Ilmeisesti sillä on vaikutusta. Laitan tuon alkuosan vielä:
Kansainvälisissä ja suomalaissa tutkimuksissa oli huomattu, että rakennustyömailla yli puolet työajasta meni hukkaan. Se kuulosti Sami Kokkosesta liioittelulta. Hän oli itsekin rakennusalalla, toimitusjohtajana Fira Palvelut -nimisessä yrityksessä. Toimiko heidänkin yrityksensä niin tehottomasti kuin tutkimuksissa väitettiin?
Hän halusi käydä katsomassa. Työntekijät ehdottivat, että pomo menisi putkiremonttityömaalle Helsingin Vallilaan. Siellä oli alkamassa kylpyhuoneiden kattojen asennus. Liian pieni työvaihe, Kokkonen muistaa sanoneensa. Ei muutaman laudan kiinnittämisessä ehtisi syntyä tyhjäkäyntiä.
”Pojat sanoivat minulle, että mene nyt vain sinne katsomaan.”
Kokkonen saapui työmaalle sekuntikellon ja muistiinpanovälineiden kanssa.
Tee töitä ihan niin kuin tavallisesti, hän kehotti työntekijää. Tämä aloitti mittaamalla kylpyhuoneen katon. Valmistelevaa työtä, Kokkonen merkkasi paperiinsa. Seuraavaksi työmies lähti hakemaan lautaa. Kokkonen kulki mukana, kerrostalon neljännestä kerroksesta alas pihalle ja sen poikki autotallin perälle perustettuun varastoon.
Hitto.
Varastossa mies huomasi, että yksi katon kulmista oli jäänyt mittaamatta. He palasivat neljänteen kerrokseen. Mies otti uudet mitat, kulki takaisin varastoon, sahasi oikean kokoiset laudat ja kantoi ne kylpyhuoneeseen. Mihin tikkaat olivat hävinneet? Siinä ne olivat hetki aikaisemmin olleet, keskellä kylpyhuonetta.
Työmies lähti etsimään. Ne löytyivät toisesta kylpyhuoneesta – työmaalla kolme miestä vuorotteli yksien tikkaiden kanssa. Vihdoin mies seisoi katon rajassa, valmiina aloittamaan katon asennuksen.
Kappas. Ilmanvaihtohormi olikin eri paikassa kuin edellisessä kylpyhuoneessa. Millainen ratkaisu siihen pitäisi virittää, mies ei ollut varma.
Piti soittaa työnjohtajalle. Tämä ei vastannut puhelimeen. Odotettiin.
Päivän päätteeksi Sami Kokkosella oli paperilla lopputulos. Se oli samanlainen kuin tutkimuksissa, joiden tuloksia hän ei ollut uskonut. Paneloija oli tehnyt tuottavaa työtä, esimerkiksi sahannut lautoja tai naulannut niitä kattoon, alle kymmenen prosenttia työajastaan. Noin 30 prosenttia ajasta oli kulunut valmistelevassa työssä. 60 prosenttia oli hukkaa. Työvälineiden roudailua paikasta toiseen. Ohjeiden tai työnjohdon etsiskelyä, odottelua.
Roudailu, etsiskelu ja odottelu olivat vieneet kahdeksan tunnin työpäivästä neljä tuntia ja 45 minuuttia.