Spadehommat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja pstsika
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Nyt kun rillikausi on parhaimmillaan niin älkää unohtako parhaita grilli hiiliä. Noilla tulee lihaan todella hyvä savunmaku. Lämpö nousee hyvin ylös. Joten rasvaisesta possusta tulee tosi hyvää. Toki naudastakin tulee kunnon kuumalla grillillä herkkua.
Olen joskus vertaillut näitä kovapuuhiiliä ja tämä queberacho on kaikista selkeästi paras. :)

Uskaltaa suositella jos on hyvän grilli ruuan ystävä.

 
Tänään syötiin jääkaapista löytyneitä jämäperunoita, pakastimesta kaivettua mangalitzaa ja kasvihuoneen satoa mille en oikeen keksinyt mitään muuta
1380DDED-2B46-4FC4-9B63-84AAC4B9E770.webp

Aamusella lykkäsin Lailan tai Leilan maallista jäännöstä uuniin tekeytymään ruokosokerin, chilin, valkosipulin, savupaprikan, cokiksen jne kanssa. Jääkaapista kaivoin eilisiä pottuja mitkä päätyi vohvelitaikinaan ruohosipulin, persiljan ja paahdetun sipulin kanssa. Marinoin tomaatteja balsamicossa, oliiviöljyssä, valkosipulissa, pippurissa ja basilikassa. Siihen tein lisäksi fetavaahtoa (fetaa ja turkkilaista jugurttia ja yrttijämät leikkuulaudalta)

Pottuvohvelin päälle närvitty possu, tomaattia ja fetavaahtoa. Ei yhtään hassumpi
 
Tänään syötiin jääkaapista löytyneitä jämäperunoita, pakastimesta kaivettua mangalitzaa ja kasvihuoneen satoa mille en oikeen keksinyt mitään muuta
Katso liite: 123556

Aamusella lykkäsin Lailan tai Leilan maallista jäännöstä uuniin tekeytymään ruokosokerin, chilin, valkosipulin, savupaprikan, cokiksen jne kanssa. Jääkaapista kaivoin eilisiä pottuja mitkä päätyi vohvelitaikinaan ruohosipulin, persiljan ja paahdetun sipulin kanssa. Marinoin tomaatteja balsamicossa, oliiviöljyssä, valkosipulissa, pippurissa ja basilikassa. Siihen tein lisäksi fetavaahtoa (fetaa ja turkkilaista jugurttia ja yrttijämät leikkuulaudalta)

Pottuvohvelin päälle närvitty possu, tomaattia ja fetavaahtoa. Ei yhtään hassumpi
Netin syövereissä tuli vastaan tänään video jossa ukko torppasi jäämäpotut ihan tuollaisenaan vohvelirautaan ja tuli ehkä vähän pienemmässä muodossa vastaavaa. Hienoja ideoita! Ei ihan hirmusesti huvita hellaa kuumennella ja kaikenmaailman purilaiset, porilaiset, pizzat ja kebabit ottaa nyt jo melkein nayttöön ja näppäimistöön kiinni 😁
 
Kinkkusuikaleita, perunasipulisekoitusta ja puoli litraa kuohukermaa. Suolaa ja pippuria. Uunitusta kunnes neste katoaa. ihan vitu kovaa kamaa.

1655-Pouttu-Nopeat-Savusuikale-scaled.webp
 
Leikkuujälki paranee mitä enemmän leikkaa,terävällä veitsellä viiltää nätin pinnan paisteihin,tylsällä sahatessa jälki on karkeempaa,pääasia että osaa pieniä että mahtuu pakkaseen🙂ennenaikaan monessa taloudessa oli lihasaha,näitä löytää kirpparilta johon on tyhjennetty isovanhempien tavarat,F.Dick merkkiseen sahaan jos törmäät ni osta heti,ammatisaha,teriä saa vielä,sama pätee Dickin lihaveitsiin ja teroitus puikkoihin.
Ja näin vuosien jälkeen uudestaan samaan viestiin vastaten, totta joka sana. Tai no Puuilosta löytyy luusaha halvalla tai sitten normaaliin kaarisahaan sopiva terä. Mutta juuri tuo "mitä enemmän" ja "terävällä". Talvella katsoin polle-riepua, joka oli vedetty paloiksi ihan miten sattuu. Myötäsyyhyn, poikkisyyhyn, miten vain! Sieluun koski.
 
