Spadehommat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja pstsika
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Eikä mennyt. Tässä torppaa taas viikonlopuksi lämmittäessä laitoin tällä kertaa parin rusakon takakintut porkkanan, sipulin yms. kera hellalle kiehumaan. Kattellaan illansuussa meneekö tuossa liemessään, vai vieläkö jatkojalostetaan. On tuo puuhella mahtava peli.
Varamummu entinen Lotta kertoi aikoinaan hyvän vinkin ruuanlaittoa. "Joka keitetyn paistaa, niin makian maistaa".
 
  • Tykkää
Reactions: Rkm
Varamummu entinen Lotta kertoi aikoinaan hyvän vinkin ruuanlaittoa. "Joka keitetyn paistaa, niin makian maistaa".
Mummut tietää. Nostin kattilan ulos jäähtyilemään. Pari tuppia ja tikkiä pöytään lyötiin niin aamusta saavat pojat lähteä passiin. Setämies jää suosiolla pirttiä lämmittämään. Voi veljet, että lentää komiasti telkkää.
 
S-Marketin hyllyssä oli Kotimaista-brändin kuhakeitto. Ajattelin kokeilevani, kun ko. eines oli punalaputettu ja päiväystä kuitenkin seuraavalle. Sitten katsoin pakkauksen takaa, mitä se oli syönyt, ja listassa luki "kalajauho"(!). Joo, tilanne ei ole niin paha, vielä, että tarttuisin minkinrehuun...
 
Vaan mitäs mieltä täällä ollaan pastasalaatista?

Huhdan kinkku-juusto-pastasalaatti kahdelle

Ainesosat:

-4-5 dl penne-pastaa
-150 g juustoa
-100 g kinkkua
-Puolikas kurkku
-Auran Ranch Street Sauce -kastiketta

Laitetaan pasta kiehumaan ja pilkotaan sillä välin juusto ja kurkku kuutioiksi sekä suikaloidaan kinkku. Huuhdellaan pasta kylmällä vedellä useaan kertaan, kunnes kattila tuntuu viileältä, ja kaadetaan vesi pois. Sekoitetaan pastan joukkoon kastiketta sopivaksi arvioitu määrä, yhdistetään loput ainekset ja sekoitetaan vielä uudelleen.

1764188178124.webp

P.S. Älkääkä nyt kertoko, ettei tämä ollut mitä lääkärini tarkoitti, kun hän sanoi kolesterolini olevan lievästi koholla ja kehotti syömään enemmän kasviksia.
 
Vaan mitäs mieltä täällä ollaan pastasalaatista?

Huhdan kinkku-juusto-pastasalaatti kahdelle

Ainesosat:

-4-5 dl penne-pastaa
-150 g juustoa
-100 g kinkkua
-Puolikas kurkku
-Auran Ranch Street Sauce -kastiketta

Laitetaan pasta kiehumaan ja pilkotaan sillä välin juusto ja kurkku kuutioiksi sekä suikaloidaan kinkku. Huuhdellaan pasta kylmällä vedellä useaan kertaan, kunnes kattila tuntuu viileältä, ja kaadetaan vesi pois. Sekoitetaan pastan joukkoon kastiketta sopivaksi arvioitu määrä, yhdistetään loput ainekset ja sekoitetaan vielä uudelleen.

Katso liite: 126428

P.S. Älkääkä nyt kertoko, ettei tämä ollut mitä lääkärini tarkoitti, kun hän sanoi kolesterolini olevan lievästi koholla ja kehotti syömään enemmän kasviksia.
Näyttää aika hyvältä 👌

ps. kyllä sieltä jotain vihriää pilkottaa...
 
S-Marketin hyllyssä oli Kotimaista-brändin kuhakeitto. Ajattelin kokeilevani, kun ko. eines oli punalaputettu ja päiväystä kuitenkin seuraavalle. Sitten katsoin pakkauksen takaa, mitä se oli syönyt, ja listassa luki "kalajauho"(!). Joo, tilanne ei ole niin paha, vielä, että tarttuisin minkinrehuun...
Noita teollisesti tuotettuja kalaeineksiä kannattaa varoa. Kalajauhon ohella niihin työnnetään usein perkuujätettä.
Yksi kalanjalostustehtaan tuotantopäällikkö valitteli, kun toimari osteli perkuujäte-eriä ja vaati hoitamaan reseptit sellaiselle tolalle, että lohimössö käy kaupaksi.
 
