Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Suojaliivi

Viestiketju osiossa 'Vaatteet ja varusteet' , aloittaja JOKO, 05.11.2010.

 1. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Miltä suojaliivi (tai sirpaleliivi/luotiliivi) todellisuudessa suojaa? NIJ standardin luokkia I-IV näkyy käytettävän. Joskus ilmoitetaan osuvan kappaleen maksimi massa ja nopeus. Mutta mikä on todellisuus taistelukentällä? kuinka paljon ja minkälaisia sirpaleita on ilmassa? Kuinka suuren osan 152mm tai 120mm kranaatin sirpaleista liivi pysäyttää milläkin etäisyydellä?

  Voisiko sirpaleliivillä olla jopa joukon taistelukykyä heikentävä ja tappioita kasvattava vaikutus? Ajatellaan joukkueen olevan hyökkäämässä. Niskaan tulee pahasti pari heittimen kranaattia. Normaalisti lopputuloksena olisi pari kuollutta ja sama määrä haavoittuneita. Yksi ryhmä sitoutuu haavoittuneiden hoitamiseen ja evakuointiin. Muu porukka jatkaa hyökkäystä ja homma saadaan hoidettua. Sodan loppu on päivän lähempänä.

  Sama homma liivien kanssa. Samat murkulat osuvat ikävästi. Seurauksena neljä haavoittunutta eikä kaatuneita. Hyökkäys tyssää siihen, kun puolet joukkueesta tarvitaan haavoittuneiden evakointiin. Sota ei edisty ja useamman tunnin jälkeen yritetään samasta paikasta ja samaa tavoitetta uudestaan. Tappioita tulee.

  Kuinka suuri osa liivien suojaavasta vaikutuksesta tulee siitä, ettei hyökkäys etene suuremman taakan kanssa? Miehet eivät kerkiä ammuttavaksi, mutta eipä sotakaan edisty? Toistaiseksi useimmissa sodissa liivejä on käyttänyt lähinnä hyökkäävä osapuoli. Mitä tapahtuu osat vaihdettaessa? Puolustaja saisi miehilleen paremman suojan, mutta vastaavasti liikkuvuus olisi heikompaa. Äkkiseltään ajatellen sellainen kehitys olisi ainakin Afganistanissa talebaneille tuhoisaa. Väijystä ei koskaan päästäisi karkuun. Vastapuolella olevat länsimaiset joukot puolestaan kärsisivät hetken suurempia tappioita ilman liivejä, mutta nopeasti olisi väijyvät talebanit juostu kiinni ja sota ohi.
   
 2. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Yllä kuvattuihin tietotarpeisiin on valmiiksi taulukoitua dataa netti väärällään, jätettäneen referoimatta. Tai sirpaletiheyksiä ja jakaumia joutuu hetken etsimään, itse otan opuksia hyllystä mieluummin.

  Varsinaiseen kysymyksenasetteluun henkilökohtainen vastaus. Laitan kahta kertaa miettimättä NIJ II stevariliivin päälle jos olen menossa vähäisimmässäkään määrin riskialttiiseen tilanteeseen. En usko että olen tunteen kanssa yksin. Kun suojaavuus ei ole raivaajapuvun tasoa niin yhtä lailla pidän etäisyydet jne. Ei kevyt suojaliivi nyt niin painava ole ylipäätään että ratkaisisi liikkuvuutta.

  Joukon käyttäytymiseen kaatuneilla lienee isompi vaikutus kuin haavoittuneilla, varsinkin lievemmin-. Joku sotilaspsykologiaan ja -sosiologiaan perehtyneempi vastaillee laajemmin.
   
 3. Mainos 4. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,631
  Tykkäykset:
  2,031
  Pisteet:
  636
  Samaa mieltä kuin koponenkin. Meinataanko että suomalainen solttu on kaiken kokenut karpaasi joka potkii raadot tieltään ja jatkaa kohti tavoitetta? Isompi kynnys olisi lähteä tuollaiseen leikkiin ilman sirpaleliiviä kuin liivin kanssa vaikka tiedän tasan tarkkaan, että se liivi ei tee kuolemattomaksi.

