Suomalainen talouspropaganda

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Eli sinulla on ollut halpa ja huono tai kallis ja hyvä auto.
Toivon, ettei kallista ja huonoa:)
Yleisesti ottaen halvat vs hienot tulee eri linjastoilta, mahdollisesti eri tehtaistakin. Ja eri hinnoilla.

Kallishan on suhteellinen käsite joka on vaihdellut elämän aikana.
Jossain vaiheessa olen ollut tyytymätön kaikkiin autoihini. Omalla mittapuulla on ollut halpoja ja huonoja, sekä kalliita ja hyviä. Täydellistä ei koskaan.:D Etsintä jatkuu!
 
Väitetään, että kolmioon Hakaniemi-Arkadianmäki-Eteläranta on hukkunut viimeisen kymmenen vuoden aikana yli 100.000 työpaikkaa, ja samaan aikaan kaikki uudet työpaikat ovat syntyneet tämän kolmion ulkopuolella. Eikä muutosta kehitykseen ole näkyvissä. Itse en usko tähän niin paljoa. No totta kai, jos saisimme maksaa bangladeshilaisen palkan eikä mitään tukia olisi olemassakaan.

Eihän palkan alentaminen ole se keino jolla onni syntyy. Paikallinen sopiminen, yritystoimintaan liittyvän byrokratian vähentäminen, palkan sivukulujen laskeminen, yms. keinot auttaisivat paljon.
Kieltämättä tuosta kolmiosta ei ole apua näihin ongelmiin, päinvastoin.
 
Tuli tuossa huvikseen katsottua jenkkien työtarjontaa. Työtä on ja paljon. Suomalaisittain vieläpä hyvä palkkaista ja joka paikkaan ei tarvitse olla kymmentä korttia, lupaa ja paperia. Toki terveydenhoitoa siellä ei suomen mittakaavassa ole.
 
Erkki "Leuka" Virtasen talouskolumni. Tästä eivät taida kaikki tytöt tykätä :oops:

Kolumni: Sama työ – mikä palkka?
Väite siitä, että naisten euro on oikeasti 83 senttiä palaa keskusteluun jatkuvasti, vaikka kyse on lähes yksinomaan alakohtaisista eroista. Mitä palkkaerolle voisi oikeasti tehdä, vai voiko mitään, pohtii kolumnisti Erkki Virtanen.

15.11.2016 klo 07:02päivitetty 15.11.2016 klo 08:56
13-3-9225916.jpg

Derrick Frilund / Yle

Ikkunan kolumni

Parisen viikkoa sitten nostettiin julkiseen keskusteluun taas kerran väite siitä, että naisten palkkaeuro on vain 83 senttiä. Erityistä julkisuutta sai toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n populistinen heitto siitä, että naisille ei ikään kuin maksettaisi lainkaan palkkaa marras- ja joulukuulta. Mistä oikein on kysymys?

Katsotaanpa ensiksi lakeja. Nyt vuodenvaihteessa kolme vuosikymmentä täyttää tasa-arvolaki. Se määrää yksiselitteisesti, että ihmisille on maksettava samasta työstä sama palkka, sukupuolesta riippumatta. Ja lakia noudatetaan, mukisematta.

Sitten tilastoihin. Virallisen tilaston mukaan naisten keskipalkka on tosiaan sen verran miesten palkkaa pienempi kuin julkisuudessa väitetään.

Mikä tässä mättää? Lakia samoista palkoista noudatetaan, mutta palkat eivät silti ole samoja.

Tässäkään tapauksessa tilastot eivät valehtele. Palkkaerot johtuvat lähes yksinomaan siitä, että naisia työskentelee paljon ns. matalapalkka-aloilla, siis lähinnä palvelusektorilla eli hoiva-alalla, kaupoissa ja niin edelleen. Miehiä taas on töissä enemmän korkean palkan aloilla insinööreinä, juristeina, paperikoneen pyörittäjinä ja niin poispäin.

