Suomen kehittämät erikoisjoukot pidetään piilossa julkisuudelta

Kohdassa n. 22:57 myöntää että ovat maalittaneet ja sen jälkeen "melkein" myöntää iskuosastotoiminnan.
Täytyy katsoa illalla. Katsokaa muita hänen haastatteluita. Mielenkiintoisia vieraita.
Arvokuljetuskonnia, ex jengiläisiä, Suomen tunnetuimpia voimankäytön kouluttajia jne...
 
Viimeksi muokattu:
Sammakkomieskoulu.

Haku Rannikkoprikaatin sukeltajakouluun on käynnissä 31.7. saakka ja vuosittaiset valintakokeet järjestetään viikolla 35.

Taistelusukeltaja on erikoisjoukkosotilas, jonka päätehtäviä ovat vaativat tiedustelu- ja tuhoamistehtävät sekä kyky siirtyä sukeltamalla vihollisen hallussa olevalle alueelle. Koulutus sisältää monipuolisen sukeltajakoulutuksen lisäksi taistelu- ja ampumakoulutusta sekä tiedustelu- ja selviytymiskoulutusta. Sukeltajat erikoistuvat lisäksi joko tarkka-ampuja-, pioneeri-, lääkintä- tai viestitehtäviin. Taistelusukeltajan aseistus ja muu varustus ovat erikoisjoukoille soveltuvaa.

https://puolustusvoimat.fi/documents/2034955/12429234/SUKK+VALINTAKOE+1KPL+WEB.pdf/fae8ff94-94d5-3fb3-6c50-13b77be0f2c9/SUKK+VALINTAKOE+1KPL+WEB.pdf.pdf

Valintakoelajit ja pisteytys.
 
Pari entistä erkkaria on julkaissut treenikirjan, jossa on juttua myös operaatioista. Artikkeli on viime maaliskuulta.

Treenikirjan julkaissut entinen erikoisjoukkosotilas Juuso joutui keskelle tulitaistelua Afganistanissa – sitten tapahtui todellinen tragedia
...
Kova paikka Afganistanissa

Vuonna 2009 Aho joutui kovan paikan eteen. Hän oli työskennellyt Utin jääkärirykmentin Erikoisjääkärikomppaniassa jo pari vuotta ja pääsi tehtävälle Afganistaniin, turvaamaan maan presidentinvaaleja, jotka nykyäänkin maata johtava presidentti Hamid Karzai
tulisi voittamaan.

Koska kyseessä oli haastava tehtävä, myös pahimpaan – omaan tai taistelutoverin kuolemaan – piti valmistautua. Kaikki kirjoittivat läheisilleen jäähyväiskirjeet, jossa kerrottiin muun muassa toiveet hautajaisten järjestämisestä.

– Kun samalla ymmärsin tulevan tehtävän riskit, kirjeiden kirjoittaminen oli todella raastavaa ja niin mieleenpainuva tapahtuma, että muistan edelleen mitä niihin kirjoitin.

Afganistanissa suomalaisjoukon yhdeksi tehtäväksi tuli päästä erääseen syrjäiseen kylään. Vuoristokylään oli aina yli päivän matka lähimmältä turvatalolta ja alue oli kapinallisten hallussa. Pirullisinta sotilaan kannalta oli, ettei vihollista voinut tunnistaa ennen kuin he ottivat aseen esille ja ampuivat kohti.

– Etsimme eri reittejä kylään ja lähestyimme sitä apilataktiikalla eli kokeilemalla eri suunnista. Ajoimme käytännössä aina niin lähelle kylää kuin pääsimme, ennen kuin vastapuoli avasi tulen meitä kohti.

Eräänä päivänä sotilaat ajoivat laakson pohjaa ja katselivat pellolla työskenteleviä ihmisiä. Yhtäkkiä alkoi tapahtua.

– Kuului samanlainen ääni kuin papattimatosta, ja kattoampujamme tipahti sisälle autoomme ja sanoi, että siellä on vihollista, jotka ampuvat. Kattoampuja nousi takaisin ja vastasi tuleen, ja ajoimme suojaisaan joenuomaan.

Joukko taisteli tiensä irti tilanteesta käyttäen vanhaa vaunutaktiikkaa: osa porukasta jalkautui joenuoman pohjalle hakemaan hyvää ampumispaikkaa ja samalla autot nousivat välillä uomasta esiin vastaamaan tuleen.

Illalla iski järkytys
Taistelusta irtaantuminen ei sujunut siisteimmällä mahdollisella tavalla. Hetkeä aiemmin rauhalliselta pellosta alkoi tulitus. Joukon ajaessa peltojen välissä kuului myös kova räjähdys. Sotilaita vastaan yritettiin hyökätä singolla tai tienvarsipommilla.

Mikä se räjähdys ikinä olikaan, niin onneksemme se ei osunut.