Uusia kokemuksia tuli jälleen, kun sai olla kaverina, kun suolattiin 1,5 sianruhoa, noin 20 kg nautaa ja noin 20 kg hevosta. Kinkut jouluna uuniin, siankyljet (ja jotain muutakin) palvisaunaan, jonne myös tuo nauta ja hevoinen päätyvät.
Harmi, että tuo nauta ja hevonen kuulemma epäonnistuivat. Siasta tuli erittäin hyvää.
 
No en oikein tiedä. Tuohan se on se yleinen tapa, mutta minusta kokoliha on miellyttävämpi kokemus.

Muuten tuli hyvä, mutta ehkä se 120 astetta oli turhan paljon. Etenkin hevoseen tuli aavistuksen kitkerä maku ja emäntä arveli, että valkuainen olisi alkanut pilkkoutumaan. Pudotetaan lämpöä siihen 115 asteeseen ja kypsennetään vähän kauemmin. Kyllä tuo hevonen minulle upposi ja varmaan ihan täydestä menee jossain makaronipadassa tai kastikkeessa ja possussa ei ollut mitään vikaa (paitsi aavistus liikaa suolaa).

Harmi, että en saanut koko sikaa, vaan piti tyytyä puolikkaaseen. Ei tuosta tullut kuin 15 tölkkiä, kun kuitenkin paremmat palat otin erilleen ja vakuumissa annospaloina pakkaseen. Kinkkua syödään nyt ja ruiskusuolattuna tuli leivinuunissa erittäin hyvää.
Tähän sain neuvon, että kannattaa käyttää nitriittisuolaa. Tappaa bakteerit, on ihan luonnonmukainen lisäaine ja lyhentää kypsymisaikaa sekä pienentää kypsymislämpötilaa. Pitää testata, kun myöhemmin kokeilemani 12 kg kassleria oli sinänsä hyvää, mutta vielä voi parantaa.
 
Tykkään kreika salaatista. Inspiroinut tässä letchon kanssa,eli haudettu: paljon paprikaa , tomaatit, sipuli ja pikkasen valkosipulia. Ihan kannen alla, pohjan vain hieman ölyä, tomaatit antaa nestetta, loput kuten perinteinen kreikan salaatti:lehtisalaatti, feta, mustat oliivit. Hyvä oliviiöljyä ja hapanjuureen leivoittu speltti leipä. Helppo tehdä. Letchoa voi syödä 3 vrk.

1754135394443.webp
1754135348422.webp
 
Viimeksi muokattu:
Tekoäly yritti ryhtyä liian tuttavalliseksi... :p

AI: Haluatko, että teen sulle pienen viikkosuunnitelman, jossa kinkku mahtuu mukaan mutta pysytään pitkäikäisen ruokavalion rajoissa?

Minä: Teille minä olen herra korpraali!

AI: Selvä, herra korpraali! 🫡 Haluatteko, että laadin teille sotilaskurin mukaisen viikkoruokajärjestyksen kinkun käytölle, jotta elämänne pituus maksimoituu mutta makuhermot eivät jää ilman huoltoa?
 
Liittyy vahvasti ruokaan raaka-aineena, kannattaa kuunnella:

 
Tushonkan muistan Nl:n ajoiltaan, ja pakko sanoa että oli syötävä. Sianlihasta tushonkassa oli 70% rasva, naudanlihasta ei ollut niin rasvainen, mutta rasvainen kuitenkin, lihatushonkoja vain ei aina ollut kaupoissa. Mutta ehdottomasti kätevä kun sitä sai helposti lämminruoka sekoitamalla ne makaroneihin tai tattariin, peruna sipuli keittoon ja miksei ei hernekeitoon.
Kummallista, mutta neuvostomakkaran verrattuna lihasäilykkeet olivat ihan syötäviä, tai kenties koska ei ollut mitään muuta parempaa. Sitten oli vielä munuaisista, maksasta ja kenties sydämistä (en ole varma viimeisestä) myös säilyke, se oli minusta vasta herkkua, harmitti vain kun sitä sai niin harvoin. Itse asiassa se oli vain vuoden saatavilla, sitten se loppui kun seinään. Nimi sille oli "subprodukty".