Palkkaero, jota siis ei edes ole olemassakaan, pitäisi kuitenkin poistaa

Kun palkat lasketaan yhteen ja jaetaan sukupuolen mukaan, tuloksena on juuri tuo naisten alimittainen euro. Tilastot eivät siis todellakaan valehtele, tulkitsijat sitäkin enemmän. Tasa-arvokiihkoilijoista fiksuimmat totuuden varmasti tietävätkin, mutta jättävät tietysti kertomatta, ei sovi aatteeseen.

Mutta palkkaero, jota siis ei edes ole olemassakaan, pitäisi kuitenkin poistaa. Miten semmoisen ongelman voisi poistaa, jota ei edes ole? Tasa-arvoilijat eivät ole koskaan kertoneet omia vaihtoehtojaan. Itse keksin kaksi vaihtoehtoista tapaa.

Vaihtoehto A on se, että kaikille aletaan maksaa samaa palkkaa, tekevätpä he mitä hyvänsä. Täyspäivätyötä tekevien suomalaisten keskimääräinen vuosipalkka on suuruusluokkaa 40 000 euroa. Tälle tasolle pitäisi siis matalapalkka-alojen palkat nostaa. Ja kun palkkarahaa ei mistään lisää tule, pitäisi parempipalkkaisten vuosipalkat pudottaa tälle samalle tasolle. Palkkatasa-arvo toteutuisi kerralla.

Pienipalkkaiset tästä tietysti riemuitsisivat. Mutta isopalkkaisilla miehillä ja naisilla voisi mennä aamukahvi väärään kurkkuun, kun he kuulisivat tiedon palkastaan tulevana vuonna: neljä kymppitonnia, eikä siis kuukaudessa vaan vuodessa.

Nokkelimmat nuoret varmaan jättäisivät koulun silleen ja lähtisivät tienaamaan. Kohtalaisen vahingoniloisina he kymmenisen vuotta myöhemmin katselisivat, kun opiskelemaan erehtyneet valmistuttuaan alkavat saada tätä kaikille samaa palkkaa ja maksella samalla opintolainaa.

Vakavasti puhuen, en oikein usko maamme lainsäädännön mahdollistavan näin jättiläismäisiä palkanalennuksia. Tämä ei siis taida olla realistinen oikotie samapalkkaisuuteen.

Vaihtoehdossani B pitäisi työmarkkinat sekoittaa niin, että saataisiin suurin laumoin miehiä lisää matalapalkka-ammatteihin ja tietysti saman verran naisia lisää hyväpalkkaisiin hommiin. Mitenkähän tämä tehtäisiin?

Luontevinta olisi kai panna koulutukseen jonkinlaiset kiintiöt. Miehet pakotettaisiin kymmenin tuhansin kouluttautumaan esimerkiksi hoiva-aloille ja kaupan kassoiksi, ja naisia tietysti vastaavasti estettäisiin

Luontevinta olisi kai panna koulutukseen jonkinlaiset kiintiöt. Miehet pakotettaisiin kymmenin tuhansin kouluttautumaan esimerkiksi hoiva-aloille ja kaupan kassoiksi, ja naisia tietysti vastaavasti estettäisiin. Tietysti myös päinvastoin: miehiä estettäisiin kouluttautumasta korkeapalkka-ammatteihin ja naisia pakotettaisiin näille aloille.

Tällä tavoin tilastollinen palkkatasa-arvo voitaisiin saavuttaa muutamassa kymmenessä vuodessa. En kyllä jaksa pitää tätä B-vaihtoehtoanikaan kovin realistisena.

Tunnustan siis, että olen kädetön tämän samapalkkaisuusongelman ratkaisemisessa. Toivottavasti nämä tasa-arvoilijat pikaisesti paljastavat, miten he tämän tärkeän tasapalkkatavoitteen ovat tosiolevaisessa oikein ajatelleet toteuttaa. Päästäisiin hommiin.

Tässä vaiheessa juttua olen jo kuulevinani tasa-arvoarmeijan rumpujen kumua. Se on turhaa. Olen aina ollut tasapalkkaisuuden jyrkkä kannattaja ja myös toteuttaja niinä kolmena vuosikymmenenä, kun valtiolla pomona olin.

