EXLT2
Kapteeni
Oikeaoppisesti trumpetöörit vaaleilla ratsuilla.Kappas, Ranskan tasavaltalaiskaarti esittää tässä ratsuväen rynnäkön. Filmi vuodelta 1975.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Oikeaoppisesti trumpetöörit vaaleilla ratsuilla.Kappas, Ranskan tasavaltalaiskaarti esittää tässä ratsuväen rynnäkön. Filmi vuodelta 1975.
Oikeaoppisesti trumpetöörit vaaleilla ratsuilla.
Jos kadettikoulussa oli simputusta, niin Draken-ritarijuhlissa simputus nostettiin aivan uudelle tasolle. Juhlapaikan saunalla Mansikka näki kuumien pattereiden päällä paineen pullistamia surströmming-säilykkeitä eli hapatettua silakkaa suolaliemessä. Pahat aavistukset kävivät.
”Meidät käskettiin rantahiekalle istumaan ja jokaisen eteen annettiin tölkki surströmmingiä ja tölkinavaaja. Tehtävänä oli avata purkki. Kun purkinavaajan työnsi käyneen silakan paineistamaan säilykerasiaan, sieltä lensi pitkässä kaaressa järkyttävän hajuista kalalientä. Jokaisen kurssilaisen tehtävänä oli syödä yksi hapansilakka. En ole aivan varma kuinka paljon silakkaa lopulta söin, koska lähes samaan tahtiin kuin silakka väheni, oksennus rantahiekalla lisääntyi. Surströmming-koettelemuksen jälkeen meidät lyötiin juhlallisesti Draken-ritareiksi. Olin aivan loppu.”
Lappeenrannassa oli tänään valtiolliset sankarihautajaiset. 48 tunnistamatonta sankarivainajaa laskettiin haudan lepoon. Kunnia omille kaatuneille, jotka hengellään lunastivat isänmaan vapauden.
Sain joskus aikoinaan itsekin kunnian olla paikalla, kannoimme Lappeenrannan sankarihautaan kentälle jääneitä. Kunnia jokaiselle kaatuneelle.Lappeenrannassa oli tänään valtiolliset sankarihautajaiset. 48 tunnistamatonta sankarivainajaa laskettiin haudan lepoon. Kunnia omille kaatuneille, jotka hengellään lunastivat isänmaan vapauden.
Tosin miekkojen esiin vetäminen tuossa vaiheessa rynnäkköä saattaa poiketa historiallisesta tavasta. Eri mailla varmasti eri tapoja, kenties eri yksiköilläkin, mutta ruudin aikakaudella ratsuväen piti olla erittäin tarkka milloin rynnäköi. Tämä tarkoitti että ratsuväki saattoi lähestyä vihollista, "kokeillen" tätä, ja perääntyä ennen rynnäkköä. Tätä saattoi tapahtua moneen otteeseen. Ainakin joillakin joukoilla oli tapana vetää miekat esiin vasta kun oli varmaa, että rynnäkkö vietäisiin loppuun asti, siis lähitaisteluun. Ne vedettäisiin nopeassa vauhdissa, kaikki samaan aikaan. Tämän psykologisen tempun vaikutus viholliseen oli erittäin tärkeää, mikäli vihollisen tiivisti pakattu jalkaväki ei lähtisi pakenemaan ennen yhteen osumista, kävisi siinä pahasti. Massa ei kuolleesta ruumiista häviä, saatika useasta tämän takana seisovasta. Ei ole mitään iloa siitä jos jalkaväkeä musertuu kuoliaaksi useampikin rivi, hevonen ja sen ratsastaja saattaisivat kärsiä ihan yhtä pahasti, kuin seinään ajaisivat.Oikeaoppisesti trumpetöörit vaaleilla ratsuilla.
Tästä muuten itseasiassa on hyvä esimerkki jo tuolla kirja-langassa mainittu John Keegan, joka Sodankäynnin historia -teoksessaan käsittelee kovastikin juuri tuota "regimental spiritiä", eikä millään tavalla perisuomalaista maanpuolustustahtoa. Hänelle sekä saksalainen että brittiläinen (eurooppalainen) "tahdon" tai "hengen" luominen on noita rykmentin perinteitä, ei mitään yleistä yhteiskunnallista voimaa. Tässä mielestäni näkyy Keeganin rajoittuneisuus brittiläiseen (armeijaa käymättömään) yläluokkaan erittäin hyvin.Brittien termi on tietääkseni "regimental spirit." Ja ranskalaisilla "espirit de corps." US Army huolehtii myös perinteistään. Esim. ratsuväen miesten tulee ansaita perinteinen stetson ja maihareihin kiinnitettävät kannukset. Meillä Suomessa erikoisjoukoilla on omat statuksensa. Esim. laskuvarjojääkäreiden punabaretti ja erikoisrajajääkäreiden ruskea baretti.
Tästä muuten itseasiassa on hyvä esimerkki jo tuolla kirja-langassa mainittu John Keegan, joka Sodankäynnin historia -teoksessaan käsittelee kovastikin juuri tuota "regimental spiritiä", eikä millään tavalla perisuomalaista maanpuolustustahtoa. Hänelle sekä saksalainen että brittiläinen (eurooppalainen) "tahdon" tai "hengen" luominen on noita rykmentin perinteitä, ei mitään yleistä yhteiskunnallista voimaa. Tässä mielestäni näkyy Keeganin rajoittuneisuus brittiläiseen (armeijaa käymättömään) yläluokkaan erittäin hyvin.
Sakemannitkin yrittää... miehistöä tosin lienevät...Sontaa on ollut meno paikoin vielä 90-luvulla.
Kirja: Heikki Mansikan Hornet-lentäjä -kirja on kansantajuinen ja mielenkiintoinen syväluotaus hävittäjälentäjien maailmaan
Heikki Mansikka ehti lentää Suomen ilmavoimissa Hornetilla kolmella vuosikymmenellä. Uudessa Hornet-lentäjä -kirjassaan hän kuvailee vaarallisen ammatin arkea ja kertoo omasta polusta varusmiehestä lentäjäksi ja ilmasodan tutkijaksi.mesta.net
Kyllä niitä typeryyksiä oli vielä uuden vuosituhannen alkupuolellakin. Toivon ja uskon että niistä on jo suurimmaksi osaksi päästy eroon.Sakemannitkin yrittää... miehistöä tosin lienevät...