(Suomen) energiapolitiikka ja energiatuotannon tulevaisuus

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ

johan6

Kapteeni
Tuulisähköä, vesivoimaa, ydinvoimaa, riittävät siirtoyhteydet ja hyvin toimivat yhteispohjoismaiset markkinat. Näissä ollaan jo aika pitkällä.
Käytännössä Suomi tulee jatkossa lisäämään yhteistyötä myös Venäjän kanssa/suuntaan. Suomi tuo yhä suuremman osuuden sähköenergiastaan Venäjältä.
Sähkön nettotuonti Suomeen oli vuonna 2016 19,0 TWh, joka on enemmän kuin koskaan aiemmin. Vuoteen 2015 verrattuna kasvua syntyi 16 prosenttia ja sen osuus Suomessa kulutetusta sähköstä oli 22 prosenttia. Eniten sähköä tuotiin Ruotsista, yhteensä 15,4 TWh. Sähkön tuonti Venäjältä kasvoi 49 prosenttia ja oli viime vuonna 5,9 TWh.

Oman mausteensa antaa tulevaisuudessa Fennovoima josta Venäjä (Rosatom) omistaa vähintään kolmanneksen. Todennäköisesti myös Fennovoiman tuottamaa sähkön siirtoa varten (Venäjälle jne.) tarvitaan riittävästi siirtokapasiteettia. Toki Venäjällä on jo entuudestaan suuri osuus Suomen perusenergiamarkkinoista(kaasu, öljy, sähköenergia jne.) sekä yksittäisen kulutuksen jakelusta (TB ym.). Selvää on myös se että Venäjä pyrkii myös tulevaisuudessa kasvattamaan omaa (lue venäläisten yritysten) osuuttaan Suomen energiatuotteiden kuluttajamarkkinoista.

Esimerkiksi venäläisten omistama (Lukoil) TB toimii Suomessa erittäin vahvasti kymmenillä erityyppisillä vähittäisjakelukanavilla. (Jokainen voi ihan itse seurata minkä valmistajan tuotteita on tarjolla erilaisissa kauppapaikoissa). Teboilin markkinaosuus lähentelee jo 1/3 koko Suomen öljytuotteiden kuluttajamarkkinoista.

Mielenkiintoista katsella mitä tapahtuu siinä tilanteessa kun nykyinen hallitus lähtee myymään osuuksiaan valtion enemmistönä omistamista energiafirmoista (Neste, Fortum jne.).
 

Passi

Kenraali
Olkiluoto 3:n käynnistys lykkääntyy ensi vuoteen:

Tää ydinvoimala on kyllä niin "hauska" että pakko panna vähä historiaa.


"Olkiluoto kolmosen rakennustyö on lähes kaksi vuotta myöhässä. Joulukuun puolivälissä Teollisuuden Voima ja laitostoimittaja Areva NP-Siemens eivät enää puhuneet viivästyksen kuromisesta pienemmäksi, vaan lupasivat voimalan käyttöön vuosien 2010 ja 2011 vaihteessa."

21.12.2006
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/areva-kay-olkiluodossa-karsimyspolkua/20b47ba5-c65d-3bb0-91b2-a0939a83b7e2
 

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ
Tuulivoimatuki oli harha-askel, mutta joudutti kyllä osaltaan tuulivoiman läpimurtoa myös Suomessa. Nyt uutta tukea ei enää tarvita.

 

proileri

Eversti
Olen aina haaveillut omasta atomikirnusta takapihalle :) Ja jos tekniikkaa vielä pienennetään, niin äkkiäkös sitä saataisiin jonkinmoinen miniatyyri atomikirnu auton konepellin alle :D
Fordillahan oli jo 50-luvun lopussa konsepti aiheesta, nimeltä Ford Nucleon..Mutta toivotaan että nuo pienet SMR-reaktorit tulevat johonkin kohtaan markkinoille. Ainakin kiinnostus niihin on kovaa ja useampi firma sellaista yrittää kehitellä. Niissä on kyllä hyvä idea, että tehdään liukuhihnalta pikkureaktoreita ja yhteen voimalaan niitä laitetaan niin monta kuin halutaan tehoa. Voidaan myös aloittaa pienestä laitoksesta ja laajentaa askel kerrallaan.

Tesla-miehen SpaceX:n raketeissa on muuten sama idea, niissähän on useampi pieni rakettimoottori yhden ison sijaan. Ajatus juuri että liukuhihnalta voidaan kustannustehokkaasti tehdä iso määrä pieniä, ja kehittäminen on helpompaa pikkumoottorilla kuin isolla.
 
Top