Mutta kun kovin monet tuntuvat uskovan tuohon ”Naisen euro on 83 senttiä ”–huuhaaseen, ajattelin kertoa, mikä on totuus. Jos totuudella tässä hulinassa nyt on mitään merkitystä.

Erkki Virtanen

Kirjoittaja on työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö, joka jäi eläkkeelle vuosi sitten 45 vuoden virkamiesuransa jälkeen. Nyt Virtanen vaeltelee mökkipaikkakuntansa Tammelan saloilla ja seuraa ja kommentoi valtiontalouden nykytilaa. Poliittisesti yhä sitoutumaton. Hän vuorottelee tiistain kolumnipaikalla Anne Brunilan, Roope Mokan ja Matias Möttölän kanssa.

http://yle.fi/uutiset/3-9291642
 
Tuuditus-Uutiset ilmoittaa että kaikki on hyvin Suomessa. Siis ihan kaikki. Jokainenhan täällä on rikas. Tai siis on viimeistään ensi vuonna. -__-
Kerrankin näin päin: Suomen talous kasvaa nyt Eurooppaa nopeammin
Talouselämä 15.11. 12:01 päivitetty 15.11. 12:14

Suomi ei ole enää Euroopan talouskuhnuri. Päinvastoin: Suomen talous kasvoi syksyllä muuta Eurooppaa nopeammin.

Euroalueen bruttokansantuote kasvoi 0,3 prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä edellisestä neljänneksestä, kertoi Euroopan tilastolaitos Eurostat tiistaina.

Suomen bruttokansantuote kasvoi samaan aikaan 0,5 prosenttia.

Euroalueen kovimmat kasvuluvut löivät pöytään Portugali ja Bulgaria, jotka kasvoivat 0,8 prosenttia.

Kaikki Eurostatille lukujaan raportoineet maat kertoivat kasvattivat bruttokansantuotettaan syksyllä.

Vuoden takaisesta euroalueen talous kasvoi 1,6 prosenttia. Suomen talous kasvoi 1,4 prosenttia - taakse jäivät muun muassa Italian ja Ranskan taloudet.
 
Erkki "Leuka" Virtasen talouskolumni. Tästä eivät taida kaikki tytöt tykätä :oops:

Kolumni: Sama työ – mikä palkka?
Väite siitä, että naisten euro on oikeasti 83 senttiä palaa keskusteluun jatkuvasti, vaikka kyse on lähes yksinomaan alakohtaisista eroista. Mitä palkkaerolle voisi oikeasti tehdä, vai voiko mitään, pohtii kolumnisti Erkki Virtanen.

Juu. Omalla työpaikallanikin taitaa mennä nimenomaan niin päin, että samalla nimikkeellä työskentelevillä naisilla on miespuoleisia kollegojaan korkeammat palkat. Eikä syynä ole mikään provikka tms. objektiivinen mittari vaan naiset vain ovat ilmeisesti saaneet puhuttua itselleen miehiä paremmat palkat. Nyky-Suomessahan pelkkä naiseus itsessään lienee jo palkankorotuksen peruste, koska miehethän ovat luonnostaan etuoikeutetussa asemassa, suorastaan luomakunnan itseoikeutettuja kruunuja, joiden asemaa ei saa enää entuudestaan pönkittää. Ja vastaavasti esimies (tai esihenkilö) harrastaa sovinistista patriarkaalista syrjintää, jos ei ymmärrä naisen itsestäänselvää oikeutta palkankorotukseen.
 
Olen muutamaltakin konsultilta kuullut, että Suomessa on huonot johtajat, ja asiasta puhutaan liian vähän. Kun tällaista lukee, sitä miettii, onko näin. Monien osakeyhtiöiden hallitukset palkkaavat toimareita, joiden takana on lyhyt tehostaminen ja sen jälkeen toimimattoman torson hylkääminen ja matka uuteen yhtiöön, missä sama show, koko paikan täydellinen sekoittaminen.