Ahon koettelemukset eivät päättyneet siihen. Samana iltana Aho – juuri tulitaistelusta selvinneenä – sai kuulla isänsä kuolleen edellisenä iltana.

– Silloin tuntui siltä, että joku suurempi voima ja taho puuttui peliin ja antoi minun vielä elää ja otti samalla yhden hengen perheestämme, vielä ei ollut minun vuoroni. Ajankohdat osuvat niin täsmällisesti toisiinsa, että sitä on edelleen todella vaikea ymmärtää.

– Isän kuolema samalla hetkellä, kun itse olin taistelussa, oli sellainen asia, jota ei pysty kunnolla ymmärtämään, Aho kertoo IS:lle.

Pää pysyy kasassa pizzalla

Neljä vuotta myöhemmin Aho palasi jälleen Afganistaniin, tällä kertaa kouluttamaan paikallisia erikoispoliiseja. Sotilaiden leirin ympäristö oli niin vaarallinen tienvarsipommien ja väijytysten takia, että leiriin ja sieltä pois kuljettiin ainoastaan helikopterilla. Kerran se joutui rakettihyökkäyksen kohteeksi.

– Raketit ammuttiin melkein kymmenen kilometrin päästä, ja lähin tuli noin 150 metrin päähän omasta majoitusrakennuksestamme. Kun kuulimme rakettien vihellyksen, niin aluksi suojauduimme, mutta hetken päästä olimme jo leirin muurilla katsomassa, minne ne tarkemmin menevät. Jälkeenpäin ajatellen oli todella idioottimaista toimintaa mennä muurille seisomaan ja katsomaan, että kuinka lähelle raketit tällä kertaa osuvat.

Hyökkäys loppui lyhyeen Naton kriisinhallintaoperaatio ISAF:n vastattua tilanteeseen reilulla ilmatuella. Aho ja kumppanit katsoivat leiristään kun erilaiset hävittäjät ja pommikoneet mylläsivät tanteretta noin 10 kilometrin päässä leiristä.

Ahon mukaan näky oli vaikuttava. Jälkipuintia oli hyvä käydä telttasaunassa, jonka suomalaiset rakensivat leiriinsä.

– Jos suomalaisten pitää saada sauna aina joka paikkaan, niin italialaiset tarvitsevat pizzansa. He olivat tilanneet oman pizzauunin ja muuranneet sen leiriin. Pidimme aina välillä pizzailtoja, ja saimme pizzat oikeasta kiviuunista. Nuo ovat niitä pieniä iloja, jotka pitävät omaa pääkoppaa kasassa tuollaisissa paikoissa.
 
Tämä video ilahdutti minua suuresti ja nosti luottamusta siihen että suomen erikoisjoukot ovat paremmassa valmiudessa ja kuosissa kuin osasin olettaa. Myös aikaisemmin postatut jutut eliittisotilaidemme ulkomaankomennuksista ovat tuoneet kokemusta oikeista tulitaisteluista ja toiminnasta pitkään jatkuvan uhkan sekä paineen alla. Tämä on hyvä uutinen!
I salute you :salut:!
 
Jumankekka, Suomi mainittu! :eek: Ihan vielä ei kuitenkaan olla NATOssa.

The Video of the Week: The shadowy world of Finland’s SOF

EE471752-48A2-4736-A312-2808176B14C8.jpeg
A Finnish commando from the Special Jaeger Battalion, Utti Iceberg Regiment, after a combined exercise with U.S. Special Operations Forces in Tampa, Florida. (Image courtesy of YouTube.com).

by Stavros Atlamazoglou · 9 hours ago

FINSOF consist of professional capabilities and reserve units. SOF reserve units keep up and develop their military skills regularly. Reserve units can be called up rapidly in order to complement FINSOF capability. In this video, reservists with the Utti Iceberg Regiment put their close quarter battle (CQB) skills through a refresher.

The Utti Iceberg Regiment is comprised of four components:

  • Special Jaeger Battalion
  • Paratrooper Company
  • Helicopter Support Battalion
  • Support Company
Finland is a staunch NATO member state and — for many — a bulwark against any Russian aggression in the Baltic States. Finnish conventional and Special Operations units have deployed to Afghanistan in support of the American-led coalition.

 
"Utti Iceberg Regiment" :ROFLMAO:
 
Siellä on näköjään taas Tampassa tehty näytösluonteinen show turisteille beachilla. Kamalat on kyllä olosuhteet. +33 ja raikas tuuli käy Meksikonlahdelta. Liekö varushuolto suoritettu downtownin juuri avautuneessa Hooters tissibaarissa tai sitten International Plaza luxus ostoskeskuksessa?
Samaan aikaan ryssän operaattorit tekeät tointaan Syyriassa ruumiiden ja paskan keskellä tai vaihtoehtoisesti treenaavat Siperiassa keskellä ei mitään.
 
