SRAn aloittaminen

Omasta ampumaharrastuksesta on aikaa, mutta kun nyt puhuttiin -90 luvun asioista, voin kevein mielin liittyä kommentoimaan.
Edesmenneen HSC;n radalla nimenomaan valvonta oli edellä jos verrataan muihin sen aikuisiin ratoihin. Viikissä ollut rata oli valvonnan osalta täysi vitsi. Espoon poliisiopiston radalla kävin ilman, että kukaan olisi kysynyt kuka olin.
Ja kuten Erkki sanoi, olihan yksi uhreista valvoja.

Se mikä omasta mielestä mahdollisti vuoden -99 tragedian, oli mahdollisuus vuokrata ase, vaikka henkilöllä ei ollut aseenkantolupaa.
Sillanpää on henkisesti sairas ihminen ja radan keskeinen sijainti ohjasi hänet sinne. Jonnekkin korpiradalle harvoin osuu vastaavanlainen mielisairas. Niissä ei kuitenkaan ole Alphyddans Finest:in kaipaamaa mahdollisuutta vuokrata pistooli. Tämä mahdollisuus tekee Osuvasta varmasti hyvän vaihtoehdon.
 
Ja korpiradoilla on yleisesti ottaen porukka jossain määrin valmistautunut siihen, että radalle voi tulla asiattomia, jonka takia aseita ei jätetä katokseen tai pöydälle, vaan ne otetaan tauluille mukaan. Ja monella on sitten se SHTF lipas kaikenvaralta tauluilla mukana, jolloin kukaan ei voi esim tauluilla vaatimaan asetta niin vain itselleen. Mikään sääntöhän ei kiellä esimerkiksi IWB kotelossa olevaa pistoolia kivääriradalla tai ylimääräistä kiväärinlipasta takintaskussa. Taisteluvarustuksessa ampuvilla on tietysti kaikki päällä, joten sellainen ei ainakaan ole ns. pehmeä maali, vaikka tauluilla käydessä patruunapesässä ei patruunaa olisikaan jos varusteista kuitenkin löytyy se N lipasta.
 
Korpiradoilla varastetaan yllättävän vähän aseita muuten. Jos minä olisin aikeissa varastaa aseen, niin tuo olisi otollinne ympäristö, sillä osa jättää aseensa katokseen ja osa menee tauluille aseen kanssa, mutta ilman patruunoita. Radat ovat poikkeuksetta tosi syrjässä ja usein varsin hiljaisia. Mielenkiinnolla odotan, että milloin joku prosenttijengi raidaa em. paikan.
 
@Ottoville

Aivan yhtä hyödyllinen "vinkki" kuin sanoa, että crackpiippua sytyttäessä kannattaa imeä samalla. Ihan itsestäänselvää siis ja annoinhan myös ymmärtää, että aseturvallisuuden nimissä radalla kannattaa pitää patruunoita käden ulottuvilla juuri ryöstöyrityksen varalta.
 
Tämän asian jokainen radalla käynyt tietää.
Mutta on todella viisasta kertoa se julkisesti.:facepalm:

Hyville ideoille riittää kyllä ”ottajia”

Jotenkin veikkaan, että prosenttijengit ovat jo hylänneet tuon idean. Syystä että:

1) Ne näistä tyypeistä joilla on yhä mahdollisuudet aseen hallussapitoon ja luultavasti osa muistakin, harrastavat ampumista eivätkä halua kusta muiden harrastajien muroihin. Ainakin osa niistä ihmisistä jotka kaveeraa näiden tyyppien kanssa, voivat pahoittaa mielensä.

2) Liikaa näkyvyyttä! Kaikki tuolla tavalla viedyt aseet olisivat erittäin "kuumia". Ja jos sana leviää, että kyseessä oli prosenttijengit, niin poliisin reaktio olisi luultavasti jotakin ennen näkemätöntä.

3) Tuo vaatisi aseistetun henkilön ryöstämistä. Eli ensinnäkin rangaistus olisi vähintäänkin aseistetusta ryöstöstä ja lisäksi on mahdollista että uhri/uhrit tekevät vastarintaa ja ampuvat takaisin.


Eli joku tyhmempi rikollinen saattaisi yrittää jotakin omillaan, mutta paremmin organisoituneet varmaankin jättävät tekemättä.
 