Vaihdeongelmat yhteydessä junavaunujen suistumisiin - VR Track laiminlöi rataverkon kunnossapitoa eri puolilla Suomea


http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611182200029417_uu.shtml


http://yle.fi/uutiset/3-9297763

Länsimetron uuden toimitusjohtajan tausta: Äkkilähtö VR:ltä, miljoonatappioita ja laatuongelmia radanpidossa
 
Olen muutamaltakin konsultilta kuullut, että Suomessa on huonot johtajat, ja asiasta puhutaan liian vähän. Kun tällaista lukee, sitä miettii, onko näin. Monien osakeyhtiöiden hallitukset palkkaavat toimareita, joiden takana on lyhyt tehostaminen ja sen jälkeen toimimattoman torson hylkääminen ja matka uuteen yhtiöön, missä sama show, koko paikan täydellinen sekoittaminen.

Vaihdeongelmat yhteydessä junavaunujen suistumisiin - VR Track laiminlöi rataverkon kunnossapitoa eri puolilla Suomea


http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611182200029417_uu.shtml


http://yle.fi/uutiset/3-9297763

Länsimetron uuden toimitusjohtajan tausta: Äkkilähtö VR:ltä, miljoonatappioita ja laatuongelmia radanpidossa

Omien puheidensa mukaan heidät kaapataan ulkomaille jos ei bonukset juokse.
 
Olen muutamaltakin konsultilta kuullut, että Suomessa on huonot johtajat, ja asiasta puhutaan liian vähän. Kun tällaista lukee, sitä miettii, onko näin. Monien osakeyhtiöiden hallitukset palkkaavat toimareita, joiden takana on lyhyt tehostaminen ja sen jälkeen toimimattoman torson hylkääminen ja matka uuteen yhtiöön, missä sama show, koko paikan täydellinen sekoittaminen.

Vaihdeongelmat yhteydessä junavaunujen suistumisiin - VR Track laiminlöi rataverkon kunnossapitoa eri puolilla Suomea


http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611182200029417_uu.shtml


http://yle.fi/uutiset/3-9297763

Länsimetron uuden toimitusjohtajan tausta: Äkkilähtö VR:ltä, miljoonatappioita ja laatuongelmia radanpidossa

Olet asian ytimessä veli @Vonka :solthum:
 
Tuli tuossa huvikseen katsottua jenkkien työtarjontaa. Työtä on ja paljon. Suomalaisittain vieläpä hyvä palkkaista ja joka paikkaan ei tarvitse olla kymmentä korttia, lupaa ja paperia. Toki terveydenhoitoa siellä ei suomen mittakaavassa ole.

Täysin totta!
Kehoitan suomalaisia hakeutumaan jenkkifirmoihin! MUTTA SOPPARIN kanssa tarkkana!
Sairaanhoito on muuten mielestäni nopeampaa ja parempaa, kuin täällä suomessa. Asuin 7 vuotta "pääkonttorin" kupeella ja perhe oli mukana, kaikki terveyden hoidossa sujui jonottamatta, pisin odotusaika IKINÄ oli n. 10 min. Hammashuoltoon samoin, jos huomasi tarvetta hammaslääkäriin, odotusaika oli lyhyt. Kun ilmoittautui sisään, niin ihme oli, jos peffa ehti penkkiin koskea, kun jo pyydettiin sisään operointiin...
Suomessa kun nyt kävin viimeksi hammaslääkärissä, meni näppärä 2 kuukautta ajanvarauksesta käyntiaikaan... :D
Meille sairaan-/terveydenhoito oli täysin ilmainen, ei penniäkään mennyt rahaa siihen, korvauksen sai kotoa kotiin periaatteella, eli matkat korvattiin myös. :)
Tuo johtuu mun sopimuksestani.
 
EUROOPPALAISEN työolotutkimuksen mukaan Suomessa tehdään taajemmin organisaatiouudistuksia kuin missään muussa EU-maassa. Ei kuulosta hyvältä.