Noita teollisesti tuotettuja kalaeineksiä kannattaa varoa. Kalajauhon ohella niihin työnnetään usein perkuujätettä.
Yksi kalanjalostustehtaan tuotantopäällikkö valitteli, kun toimari osteli perkuujäte-eriä ja vaati hoitamaan reseptit sellaiselle tolalle, että lohimössö käy kaupaksi.
Noo, jo 2000 vuotta sitten roomalaiset teki tiliä garumilla, joka oli kalanperkuuroiskeista käyttämällä tehty jokapaikan höyste. "Kaikki" olivat ihan intona siihen.
Nuo teolliset tuotteet eivät sovi kuitenkaan sellaiselle, jolla on herkkyyttä kihtiin.
 
Vaan mitäs mieltä täällä ollaan pastasalaatista?

Huhdan kinkku-juusto-pastasalaatti kahdelle

Ainesosat:

-4-5 dl penne-pastaa
-150 g juustoa
-100 g kinkkua
-Puolikas kurkku
-Auran Ranch Street Sauce -kastiketta

Laitetaan pasta kiehumaan ja pilkotaan sillä välin juusto ja kurkku kuutioiksi sekä suikaloidaan kinkku. Huuhdellaan pasta kylmällä vedellä useaan kertaan, kunnes kattila tuntuu viileältä, ja kaadetaan vesi pois. Sekoitetaan pastan joukkoon kastiketta sopivaksi arvioitu määrä, yhdistetään loput ainekset ja sekoitetaan vielä uudelleen.

Katso liite: 126428

P.S. Älkääkä nyt kertoko, ettei tämä ollut mitä lääkärini tarkoitti, kun hän sanoi kolesterolini olevan lievästi koholla ja kehotti syömään enemmän kasviksia.
Näyttää herkkulliselta..Kolesterooli voi ruokavaliolla laskea vain se 10%. Vaikka söisi kilo vihanneksia/hedelmiä. Loput pitää laskea lääkkeillä. Varsinkin jos kuuluu riskiryhmään.
Minä taidan myös tehdä pastan, se ei ainakaan ärsyttää vatsaa. Löysin pakastimesta keitetyn kalkkunan osan filepalasta, en muista mitä pakaste säilyy syömiskelpoisena? Keitetty liha siis?
Se voisi silppua siihen pastaan.
Nyt on pelko kaikkiin ruokiin pöpöjen suhteen.
Espanajassa on lintuinfluenssa, 3 miljoona kana hävitetty..ja lisää lahdataan. Salmonella siellä riitammin, Tunisiasta ja Marokosta tulevat mansikat ja vadelmat. Ja siinä se on..
Tuo kalkkuna on Eastonista, lukee vaan tuore kalkkuna file, pienia paloja. En muista oliko kotimainen merkinta..

Nyt muistin sekin että ostin pari kerta tuonti vadelmia. Oliko juuri marokkolaisia. Vaikka huutonut niitä, niin tuskin se pöpö lähde kun se on jo marjan sisällä.
Voi v:ttu miten löysä kontrolli nykyisin on. Lääkäri osastolla sanoi että aina silloin tällöin ilmenee salmonellakin ja vaikka mitä.

Muistin että ostin pienen palan luomujuustoa, jotain joko ruotsalaista tai sveitsilaista, mutta viime vuonna jouluna maistoin ja oli tosi hyvä pastassa ja muutenkin. Nytkin ostin, jämä on jääkapissa ja varmaan parasta ennen mennyt, roskiin menee. Siinä oli muistaakseni merkintä pastöröimättömästa maidosta, ja herkullinen homekerros.
Sekin olisi voinut ongelman aiheuttaja..vaikka leikkanut sen homeisen kerroksen pois. Se kuului siihen juuston, tuoreeltaan ja oli aika erikoinen. En muista nimea joku lunqvik tai jotain sinne päin.