En itsekään pidä kovinkaan realistisena skenariona että joku varastaisi "korpiradalta" aseen. Ainakin omissa porukoissani joissa käyn ei aseet jää ilman valvontaa (vähintään pulttilukon lukko taskussa jos jää ilman valvontaa muuten, ne pitkät missä moinen ei onnistu lähtee mukaan tauluille). Pistoolit tietty on vyöllä kotelossa. Varmasti leväperäisemopääkin touhua esiintyy, omat kokemukset rajoittuu res ups kerhoon ja pääasiallisesti practicalia ampuvaan seuraan.Ja etten vain jatkaisi offtopicia niin pääkaupunkiseudulla on sellainenkin uusi kaupallinen rata kuin Ruutisavu (löytynee googlella) jota kehuttu. Sijaitsee jomman kumman kehän varrella, oliko nyt Tuusulan väylän varrella. Osuma, ex-HSC on kanssa varma vaihtoehto ja edullisin tapa on tietty ressukerhon kautta päästä Töölön luolaan, käsittääkseni suurimmalla osalla kerhoja on laina-aseita, meillä ainakin on ihan hyvin + ja opetustakin aiheeseen saa useamman kokeneemman ampujan toimesta. Tosin meillä kaikki ovat jonkinlaisella pohjalla olleet RUK taustan johdosta joten ihan alkeita ei ole tarvinnut opettaa.
 
Viimeksi muokattu:
No jos teistä on viisaasta huudella mistä aseen saa helposti napattua mukaan, niin hyvä on.

Uskoakseni tuo edellinen kommenttini pääasiassa (siis mitä muuta sisältöä tuossa oli?) selittää miksi tuo ryöstö ei olisi "helppo", niin lienee sopivaa kysyä: Trollaatko sinä vain huviksesti, vai etkö lukenut mitä kirjoitin?
 
Uskoakseni tuo edellinen kommenttini pääasiassa (siis mitä muuta sisältöä tuossa oli?) selittää miksi tuo ryöstö ei olisi "helppo", niin lienee sopivaa kysyä: Trollaatko sinä vain huviksesti, vai etkö lukenut mitä kirjoitin?

Tuossa on painike mistä voit ilmiantaa trollaukseta.

Raportoi


Ps. Minun virhe osallistua keskusteluun yleensäkin.
 
Tällä hetkellä suosittelisin jotain ei sotilasaseelta näyttävää .22 puolaria johon saa isoja lippaita varsinkin jos ei ole muita lupia ennestään. Ei voi ampua SRA:ta mutta voi aloittaa toiminnallisen ammunnan mini riflessä ja harjoittelu ei tule kalliiksi.
Esim: http://www.sissos.fi/tuote/ruger-10-22-rpf-synteettinen-tukki/736676011513/

Itse vedän toista linjaa. Minulla on hankkimislupia vetämässä ja meinaan ostaa mahdollisimman sotaisen näköisiä kivääreitä. Seassa yksi sra:han tarkoitettu "muu ase". Valituskynnys on tällä kertaa erittäin matalalla jos luvat ei tule pyydettynä. Nyt ei enää nöyristellä poliisin edessä kun perusteet ja paperit on kunnossa.
 
Itse vedän toista linjaa. Minulla on hankkimislupia vetämässä ja meinaan ostaa mahdollisimman sotaisen näköisiä kivääreitä. Seassa yksi sra:han tarkoitettu "muu ase". Valituskynnys on tällä kertaa erittäin matalalla jos luvat ei tule pyydettynä. Nyt ei enää nöyristellä poliisin edessä kun perusteet ja paperit on kunnossa.
No se on teidän henkilökohtainen päätöksenne ja arvostan sitä mutta voisitteko suositella tätä aloittelevalle ampujalle, varsinkaan jos aseisiin sijoitettuja rahoja ei mielellään menetä?
 