Organisaatiomuutos ei nimittäin ole ratkaisu ongelmiin, jotka eivät johdu organisaatiomallista. Useimmiten työpaikan ongelmat johtuvat ihan jostakin muusta. Kuten esimerkiksi innon puutteesta, kieroutuneesta yrityskulttuurista tai siitä, että joidenkin yksittäisten ihmisten välinen yhteistyö on nihkeää.

Jos ihmisillä ei ole kivaa keskenään, on turhaa piirrellä taululle uusia laatikoita ja uusia viivoja niiden väliin.

SUOMALAISEEN työpaikkahuumoriin kuuluvat sellaiset sanat kuin kevätorganisaatio ja syysorganisaatio. Huumori kertoo tässäkin tapauksessa totuuden. Mitä useammin organisaatio muuttuu, sitä kyynisemmin ihmiset suhtautuvat siihen. Epävirallinen organisaatio ottaa ohjat käsiinsä.

Olin kerran pomona firmassa, jossa nimellinen esimieheni vaihtui kymmenen vuoden aikana yhdeksän kertaa ja organisaatiomalli melkein yhtä monta kertaa. Aika nopeasti niistä oppi olemaan välittämättä.


http://www.hs.fi/ura/a1479439183971?jako=b15abd1512978c4177daceec25d61578&ref=fb-share
 
Olen muutamaltakin konsultilta kuullut, että Suomessa on huonot johtajat, ja asiasta puhutaan liian vähän. Kun tällaista lukee, sitä miettii, onko näin. Monien osakeyhtiöiden hallitukset palkkaavat toimareita, joiden takana on lyhyt tehostaminen ja sen jälkeen toimimattoman torson hylkääminen ja matka uuteen yhtiöön, missä sama show, koko paikan täydellinen sekoittaminen.

Unohtamatta sitä seikkaa, että kun The Great Leader sössii niin hän saa fudujen lisäksi esim. miljoonan erorahan ja hänet kutsutaan seuraavan firman johtajaksi koska "track record" on kova.
Normaali työntekijä saa miljoona euroa palkkaa jonkun 30 vuoden aikana ja kenkää voi tulla oikeastaan koska tahansa vaikka kuinka hyvin hoitaisi työnsä. Ja jonkun toimihenkilön tai asiantuntijan 3500 euron kuukausipalkka on jo lähes käsittämättömän suuri, kaksinkertainen Siwan kassaan verrattuna joten jos firman talous on kuralla niin se johtuu tietysti näistä ylisuurista duunareiden palkoista.
 
Unohtamatta sitä seikkaa, että kun The Great Leader sössii niin hän saa fudujen lisäksi esim. miljoonan erorahan ja hänet kutsutaan seuraavan firman johtajaksi koska "track record" on kova.
Normaali työntekijä saa miljoona euroa palkkaa jonkun 30 vuoden aikana ja kenkää voi tulla oikeastaan koska tahansa vaikka kuinka hyvin hoitaisi työnsä. Ja jonkun toimihenkilön tai asiantuntijan 3500 euron kuukausipalkka on jo lähes käsittämättömän suuri, kaksinkertainen Siwan kassaan verrattuna joten jos firman talous on kuralla niin se johtuu tietysti näistä ylisuurista duunareiden palkoista.

Tässä on paljon osakeyhtiöiden hallituksilla ja omistajilla oppimista. Kyllä tietyt asiantuntijat ovat tärkeitä. Eikö esimerkiksi projektipäällikön työ ole tehdä projektisuunnitelma, budjetti ja sitten seurata näiden toteutumista ja raportoida poikkeamista? No, esimerkiksi Länsimetro etsi projektipäällikköä ensi kerran kuukausi sitten. En tiedä, löysivätkö. Tähän asti projektia on johtanut konsultti, joka vain tienaa viivästyksestä.

Tosin viivästykset sinänsä ovat konsultin syy vain sikäli, että on valittu paskoja urakoitsijoita. Projekti on kallistunut sitä mukaa kuin on korjattu "sutta ja sekundaa", kuten nykyajan talonrakennuksessa konsanaan. Virtakiskot asennettiin väärin 28 kilometrin matkalle ja tunneli tehtiin perseelleen. Juna nostaa pölyn tukkimaan suodattimet ja anturit. Siellä on pahasti jutut sekaisin siis teknisesti.