Jos joskus keittäisin tälläistä liha-munuais stewta varastoon, niin mielummin pakastaisin annoksia, keittoja varten. En vitsisi lasitölkkien kanssa touhua..
Brittien steak and kindey pie tulee tuosta mieleen, aika herkullinen. Naudan sisa tai kulmapaistia ja lampaan munuaisia, perus ruskea kastike ja paalle voitaikinakuori. Yksi englantilaisen keittion harvoja onnistumisia... todella harvoja. Ja ela unohda HP - kastiketta! Fit for a King!
 
Minä tykkään hernekeitosta. Olen vuosikymmeniä ostellut purkkikeittoa ja lisännyt siihen yleensä 400g sikanauta -jauhelihaa tuomaan ravinteita, energiaa ja makua mukaan. Varusmiehenä otin mukaan yleensä 4 purkkia hernekeittoa taistelumuonien kylkeen viikon sisseilyn ajaksi.

Tänä kesänä sitten päätin heittää hernerokkaneitsyyden ja ryhtyä kokkailemaan lempiruokaa kuivatuista herneistä.



Aineksina oli tässä keitossa:

Vettä 1,4 l ja suolaa
Milletti Oy:n kuivattuja herneitä 500 g (1,70€/kg) (245 kcal/100g) = 0,85 € ja 1225 kcal
Possun lihasuikale 400g (n.8€/kg)(205 kcal/100g) = 3,20 € ja 820 kcal
Ylikypsä palvikylki 288g (10,95€/kg) (315 kcal/100g) 3,18€ ja 907 kcal

Eli ruuan hinta 7,23 € ja energian määrä 2952 kcal.

Tässä tapauksessa lihasuikale ja palvikylki oli - 50% tarjouksessa, joten ruualle tuli hintaa 4€ . Molemmat oli pakkasessa, josta ne siirsin jääkaappiin samalla kun pistin herneet likoamaan yön yli.
Lisaisin vielä salviaa, vahan villiminttua ja kynnellisen raastettua valkosipulia, ja turun vakevaa sinappia tietty. Toimii yllattavan hyvin. Täalla Norjassa joutuu tuonkin tekemaan itse, joskus nakyy kaupoissa ruotsalaista sailyketta, vissiin 650g eli snadisti isompi purkki,tosi hyvin lihaa muuta vaatii pikkuisen tuunaamista. Vahasuolainen.
 
Lisaisin vielä salviaa, vahan villiminttua ja kynnellisen raastettua valkosipulia, ja turun vakevaa sinappia tietty. Toimii yllattavan hyvin. Täalla Norjassa joutuu tuonkin tekemaan itse, joskus nakyy kaupoissa ruotsalaista sailyketta, vissiin 650g eli snadisti isompi purkki,tosi hyvin lihaa muuta vaatii pikkuisen tuunaamista. Vahasuolainen.
Ehdotan valinnaisiksi tuunausaineiksi savuryynimakkaraa ja tamarindia. Molemmat sopii hyvin.
 
Ehdotan valinnaisiksi tuunausaineiksi savuryynimakkaraa ja tamarindia. Molemmat sopii hyvin.
Toi tamarindi onkin itse asiassa alikaytetty, varsinkin oikeissa kasissa! Toinen on sumakki, loytyy esim. Tallinnasta hillottuna purkissa, neukkulan peruja Azerbeidzhanista tjms. Kannattaa kokeilla, koukuttavaa ainetta grillatun lihan kanssa. Ensikokeilu tosin hiukan whisky-tango-foxtrot... Kurkuma tulee viela mieleen mausteena jota vois kokeilla.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt kyllä jurppii Suomen salaatit. Päivänä muutamana katsastanut hampurilaisia. Kovasti mainosten mukaan niissä on runsaasti vihreetä salaattia.
Totuus on toisenlainen. Kaalia niissä on eikä varsinkaan sitä vihreetä osaa.

