Tommi Kangasmaa
Kirjoittaja on valtiotieteilijä, ammattisotilas ja tuottaja joka haluaa realismia yhteiskunnalliseen keskusteluun.
"Puolustusvoimat ei pelkästään usko puolustuskykyyn, vaan luottaa siihen lujasti."
"Puolustuskyvystä ei koskaan voi valehdella omille kansalaisille. Sen on oltava todellinen ja vastattava niihin uhkiin joita oma paikka maailmassa asettaa."
Niin, miten on Tommy ja veljet, mikä lienee totuus kun upseerien oma ammattikunta on seuraavalla mielellä:
http://yle.fi/uutiset/upseerit_resurssit_eivat_riita__nato-jasenyydella_vahva_tuki/7031264
Politiikka 14.1.2014 klo 16:48 | päivitetty 14.1.2014 klo 19:46
Upseerit: Resurssit eivät riitä – Nato-jäsenyydellä vahva tuki
Suomen upseeriliiton teettämään kyselyyn vastanneista valtaosa on sitä mieltä, etteivät nykyiset määrärahat riitä uskottavan puolustuksen ylläpitämiseen. Liiton jäsenistöstä iso osa kannattaa puolustusliitto Naton jäsenyyttä.
"Vähän pyöristettynä 80 prosenttia upseereista ei usko tällä hetkellä itsenäiseen ja uskottavaan puolustukseen, summaa Upseeriliiton pääsihteeri Hannu Sipilä kyselyn tuloksen.
Sipilän mukaan koko vastaajajoukko vastaa hyvin "yksiniittisesti" samalla lailla."
Miten on, olisiko aika ottaa pää sieltä puskasta?
Hyvä artikkeli ja kontrasti! Näkemysten keskinäiset eroavuudet ovat ylen hassu sattumus, tai sitten eivät ollenkaan. Pohditaanpa hieman, mitä nämä näkemykset kätkevät sisälleen.
Ensimmäinen kysymys ja lähtökohta on, miksi ylil Kangasmaan näkemys on A, kun taas ammattiyhdistys-järjestö upseeriliiton näkemys on B? Miksi nämä kaksi näkemystä eroavat toisistaan ja mihin nämä näkemykset perustuvat? Mitä näillä kahdella eri ulostulolla tavoitellaan ja miksi? Niitä kumpaakaan kun ei ole kirjoitettu sattumalta tai huvin vuoksi pelkkänä sormien lämmittelynä.
Seuraava kysymys pohdittavaksi on, että mihin upseeriliiton usein mainitun kyselyn tuloksen mukainen vankka Nato-jäsenyyden kannatus ja uskomus resurssien riittämättömyydestä perustuu? On kuitenkin huomioitava, että merkittävä osa kyselyyn vastanneista ei ole koulutukseltaan, tehtäviltään sekä käytössään olevilta tiedoiltaan sillä tasolla, että he olisivat oikeasti kykeneviä Nato-jäsenyyden tarpeen, sen vaikutusten sekä resurssien uskotun riittämättömyyden objektiiviseen ja kokonaisvaltaiseen arvioimiseen.
Tämän perusteella upseeriliiton kyselynappia painaessa Nato-jäsenyyden kyllä/ei valintapäätös on siis perustunut johonkin muuhun kuin vastaajan tosiasialliseen tietoon ja sen perusteella luotuun näkemykseen. Lisäksi on hyvä huomioida, että myös kysymysten muotoilu ja kyselun ajankohta vaikuttavat vastauksiin. Usein kannattaa katsoa sumuverhon läpi, koska sen takana useinmiten näkyy jotain, mitä katsojalta halutaan peitellä. Mitä sankempaa sumuverhoa pyritään luomaan, sen varjellumpia asiakokonaisuuksia sen taakse pyritään kätkemään.
Ylil Kangasmaan esittelemä näkemys A edustaa varsin selkeästi Puolustusvoimien organisaation virallista näkemystä, mitä upseeriliiton näkemykset eivät "upseeri"-etuliitteestään huolimatta ole. Kangasmaan esittämässä näkemyksessä todetaan Puolustusvoimien pystyvän täyttämään sille asetetut lakisääteiset tehtävät kaikissa olosuhteissa, minkä merkitys ymmärrettävästi on Suomen yhteiskunnalle kriittisen tärkeä.
Toki Suomen puolustusjärjestelmällä on lukuisten lyömättömien vahvuuksiensa lisäksi myös eräitä tunnettuja ja tälläkin foorumilla yltäkylläsesti spekuloituja heikkouksia ja ehtoja, joiden toteutumista täyden puolustuskyvyn saavuttaminen edellyttää ja, joita en lähde tuhannenen kerran listaamaan. Nykyisen puolustusjärjestelmän todellista toimivuuttakaan tai kansan tahtoa ei ole yli 70 vuoteen koeponnistettu tai mitattu narratiivisia sotapelejä ja harjoituksia erikoisemmilla välineillä. Asialla ja erilaisilla kauhuskenaarioilla voidaan aina herkullisesti spekuloida, mutta se tie päättyy loputtomaan suohon.
Ikuinen ja varma luonnonlaki on kuitenkin se, että rahaa on sen määrästä riippumatta aina liian vähän. Kysyipä tätä sitten kadunmieheltä, osakemiljonääriltä, pörssiyhtiön hallitukselta tai julkisen sektorin valtionlaitokselta.