En nyt jaksanut kahlata ketjua läpi, mutta jos SRA kiinnostaa niin:
1. Selvitä järjestääkö paikkakuntasi Reserviupseeri -tai Reserviläisyhdistys SRA toimintaa
2. Mikäli järjestää ota yhteyttä ko. yhdistyksen ampumaupseeriin/vastaavaan ja kysy milloin heillä on seuraavat harjoitukset.
3. Mene paikalle harjoituksiin (ota mukaan kuulosuojaimet, suojalasit ja vähän rahaa), koska:
- Siellä näkee parhaiten onko toiminta sellaista kuin oletit
- Pääsee näkemään kalustoa mitä lajissa käytetään
- Pääsee todennäköisesti testaamaan eri aseita kun vaan kysyy luvan (tarjoa rahaa patruunoista jotka ammut, ei niitä kukaan kuitenkaan huoli, mutta oletpahan tarjonnut :) )
4. Mikäli toiminta edelleen kiinnostaa niin sitten kysele milloin seuraava SRA kurssi järjestetään.
- Mikäli ko. yhdistys ei kurssja järjestä niin täältä löytyy kalenteri kursseista joita järjestetään: http://resul.fi/sra-ammunnat/tapahtumakalenteri-2015/ TOSIN: 2015 on taputeltu ja 2016 kalenteri on vasta työnalla. Voin kuitenkin jo sanoa että Etelä-Hämeessä tulee olemaan ainakin yksi SRA kurssi Helmi-Maaliskuussa (ei näy vielä SRA sivuilla)

Mikäli haluat lisätietoa niin laita vaikka YV:ta

Terveisin JP a.k.a SRA ylituomari
 
No se on teidän henkilökohtainen päätöksenne ja arvostan sitä mutta voisitteko suositella tätä aloittelevalle ampujalle, varsinkaan jos aseisiin sijoitettuja rahoja ei mielellään menetä?

Ehdotuksesi on hyvä. Paitsi siinä tapauksessa jos on olemassa hyvä mahdollisuus saada ison pyssyn luvat. Jos niiden saanti on vaikeeta niin piekkari on ihan jees. Aselupien kanssa voi käydä niinkin, että kajoavat vain uusiin lupiin. Silloin voi harmittaa ettei hommannut niitä ison pyssyn lupia kun niitä vielä sai ilman määräaikaisuutta. Minulla on jo vahva usko siihen, että SRA-aseita ei kerätä pois vielä tällä direktiivikierroksella.
 
No se on teidän henkilökohtainen päätöksenne ja arvostan sitä mutta voisitteko suositella tätä aloittelevalle ampujalle, varsinkaan jos aseisiin sijoitettuja rahoja ei mielellään menetä?

Voisitko vähän valaista "miten aseeseen sijoitetut rahat olisi menettämässä" ?!
1. Mikäli viittaat EU:n asedirektiiviluonnokseen, niin se on vasta luonnos
2. Ko, direktiiviä vastustavaa Suomessa mm. Eduskunnan suurivaliokunta, puolustusvaliokunta, Puolustusministeri, Sisäministeri, Puolustusvoimat, Kaikki hallituspuolueet sekä kaikki maamme etujärjestöt (RUL, RESUL, RES, SAL, Metsästäjänliitto jne.)
3. Direktiiviä vastustavat myös mm. Tsekki, Puola, Ruotsi, Viro, Saksa, Itävalta, Liettua, Norja, Slovakia (kaikki maat eivät ole edes vielä ehtineet antaa vastinetta direktiiviluonnokseen)
4. Jotta "rahat voisi menettää" tulisi mm. Suomen perustuslakia muuttaa, koska se takaa omaisuuden suojan (Omaisuuden takavarikointi on myös EU:n peruskirjan vastaista)
5. Suoraan sanottuna, aivan uskomatonta propagandaa ja nöyristelyä edes jakaa tuollaista tietoa koska se ei vaan pidä paikkaansa ja aiheuttaa vaan turhaa epävarmuutta.

Mikäli jollain on esim. 9mm pistoolikarbiini josta haluaa nyt paniikissa eroon niin laittakaa viestiä niin ostan sen heti pois.. myös AR sukuisia laitteita voin ostaa asevelihintaan pois ettei tarvitse jännittää milloin ne tullaan karhun ja vati-ryhmän toimesta hakemaan pois.. huoh..

Edelleen pitkille aseille kuten kivääreille tai haulikoille ei ole mitään samanlaista vaatimusta kuin pistooleille (2 vuoden harrastuneisuus mikäli kyse 1. pistoolista/revolverista). Näin ollen .223Rem/5.56NATO tai 7,62.x39 yms. TT3 kiväärille saa luvat ihan samanlailla kuin saisi TT3 pienoiskiväärille. Miksi siis hankkia .22cal kivääri jos tarkoituksena on aloittaa SRA? Kurssille mukaan ja kurssin jälkeen luvat vetämään oikeaan keskisytytteistä patruuna ampuvaan kivääriin. Turhaa on hankkia aseita joita ei tarvitse, kyllä mullakin on kaapissa muutama .22cal ase, mutta ei niillä SRA:ta tule harjoitelua, kyllä lajinomainen harjoittelu kannattaa tehdä oikealla kalustolla.
 
