Vanhat sakot ja riidat riittivät, Migri karkottaa yrittäjän Irakiin – Koskenkylässä mielenosoitus ja adressi perheen puolesta
Pizzakuski-perheenisä vaaraksi yleiselle järjestykselle? Migrin karkotuspäätös nostattaa tunteita Koskenkylässä.
Kosken kebab-pizzerian yrittäjät Rikan Akram ja Titta Kataja ovat järkyttyneitä Maahanmuuttoviraston karkotuspäätöksestä. Se merkitsee isän pakottamista erilleen lapsistaan tai käytännössä koko perheen passittamista ulos Schengen-alueelta.
Juha Perämäki
LOVIISA | Koskenkylän ostarilla on lauantaina mielenosoitus karkotuspäätöksen saaneen paikallisen pizzeriayrittäjän tueksi.
–Haluamme pitää perheen täällä. On täysin käsittämätöntä, että vanhojen rikkeiden takia itsensä työllistävä ja perheensä elättävä isä karkotetaan, perheen ystävä kirjoittaa.
Kosken kebab-pizzerian yrittäjä, syntyperältään irakilainen
Rikan Akram sai torstaina Maahanmuuttoviraston karkotuspäätöksen ja kahden vuoden maahantulokiellon.
Koskenkylän sahalla asuvat, liki yhdeksän vuotta Suomessa asunut mies ja hänen avopuolisonsa
Titta Kataja ovat järkyttyneitä. Perheessä on yksivuotias tytär ja keväällä syntyy vauva.
Karkotuspäätöstä seurasi, että hänen avovaimonsa
Titta Katajakirjoitti pariskunnan tyttären nimissä vetoomuksen "Antakaa isäni jäädä Suomeen". Adressit.com-verkkopalvelusta löytyvän adressin on allekirjoittanut jo noin 1 600 ihmistä parissa vuorokaudessa.
Yrittäjäpari näkee kaksi vaihtoehtoa: joko perheenisä lähtee vapaaehtoisesti yksin tai perheensä kanssa, tai he valittavat päätöksestä ja toivovat valitusprosessin kestävän ikuisesti. Suomeen 19-vuotiaana äitinsä luo päässyt Rikan sanoo, ettei hän halua omien lapsiensa jäävän isättömäksi.
Maahanmuuttoviraston Kainuun turvapaikkayksikössä tehty päätös on perusteltu vuosien takaisilla ehdolliseen tuomioon johtaneilla rikoksilla, joiden vuoksi viranomainen katsoo koskenkyläläisen pizzakuskin olevan vaaraksi yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.
Pizzeriayrittäjä on hurjastellut kaksi ylinopeussakkoa kuskatessaan ruokaa asiakkaille. Yhdellä kerralla vartija näki miehellä puukon.
– En uhannut sillä mitenkään, eikä kukaan muu sitä nähnyt.
Rikan Akram haluaa kertoa avoimesti rikoksistaan. Muuten hän ei enää haluaisi niitä muistella, mutta Maahanmuuttoviraston karkotuspäätös ja maahantulokielto perustuvat noihin jo sovitettuihin rikoksiin.
Pienen tytön isällä on hätä.
– Tulin 19-vuotiaana tänne, en osannut kieltä eikä ollut kaveria ohjaamassa oikeaan suuntaan. Ulkomaalaisella ei ole varaa tehdä minkäänlaisia virheitä tässä maassa, hän sanoo.
Pahoinpitelyistä kaksi on seurausta parikymppisen nuoren miehen toilailuista humalassa ravintolassa. Pakolaiselle haastettiin riitaa. Muut rikokset, pahoinpitely, kotirauhan rikkominen ja lähestymiskiellot, liittyvät 2012 huonosti päättyneeseen seurusteluun porvoolaisen naisen kanssa.
– Meillä oli yhteinen koti Kevätkummussa. Kun palasin veljeni häistä Irakista tapasin toisen miehen sängystäni hänen kanssaan. Hän oli muuttanut tietämättäni osoitteeni pois sieltä, Rikan Akram kertoo.
Viimeisin lähestymiskielto olikin silkka vahinko: Rikan oli matkalla Titan luokse ja etsi parkkipaikkaa. Samalle alueelle osunut exä soitti heti poliisit.
Maahanmuuttovirasto nojaa päätöksensä myös epäilyihin, että Rikan Akram olisi auttanut lokakuussa 2015 Euroopan läpi kävelleen ja junalla Ruotsiin asti tulleen siskonsa neljän lapsen kera Ruotsista laivalla Suomeen. Migrin mukaan se on laittoman maahantulon järjestämistä.
Pyhtäällä asuva sisar lapsineen sai viime viikolla turvapaikkahakemukseensa kielteisen päätöksen.
– Pääministerikin puhui silloin, että sukulaisensa saa hakea tänne, että tervetuloa, Rikan Akram toteaa.
Rikan Akram haluaa jäädä huolehtimaan perheestään Suomeen.
– Minulla on ymmärtävä puoliso, pieni vauva ja toinen lapsi tulossa. Elätän itseni ja perheeni, kädet ovat täynnä työtä oman yrityksen parissa. Eivätkö ne riitä kertomaan, että mennyt on taakse jäänyttä?
Pariskunnan mukaan Migrin päätös merkitsee myös yhteisen haaveen, pizzerian myymistä. Myös syntymätön lapsi jää käytännössä isättömäksi.
– Miten lapset voisivat nähdä isäänsä kahteen vuoteen, kun hän ei edes saa tulla Euroopan alueelle? Titta Kataja ihmettelee viranomaisen julmuutta.
Maahanmuuttoviraston mukaan karkotus ja kielto eivät estä perheen yhteydenpitoa.
Odottava äiti sanoo, ettei hän jaksa yksin vastata lapsista ja pyörittää yritystä. Toinen vaihtoehto on, että koko perhe poistuu Schengen-alueelta.
– Että aloitettaisiin koko elämä alusta ja eläisimme jatkuvan pelon vallassa.
Titta Kataja kertoo kysyneensä päätöksen tekijältä, että mitä sitten jos hänelle ja lapsille tapahtuu jotain? Viranomaisen mukaan hänen, suomalaisen, tekemiset eivät Maahanmuuttovirastolle kuulu.
Karkotuksen valitusaika on 30 vuorokautta alkaen viime viikon torstaista. Adressit.com-verkkopalvelussa voi käydä allekirjoittamassa
Antakaa isäni jäädä Suomeen -vetoomuksen Rikan Akramin perheen puolesta.
Rikan Akram
Rikan Akramin ja Titta Katajan yrittäjäperheessä on yksivuotias lapsi ja toinen syntyy keväällä. Pariskunta on ollut 2013 lähtien Kosken kebab-pizzerian yrittäjiä.
Akram saapui veljensä kanssa Suomeen äitinsä luokse 2008 Irakin Kurdustanista Arbilin kaupungista. Hän on asunut Suomessa jo lähes yhdeksän vuotta, kotiutunut ja puhuu sujuvaa suomea. Lähes kaikki sukulaiset asuvat Suomessa, kolme veljeä asuu Irakissa.
Akramilla ei ole voimassa olevaa passia, ei myöskään Irakin passia. Irakin viranomaisten päätöksen mukaan hän ei myöskään voi saada Irakin passia id-tietojen puuttumisen vuoksi.