Suomen energiapoliittiset ratkaisut

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Sigma957
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Säätääkö tuulivoima alaspäin vai onko heidät vapautettu tästä ikävästä velvoitteesta? Sehän olisi heille tosi helppoa ja nopeaa. Ovatko tuulisella säällä seisovat voimalat ”rikki”, vai onko hinta liian alhainen operoida? Kuluuhan se tuulivoimalakin.
Samalla tavalla vesivoima hyödyntää auringon aiheuttamaa luonnon liikettä ja alaspäin säätäessään päästää sen ilmaiseksi läpi.
Tuulivoimaa voidaan myös säätää, ja säädetäänkin, alaspäin. Poikkeuksena nämä tuotantotuen piirissä vielä olevat puistot, joiden taloudellinen kannustin on paahtaa sähköä verkkoon myös ylituotannon aikana. Mutta sehän on vähenevä määrä, kuitenkin. Ja oli tarpeen, jotta tuulivoima saatiin pystyyn Suomessa.

Merkittävin yläsuuntaan toimiva säätövoima on Pohjois-Ruotsin ja -Norjan vesivoima. Tämä yhteys melkein tuplaantuu tämän vuoden lopulla. Ja hyvä niin.
 
Nyt kun O3 saatiin toimimaan, niin olisikoha mahdollista kloonata sellainen, ihan 1:1.

Helpot ja loogiset ratkaisut eivät taida kuulua alan käytäntöihin :rolleyes:
EDF on rakentamassa Englantiin Hinkley Point C -ydinvoimalaitosta (2 * 1600 MW) ja tuorein arvio ko. laitoksen lopullisesta hintalapusta on 50 - 57 miljardia euroa, eli 25 - 28,5 miljardia euroa per reaktori! Arevan kiinteähintainen avaimet käteen -tarjous Olkiluoto 3:sta oli aikanaan 3 miljardia euroa, joten EPR-reaktoreiden hinta on kymmenkertaistunut parissakymmenessä vuodessa. Ihanan kallista!
 
Viimeksi muokattu:
Merkittävin yläsuuntaan toimiva säätövoima on Pohjois-Ruotsin ja -Norjan vesivoima. Tämä yhteys melkein tuplaantuu tämän vuoden lopulla. Ja hyvä niin.

Toisaalta Bodeniin on parhaillaan rakenteilla uusi vetypohjainen "vihreän teräksen" tuotantolaitos missä elekrolyysiprosessi kuluttaa suunnitelmien mukaan 700 megawatin teholla sähköä. Se on pois siitä, että mitä Suomeen voidaan viedä.

Pitemmällä aikavälillä myös Pohjois-Ruotsin ja Etelä-Ruotsin välisiä nykyisin puutteellisia sähkönsiirtoyhteyksiä on tarkoitus vahvistaa. Tällöin vesivoimalla tuotettua sähköä vietäisiin entistä enemmän myös Etelä-Ruotsiin missä ydinvoimaloiden lakkautuksen myötä on pulaa sähköstä.
 
EDF on rakentamassa Englantiin Hinkley Point C -ydinvoimalaitosta (2 * 1600 MW) ja tuorein arvio ko. laitoksen lopullisesta hintalapusta on 50 - 57 miljardia euroa, eli 25 - 28,4 miljardia euroa per reaktori! Arevan kiinteähintainen avaimet käteen -tarjous Olkiluoto 3:sta oli aikanaan 3 miljardia euroa, joten EPR-reaktoreiden hinta on kymmenkertaistunut parissakymmenessä vuodessa. Ihanan kallista!
Aika hurjia summia nuo, kun vertaa Graalin maljaa, eli fuusioenergiaa kehittäviin startuppeihin, jotka pyörivät huomattavasti pienemmillä rahoituksilla. EU:n ITER-hankkeen varaan ei kannata laskea, mutta esim. Sam Altmanin rahoittama Helion Energy tai Commonwealth Fusion Systems tuntuvat olevan hyvässä vauhdissa fuusiokehityksen osalta. Helionin tämänhetkinen ääneen lausuttu lupaus kaupalliselle fuusiovoimalle on niinkin pian kuin 2028.
 