Viimeksi muokattu:
Voisitko vähän valaista "miten aseeseen sijoitetut rahat olisi menettämässä" ?!
1. Mikäli viittaat EU:n asedirektiiviluonnokseen, niin se on vasta luonnos
2. Ko, direktiiviä vastustavaa Suomessa mm. Eduskunnan suurivaliokunta, puolustusvaliokunta, Puolustusministeri, Sisäministeri, Puolustusvoimat, Kaikki hallituspuolueet sekä kaikki maamme etujärjestöt (RUL, RESUL, RES, SAL, Metsästäjänliitto jne.)
3. Direktiiviä vastustavat myös mm. Tsekki, Puola, Ruotsi, Viro, Saksa, Itävalta, Liettua, Norja, Slovakia (kaikki maat eivät ole edes vielä ehtineet antaa vastinetta direktiiviluonnokseen)
4. Jotta "rahat voisi menettää" tulisi mm. Suomen perustuslakia muuttaa, koska se takaa omaisuuden suojan (Omaisuuden takavarikointi on myös EU:n peruskirjan vastaista)
5. Suoraan sanottuna, aivan uskomatonta propagandaa ja nöyristelyä edes jakaa tuollaista tietoa koska se ei vaan pidä paikkaansa ja aiheuttaa vaan turhaa epävarmuutta.

Mikäli jollain on esim. 9mm pistoolikarbiini josta haluaa nyt paniikissa eroon niin laittakaa viestiä niin ostan sen heti pois.. myös AR sukuisia laitteita voin ostaa asevelihintaan pois ettei tarvitse jännittää milloin ne tullaan karhun ja vati-ryhmän toimesta hakemaan pois.. huoh..

Edelleen pitkille aseille kuten kivääreille tai haulikoille ei ole mitään samanlaista vaatimusta kuin pistooleille (2 vuoden harrastuneisuus mikäli kyse 1. pistoolista/revolverista). Näin ollen .223Rem/5.56NATO tai 7,62.x39 yms. TT3 kiväärille saa luvat ihan samanlailla kuin saisi TT3 pienoiskiväärille. Miksi siis hankkia .22cal kivääri jos tarkoituksena on aloittaa SRA? Kurssille mukaan ja kurssin jälkeen luvat vetämään oikeaan keskisytytteistä patruuna ampuvaan kivääriin. Turhaa on hankkia aseita joita ei tarvitse, kyllä mullakin on kaapissa muutama .22cal ase, mutta ei niillä SRA:ta tule harjoitelua, kyllä lajinomainen harjoittelu kannattaa tehdä oikealla kalustolla.

Tällä hetkellä noin.
MUTTA 2-3 viikkoa sitten näytti todella uhkaavalta noiden aserajoitusten iskeminen päälle. Minulla on kovalevyllä tuo luonnos suomenkielisenä päivättynä lokakuulle 2013. (kyllä 2 vuoden takainen). Luonnos kävi soumessa lausuntokiekalla alkuvuonna 2014. Silloin ei sitä täällä vastustaneet kuin Halla-Aho ja joku sen kaveri. Persujen nuorisokerho julkaisi myös jossakin lehdessä kannanottonsa jossa haukkui direktiivin maanrakoon. Kahteen vuoteen tuolle ei saatu vastustusta. Ja ei sitä nyt Pariisin jälkeenkään heti alettu vastustaa. Poliitikkojen vastustus heräsi vasta kun muutkin kuin minä rupesivat lyömään rumpua. Eli tämä käänne parempaan on tapahtunut vasta joulukuun aikana ja siinäkin alkuun hyvin pienin signaalein.

Reserviläisenhän ei ole mikään pakko harrastaa SRA:ta vaan Practical on myös ihan jees. Ja ei mene hukkaan sekään jos harrastaa vain "mini rifle" -harjoittelua ja kisoja. Tuo oman lajin nimeäminen ja kilpailuissa käyminen on saanut minusta korostetun roolin kun viranomaiset sitä aseluvissa tivaa. (yhtä pöljää on tivata metsästysperusteella aselupaa hakevalta luettelemaan lintulajit joita aikoo ko. aseella ampua. Ei siis riitä jos laittaa "kanalintuja", vaan ne pitää luetella lajeittain )
 
Jotain positiivistakin (SRA ym. aloittamiseen) stadissa, kivikon hallihanke ymmärtäkseni etenee. Huolena toteutuessaan on se, että harrastus tuollaisessa business- paikassa on sitten kalliimpaa kuin yhdistyksissä!