Nykyajassa on paljon sellaista, mikä pitäisi nyt heti oppia uusiksi pienellä paluulla vanhaan.
 
Tosin viivästykset sinänsä ovat konsultin syy vain sikäli, että on valittu paskoja urakoitsijoita. Projekti on kallistunut sitä mukaa kuin on korjattu "sutta ja sekundaa", kuten nykyajan talonrakennuksessa konsanaan. Virtakiskot asennettiin väärin 28 kilometrin matkalle ja tunneli tehtiin perseelleen. Juna nostaa pölyn tukkimaan suodattimet ja anturit. Siellä on pahasti jutut sekaisin siis teknisesti.

Nykyajassa on paljon sellaista, mikä pitäisi nyt heti oppia uusiksi pienellä paluulla vanhaan.

I'll buy that sanoisi jenkki. Rakennusprojekteissa tuntuu olevan pikemminkin sääntö kuin poikkeus että budjetti kusee. So what, eihän sitä taloa voi keskeneräiseksikään jättää vaan rakennetaan loppuun vaikka kustannukset ylittyisivätkin sen 30-50 pinnaa. Aina siihen löytyy meriselitys ja syy jostain muualta kuin peilistä.
 
Tässä on paljon osakeyhtiöiden hallituksilla ja omistajilla oppimista. Kyllä tietyt asiantuntijat ovat tärkeitä. Eikö esimerkiksi projektipäällikön työ ole tehdä projektisuunnitelma, budjetti ja sitten seurata näiden toteutumista ja raportoida poikkeamista?

Itse olen projektipäällikön hommissa joutunut oppimaan asioita myös kantapään kautta. Joskus on joutunut projektipäällikkönä toimimaan todella syvällä epämukavuusalueen uumenissa ja ainakin omasta mielestä alkuun täysin vailla hommassa tarvittavaa substanssiosaamista tai kokemusta. Aina on kuitenkin hommasta selvitty, joskus paremmin ja joskus huonommin.

Mutta kai se olisi vähän sama juttu jos pilliin vihellettäisiin ja joutuisi sotimaan. Ottaoisi oman aikansa ennen kuin homma alkaisi sujua kunnolla. Siviilipuolella johtajista ja muista ylemmistä esimiehistä ei omien kokemusten perusteella ole kovin usein ollut kauheasti apua, normikeississä ei kyllä paljoa haittaakaan. Toivottavasti pahan paikan tullen kapteenit, everstit ja kenut hoitaisivat tonttinsa paremmin kuin "perusjohtaja" siviilipuolella.
 
Tässäkin hommassa on suomi ykkösenä..:rolleyes:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000002951343.html

Eläkeläinen Irja, 83, sinnittelee tuhannella eurolla kuussa: ”Saattaa ikä loppua ennen lottovoittoa”

KÖYHYYS

Suomessa asuu koko Länsi- Euroopan köyhimmät eläkkeensaajat, kertoo Eläkkeensaajien Keskusliiton toiminnanjohtaja Timo Kokko.

VANTAAN Hakunilassa asuva Irja Oksa, 83, sinnittelee tuhannen euron nettotuloilla ja tekee kaikkensa pysyäkseen terveenä ja hyvässä kunnossa.

Irjan pieni eläke on peruja pitkään jatkuneesta yrittäjän urasta.

– Minulla oli kotikampaamo. Yksityisyrittäjän eläkemaksu oli siihen aikaan niin korkea, etteivät rahat olisi riittäneet mihinkään muuhun. Jos ei maksanut, jäi ilman eläketurvaa. Onneksi pääsin töihin Vantaan kaupungille ja sain olla uimahallin kassana 14,5 vuotta.

Irja on sota-ajan lapsi ja Karjalan evakko, joten hän on tottunut elämään niukalla toimeentulolla sekä ajattelemaan positiivisesti.

– Ostan ruuat tarjouksesta edullisesti ja laitan itse. Kirpputorilta olen saanut paljon käyttökelpoisia vaatteita, samoin tyttäreltäni, joka tekee töitä vaatealalla.