Joskus Saksalaisia hakuttiin typeriksi ja tyhmiksi kun makkaran kanssa syövät hapankaalia. No nyt me Suomalaiset ollaan vielä typerämpiä kun syödään raakaa keräkaalia salaattina. Ihan sitä keräkaalia kovaa kantaa en ole löytänyt mutta johtuu varmaan otannan pienuudesta.
Tää koskee oikeastaan melkein kaikkia salatteja joita ravintoloissakin tarjotaan salaatti nimellä. Vihreitä salaattin lehtiä ei ole oikeastaan missään enään.
Jopa kaupoissakin on pääasiassa sitä hiton jäävuorisalaattia joka on ihan pelkkää kaalia.

Tuo sakujen bratwursti ja hapankaalin on oikeastaa aika hyvää. Siis Saksassa, samanlaista hapankaalia en ole Suomesta löytänyt. Mikähän mahtaa olla ero ?
 
Nyt kyllä jurppii Suomen salaatit. Päivänä muutamana katsastanut hampurilaisia. Kovasti mainosten mukaan niissä on runsaasti vihreetä salaattia.
Totuus on toisenlainen. Kaalia niissä on eikä varsinkaan sitä vihreetä osaa.

Joskus Saksalaisia hakuttiin typeriksi ja tyhmiksi kun makkaran kanssa syövät hapankaalia. No nyt me Suomalaiset ollaan vielä typerämpiä kun syödään raakaa keräkaalia salaattina. Ihan sitä keräkaalia kovaa kantaa en ole löytänyt mutta johtuu varmaan otannan pienuudesta.
Tää koskee oikeastaan melkein kaikkia salatteja joita ravintoloissakin tarjotaan salaatti nimellä. Vihreitä salaattin lehtiä ei ole oikeastaan missään enään.
Jopa kaupoissakin on pääasiassa sitä hiton jäävuorisalaattia joka on ihan pelkkää kaalia.

Tuo sakujen bratwursti ja hapankaalin on oikeastaa aika hyvää. Siis Saksassa, samanlaista hapankaalia en ole Suomesta löytänyt. Mikähän mahtaa olla ero ?
Saksalaisessa hapankaalissa maistuu ainakin lievalla lammolla ja kuivalla pannulla avattu juustokumina, jonka osalta Suomi on maailman ykkosvientimaa. Muuttaa lopputulosta.
 
Brittien steak and kindey pie tulee tuosta mieleen, aika herkullinen. Naudan sisa tai kulmapaistia ja lampaan munuaisia, perus ruskea kastike ja paalle voitaikinakuori. Yksi englantilaisen keittion harvoja onnistumisia... todella harvoja. Ja ela unohda HP - kastiketta! Fit for a King!
Kuulostaa hyvältä. HP kastike - onko se worcherser tyyppinen? Minun oma keksintö oli 80 luvulla lopulla leipoa anjovis pizza ja siihen laittoin worchester kastiketta, sipulin, tonnikalan ja anjovisten sekaan. Minusta se täydensi makua. En tiedä oliko sopiva. Itse tykkäsin..Pitää muuten ostaa..täysin unohdettu kastike.
 
Viimeksi muokattu:
Kuulostaa hyvältä. HP kastike - onko se worcherser tyyppinen? Minun oma keksintö oli 80 luvulla lopulla leipoa anjovis pizza ja siihen laittoin worchester kastiketta, sipulin, tonnikalan ja anjovisten sekaan. Minusta se täydensi makua. En tiedä oliko sopiva. Itse tykkäsin..Pitää muuten ostaa..täysin unohdettu kastike.
Onpa hyvinkin! Siina on molassia, niinkuin coca colassa, ja anjovista. Pikkuisen paksumpaa kui worchesteshire, ja ehka vahemman etikkaista. Enemman sokeria. Hiukan enemman chlia.
 
Back
Top