JOKO kirjoitti:
crane kirjoitti:
Vääpeli kirjoitti:
Eristys vs ei hengitä yhään on aika vissi ero. Tollasella nomex haalrilla saa lämpöhalvauksen aikaseksi vaikka -40c pakkasella. Ne ei hengitä, eikä luovuta lämpöä ulospäin.
Toiimii vain lyhytkestosissa hathat yms hommissa, ei taistelukamppeina.
Vastako se kylmä iskeekin kun en ensinnä hikoillu haalareiden sisäpinnat läpimäriksi ja sitten liike loppuu.
Ei ihan toimi semmoset kamat. Pitäisi kehittää hengittävää suojamateriaalia.
Nyt menee pieleen. Vesi ei muuta vettä imemättömän materiaalin eristävyyttä. Märkäpuku eristää vaikka vesi huljuu sisällä. Suunnilleen sama tilanne olisi oikein suunnitellun sirpalesuojapuvun kanssa. Alusvaatteet olisivat hiestä märät, mutta suojamateriaali eristäisi edelleen. Vesi vie lämmön haihtuessaan, mutta eihän se haihdu tauoilla, ellei ei se pääse haihtumaan liikkeessäkään.
Etelän helteisiin kokopuku tuskin sopii, mutta Suomessa näkisin olosuhteiden suosivan. Ei se nyt niin mahdottomasti eristä. Painon, kankeuden ja eristävyyden suhteen oltaisiin ehkä samassa sarjassa normaalien talvivaatteiden kanssa. Laajempi sirpalesuojaus olisi hyödyllinen bonus kolean kauden vaateriehassa.
Sehän se, ei tosiaan muuta vettä imemättömän materiaalin eristävyyttä, mutta kun se vettä imemätön materiaali onkin sangen ohut eikä itse asissa eristä lämmönhaihtumista juuri lainkaan vaan toimii vain tuulen ja kosteudeneristeenä. Lämmön eristimenä toimii ne alla olevat kerrokset ja kun niiden eristyskyyky menee kostuessa, niiin ei ole herkkua enää. Märkäpuvun eristävyys perustuu siihen, että se sitoo itseensä vettä, joka lämpiää kehon vaikutuksesta eikä vaihdu. Kun puvun ulkopuolella on riittävän kylmää, niin markäpuvunkaan eristävyys ei riitä sellaisissa ainevavhvuuksissa, joissa liikkuminen ei hankaloidu tolkuttomasti ja siksi talvisukelluksissa käytetäänkin kuivapukua. Tässä puhuttu vettä imemätön eristyskerros kun ei ole umpio, niinkuin kuivapuku, niin haihtumista tapahtuu joka tapauksessa puvun aukoista ja kankaan läpi. Kuivapuvussakin pidetään alla sanen paksuja villa-, fleece- tai keinoturkisvaatteita, koska se itse kumipuku ei eristä lämpöä juuri lainkaan -ainoastaan vettä ja tuulta, ja kun tuuli tai vesi kylmentää sen pinnan ja nopeasti koko materiaalin läpi saakka, niin ilman lämpöeristävää materiaalia kastuneilla alusvaaatteilla siinä paleltuu nopeasti.
Mitä tulee koko suojapukuun, niin kokeilkaa joskus kevyttä raivaajanpukua. Miten säilyy toimintakyky? Onko sen suojauskyvystä enää varaa tinkiä, jos täyssyuojaa haetaan?