Nyt näiden juustojenkin syöntikin loppu!
Mutta toistaalta pahin pala maultaan joutunut suuhun tavallisena arkkiraejuustosta.. vieläkin askarruttaa mikä se oli..mutta se ei voinut olla tämän viimeisen infektiön syy.
Tästä on jo aikakin.

Se olisi surullista jos elintarvikekontrolli laskisi nyky maailman menossa.
 
Viimeksi muokattu:
Näyttää herkkulliselta..Kolesterooli voi ruokavaliolla laskea vain se 10%. Vaikka söisi kilo vihanneksia/hedelmiä. Loput pitää laskea lääkkeillä. Varsinkin jos kuuluu riskiryhmään.
Minä taidan myös tehdä pastan, se ei ainakaan ärsyttää vatsaa. Löysin pakastimesta keitetyn kalkkunan osan filepalasta, en muista mitä pakaste säilyy syömiskelpoisena? Keitetty liha siis?
Se voisi silppua siihen pastaan.
Nyt on pelko kaikkiin ruokiin pöpöjen suhteen.
Espanajassa on lintuinfluenssa, 3 miljoona kana hävitetty..ja lisää lahdataan. Salmonella siellä riitammin, Tunisiasta ja Marokosta tulevat mansikat ja vadelmat. Ja siinä se on..
Tuo kalkkuna on Eastonista, lukee vaan tuore kalkkuna file, pienia paloja. En muista oliko kotimainen merkinta..

Nyt muistin sekin että ostin pari kerta tuonti vadelmia. Oliko juuri marokkolaisia. Vaikka huutonut niitä, niin tuskin se pöpö lähde kun se on jo marjan sisällä.
Voi v:ttu miten löysä kontrolli nykyisin on. Lääkäri osastolla sanoi että aina silloin tällöin ilmenee salmonellakin ja vaikka mitä.

Muistin että ostin pienen palan luomujuustoa, jotain joko ruotsalaista tai sveitsilaista, mutta viime maistoin ja oli tosi hyvä pastassa. Nytkin jämä jääkapissa ja varmaan parasta ennen mennyt, roskiin menee. Siinä oli muistaakseni merkintä pastöröimättömästa maidosta, ja herkullinen homekerros.
Sekin olisi voinut aiheuttaa ongelman..vaikka leikkanut sen homeisen paikan pois.

Nyt näiden juustojen syöntikin loppu!
Mutta toistaalta pahin pala maultaan joutunut suuhun tavallisena arkkiraejuustosta.. vieläkin askarruttaa..mutta se ei voinut olla tämän viimeisen infektiön syy.
Tästä on jo aikaa.

Se olisi surullista jos elintarvikekontrolli laskisi..
Ennen kun vaivut täysin masennukseen noitten ruokien takia,niin pakko kertoa,että itse oon saanut useita ruokamyrkytyksiä ja suurimman osan noutopöydistä tai hotelli/motellien aamupalapöydästä,pahin ehkä oli salaatista mikä johti siihen että makasin 10h hotellin vessan lattialla enkä jaksanut nousta kun olo oli niin heikko,olisin varmasti soittanut apua jos puhelin olisi ollut vieressä.

Tämän jälkeen ajattelin ihan samanlailla,että en enään ikinä syö hotelli/lounaspaikoissa,mutta sitten pikkuhiljaa mieli muuttui.

Mitä tässä koitan sanoa,niin jos se on tullakseen,niin tulee ja sulla kävi vaan aivan helvetin huono tuuri.

Enemmän kannattaa luottaa aisteihin,että jos se haisee tai näyttää epäilyttävältä,niin sitten kannattaa kyseenalaistaa.

Tietenkin kaikki leikkuulaudat ja veitset kannattaa myös huomioida ja yleinen ns. hygienia.

