Sotilasperinteet

Onhan se toki ollut vähän noloa kun asevoimien riveistä on viime vuosina paljastunut kaikenlaista äärioikeistolaista pikku puuhastelua. Minun tietääkseni BW ei katso olevansa minkään aiemman (Reichswehr, Wehrmacht) saksalaisen aseellisen voiman perinteen jatkaja. Käytännössä toki entiset Wehrmachtin korkeat upseerit BW:n perustivat 50-luvulla. Kansalaiskasvatus oli kylläkin mukana alusta saakka. Innere führung ja staatsbürger im uniform olivat ne uuden armeijan lähtökohdat. Eli se, että asevoimat palvelivat demokratian pelisääntöjä ja että sotilaillakin, erit. asevelvollisilla varusmiehillä oli omat oikeutensa olla mm. tottelematta laittomiksi katsomiaan käskyjä.
Tuollainen kotkotus tuhoaa armeijan taistelukyvyn. Pinkkejä yksisarvisia palvova armeija on tuhoon tuomittu. Yksikään historian taistelukentillä menestynyt armeija ei ole ollut "demokraattisesti" johdettu. Jos talvisodassa olisi Suomen armeijassa ollut näitä kotkotuksia, tämäkin foorumi olisi kyrillisellä kielellä.
 
Komean kuuloinen tämä Saksan merivoimien kunniamarssi. Ja tällä on melko pitkät perinteet. Oli käytössä keisarillisessa laivastossa, Weimarin tasavallan laivastolla, natsi-Saksan Kriegsmarinella, sekä Länsi-Saksan Bundesmarinella.

 
Näemmä saksalaista laivastoperinnettä tämäkin. Kyseinen kappale soitetaan aina kun sotalaiva tai alus lähtee kotisatamasta tehtävää suorittamaan.


Sama musiikkikappale kuullaan myös elokuvan Das Boot alussa (kohdassa 1.56 eteenpäin). Eli mitä ilmeisimmin oli jo Aatun Saksan laivaston käytössä. Vanhaa perua siis. Epäilen kyllä, että DDR:n merivoimat tuskin sentään samaa kappaletta soittivat.

 
Weimarin tasavallan Berliinin vartiorykmentti paraateissa. Muistaakseni tätä pidettiin eliittiyksikkönä, jonka jäsenistö koostui pitkälti preussilaisista aatelisista. Natsi-Saksan aikana muistaakseni Grossdeutschland oli pääkaupungin vartioinnista ja seremonioista vastannut yksikkö. Nykyään perinteitä jatkaa Bundeswehrin Wachtbataillon.


 
Sori offtopikki mutta kyseisistä karkeloista (Krimin sodan meidän sektorin tappelut eli ns. Oolannin sota) Suomalaiset saivat ainutlaatuisen voiton aikaiseksi: Ison Britannian laivasto on kuulemma menettänyt maailmanhistorian aikana yhden aluksen viholliselle ehjänä niin, että vihollinen on sen pystynyt kaappaamaan. Tämä alus on tänä päivänäkin Suomessa museossa näytillä, en nyt muista missä kaupungissa mutta anyways. Kyse ei ole isosta taistelulaivasta vaan silloisissa taisteluissa yleisesti käytetyistä isokokoisista ja tykillä varustetusta "soutuveneestä". Voisikohan moista luonnehtia nykytermein rynnäkkö- tai maihinnousualus tjsp.

Hauskana detailina mainittakoon, että Britannian laivasto on pyytänyt vielä 2000-luvullakin alusta takaisin, koska se on heille suuri häpeä. Mutta, Suomi ei ole tähän suostunut.

EDIT: Kokkola, alustyyppi on barkassi.


Käsittääkseni kuuluu osaksi Royal Navyn perinteitä käydä Kokkolassa tuota ajoittain muistelemassa. Olikohan brittien Helsingin lähetystön sotilasasiamies aina mukana seremonioissa ? Halkokarin kahakassa kaatuneet britit on haudattu Kokkolaan.

 
Back
Top