Helionin tämänhetkinen ääneen lausuttu lupaus kaupalliselle fuusiovoimalle on niinkin pian kuin 2028.
Tuosta tietää jo nyt, että on paskapuhetta. Kaupallinen fuusiovoima olisi ehkä valmista tuolloin jos energiapositiivinen tulos olisi saavutettu laboratorio-oloissa minimaallisessa mittakaavassa 20 vuotta sitten. Sääntely on superhidasta, joka on perinteisenkin ydinvoiman suurimpia haasteita.
 
Täällä tyrmätään se väite mikä täällä kerrottiin totuutena ettei itärajalle tule myllyjä. Veikkaanpa että kyllä niitä vielä tulee sinnekin koska puolustusvoimat eivät ole estämässä. Samassa tyrmätään sekin että myllyjä perustetaan vaan paikkoihin missä tulee. Ei perusteta enää sen takia koska myllyt ovat 300m korkeita, ei ole merkitystä minne laittavat. Tulevat sinne missä saavat maanomistajia koijattua.
En tiedä ketä siinä koijataan kun voimayhtiöt tarjoavat noin 50.000 euroa per voimala per vuosi ja sopimuksella tyypillisesti mittaa 30 vuotta. Jos vastineeksi menettää muutaman prosentin metsäpinta-alan tuotosta niin en sitä kovin pahana koijauksena pitäisi.

Itse haluaisin tulla koijatuksi edes muutaman voimalan vahvuudella. Kolme voimalaa ja 150 tonnia vuodessa seuraavan 30 vuoden ajan voisi olla ihan ok.
 
Viimeksi muokattu:
En tiedä ketä siinä koijataan kun voimayhtiöt tarjoavat noin 50.000 euroa per voimala per vuosi ja sopimuksella tyypillisesti mittaa 30 vuotta. Jos vastineeksi menettää muutaman prosentin metsäpinta-alan tuotosta niin en sitä kovin pahana koijauksena pitäisi. Itse haluaisin tulla koijatuksi edes muutaman voimalan vahvuudella.

En usko hetkeäkään, että saavat tuollaisia määriä vuosittain. Joku voi jonkin verran saada jos omalle läntille tulee voimalaa, muuntajakeskusta ym muuta. Iso osa niistä joita myllyt koskettavat eivät saa kuin muruja ja valtavat haitat. Puhumattakaan siitä mitä aiheuttavat luonnolle. Rikollista hommaa tällainen kun kiirellä lahjotaan yksityisiä että saataisiin myllyt pystyyn ennen kuin tietoa alkaa tulemaan ja hommaan saadaan jokin roti. Taotaan silloin kun rauta kuumaa, näin ne ajattelee myllypomot. Jotku eivät näe tätä kusetusta. Valtio voisi keksiä näille yhden paikan ja keskittää kaikki sinne niin haitat eivät leviäisi kaikkialle. Esim merelle mahtuu. En ole tuulivoimaa vastaan vaan tätä kusetusta.
 
En usko hetkeäkään, että saavat tuollaisia määriä vuosittain.
Jokainen uskoo mitä haluaa. Olen työtehtävissä ollut näkemässä ihan riittävän määrän maanomistajien sopimuksia ja niissä summia.
Iso osa niistä joita myllyt koskettavat eivät saa kuin muruja ja valtavat haitat.
Tämä on totta ja se useimmiten suurin kivi kengässä onkin.
Puhumattakaan siitä mitä aiheuttavat luonnolle.
Meinaat niitä räjähtäviä lepakoita?

Jollakin sähköä on tuotettava eikä ne muutkaan vaihtoehdot haitattomia ole. Toki ilmaan voisi syytää mitä tahansa, koska kiinalaiset sitä ja tätä.
Rikollista hommaa tällainen kun kiirellä lahjotaan yksityisiä että saataisiin myllyt pystyyn ennen kuin tietoa alkaa tulemaan ja hommaan saadaan jokin roti. Taotaan silloin kun rauta kuumaa, näin ne ajattelee myllypomot. Jotku eivät näe tätä kusetusta. Valtio voisi keksiä näille yhden paikan ja keskittää kaikki sinne niin haitat eivät leviäisi kaikkialle. Esim merelle mahtuu. En ole tuulivoimaa vastaan vaan tätä kusetusta.
Vaikea on nähdä mitään suurta kusetusta, mutta jos sinulla on kootusti jossakin tietoa niin laita linkkiä jakoon.
 