Kyllä se elämä vielä voittaa ja voimia palautumiseen 🙂
 
Ennen kun vaivut täysin masennukseen noitten ruokien takia,niin pakko kertoa,että itse oon saanut useita ruokamyrkytyksiä ja suurimman osan noutopöydistä tai hotelli/motellien aamupalapöydästä,pahin ehkä oli salaatista mikä johti siihen että makasin 10h hotellin vessan lattialla enkä jaksanut nousta kun olo oli niin heikko,olisin varmasti soittanut apua jos puhelin olisi ollut vieressä.

Tämän jälkeen ajattelin ihan samanlailla,että en enään ikinä syö hotelli/lounaspaikoissa,mutta sitten pikkuhiljaa mieli muuttui.

Mitä tässä koitan sanoa,niin jos se on tullakseen,niin tulee ja sulla kävi vaan aivan helvetin huono tuuri.

Enemmän kannattaa luottaa aisteihin,että jos se haisee tai näyttää epäilyttävältä,niin sitten kannattaa kyseenalaistaa.

Tietenkin kaikki leikkuulaudat ja veitset kannattaa myös huomioida ja yleinen ns. hygienia.

Kyllä se elämä vielä voittaa ja voimia palautumiseen 🙂
Kiitos. Toivon todellakin että menee ohi. Oletko parantunut ilman sairaalan hoitoa?

Tapauksessani sairaalahoito oli välttätön, kun oli verta. Mutta moni bakteeri voi aiheuttaa verisen ripulin, mutta siinähän piile vaara, kun seuraamus voi olla mitä vaan.

Olo on vielä niin heikko, mutta pakko syödä edes jotain, ja onneksi oli pientä ruokahaluakin syödessäni eilen illalla. Naapurirouva auttoi, kävi hakemassa perustarvikkeita. Eilen jo söin ruokahalulla fish-crisp suosikkini hyöstettyjen vihannesten.
Tuli turvallisempi olo kun sopinut että mut autetaan kauppaasioiden kanssa, jos en vielä kykenee itse. Sain myös perustarvikkeita lisää, joten nyt täytyy kerätä voimia..

Osaisiko kuka auttaa: maa-artisokkaa mukulat oli ostettu n kuukasi sitten, olivat vihanneslokerossa, ostoshetkellä, olivat valkoisia, nyt tummuneet. Saako niistä vielä mitää?
 
Maa-artisokka saattaa kyllä ottaa vatsanpäälle,itsellä lähinnä pierettää ihan helvetisti,mutta emäntä ei voi syödä ollenkaan kun tulee vatsanväänteitä ja jos sulla just ollut vähän rankempi juttu,niin ei välttämättä kannata heti sitä kokeilla
 
Kohteliaasti söin tarjottua osin tuunattua Coop:n pitsaa..... voin rehellisesti sanoa että ei maistunut tasapuolisesti hyvälle eikä pahalle, eli ei yhtään millekkään.

En suosittele ihmisravinnoksi kelpaavaksi ollenkaan, pohja oli kovempi kun näkkileivissä on totuttu.
Saarioisen legendaarinen "kuraläppä" on mennen tullen parempi, vaikka kylmänä.
 
Maa-artisokka saattaa kyllä ottaa vatsanpäälle,itsellä lähinnä pierettää ihan helvetisti,mutta emäntä ei voi syödä ollenkaan kun tulee vatsanväänteitä ja jos sulla just ollut vähän rankempi juttu,niin ei välttämättä kannata heti sitä kokeilla

Maa-artisokka on todella helppo itse viljellä. Ne kaupan maa-artisokat voi vain heittää maahan ja antaa kasvaa. Kun ei nosta kaikkia ylös syksyllä niin uutta pukkaa taas seuraavana kesänä.

Kaikkein helpointa ruokaa niistä saa kun paahtaa uunissa lisukkeeksi. Sosekeitto niistä on myös helppo ja maa-artisokkapyree vielä helpompi. Pitää vain pestä kunnolla ja joidenkin vatsalle eivät sovi.
 
Maa-artisokka on todella helppo itse viljellä. Ne kaupan maa-artisokat voi vain heittää maahan ja antaa kasvaa. Kun ei nosta kaikkia ylös syksyllä niin uutta pukkaa taas seuraavana kesänä.