  Sekä liivit päällä, että ilman niitä tulee kuolemia, se on selvä. Jos joku selviytyy liivi päällä sirpalepilvestä elävänä, ensimmäisenä mielessä olisi "onneksi kaverilla oli liivi ja kypärä.."

  Jos ajatellaan tilannetta JOKOn esittämää tilannetta, jossa tulee pari kuollutta ja pari haavoittunutta ilman liivejä, miten on? Kuolevatko kaverit hiljaa kupsahtaen vai huutavatko kuolevat kilpaa haavoittuneiden kanssa, jolloin tilanne yhtä sekava kuin liivien kanssakin. Ainoastaan se erottaa että kuolevat huutavat kunnes kuolo korjaa. Ainakin meikäläisestä tuntuisi hemmetin pahalle edes ajatella että kuolevien hyväksi ei pystyisi tekemään mitään. Liivien kanssa ehkä olisi voinut tehdä jotain...
   
 5. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286

  Millä sanoilla noita kannattaisi ruveta googlettamaan? Joskus yritin etsiä talukkoa, mistä näkisi miten sirpaleen koon ja nopeuden muutokset vaikuttavat liivien läpäisyyn. Samoin tietysti kiinnostaisi sirpaleiden nopeus matkan kasvaessa.
   
 6. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Näinpä juuri. Varmaan reilusti yli puolet kuolemista joka tapauksessa tulee jossakin JSP:llä tai tiellä JPS:lle. Heti kuolemisia tulee lienee käytännössä vain jos selkäranka menee poikki tai sirpale pääsee tunkeutumaan sydämmeen (puhkoo keuhkot samalla) tai tunkeutuu aivoihin... Tai täysosumasta.

  En tiedä kuinka helposti ihmiseltä sammuu tajunnan valo jos shokki-efektiä kohdistuu kroppaan riittävä määrä, eli esim joku 5-6 pientä sirpaletta osuu kehoon yhtäaikaisesti.
   
 7. RDF

  RDF Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  656
  Tykkäykset:
  182
  Pisteet:
  76
  Muistaakseni noin 90% 155mm tykistökranaatin muodostamista sirpaleista on painoltaan 1.1g tai alle eli juuri sen kokoisia mitä jo sirpaleliivien pitäisi pystyä pysäyttämään.

  Luotisuojaliiveillä päästään sitten jo paljon parempaan suojaustasoon.
   
 8. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,580
  Tykkäykset:
  4,581
  Pisteet:
  1,286
  Eiköhän se ole niin, että sotilaan varustuksessa on paljon sellaista mikä on jätettävissä ennen sirpale-/muuta suojaliiviä pois..jos painosta pitää karsia kiloja pois.
  Omasta puolestani pidän huonoakin sirpaleliiviä parempana kuin ei liiviä ollenkaan ja lähes viimeisimmäksi lähtisin suojavarusteista karsimaan jos mukana kannettavaa tavaraa täytyy karsia.
  Suojavarusteilla on suojan lisäksi myös ehdottomasti vaikutusta myös sotilaan korvienväliin. Tietoisuus siitä, että päällä on varusteita jotka antavat konkreettista suojaa, helpottaa kummasti oloa kun pitää lähteä paikkaan jossa ilmassa lentää jos jonkinlaista metallia..
  Tietysti on niin, että suojavarusteiden kehitys on ollut nopeaa ja sellaisena se tulee varmasti jatkumaankin, joten taas kerran törmäämme siihen, että suurelle armeijalle ei jokaiselle miehelle ole mahdollista hankkia viimeisintä huutoa olevia suojavarusteita..mutta pääasia olisi että jokaiselle niitä tarvitsevalle olisi niitä jossakin muodossa antaa. Kypärä ja jonkinlainen sirpale-/suojaliivi pitäisi kuulua oikeastaan jokaisen sotilaan varustukseen.
   