Jospa tuonne ropelipuistojen alueelle saataisiin jostain kirvelilattakoi, niin ehkä vihreidenkin tuulimyllyinto vähän tasoittuisi :rolleyes:

Kukaan ei ole kertonut vihreille, että liito-orava ei ole millään lailla uhanalainen laji. Me vaan satutaan asumaan oravan luontaisen asuinalueen ulkorajan reunalla.
Tunnelityömaa tulisi alueelle, jossa esiintyy uhanalaisia kirvelilattakoita ja liito-oravia.


1738064935645.webp
 
Ehkä suurin ongelmahan näissä laitoksissa on niiden vaatima tila ja sijainti mahdollisimman kaukana loppukäyttäjistä, sinne missä luontoarvoja on vielä jäljellä. No eipä ole kauaa. Hatuksi päälle pitkät siirtolinjat, joista olemattomat vahingonkorvaukset.
Oma - toki subjektiivinen - näkemys on etteivät nämä ilmanvatkaimet maisemaa varsinaisesti kaunista. Minne infraa on muutenkin rakennettu sulautuvat paremmin.
 
Hatuksi päälle pitkät siirtolinjat, joista olemattomat vahingonkorvaukset.
Tämä on täysin totta! Toivottavasti lunastuslain uudistus saadaan maaliin.
Oma - toki subjektiivinen - näkemys on etteivät nämä ilmanvatkaimet maisemaa varsinaisesti kaunista.
En minäkään mökkini vastarannalle näitä haluaisi. Onneksi ilmavoimat on tässä puolellani.
 
Olen noita datakeskuksia pohtinut. Minimi työvoima, paljon sähkönkulutusta ja suuri tila mutta mitä tuo suomelle tosiasiassa edes tuottaa? Saadaanko tuollaisesta yhteisöverotuottaja vai kikkaillaanko rahat ulkomaille? Veikkaan jälkimmäistä.
 
Olen noita datakeskuksia pohtinut. Minimi työvoima, paljon sähkönkulutusta ja suuri tila mutta mitä tuo suomelle tosiasiassa edes tuottaa? Saadaanko tuollaisesta yhteisöverotuottaja vai kikkaillaanko rahat ulkomaille? Veikkaan jälkimmäistä.
Googlella on Haminassa 500 työntekijää.

Mielestäni se on ihan hitokseen paljon tuollaiselle maailmanloppua odottavalle maalaiskaupungille.

 
Jospa tuonne ropelipuistojen alueelle saataisiin jostain kirvelilattakoi, niin ehkä vihreidenkin tuulimyllyinto vähän tasoittuisi :rolleyes:

Kukaan ei ole kertonut vihreille, että liito-orava ei ole millään lailla uhanalainen laji. Me vaan satutaan asumaan oravan luontaisen asuinalueen ulkorajan reunalla.



Katso liite: 117164

Luke tekee parasta aikaa tutkimusta tuulivoimaloiden ympäristö vaikutuksista.
Ette varmaan arvaa kuka maksaa tutkimuksen?

Kurikan ja Jurvan väliltä katosi iso vakiintunut susilauma ja reviiri, kun myllyt ilmestyi alueelle. Tämän pystyy helposti tarkistamaan Luken omista kanta arvioista.
Asiasta on ainakin muutama ihminen ottanut yhteyttä suoraan Kojolaan. Hän ei ollut tälläistä huomannut, mutta kiitti hyvästä havainnosta. Miten vitussa eivät itse ole tuollaista huomanneet?? Valmis oma aineisto, luulisi että sitä hyödyntävät.
Oli kylläkin sitä mieltä, että sudet nopeasti sopeutuu myllyihin ja tuskin ovat ongelma pitkässä juoksussa.

