JOKO kirjoitti:Miltä suojaliivi (tai sirpaleliivi/luotiliivi) todellisuudessa suojaa? NIJ standardin luokkia I-IV näkyy käytettävän. Joskus ilmoitetaan osuvan kappaleen maksimi massa ja nopeus. Mutta mikä on todellisuus taistelukentällä? kuinka paljon ja minkälaisia sirpaleita on ilmassa? Kuinka suuren osan 152mm tai 120mm kranaatin sirpaleista liivi pysäyttää milläkin etäisyydellä?
Voisiko sirpaleliivillä olla jopa joukon taistelukykyä heikentävä ja tappioita kasvattava vaikutus? Ajatellaan joukkueen olevan hyökkäämässä. Niskaan tulee pahasti pari heittimen kranaattia. Normaalisti lopputuloksena olisi pari kuollutta ja sama määrä haavoittuneita. Yksi ryhmä sitoutuu haavoittuneiden hoitamiseen ja evakuointiin. Muu porukka jatkaa hyökkäystä ja homma saadaan hoidettua. Sodan loppu on päivän lähempänä.
Sama homma liivien kanssa. Samat murkulat osuvat ikävästi. Seurauksena neljä haavoittunutta eikä kaatuneita. Hyökkäys tyssää siihen, kun puolet joukkueesta tarvitaan haavoittuneiden evakointiin. Sota ei edisty ja useamman tunnin jälkeen yritetään samasta paikasta ja samaa tavoitetta uudestaan. Tappioita tulee.
Kuinka suuri osa liivien suojaavasta vaikutuksesta tulee siitä, ettei hyökkäys etene suuremman taakan kanssa? Miehet eivät kerkiä ammuttavaksi, mutta eipä sotakaan edisty? Toistaiseksi useimmissa sodissa liivejä on käyttänyt lähinnä hyökkäävä osapuoli. Mitä tapahtuu osat vaihdettaessa? Puolustaja saisi miehilleen paremman suojan, mutta vastaavasti liikkuvuus olisi heikompaa. Äkkiseltään ajatellen sellainen kehitys olisi ainakin Afganistanissa talebaneille tuhoisaa. Väijystä ei koskaan päästäisi karkuun. Vastapuolella olevat länsimaiset joukot puolestaan kärsisivät hetken suurempia tappioita ilman liivejä, mutta nopeasti olisi väijyvät talebanit juostu kiinni ja sota ohi.
Käsittääkseni nuo liivit nimenoman vähentävät, jos ei tappavia vammoja, niin kuitenkin niitä vakavampia vammoja, eli nimenomaan vähentävät lääkintähuollon kuormitusta. Käytännössä haavoittuneet ovat paremmassa toimintakunnossa haavoista huolimatta ja kestävät paremmin odottelua. Tarvittaessa sitovat omat haavansa noin alkuun ja ovat helpompia evakuoida.