 9. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,631
  Tykkäykset:
  2,031
  Pisteet:
  636
  Palatakseni tuohon koposen hyvään kirjoitukseen vielä: Se että taistelijalla on kuinka hyvä suojaliivi päällä tahansa, ei muuta toimintaa yhtään sen "rohkeammaksi" kuin ilman liivejä toimittaessa. Kyllä edelleen mennään maihin aina kun kohti ammutaan tai sirpaleita lentää, eikä niiden tielle halua kukaan joutua. Liivi on sen takia jos sen tielle KUITENKIN joudutaan. Varmuutta tulee mahdollisuudesta selvitä osumasta hengissä.
   
 10. mursu

  mursu Alikersantti

  Liittynyt:
  22.07.2010
  Viestejä:
  91
  Tykkäykset:
  7
  Pisteet:
  6
  http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?188633-Body-Armours-save-life-in-Afghanistan-and-Iraq-10-Stories

  Tuolta voi katsoa "tarinoita" luotiliivien pelastamista sotilaista. Itse ainakin aijon pitää vastaisuudessakin liivit päällä, vaikka ne jonkin verran tuokin painoa lisää.
   
 11. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Voisi myös keskustella liivien ominaisuuksista suhteessa käyttöpreferenssiin.

  Omat siviililiivini ovat malliltaan liikkeen maksimoivat, eli olkapäät ja kaulan seutu ovat paljaina ja vain rintakehä, puoli vatsaa ja selkä ovat suojattuja. Kylkien suojaus alkaa aika alhaalta. Tämä on ihan ok, jos miettii perusördäriä uhkakuvana: snagariheijari päähän on helposti torjuttavissa ja vartalon olennaisiin suuntautuvat piikit toppaavat. Vaikutusta liikkeeseen ei käytännössä ole, ja esimerkiksi ampumaradalla päällysvaatteen alla pitäessä naapuri ei havaitse liiviä - hyvä, toimii.

  Entä sirpaleita ja sekundäärisiä projektiileja sisältävässä ympäristössä? Metallilla ei ole ennustettavaa hyökkäystapaa, vaan jakauma on sattumanvarainen. Silloin kaulan alueen ja olkapää/kainaloalueen suojaus on arvossa arvaamattomassa. Siispä toivotaan että luiskasta jaetaan suojaliivi kauluksella ja olkalapuilla, kypärä ja 'hiihtolasit'. Voila, 'turhien' haavoittumisten määrä putoaa radikaalisti ja joukon suorituskyky nousee.

  Entä sotaliivi siviiliympäristössä? Eiii... Eikä siviililiivikään tätä tämympää uhkakuvaa vastaan oikein innosta. Silti mieluummin se kuin ei mitään. Kyllä minun kohdallani perustamispaikalla lunastettavien varusteiden lista olisi pitkä kuin nälkävuosi.
   
 12. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Onkos kellään käsitystä kuinka montaa eri mallia liiviä Suomella on jo ollut. Itselläni on ollut kuitilla jo ainakin kuutta eri mallia. Parissa niistä on kyllä tainnut olla ihan samat suojamateriaalit ja vain kangasosa on vaihtunut. Tosin jakovarusteiksi ei niistä vanhimman mallisista varmasti enää ole sillä noi liivithän eivät lopultakaan ole niitä pitkäikäisimpiä varusteita.
   
 13. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Onko sirpaleiden enemmistö todellakin noin pieniä? Yhden gramman teräskappale on noin 5*5*5 milliä mitoiltaan.
   
 14. Mainos 15. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,580
  Tykkäykset:
  4,581
  Pisteet:
  1,286
  Tottakai suojaudutaan ym. ihan samalla tavalla kuin ilman suojavarusteita, mutta tietoisuus siitä, että JOS se sattuu kohdalle niin on paremmat mahdollisuudet selviytyä hengissä kuin ilman suojavarusteita kyllä helpottaa oloa..
   