78 euroa saan asumistukea, mutta se sisältyy tuhannen euron nettotuloihin, joiden pitää riittää kaikkeen.

– Käytän myös hyväkseni Vantaan kaupungin tarjoamia ilmaispalveluita ja kuulun eläkeläiskerhoon, joka järjestää reissuja ja tanssitoimintaa.


IRJA SÄÄSTÄÄ rahaa myös pyöräilemällä. Kesäisin hän taittaa pitkiäkin matkoja pyörän selässä, mutta talvella on pakko turvautua bussikyytiin. Bussimatkoihin hän laskee käyttävänsä vuosittain noin 300 euroa.

– Sitä mieltä olen, että yli 75-vuotiaiden pienituloisten eläkeläisten pitäisi saada 50 prosentin alennus julkisen liikenteen maksuista, sanoo Irja.

Suurin osa Irjan eläkkeestä menee asumiseen: hän asuu omistusasunnossa, mutta remontin vuoksi yhtiövastike on yli 300 euroa kuussa. Lisäksi tulevat sähkö-, vesi- ja puhelinkulut.

– 78 euroa saan asumistukea, mutta se sisältyy tuhannen euron nettotuloihin, joiden pitää riittää kaikkeen. Ja kyllä se riittääkin, kun ei matkustele. Johonkin alennushintaiseen Viron-reissuun kykenisin kyllä säästämään rahat.

Irja ei tupakoi eikä käytä alkoholia, mutta lottoon hän sijoittaa joka viikko muutaman euron. Lottovoitosta hän on nähnyt unia, mutta toistaiseksi voitot ovat menneet sivu suun.

– Ehkä tässä saattaa ikä loppua ennen lottovoittoa, hän heläyttää.


Voin sanoa vain, että elämä on ihanaa. Mottoni on, että sitä pitää elää tässä ja nyt, ei eilisessä eikä huomisessa.

Irja osaa nauttia ilmaisista asioista kuten liikunnasta ja raikkaasta ilmasta: pyöräilyn lisäksi hän harrastaa sauvakävelyä sekä jumppaa.

– Joka aamu teen aamujumpan tässä kotona. Minulla on kahden kilon käsipainot, joita nostelen. Vantaan kaupunki tarjoaa eläkeläisille ilmaisen sporttikortin, jolla voisi käydä kuntosalilla, mutta en oikein ole kuntosali-ihmisiä.

6141d78fb18f4a028c22785c4b861907.jpg

Irja Oksa pitää kuntoilua tärkeänä asiana terveytensä kannalta. (KUVA: LASSI RINNE)


SAIRAUDET OVAT pysyneet Irjasta kohtuullisen hyvin loitolla, mistä hän on hyvin onnellinen.

– Lääkkeitä tarvitsen vain viherkaihiin, joka todettiin, kun olin 70-vuotias. Silmätippoihin ja silmälääkärikäynteihin menee vuodessa noin 170 euroa.

Parasta lääkettä ovat ihmissuhteet.

– Lapset ja lapsenlapset ovat tärkeintä mitä äitinä ja mummona olen saanut kokea, sukulaisia ja ystäviä unohtamatta.

– Voin sanoa vain, että elämä on ihanaa. Mottoni on, että sitä pitää elää tässä ja nyt, ei eilisessä eikä huomisessa.

– Ennen olin kova murehtimaan kaikenlaisia juttuja, mutta kun lopulta tajusin, että se on aivan turhaa, selästä putosi kymmenen kilon taakka, Irja kertoo.


IRJA OKSAN kohtalon jakaa nykypäivänä entistä useampi suomalaiseläkeläinen. EU on määritellyt yksin elävän ihmisen köyhyysrajaksi 1 190 euroa kuukaudessa. Kahden aikuisen taloudessa vastaava luku on 1 785 euroa.