Siellä on näköjään taas Tampassa tehty näytösluonteinen show turisteille beachilla. Kamalat on kyllä olosuhteet. +33 ja raikas tuuli käy Meksikonlahdelta. Liekö varushuolto suoritettu downtownin juuri avautuneessa Hooters tissibaarissa tai sitten International Plaza luxus ostoskeskuksessa?
Näytöstä tuskin kannattaa väli-amerikan viidakossa pitää,vaikka paikallaolevilla yksiköillä sielläkin toimimiseen kykyjä löytyisi.
 
Siellä on näköjään taas Tampassa tehty näytösluonteinen show turisteille beachilla. Kamalat on kyllä olosuhteet. +33 ja raikas tuuli käy Meksikonlahdelta. Liekö varushuolto suoritettu downtownin juuri avautuneessa Hooters tissibaarissa tai sitten International Plaza luxus ostoskeskuksessa?
Samaan aikaan ryssän operaattorit tekeät tointaan Syyriassa ruumiiden ja paskan keskellä tai vaihtoehtoisesti treenaavat Siperiassa keskellä ei mitään.
Ja se niistä Irakin ja Afgojen reissuista kun kerran käydään verkostoitumassa liittolaisten kanssa.
 
Vuoroin vieraissa. Suomessa on vieraillut usean vuoden ajan ulkomaisia erikoisjoukkoja, eritoten USA:a. Luulen etä sieltä on saatu arvokasta oppia aina varustuksesta harjoituksiin saakka. Tuskin Uttilaiset olisivat valinneet esimerkiksi Scar- kivääreitä, jos niitä ei olisi kenttäkokemusten ansiosta suositeltu.

Muutama vuosi sitten järjesteltty Northern Griffin-harjoitus vaikutti ennennäkemättömän uskottavalta jopa pienen videoklipin kautta. Harmi että sitä ei ole uusittu ainakaan julkisen tiedon mukaan.
 
Muutama vuosi sitten järjesteltty Northern Griffin-harjoitus vaikutti ennennäkemättömän uskottavalta jopa pienen videoklipin kautta. Harmi että sitä ei ole uusittu ainakaan julkisen tiedon mukaan.
2018 edellisen kerran.

Tuolta löytyy kuvia.
U.S. Army 10th Special Forces Group (Airborne) Soldiers jump with Finnish, Polish and Estonian Special Operations Forces from a Lockheed C-130 Hercules during airborne operations over Rovaniemi, Finland on Mar. 14, 2018. Northern Griffin is a multinational training exercise hosted by Finnish Special Operations Forces to provide Finland and partner nation SOF the opportunity to train and evaluate capabilities in arctic conditions.
 
Siellä on näköjään taas Tampassa tehty näytösluonteinen show turisteille beachilla. Kamalat on kyllä olosuhteet. +33 ja raikas tuuli käy Meksikonlahdelta. Liekö varushuolto suoritettu downtownin juuri avautuneessa Hooters tissibaarissa tai sitten International Plaza luxus ostoskeskuksessa?
Samaan aikaan ryssän operaattorit tekeät tointaan Syyriassa ruumiiden ja paskan keskellä tai vaihtoehtoisesti treenaavat Siperiassa keskellä ei mitään.

Varsin lapsellinen kommentti. Kuten joku totesi, taistelunäytöksen vetäminen paikassa jossa ei ole yleisöä on melkoista resurssien hukkaamista. Tosiasia on että jenkkien erikoisjoukot ovat operoineet viimeiset 18 vuotta kovissa operaatioissa enemmän kuin kenenkään muun joukot ja ovat täysin johtavia erikoisjoukkotaktiikoiden ja välineistöjen kehittäjiä maailmassa. Venäläiset kopioivat ja apinoivat jenkkejä lähes liikuttavan tarkasti, aina univormujen yksityiskohtia myöten. Siksi toisekseen niitä jenkkien erikoisjoukkoja käy Suomessakin talviharjoituksissa joka vuosi.
 
Varsin lapsellinen kommentti. Kuten joku totesi, taistelunäytöksen vetäminen paikassa jossa ei ole yleisöä on melkoista resurssien hukkaamista. Tosiasia on että jenkkien erikoisjoukot ovat operoineet viimeiset 18 vuotta kovissa operaatioissa enemmän kuin kenenkään muun joukot ja ovat täysin johtavia erikoisjoukkotaktiikoiden ja välineistöjen kehittäjiä maailmassa. Venäläiset kopioivat ja apinoivat jenkkejä lähes liikuttavan tarkasti, aina univormujen yksityiskohtia myöten. Siksi toisekseen niitä jenkkien erikoisjoukkoja käy Suomessakin talviharjoituksissa joka vuosi.
Britit, fransmannit ja paljon muita ihan samalla tasolla jollei paremmallakin. Venäjän taso on Syyrian myötä varmasti kehittynyt roimasti.
 
Back
Top