Minulla on ainakin Lukeen luottamus puhdas nolla. Ei sillä taitavasti osaavat sukkuloida omaa idealismiaa, niin ettei takuulla oma perse kastu.

Etelä-Pohjamaalla ainakin tuhoutuu/tuhoutunut kaikki viimeisetkin edes vähän rauhalliset yhtenäiset metsäalueet myllyjen takia. Kukaan ei vielä tiedä kuinka isosti lopulta vaikuttaa eri lajeihin.

Onneksi on niitäkin ihmisiä jotka jaksaa taistella noita hankkeita vastaan. Ei se täysin toivotonta ole.
 
Googlella on Haminassa 500 työntekijää.

Mielestäni se on ihan hitokseen paljon tuollaiselle maailmanloppua odottavalle maalaiskaupungille.

Ja yhteisöverot päälle.

"Google on Haminassa merkittävä veronmaksaja. Vuonna 2022 Google maksoi yhteisöveroa vajaat yhdeksän miljoonaa. Sen lisäksi se maksaa kaupungille kiinteistöveroa."
 
Jokainen uskoo mitä haluaa. Olen työtehtävissä ollut näkemässä ihan riittävän määrän maanomistajien sopimuksia ja niissä summia.

Tämä on totta ja se useimmiten suurin kivi kengässä onkin.

Meinaat niitä räjähtäviä lepakoita?

Jollakin sähköä on tuotettava eikä ne muutkaan vaihtoehdot haitattomia ole. Toki ilmaan voisi syytää mitä tahansa, koska kiinalaiset sitä ja tätä.

Vaikea on nähdä mitään suurta kusetusta, mutta jos sinulla on kootusti jossakin tietoa niin laita linkkiä jakoon.

En meinaa mitään räjähtäviä lepakoita. Itseä tuo koskettaa niin, että alueella on tällä hetkellä rimmikko jossa pesii joka kesä metsähanhia, vieressä on alueen suurin teerisoidin. Siinä on myös peltoja mitä ei tuolla suunnalla juuri ole ja muita pieniä rimmikoita. Ovat tärkeää aluetta muuttolinnuille, lähinnä hanhille. Myös maakotkia tuolla pyörii aina ja sääksen pesä löytyy lammen vierestä. Olen aika varma että jos myllyt tulee ympärille niin nämä kaikki häviää. Metsähanhet olivat justiinsa vuosikausia rahoituksessa niiden vähyyden vuoksi. Tuollaiset pesimäalueet ovat todella tärkeitä. Mikä helvetin vimma niitä myllyjä on tunkea tällaisiin erämaa paikkoihin kun sitä valmiiksi paskottua seutua on vaikka kuinka?? Kyllähän tuo täyttä kusetusta on. Näistä tapellaan tulevaisuudessa vielä melko rajusti. Ulkomaiset yhtiöt persraiskaa Suomen ja osa suomalaisista näyttää peukkua toiminnalle. Todella isänmaallista toimintaa.
 
Merkittävin yläsuuntaan toimiva säätövoima on Pohjois-Ruotsin ja -Norjan vesivoima. Tämä yhteys melkein tuplaantuu tämän vuoden lopulla. Ja hyvä niin.

Tuonnehan sitten saadaan rakennettua sitä pumppuvoimaa jatkossa. Pitää vielä pari kertaa tuplata siirtoyhteys, niin alkaisi olla riittävästi noihin tuulivoiman määrän tuplaukseen.
 

Linkistä löytyy kartta, ei yhtään naurata kun katsoo olemassa olevia ja suunniteltuja.. Tolkutonta.

Eurooppaan halpaa sähköä. Silloin kun sattuu tuulemaan.

Meille jää haitat. Länsi-Suomen ja Kainuun viimeiset yhtenäiset erämaat silputaan täysin. Ihmettelen ettei hiilinielujen kanssa kiihkoillessa ketään ei näytä haittaavaan voimaloiden, niiden huoltoteiden ja siirtolinjojen alta poistettu metsä.

Itä-Suomen pelastaa PV tutkineen. Kiitos siitä.
 
Back
Top