Lienee jokaiselle nykyisten tapahtumien perusteella varsin selvää, että Venäjä pyrkii mielellään tilaisuuden tullen lietsomaan lähiulkomaihinsa sisäistä vastakkainasettelua ja ristiriitoja, koska se hajoittaa näiden maiden koheesion ja heikentää niitä samalla, minkä voidaan katsoa olevan Venäjän kannalta edullista. Ristiriitojen pitkäjänteiseen lietsontaan on oikein kohdistettu informaatiosota (propaganda) erinomainen työkalu, jota Venäjällä on perinteisesti osattu käyttää.
Venäjän kannalta edullisinta on saavuttaa tavoitteensa tai vähimmäistavoitteensa valjastamalla kohdemaan sisältä jokin ryhmä ajamaan Venäjän etuja palvelevaa asiaa, mikä heikentää valtion virallisen hallituksen toimintakykyä ja painostaa tätä taipumaan itselleen epäedullisiin sopimuksiin. Mieluiten Venäjä haluaa saavuttaa tavoitteensa muotisanaksi muodostuneen hybridisodan doktriinin (länsimainen käsite) mukaisesti informaatio- ja psykologisten operaatioiden sekä taloudellisin ja poliittisin keinoin laukaustakaan ampumatta, koska tällöin Venäjän ei tarvitse edes harkita kansainvälisesti ruman sotilaskomponentin kaivamista työkalupakista.
Suomi on liian pieni kansa Venäjän naapurissa, että suomalaisilla olisi oikeasti varaa ryhtyä jakamaan kansaa keskenään riiteleviin osiin. Suomalaisten on viisainta säilyttää yhtenäisyys, koska vain yhdessä olemme vahvoja ja mahdollisimman epähoukutteleva kohde Venäjän voimapolitiikalle. Kun Venäjä lähtee rosvoretkelle, niin lähteköön se mihin tahansa muualle, kunhan se tulee Suomeen vain rauhanomaisesti rahakkaana turistina tekemään ostoksia mahdollisimman suurella rahalla.
Suomi on tai sen ainakin pitäisi olla avoin demokraattinen kansalaisyhteiskunta, jossa yhteiskunnallista keskustelua voidaan käydä ennakkoluulottomasti ja kiihkottomasti mistä tahansa asiasta - myös niistä hankalimmista ja mielipiteitä jakavista kysymyksistä, kuten esimerkiksi EU-jäsenyyden ja maahanmuuton ongelmista. Tämä on varmasti kansan enemmistön yhteinen tahto. Vakioitu tosiasia on myös se, että Venäjä tulee säilymään Suomen naapurina jatkossakin eikä se tule varmasti milloinkaan kokonaan häviämään. Venäjän vallanpitäjät, poliittiset ideologiat, kehityksen suhdanteet ja olosuhteet saattavat välillä vaihtua, mutta Venäjä säilyy myös tulevaisuudessa ja sen kanssa on Suomen pystyttävä toimimaan, koska muuten Suomelle käy pitkällä aikavälillä helvetin huonosti. Suomen olemassaolo ja menestyminen eivät ole pitkällä aikavälillä mitään itsestäänselvyyksiä, vaan jonain päivänä itsenäinen Suomen tasavalta voi olla pelkkä sivumaininta jonkun historian marginaali-ilmiöistä kiinnostuneen konklaavin kirjallisessa omakustannejulkaisussa.
Venäjän naapuruussuhteen ja hiljattain aktivoituneen toiminnan takia ei Suomessa kuitenkaan kannata ryhtyä suitsimaan yhteiskunnallista keskustelua eikä varsinkaan sementoida nykyisiä virallisia totuuksia ja tabuja entistäkin lujempaan teräsbetonikuoreen, koska se on tehokkain keino kansan jakamiseen. Suomen "virallisia totuuksia", tabuja sekä rakenteita on hyvä, ja kannattaakin keskustelussa ravistella oikein kunnolla, vaikka siitä näiden totuuksien vaalijat taktisena siirtonaan pahoittavatkin mielensä, vieläpä teatraalisesti mahdollisimman näyttävästi. Kun aktiivinen keskustelu jatkuu, niin avoimen kansalaisyhteiskunnan arvojen dynaamisuus ja kansalaisten vaikuttamismahdollisuudet säilyvät. Tämä lujittaa demokratiaa ja vie samalla kasvupohjan yhteiskuntarauhaa horjuttamaan pyrkiviltä ääriryhmiltä.
Avoimen yhteiskunnan horjuttaminen on haastavaa ja oikein toimittuna myös Venäjän informaatio-operaatiot kääntyvät tavoitteensa vastaisesti lähinnä lujittamaan sitä.
Väri on vaihtunut kasvoilla useampaan kertaan...
Vasta nyt muistuu mieleen torjuntavoittoakatemian opit.
"Upseeri ei väittele!"
Halveksiva katse ja selän kääntäminen. Ryhdikäs kävely huoneesta ulos ja omaan työhuoneeseen pysähtymättä ja ovi kiinni.
@taktinen taistelumajava
Jos väittelyhenkisessä keskustelussa rakentaa oman ethoksensa pelkästään virka-asemansa tai ulkoisten tunnusmerkkien varaan ja väittelyn vastakkainen osapuoli yllättäen lastaa säkillisen jauhoja suuhun, niin silloin selkärankaan ohjelmoitu halveksivan katseen luominen, selän kääntäminen ja tilanteesta irtautuminen voivat muodostua houkuttelevaksi toimintatapamalliksi. Ylpeys käy lankeemuksen edellä, mutta siitä pois oppiminen vaatii työtä ja paneutumista.
Tällaisen tilanteen purkuvaiheen keskeisin opetus on: "älä koskaan luota yksistään statuksen ja ulkoisten tunnusmerkkien tuomaan suojaan". Tämä jää kuitenkin monelta sisäistämättä, minkä vuoksi heidät on tuomittu kulkemaan loputonta samojen virheiden toistamisen noidankehää miettien, "miksi taas kävi näin"? Sen onnettoman osa ei ole helppo.