Kaikkein helpointa ruokaa niistä saa kun paahtaa uunissa lisukkeeksi. Sosekeitto niistä on myös helppo ja maa-artisokkapyree vielä helpompi. Pitää vain pestä kunnolla ja joidenkin vatsalle eivät sovi.
Kannattaa huomioida myös se, että leviää kohtuu helposti. Eli kun jättää ne kasvamaan, niin ottaa reunoilta reilusti, jotta ei leviä.
Omalla äidillä oli jäänyt yksi sato keräämättä kasvimaalta, niin oli vallannut kohtalaisen ison osan kasvimaasta.
 
Maa-artisokka on todella helppo itse viljellä. Ne kaupan maa-artisokat voi vain heittää maahan ja antaa kasvaa. Kun ei nosta kaikkia ylös syksyllä niin uutta pukkaa taas seuraavana kesänä.

Kaikkein helpointa ruokaa niistä saa kun paahtaa uunissa lisukkeeksi. Sosekeitto niistä on myös helppo ja maa-artisokkapyree vielä helpompi. Pitää vain pestä kunnolla ja joidenkin vatsalle eivät sovi.
Kiitos vinkistä. Taidan kokeilla maa-artisokan viljelyä. Olen yrittänyt useampana vuotena viljellä, surkeasti epäonnistuen, japaninretikkaa. Mokoma ei vaan kasva kunnolla, ja juurikkaista tulee korkeintaan kitukasvuisia ja pahanmakuisia.
 
S-Marketin hyllyssä oli Kotimaista-brändin kuhakeitto. Ajattelin kokeilevani, kun ko. eines oli punalaputettu ja päiväystä kuitenkin seuraavalle. Sitten katsoin pakkauksen takaa, mitä se oli syönyt, ja listassa luki "kalajauho"(!). Joo, tilanne ei ole niin paha, vielä, että tarttuisin minkinrehuun...

Jos nyt ymmärsin oikein, kalajauho ei ole suoranaisesti kuhakeiton, vaan kalaliemijauheen ainesosa. Kalaliemikuutio lienee likimain kalaliemijauhetta vastaava kuluttajatuote.

Ainesosat
Vesi, peruna, KUHA 9% (Suomessa makeasta vedestä pyydetty), laktoositon KERMA (Suomi), porkkana, sipuli, laktoositon VOI, kalaliemijauhe (maltodekstriini, suola, KALAJAUHO (turska), palmurasva, hiivauute, sipulijauhe, sokeri, sitruunatäysmehujauhe, aromit), tilli, suola, laakerinlehti, mustapippuri.

Kesprolla on myynnissä 5 kg:n kalaliemijauhepakkaus. Tuotteesta 8,3% on kalajauhetta (turskaa). Valmistusohjeessa kehotetaan liuottamaan 9 grammaa kalaliemijauhetta litraan vettä. 8,3% 9 grammasta on 0,747 grammaa. Arvioidaan 300 gramman einespakkauksessa olevan kalajauheen (turskan) määrä 0,3 litran mukaan, jolloin saadaan, että ateriassa on 0,3*0,747 = 0,224 grammaa kalajauhetta (turskaa).

Kuhakeitossa kerrotaan olevan 9% kuhaa, joten 300 gramman annoksessa sitä on 0,09*300 = 27 grammaa.

Ainesosat
Maltodekstriini, suola, KALAjauhe (turska) (8,3 %), hiivauute, kasvirasva (palmu), sipuli, happamuudensäätöaine (E 330), aromit, mausteuutteet (meirami, rosmariini).

Valmistusohje
Liuota 9 g (noin 1,5 rkl) jauhetta yhteen litraan kiehuvaa vettä.


Knorr kalaliemikuution tuoteseloste:
 
Turskakin on mainittu :facepalm:

Olisiko parempi, jos siinä lukisi muikku? :geek:

Jos nyt ymmärsin oikein, kalajauho ei ole suoranaisesti kuhakeiton, vaan kalaliemijauheen ainesosa. Kalaliemikuutio lienee likimain kalaliemijauhetta vastaava kuluttajatuote.