269833a4740447aa9f8c474ef250886f.jpg

Moni eläkeläinen joutuu laskemaan rahansa todella tarkkaan, jotta saa ne riittämään kaikkeen tarvittavaan.(KUVA: Colourbox)

Kansaneläkkeitä leikattiin viime vuodenvaihteessa ensimmäistä kertaa Suomen eläkejärjestelmän historiassa, ja ensi vuonna niitä leikataan lisää. Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n toiminnanjohtajan Timo Kokon mukaan eläkeläisköyhyys eli yli 65-vuotiaiden pienituloisuus on meillä yleisempää kuin Euroopassa keskimäärin.

– OECD:n tekemästä vertailusta selviää, että Suomessa asuu koko Länsi-Euroopan köyhimmät eläkkeensaajat. Tuon vertailun mukaan yli 65-vuotiaiden yksinasuvien köyhyysaste on 28 prosenttia, sanoo Kokko.

Hän kertoo ikäihmisten velkaongelmien ja toimeentulovaikeuksien kasvavan jatkuvasti. Ruoka-avussa käyvistä ihmisistä 38 prosenttia on eläkkeensaajia.

Köyhä tinkii ruuasta, lämmöstä ja lääkärikuluista.

– Lääkkeitä puolitetaan tai syödään vähemmän kuin on määrätty. Köyhyys myös voi pakottaa jäämään kotiin. Iäkkäänä ja huonokuntoisena kotona asuminen sujuu vain, jos on varaa ostaa palveluita. Palvelutaloon muuttaminen on taloudellisesti mahdotonta.
Pirjo Latva-Mantila

Eläkeläistä uhkaa digitaalinen syrjäytyminen

TOIMINNANJOHTAJA Timo Kokon mukaan köyhiä eläkeläisiä uhkaa myös digitaalinen syrjäytyminen: ei ole varaa tai osaamista internetiin ja tietokoneeseen. Tutkimuksen mukaan 65 prosenttia 74–89-vuotiaista ja 25 prosenttia 65–74-vuotiaista ei ole käyttänyt koskaan internettiä.

– Heillä ei siis ole mitään mahdollisuutta hoitaa asioitaan sähköisesti, vaikka yhteiskuntamme teknistyy kovaa vauhtia. Esimerkiksi laskujen hoitaminen pankin tiskillä maksaa jopa 8–10 euroa laskulta, sanoo toiminnanjohtaja Kokko.

Irja Oksa käyttää tietokonetta sujuvasti.

– Maksan laskut ja haen tietoa internetistä. Taloyhtiöön asennettiin laajakaista ja nettiin pääsee vajaalla kymmenellä eurolla. Alun perin hankin tietokoneen kirjoittamista varten. Kävin kurssit ja sain lisäoppia Vantaan kirjastossa, joka on minulle kuin toinen koti. Siellä käyn runopiirissäkin, Oksa kertoo.

Kokko toteaa, että Kela-etuuksien heikentäminen, sähköveron, kiinteistöveron ja lämmityspolttoaineveron korotukset ja palvelumaksujen nostaminen kurjistavat pienituloisten eläkeläisten elämää entisestään.

– Köyhien joukko kasvaa rajusti. Tämäkö on pian 100-vuotiaan Suomen tahto, Kokko kysyy.

 
Unohtamatta sitä seikkaa, että kun The Great Leader sössii niin hän saa fudujen lisäksi esim. miljoonan erorahan ja hänet kutsutaan seuraavan firman johtajaksi koska "track record" on kova.
Normaali työntekijä saa miljoona euroa palkkaa jonkun 30 vuoden aikana ja kenkää voi tulla oikeastaan koska tahansa vaikka kuinka hyvin hoitaisi työnsä. Ja jonkun toimihenkilön tai asiantuntijan 3500 euron kuukausipalkka on jo lähes käsittämättömän suuri, kaksinkertainen Siwan kassaan verrattuna joten jos firman talous on kuralla niin se johtuu tietysti näistä ylisuurista duunareiden palkoista.
Tottakai ongelma on se 1500€/kk ansaitseva siwan kassa. Suomessa ei ymmärretä sitä, että esim. Se Siwan kassa tekee pitkälti sitä tulosta.
 
Back
Top