 16. RDF

  RDF Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  656
  Tykkäykset:
  182
  Pisteet:
  76
  Jeps kun vartijan töitä tuli tehtyä niin kyllä jonkinverran oloa helpotti että kehon tärkeimmät osat on suojattu melko hyvin kaikkia todennäköisimpiä uhkia vastaankun kutsu tuli esimerkiksi häirikkö tai ryöstötilanteisiin. Silti ei tehnyt mieli alkaa ramboilemaan.
   
 17. Victor Charlie

  Victor Charlie Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  650
  Tykkäykset:
  653
  Pisteet:
  76
  Sotilaat pitävät suojaliiviä yleensä maastopuvun päällä. Mutta jos liivissä ei ole nauhakujia ja on kuitenkin käytettävä erillistä kantolaitetta, mikä estää pitämästä liiviä takin alla? Oma vanha saksalaisliivi mahtui kohtuullisen helposti kaikkien kokeilemieni maastotakkien (3) alle, eikä äkkiseltään tuntunut sen hankalammalta käyttää kuin normaalistikaan. Koeileminen tosin rajoittui sisätiloihin kotona. :a-rolleyes: Nyt sai käyttöön myös takin taskut, toki kantolaite peittää ne osaltaan, mutta kuitenkin taskuja voi käyttää pikkutavaroiden säilytykseen. Huonona puolena tuli mieleen se, että vartaloon haavoittuneen hoitaminen voi olla hitaampaa, kun ensin pitää ottaa takki kokonaan pois, että saa liivin riisuttua. Mitäs muuta, puolesta ja vastaan?
   
 18. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Nykyaikaisessa liivissä on pikairroitus eli vedettäessä hihnasta liivi tippuu yltä. Helpottaa haavoittuneen hoitoa sekä pelastautumista veden varaan jouduttua, siksi sitä ei ole mitään järkeä pitää takin alla. myöskin liivi, jota pidettäisiin takin ja aluspaidan välissä olisi kohta hyvin miehekkään hajuinen kuten kevyttä suojaliiviä käyttäessä huomaamme. Kun liivi on takin päällä helpottuu sen päälle ja pois pukeminen. Jos liivi on matalaprofiilinen (ei siis olkapää-, kaula ja pallisuojusta), ilman pikairroitusoptiota eli pelkillä tarroilla varustettuna niin miksei sitä voi pitää paidan ja takin välissä sekä takin päällä erillistä kantolaitetta. Mutta miksi kukaan pitäisi ellei tarkoitus ole olla liikkeellä matalalla profiililla.
   
 19. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,631
  Tykkäykset:
  2,031
  Pisteet:
  636
  Maastoutuminen lienee yksi syy. Ainakin lumipuku on suunniteltu syystä päälimmäiseksi vaatteeksi. Samalla idealla myös löysä kesämaastopuku rikkoo enemmän muotoa.
   
 20. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  418
  Tykkäykset:
  789
  Pisteet:
  36
  Joissakin tilanteissa liivin tarjoama suoja tekee edullisemmaksi esim. liikkeestä tai paikaltaan seisaaltaan ampumisen suojautumisen sijaan.
   
 21. Teräsmies

  Teräsmies Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  6,971
  Tykkäykset:
  3,292
  Pisteet:
  1,286
  Suojaliviit käytössä.
  http://www.liveleak.com/view?i=a02_1329844791
   
 22. Teräsmies

  Teräsmies Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  6,971
  Tykkäykset:
  3,292
  Pisteet:
  1,286
  Filippiiniläiset poliisit testaavat kiinalaisten valmistamia GAV-PE-03 liivejä.


   
  Viimeksi muokattu - moderaattori: 20.09.2013

Jaa tämä sivu