Spadehommat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja pstsika
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Nyt kun rillikausi on parhaimmillaan niin älkää unohtako parhaita grilli hiiliä. Noilla tulee lihaan todella hyvä savunmaku. Lämpö nousee hyvin ylös. Joten rasvaisesta possusta tulee tosi hyvää. Toki naudastakin tulee kunnon kuumalla grillillä herkkua.
Olen joskus vertaillut näitä kovapuuhiiliä ja tämä queberacho on kaikista selkeästi paras. :)

Uskaltaa suositella jos on hyvän grilli ruuan ystävä.

 
Tänään syötiin jääkaapista löytyneitä jämäperunoita, pakastimesta kaivettua mangalitzaa ja kasvihuoneen satoa mille en oikeen keksinyt mitään muuta
1380DDED-2B46-4FC4-9B63-84AAC4B9E770.webp

Aamusella lykkäsin Lailan tai Leilan maallista jäännöstä uuniin tekeytymään ruokosokerin, chilin, valkosipulin, savupaprikan, cokiksen jne kanssa. Jääkaapista kaivoin eilisiä pottuja mitkä päätyi vohvelitaikinaan ruohosipulin, persiljan ja paahdetun sipulin kanssa. Marinoin tomaatteja balsamicossa, oliiviöljyssä, valkosipulissa, pippurissa ja basilikassa. Siihen tein lisäksi fetavaahtoa (fetaa ja turkkilaista jugurttia ja yrttijämät leikkuulaudalta)

Pottuvohvelin päälle närvitty possu, tomaattia ja fetavaahtoa. Ei yhtään hassumpi
 
Tänään syötiin jääkaapista löytyneitä jämäperunoita, pakastimesta kaivettua mangalitzaa ja kasvihuoneen satoa mille en oikeen keksinyt mitään muuta
Katso liite: 123556

Aamusella lykkäsin Lailan tai Leilan maallista jäännöstä uuniin tekeytymään ruokosokerin, chilin, valkosipulin, savupaprikan, cokiksen jne kanssa. Jääkaapista kaivoin eilisiä pottuja mitkä päätyi vohvelitaikinaan ruohosipulin, persiljan ja paahdetun sipulin kanssa. Marinoin tomaatteja balsamicossa, oliiviöljyssä, valkosipulissa, pippurissa ja basilikassa. Siihen tein lisäksi fetavaahtoa (fetaa ja turkkilaista jugurttia ja yrttijämät leikkuulaudalta)

Pottuvohvelin päälle närvitty possu, tomaattia ja fetavaahtoa. Ei yhtään hassumpi
Netin syövereissä tuli vastaan tänään video jossa ukko torppasi jäämäpotut ihan tuollaisenaan vohvelirautaan ja tuli ehkä vähän pienemmässä muodossa vastaavaa. Hienoja ideoita! Ei ihan hirmusesti huvita hellaa kuumennella ja kaikenmaailman purilaiset, porilaiset, pizzat ja kebabit ottaa nyt jo melkein nayttöön ja näppäimistöön kiinni 😁
 
Kinkkusuikaleita, perunasipulisekoitusta ja puoli litraa kuohukermaa. Suolaa ja pippuria. Uunitusta kunnes neste katoaa. ihan vitu kovaa kamaa.

1655-Pouttu-Nopeat-Savusuikale-scaled.webp
 
Leikkuujälki paranee mitä enemmän leikkaa,terävällä veitsellä viiltää nätin pinnan paisteihin,tylsällä sahatessa jälki on karkeempaa,pääasia että osaa pieniä että mahtuu pakkaseen🙂ennenaikaan monessa taloudessa oli lihasaha,näitä löytää kirpparilta johon on tyhjennetty isovanhempien tavarat,F.Dick merkkiseen sahaan jos törmäät ni osta heti,ammatisaha,teriä saa vielä,sama pätee Dickin lihaveitsiin ja teroitus puikkoihin.
Ja näin vuosien jälkeen uudestaan samaan viestiin vastaten, totta joka sana. Tai no Puuilosta löytyy luusaha halvalla tai sitten normaaliin kaarisahaan sopiva terä. Mutta juuri tuo "mitä enemmän" ja "terävällä". Talvella katsoin polle-riepua, joka oli vedetty paloiksi ihan miten sattuu. Myötäsyyhyn, poikkisyyhyn, miten vain! Sieluun koski.
 
Uusia kokemuksia tuli jälleen, kun sai olla kaverina, kun suolattiin 1,5 sianruhoa, noin 20 kg nautaa ja noin 20 kg hevosta. Kinkut jouluna uuniin, siankyljet (ja jotain muutakin) palvisaunaan, jonne myös tuo nauta ja hevoinen päätyvät.
Harmi, että tuo nauta ja hevonen kuulemma epäonnistuivat. Siasta tuli erittäin hyvää.
 
No en oikein tiedä. Tuohan se on se yleinen tapa, mutta minusta kokoliha on miellyttävämpi kokemus.

Muuten tuli hyvä, mutta ehkä se 120 astetta oli turhan paljon. Etenkin hevoseen tuli aavistuksen kitkerä maku ja emäntä arveli, että valkuainen olisi alkanut pilkkoutumaan. Pudotetaan lämpöä siihen 115 asteeseen ja kypsennetään vähän kauemmin. Kyllä tuo hevonen minulle upposi ja varmaan ihan täydestä menee jossain makaronipadassa tai kastikkeessa ja possussa ei ollut mitään vikaa (paitsi aavistus liikaa suolaa).

Harmi, että en saanut koko sikaa, vaan piti tyytyä puolikkaaseen. Ei tuosta tullut kuin 15 tölkkiä, kun kuitenkin paremmat palat otin erilleen ja vakuumissa annospaloina pakkaseen. Kinkkua syödään nyt ja ruiskusuolattuna tuli leivinuunissa erittäin hyvää.
Tähän sain neuvon, että kannattaa käyttää nitriittisuolaa. Tappaa bakteerit, on ihan luonnonmukainen lisäaine ja lyhentää kypsymisaikaa sekä pienentää kypsymislämpötilaa. Pitää testata, kun myöhemmin kokeilemani 12 kg kassleria oli sinänsä hyvää, mutta vielä voi parantaa.
 
Tykkään kreika salaatista. Inspiroinut tässä letchon kanssa,eli haudettu: paljon paprikaa , tomaatit, sipuli ja pikkasen valkosipulia. Ihan kannen alla, pohjan vain hieman ölyä, tomaatit antaa nestetta, loput kuten perinteinen kreikan salaatti:lehtisalaatti, feta, mustat oliivit. Hyvä oliviiöljyä ja hapanjuureen leivoittu speltti leipä. Helppo tehdä. Letchoa voi syödä 3 vrk.

1754135394443.webp
1754135348422.webp
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top