Kivikko ja Suurmetsä, sisäampumarata- ja agilityhallit

Asemakaava 12369 2015-004141

Kaavamuutos jakaantuu kahteen osaan. Eteläiselle alueelle on suunnitteilla sisähalli koiraurheilua varten ja pohjoiselle alueelle sisäampumaratahalli. Suunnittelussa pyritään ottamaan huomioon asemakaavassa varatun multasekoittamo-alueen tarpeet sekä Malmin ja Kivikon välinen kevyen liikenteen yhteystarve.

Hankkeesta vastaa:
Arkkitehti Kaisa Karilas, puhelin 310 37315

Suunnitelman käsittelyvaihe:

Nähtävänä nyt:
 
Tällä hetkellä noin.
MUTTA 2-3 viikkoa sitten näytti todella uhkaavalta noiden aserajoitusten iskeminen päälle. Minulla on kovalevyllä tuo luonnos suomenkielisenä päivättynä lokakuulle 2013. (kyllä 2 vuoden takainen). Luonnos kävi soumessa lausuntokiekalla alkuvuonna 2014. Silloin ei sitä täällä vastustaneet kuin Halla-Aho ja joku sen kaveri. Persujen nuorisokerho julkaisi myös jossakin lehdessä kannanottonsa jossa haukkui direktiivin maanrakoon. Kahteen vuoteen tuolle ei saatu vastustusta. Ja ei sitä nyt Pariisin jälkeenkään heti alettu vastustaa. Poliitikkojen vastustus heräsi vasta kun muutkin kuin minä rupesivat lyömään rumpua. Eli tämä käänne parempaan on tapahtunut vasta joulukuun aikana ja siinäkin alkuun hyvin pienin signaalein.

Reserviläisenhän ei ole mikään pakko harrastaa SRA:ta vaan Practical on myös ihan jees. Ja ei mene hukkaan sekään jos harrastaa vain "mini rifle" -harjoittelua ja kisoja. Tuo oman lajin nimeäminen ja kilpailuissa käyminen on saanut minusta korostetun roolin kun viranomaiset sitä aseluvissa tivaa. (yhtä pöljää on tivata metsästysperusteella aselupaa hakevalta luettelemaan lintulajit joita aikoo ko. aseella ampua. Ei siis riitä jos laittaa "kanalintuja", vaan ne pitää luetella lajeittain )

Totta, kyllähän tilanne on elänyt paljon, itse vaan suhtaudun asiaan niin että mitä enemmän meillä on rautaa kaapissa sitä vaikeampi niitä on lähteä takavarikoimaan.
Halusin myös tuoda esiin sitä että jos tavoitteena on aloittaa SRA:n harrastaminen niin paras on hankkia ase joka soveltuu lajiin. SRA kurssin jälkeen kun on aivan yhtä hyvät perusteet saada TT3 kiväärin tai pienoiskiväärin luvat.

Puhun SRA:sta koska säikeen otsikko on SRA:n aloittaminen, mikäli aiheena olisi ollut mini-riflen tai Practicalin aloittaminen niin en varmaan olisi edes osallistunut keskusteluun koska en tunne noita lajeja niin hyvin. Olen täysin samaa mieltä siitä että mikä vaan toiminnallinen laji on hyvää harjoitusta reserviläisille, mutta kyllä silti näistä parasta oppia reserviläisten kannalta saa SRA:sta ihan vaan jo siitä syystä että laji on monipuolinen (kivääri, pistooli, haulikko ja TA-kivääri sekä oheistehtävät), lajissa käytetään ja etenkin TST-sarjassa vaaditaan käyttämään varusteita joita reserviläisten tulisikin hankkia, muokata itselleen sopiviksi ja harjoitella ne päällä.

Totta on myös että lajien merkitystä on korostettu, mutta tämähän johtuu aselaistamme joka ei enää tunne "tarkkuusammuntaa" tms. virkistysammuntaa. Tuo on valitettavaa, koska nykyisen aselain mukaan hallussapitolupa tulee tosiaan hankkia tiettyä virallista lajia varten ja aseen pitää sopia hyvin ko. lajiin.
 
Back
Top