On totta, että se on "vain" mausteena. Mutta kyse on periaatteesta. Sama juttu kuin en ymmärrä, miksi pitää tehdä broilerinfileestä makkara ja myydä se fileeleikkeleenä. Eikö sen fileen voisi yksinkertaisesti siivuttaa, vaikka se ei olisikaan yhtä iso ja reissumiehen päälle mitoitettu?
 
Maa-artisokka saattaa kyllä ottaa vatsanpäälle,itsellä lähinnä pierettää ihan helvetisti,mutta emäntä ei voi syödä ollenkaan kun tulee vatsanväänteitä ja jos sulla just ollut vähän rankempi juttu,niin ei välttämättä kannata heti sitä kokeilla
Jo, jätin sitten viisasti väliin. Tänään on hiemaan parempi olo, olin rauhoittunut henkisestikin. Suositeltu syödä ab piimät kefiiri, hapankaali ja kuituakin. Jotta mikrobisto paranee, jottei iskesi clostridium ripuli kuten kerran kävi aikasemmin yhden pienen antibiottikuurin laajan spektrin antibiottikuurin jälkeen. Osastolla vaatimalla vaatinut Precosan, sain vasta 3:na päivänä, typerä lekuri jankutti jotain miksi sinä kerrot minulle clostridiumista. No kuuri siksi jumalauta, koska n 6 v sitten yhden (turhaan) antibiottikuurin jälkeen syötetty minulle elimistö meni niin sekaisia, aiheutti clostridium ripulia. Siihen taas antibiotteja! Yksi gastrolääkäri sanoi "varo laaja vaikutteisia antibiotteja, voi tulla helposti uudestaan". On niin vastuutonta menoa lääkäriltä.
Kun kerron tään lekurille niin tämä ei oikein ymmärrä miksi kerron.
Mutts oli pakko laittaa siinä tilassa suonen kautta juuri sitä laajan spektrin antibiottis ja useita. Ja heti. Tämän ymmärsin. Mutta en ymmärrä miksei minua kuultu eikä annettu Precosaa. Se on tutkittu, ja lääkäreille annettu suositus määrätä sitä, juuri clostridiumin estoon!
Vasta 3:lle lääkärille meni läpi: totta kai se pitää olla tässä tapauksessa.
Se on tätä..kun kuuntelemisen jalo taito nykyisin hävisi lääkäriltä, kaikki ovat olevinaan niin kiireisiä, vaikka kyse muutamasta sekunnista kärsivällisyyttä. Potilashan aina kerro diagnoosin. Kuuntele! Tämä on nyrkkisääntö. Sekin unohtui tässä hullussa maailmassa.

No sain minä sitä lopulta. Myönnetty että kuulema välttämätön. Että tälläinen on terveyden huolto..pitää huutaa viimeisillä voimilla jos haluaa olla terve. Nyt kotona mulla lisäksi L.reuteri Gastrus. Se toinen maitohappobakteeri, jota tutkittu kunnolla, onneksi ollut ostettuna.
Kun teen salattiin niin otan kuvan ja minun suosikki kurpitsaöljystä, jota ilman haapankaalisalatti ei ole mikään. Lisään salaattiin aina porkkana raastetta.
Nyt päässäkin alkoi tuntua valoisammalta. Ja vatsan särkee huomattavasti vähemmän. Eikä ole niin heikko olo enää kropassa.

HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄ KAIKKILLE! 🇫🇮
 
Viimeksi muokattu:
Tein tässä perinteistä ruisleipää. Pelkästään ruisjauhoja, vettä ja suolaa. Juuren valmistuminen vei sen neljä päivää. Kohotus kuusi tuntia ja vielä kaksi tuntia pellin päällä. Ohjeesta tulisi neljä leipää, laiskana poikana tein yhden, pellin kokoisen.
20251211_205529.webp

Ai että on hyvää. Ei niin hapanta, kun kotona (kai se pitää muutama kerta leipoa). Jauhoja ei olisi tarvinnut pintaan laittaa ja suolaa voisi olla ohjetta enemmän.

Mutta neljäsosa meni silti maistellessa.
 
Back
Top