(Suomen) energiapolitiikka ja energiatuotannon tulevaisuus

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Gerd Müller ja pallo.

1593960945185.png

Euroopan komissio haluaa kymmenien miljardien investointeja vetyyn. Panostus liittyy EU:n elvytyspakettiin, jolla pyritään elvyttämään taloutta koronakriisin iskuista. Vedyn rooli kasvaa erityisesti teollisuudessa sekä raskaan liikenteen ja merenkulun energialähteenä. Euroopan komissio haluaa kymmenien miljardien investointeja vetyyn. Panostus liittyy EU:n elvytyspakettiin, jolla pyritään elvyttämään taloutta koronakriisin iskuista. Vedyn rooli kasvaa erityisesti teollisuudessa sekä raskaan liikenteen ja merenkulun energialähteenä.

– Rahaa ei välttämättä tule Suomeen. Suomella pitäisi olla oma vetystrategia, että päästäisiin mukaan tähän junaan. Teollisuus ja liikenne tulevat tarvitsemaan vetyä päästöjensä vähentämisessä, ja vetyä voidaan hyödyntää energian varastoinnissa, toteaa Energiateollisuus ry:n kaasuasiantuntija Kimmo Siira.

Vetyä saadaan joko maakaasusta ottamalla hiiliatomi pois, tai sitten vedestä erottamalla vety ja happi toisistaan. Jälkimmäiseen prosessiin tarvitaan paljon edullista ja päästötöntä sähköä. Osa komission kaavailemasta massiivisesta vetyrahoituksesta kohdentuu nimenomaan vedyn vedestä erottamisen kehittämiseen. Nykyisin vetyä valmistetaan maakaasusta, joka koostuu hiilestä ja vedystä.

Komissio julkistaa vetystrategiansa näillä näkymin ensi viikon keskiviikkona. Vuotaneiden tietojen mukaan komissio haluaisi edistää isolla rahalla uusiutuvan sähkön tuotantoa, jolla voitaisiin erottaa vetyä vedestä. Se tarkoittaisi esimerkiksi aurinkosähkön tuotantoa Portugalissa ja tuulipuistojen rakentamista Pohjanmerelle.

– Suomessa nähtiin jo viime talvena yö, jolloin sähkön hinta oli negatiivinen, eli kuluttajalle käytännössä maksettiin sähkön käytöstä. Tuulisen päivän ylijäämäsähkön hyödyntäminen vetynä avaa uusia mahdollisuuksia varastoida energiaa, joka muuten menisi hukkaan, Siira kertoo.

– Avoimeksi kysymykseksi jää, kannattaako vedyn tuotantoon investoida, jos se on kannattavaa vain kuukauden, pari vuodessa, eli silloin kun tuulee normaalia enemmän. Ei pidä lyödä poliittisesti kiinni keinoja ja toteutustapoja, vaan annetaan markkinoiden etsiä edullisimmat tavat tuottaa tarvittava, mahdollisimman vähän päästöjä aiheuttava vety, joko erottamalla se vedestä tai maakaasusta, ottamalla hiili talteen, Siira jatkaa.

https://www.verkkouutiset.fi/vetyyn-satsataan-kymmenia-miljardeja/#d7166c24
 
Top