15-30 vuorokaudessa riippuen omasta kylmettämisen asteesta, jokainen siihen joka tapauksessa tottuu kunhan ulkoilmalle altistuu edes hieman. Metsästäjä lehdessä oli ainakin vinkki että hanskoja ei kannata pitää vasta kuin lähellä pakkaslukemia että kädet tottuu.
Kylmään tai kuumaan tottumiseen menee nyrkkisääntönä noin kaksi viikkoa. Mitään pelleilyä nuo asiat eivät ole. Esimerkiksi puolalaisia erikoisjoukkoja on totutettu ennen Haitiin lähettämistä kuumaan ilmastoon Floridassa juuri tuo kaksi viikkoa. Ihminen on sellainen eläin, että sen elimistö tottuu niihin normaalioloihin ja poikkeamat niistä tuntuu pahalta. Sama ilmiö on havaittavissa esim. MPK:n harjoituksissa tai kertauksissa. Kylmät ilmat aiheuttavat ylimääräistä rasitusta ulkoilmaelämään tottumattomassa kehossa. Monille ihmisille on myös vaikea jatkaa toimintaa kahdeksan tunnin jälkeen (normaali työpäivän pituus)- kroppa alkaa huutaa lepoa ja tarkkaavaisuus ja suorituskyky laskee.
Noissa pukeutumisasioissa osaaminen hankitaan tiedon ja kokemuksen yhdistelmällä. En todellakaan ole itsekkään niitä ihmisiä jotka urheilevat terveydellänsä. Kivillä istumiset syyskylmällä ja kukkuloilla/tuntureissa kulkemisen ilman tuulen- ja vedenpitäviä varusteita jätän suosiolla muille...
Second kirjoitti:
Tuosa Morsuri mainitsi tuon lumella hieromisen paleltumiin. Mistäkähän tämä on lähtöisin? Intin koulutuksessa hierominen oli vihoviimenen virhe edes lämpimällä kädellä, se vain rikkoo/vaurioittaa ihosoluja ja tekee paleltumista entistä pahempia. Se oli jyrkkä ei.
Yleinen hoitomuoto paleltumiin 50-luvulla. Historiaa aivan kuten ämmänlänget ja hirsien höylääminen luteiden häätämiseksi.
Ylipäätänsä lääketieteellinen tietämys oli Suomessa vielä 1800-luvun lopussa tosi heikkoa ja se perustui suurelta osalta uskomuksiin. Suurin osa noista wanhan kansan hoitomuodoista oli täyttä huuhaata. Esimerkiksi nenäverenvuotoon auttoi se, että laittoi rautaisen avaimen rintakehän päälle! Nykyisin muistellaan lähinnä niitä hoitomuotoja jotka toimivat ja unohdetaan se ettei suurin osa toiminut tai ne olivat jopa vahingollisia.